به گزارش ایرنا از فرهنگسرای نیاوران، آیین گشایش نمایشگاه عکس سنگهای سفید و قلبهای ناآرام با آثاری از مهدی صالحی به مناسبت بزرگداشت بیست و هفتمین سالگرد فاجعه نسلکشی سربرنیتسا در بوسنی و هرزگوین ۲۰ تیرماه ساعت ۱۰ صبح با حضور حجتالاسلام محمدمهدی ایمانیپور رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و انسیه خزعلی معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور و جمعی از مسئولان در گالری شماره یک فرهنگسرای نیاوران برگزار خواهد شد.
مهدی صالحی متولد ۱۳۵۷ تهران است، وی فارغالتحصیل مقطع کارشناسی ارشد رشته مدیریت بوده و به عنوان عکاس، گرافیست و کارشناس سینما دارای فعالیت فرهنگی- هنری است. صالحی بین سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۸ به عنوان کارشناس رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در کشور بوسنی و هرزگوین حضور داشته و در این مدت توانسته مجموعه عکسهایی از طبیعت و آداب و رسوم مردم بوسنی و هرزگوین تهیه کند.
یکی از مجموعه عکسهای تهیه شده در موضوع حادثه قتل عام مردم مسلمان سربرنیتسا و برنامه تشییع اجساد تازه یافت شده و حضور در راهپیمایی مارش میرا در کشور بوسنی است و شامل تصاویری از جلوههای مختلف این مراسم و شکل و شمایل ظاهری و روند برنامهها و جزئیات آن و نیز واکنشها و احساسات هزاران انسان مصیبتزده و داغدار است که هنوز پس از گذشت سالها از این جنایت، نتوانستند آن را فراموش کنند.
در نمایشگاه سنگهای سفید و قلبهای ناآرام، ۵۰ تصویر منتخب از مراسم برگزار شده در بزرگداشت شهدای سربرنیتسا، نمادها و مکانهای مرتبط با آن که در خلال سالهای حضور در بوسنی و هرزگوین عکاسی شده به معرض نمایش گذاشته میشود و همچنین به صورت همزمان در کشور بوسنی و هرزگوین نیز با نمایش ۲۵ عکس برگزار خواهد شد.
آنچه الهامبخش انتخاب نام این نمایشگاه شده، غم و اندوه حاصل از دیدن این نسلکشی و مظلومیتی است که بر این ملت مسلمان رفته و نیز تداوم این مظلومیت و اینکه آنچه در این شهر به وفور قابل مشاهده است، فقط و فقط گورستان و قبرهای پوشیده از سنگهای سفیدی است که نشان دهنده مسلمان بودن صاحبان این قبور است.
این نمایشگاه روایتی عاشقانه از مادران، همسران و فرزندان درگذشتگانی است که خانواده آنان هنوز نتوانستهاند یاد عزیزان خود را فراموش کنند و هر ساله به رغم سختیهای طاقت فرسای مسیر صلح، برای حضور در این مراسم، گرمای سوزان و ناهمواری راه را به جان میخرند.
علاقهمندان برای دیدن آثار نمایشگاه سنگهای سفید و قلبهای ناآرام میتوانند تا ۲۱ تیرماه از ساعت ۱۰ تا ۱۹ به فرهنگسرای نیاوران به نشانی میدان نیاوران (باهنر)، خیابان پاسداران، مقابل بوستان نیاوران مراجعه کنند.
شهر سربرنیتسا که اکثریت آن را مسلمانان تشکیل میدهند و به عنوان منطقه امن تحت حفاظت سربازان هلندی سازمان ملل متحد قرار داشت، در یازدهم ژوئیه ۱۹۹۵ میلادی از سوی نیروهای صرب به فرماندهی ژنرال راتکو ملادیچ بدون مقاومت نیروهای هلندی سازمان ملل متحد تصرف شد و به دنبال آن بیش از ۸ هزار نفر در این شهر قتل عام شدند و هنوز پیکر برخی جانباختگان مفقود مانده است.
بوسنی و هرزگوین در سال ۱۹۹۵ میلادی برپایه توافقنامه صلح دیتون که میان سران جمهوریهای صربستان، کرواسی و بوسنی و هرزگوین منعقد شد، به دو هویت جمهوری صربسکا و یک بخش مسلمان و کرواتنشین با نام فدراسیون بوسنی و هرزگوین دست یافت.
جنگ داخلی دولت یوگسلاوی با بوسنی و هرزگوین در سال ۱۹۹۲ میلادی و همزمان با اعلام استقلال جمهوری بوسنی و هرزگوین آغاز شد. دولت یوگسلاوی نیروهای تحت امر علی عزت بگوویچ رئیس جمهوری وقت بوسنی و هرزگوین را به نفرتپراکنی و تلاش برای کشتار صربهای ساکن بوسنی و هرزگوین متهم میکرد.
نظر شما