به گزارش خبرنگار ایرنا، امید رضایی فر روز چهارشنبه در نشست مدیران مراکز رشد فناوری کشور در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان افزود: ۲۴۶ مرکز رشد در کشور وجود دارد که از میان آنها ۱۱۰ مرکز در پارکهای علم و فناوری و ۷۲ مرکز در دانشگاهها فعال است و سایر آنها متعلق به بخش های دیگر یا بصورت مشترک هستند.
وی با اشاره به تدوین آیین نامه مراکز نوآوری و کارآفرینی در دانشگاه ها، اظهار داشت: بر این اساس هر دانشکده می تواند به یک مرکز تخصصی کوچک در یک حوزه موضوعی یا چند دانشکده به یک مرکز چند وجهی تبدیل شود.
رضایی فر با بیان اینکه در تلاش برای شبکه سازی بین مراکز نوآوری و فناوری در تک تک دانشگاه ها هستیم، خاطرنشان کرد: قانون جهش تولید دانش بنیان و برنامه هفتم توسعه از برنامه های کلیدی معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم است و در این مسیر از مدیران مراکز رشد می خواهیم تا به ما کمک کنند.
وی به زمینه های فعالیت واحدهای فناور در مراکز رشد و پارک های علم و فناوری اشاره و اضافه کرد: بررسی آنها نشان می دهد که فراوانی نامتوازنی در توزیع آنها وجود دارد که تهدیدی جدی بشمار می آید زیرا از ظرفیت های زیست بوم فناوری منطقه به خوبی استفاده نشده است.
مدیرکل پشتیبانی امور فناوری و نوآوری وزارت علوم با تاکید بر ایکه مراکز رشد نباید بنشینند تا ایده های مختلف به سمت آنها بیایند، تصریح کرد: این مراکز باید جهت دهی برنامه ریزی شده بمنظور تکمیل و تولید زنجیره ارزش داشته باشند و به مزیت های نسبی منطقه ای بپردازند.
وی به خروجی مراکز رشد و پارک های علم و فناوری نیز اشاره و خاطرنشان کرد: یکی از معضلات ما در این بخش، خروج شرکت هاست و آیین نامه محکم و قابل اتکایی در این زمینه نداریم.
رضایی فر با بیان اینکه بیشترین شرکت های دانش بنیان کشور در پارک پردیس تهران و شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان مستقر هستند، تاکید کرد: سایر مراکز رشد و پارک های علم و فناوری نیز باید توسعه یابند.
وی به تحلیل فعالیت مراکز رشد فناوری کشور اشاره و اضافه کرد: بهره مندی واحدهای فناور از فضای مناسب آزمایشگاهی، ارتباط با مراکز صنعتی و پژوهشی، برگزاری دوره های مهارت افزایی، اعطای تسهیلات مناسب و همکاری با بانک ها و تعامل با سایر مراکز رشد از مزایا و نقاط مثبت و بی تفاوتی برخی مدیران نسبت به واحدهای فناور، کمبود فضای کار و نبودن روحیه همکاری از نقاط ضعف و خطاهای مراکز رشد است.
وی به طرح گرنت مالکیت فکری نیز اشاره کرد و گفت: در قانون جهش تولید دانش بنیان نیز امتیاز کسر از مالیات برای شرکت های فناور و صندوق های پژوهش و فناوری دیده شده است.
رضایی فر با بیان اینکه مجموعه های فناور و دانش بنیان رشد یافته با سطوح آمادگی فناوری (TRL) بالا باید از نظر مسوولیت اجتماعی بخشی از کار تیم سازی و فرهنگ سازی در زمینه توسعه کسب و کار را به عهده بگیرند، تاکید کرد: ما برای این موضوع به فرهنگ سازی و برنامه ریزی نیاز داریم تا این مسوولیت از ابتدای ورود واحدهای فناور به مراکز رشد در آنها شکل بگیرد.
وی سطوح آمادگی فناوری (TRL) را شامل ایده، طرح، امکان سنجی، نمونه آزمایشگاهی، نمونه اولیه، نمونه کامل، اثبات عملکرد، تولید نیمه صنعتی و تولید انبوه برشمرد و افزود: سطوح آمادگی فناوری یک تا چهار در دانشگاه ها و پنج تا هشت در پارک های علم و فناوری شکل می گیرد.
هزینه کرد تحقیق و توسعه به تولید ناخالص داخلی در کشور کمتر از یک درصد است
مشاور معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز در این نشست گفت: شاخص نسبت هزینه کرد تحقیق و توسعه نسبت به تولید ناخالص داخلی در کشورمان کمتر از یک درصد است درحالی که در کشوری مانند کره جنوبی این شاخص به بالای چهار درصد رسیده است.
مصطفی صفدری افزود: رشد این شاخص در نقشه جامع علمی کشور مورد تاکید قرار گرفته اما به آن عمل نشده است.
وی با بیان اینکه رتبه ایران در شاخص جهانی نوآوری در سال ۲۰۲۰ معادل ۶۰ بود درحالی که در سال ۲۰۱۴ این رتبه ۱۲۰ بود، اظهار داشت: رتبه ایران در خروجی های دانشی و خلاقانه در سال ۲۰۲۱ معادل ۴۶ بود و این آمار نشان می دهد که ما در خروجی مجموعه های علم و فناوری وضعیت بهتری نسبت به ورودی داریم.
وی ادامه داد: ما در زیرشاخص های نهادی، فضای کسب و کار، قوانین و مقررات تا کنون نتوانستیم بستر مناسبی برای نوآوری فراهم کنیم بطوری که شاخص ما در سهولت کسب و کار در دنیا رتبه ۱۲۴ دارد.
صفدری به نگاه سیستمی به نوآوری اشاره کرد و گفت: نوآوری یک بازی جمعی و انباشتی است و باید به خلق ثروت، رفاه اجتماعی، امنیت، پایداری و تاب آوری منجر شود.
وی با اشاره به برخی مشکلات در بخش مسائل زیست محیطی مانند آلودگی هوا و خشکی زاینده رود اشاره و اضافه کرد: ما در زمینه پایداری در این مسائل با چالش هایی مواجه هستیم درحالی که نظام نوآوری باید به رفع آنها اقدام کند.
صفدری با بیان اینکه نظام نوآوری، بازیگران متعددی مانند دانشگاه ها، پارک های علم و فناوری، نهاد سیاست گذار، بازار، بنگاه های بزرگ اقتصادی و ارتباط با فضای بین المللی دارد، تصریح کرد: مساله ای که ممکن است در آینده زیست بومی نوآوری کشور را تهدید کند این است که دیگر زایش و رویش زیادی در دانشگاه ها اتفاق نیفتد و ممکن است برخی نخبگان مهاجرت کنند و اگر سرچشمه خشک شود، ورودی مراکز رشد و پارک های علم و فناوری نیز از بین می رود.
دبیر جشنواره ملی فن آفرینی شیخ بهایی نیز در این نشست با اشاره به اهداف و بخش های مسابقه ای و غیر مسابقه ای این رویداد، گفت: هفدهمین دوره جشنواره ۲۵ و ۲۶ آبان امسال در اصفهان برگزار می شود و فرصت ثبت نام در آن تا ۳۱ مرداد تمدید شد.
عبدالرضا کبیری با اشاره به اینکه تمرکز جشنواره شیخ بهایی بر سرمایه گذاری و ایجاد بنگاه های دانش بنیان جدید است، افزود: ما از سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای حضور در این رویداد دعوت می کنیم تا فرایند سرمایه گذاری تسهیل شود.
وی با بیان اینکه در دوره های پانزدهم و شانزدهم جشنواره ملی شیخ بهایی، ۱۸ فرصت سرمایه گذاری شناسایی شد و ۲۴ طرح فناوری موفق داشتیم، خاطرنشان کرد: در دوره شانزدهم جشنواره ۲۷ میلیارد تومان سرمایه گذاری برای طرح های فناوری و نوآورانه جذب شد.
محسن تفکری معاون اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان نیز در این نشست گفت: شرکت های مستقر در مراکز رشد و پارک های علم و فناوری می توانند برای پروانه های فنی و مهندسی، تحقیق و توسعه و بهره برداری دانش بنیان از ما مجوز بگیرند و بیشتر شرکت های دانش بنیان مستقر در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان این مجوزها را از ما اخذ کردند.
نشست مدیران مراکز رشد فناوری کشور با حضور بیش از ۱۵۰ نفر از مدیران مراکز رشد و مسوولان امروز در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان آغاز شد و به مدت ۲ روز تا ۱۶ تیر برگزار می شود.
حدود ۲۴۶ مرکز رشد فناوری در کشور فعالیت دارد.
نظر شما