هُمایون صفایی، روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بر اساس یک طرح تحقیقاتی مشترک بین دانشگاه و شهرداری اصفهان، ۷۲ گُسل در شعاع یکصد کیلومتری این کلانشهر مورد بررسی قرار گرفت که اکنون این طرح در مرحله داوری قرار دارد و ریز پهنهبندی آن در حال اتمام است.
وی با بیاناینکه پیش از این در دهه ۸۰ در یک کار تحقیقاتی ۶۳ گُسل در شعاع یکصد کیلومتری اصفهان مورد مطالعه قرار گرفته بود، خاطرنشان کرد: در مطالعه جدیدی که انجام شد تعدادی گسل در دستهبندیها اضافه و ۷۲ گُسل مطالعه شد اما این موضوع به معنی ایجاد گسل جدید در این محدوده نیست.
وی بااشاره به اینکه اصفهان در مقایسه با بسیاری از کلانشهرهای همتراز خود و همچنین سایر شهرهای استان خطرپذیری بالایی در زمینلرزه ندارد، اظهار داشت: در استان اصفهان شهرستانهایی مانند کاشان، فریدن، دهاقان و شهرضا و چند منطقه دیگر دارای ظرفیت بیشتری در زمین لرزه هستند.
هیات علمی بازنشسته دانشگاه اصفهان ادامه داد: میزان فعالیت های لرزهای و زلزلههای بزرگ در شهر اصفهان نسبت به بسیاری از شهرهای دیگر استان، کمتر است اما هیچ چیز بطور صددرصد مُنتفی نیست و زمین لرزه ممکن است اتفاق بیفتد.
صفایی در باره تاثیر فرونشست زمین بر روی زلزله تاکید کرد: فرونشست در مقایسه با دلیل اصلی حدوث زلزله یعنی"جمع شدن تنشها در پوسته زمین" به مراتب تاثیر بسیار جزیی و کمتری دارد اما آنچه مسلم است این پدیده در میزان تخریب بناها و سازههایی که بر اثر فرونشست دچار تَرک و شکاف شده اند و استحکام لازم را ندارند، تاثیر میگذارد.
وی ادامه داد: در مجموع، نمیتوان فرونشست را در میزان و زمان وقوع زلزله، دخیل دانست.
وی همچنین در باره زلزله و پس لرزههایی که چند روز گذشته در جنوب کشور و استان هرمزگان بوقوع پیوست، توضیح داد: مناطق جنوب هرمزگان بر روی گُسل بزرگی به نام "میناب" (زندان) و در مرز بین کوهستان زاگرس و مکران قرار دارد بنابراین وقوع این زمین لرزهها پدیده کاملا طبیعی است و بدلیل تجمع تنشها در پوسته زمین، تا مدتی پس لرزههای زیادی اتفاق میافتد و برخی شایعهها در فضای مجازی مانند مصنوعی بودن این رویداد، درست نیست.
صفایی در باره تاثیر تغییر فصلها در بروز زمین لرزه گفت: مطالعاتی در این زمینه و همچنین نیروی کِشنده ماه و خورشید انجام شده است اما هنوز بطور صددرصد مورد تایید نیست.
وی با بیان اینکه برخی از مطالعهها نشان میدهد نیروی کِشنده ماه و خورشید میتواند اثر جزیی بر روی پوسته زمین بگذارد و روی زمان وقوع زلزله موثر باشد، افزود: این نظریه هنوز بطور کامل تایید نشده است اما میتواند منطقی باشد.
این استاد رشته زمین شناسی تصریح کرد: زمین لرزه در یک منطقه مانند قطعات جورچین(پازل) است و میتواند بر روی مناطق دیگر تاثیر بگذارد بطوریکه اگر منطقه ای دارای ظرفیت بالای زلزله باشد این رویداد احتمال دارد در آن بوقوع بپیوندد.
به گزارش ایرنا، بامداد روز شنبه ۱۱ تیر امسال دو زلزله بزرگ به قدرت ۶.۱ و ۶.۳ ریشتر منطقه غرب هرمزگان را لرزاند و در این حادثه ۹۳ نفر مصدوم و پنج نفر جان باختند.
بر اثر این زمین لرزهها که چندین پس لرزه بزرگ نیز بدنبال داشت، شماری از واحدهای مسکونی بطورکلی تخریب شد.
'گُسل' (Fault) به شکستگیهایی اطلاق میشود که سنگهای دو طرف صفحهٔ شکستگی نسبت به یکدیگر حرکت کرده باشند. انرژی آزاد شده هنگام حرکت سریع گُسلهای فعال، عامل وقوع اغلب زمینلرزههاست.
نظر شما