به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از خبرگزاری «رویترز» درپی تلاش آمریکا برای نفوذ در منطقه استراتژیک و ژئوپولتیک هند-اقیانوسیه با هدف جلوگیری از فعالیتهای چین و رقابت با این کشور، «کامالا هریس» معاون رئیس جمهوری آمریکا امروز بصورت سخنرانی وبیناری در نشست جزایر اقیانوسیه در فیجی، با خطاب قرار دادن کارگروه کشورهای اقیانوسیه در «سووا» گفت منابع مالی آمریکا برای اقیانوسیه با تصویب کنگره آمریکا ۳ برابر میشود.
وی در ادامه سخنانش بدون اشاره مستقیم به نام کشوری ، اما با اشاره تلویحی به چین به عنوان مهم ترین رقیب آمریکا، از کشورهای این منطقه درخواست کرد در کنار یکدیگر متحد بایستند چرا که (به گفته کامالا هریس) دستهای پشت پرده به دنبال تضعیف نظم جهانی هستند.
او همچنین افزود: «ما متوجه شدیم در سالهای اخیر کشورهای اقیانوسیه توجه دیپلماتیک و حمایتی را که سزاوارش هستند دریافت نکردند.»
براساس برنامه های آمریکا، این کشور قصد دارد در کریباتی و تونگا سفارتخانه خود را دایر کند و طی ۱۰ سال آینده ، هر سال مبلغ ۶۰ میلیون دلار به حمایت مالی از برخی کشورها حوزه اقیانوسیه از جمله برای تقویت نیروی دریایی آنها اختصاص دهد.
برخی رهبران کشورهای اقیانوسیه به دنبال ایجاد توازن و تعادل برای تجارت با چین و روابط امنیتی در منطقه هستند. چنانچه رئیس جمهوری پالائو پس از سخنرانی معاون رئیس جمهوری آمریکا گفت: «به نظر میرسد آمریکا واقعا خواستار انجام نقشی فعال در منطقه است. گاهی به دلیل بُعد مسافت و دوری ما فراموش میشویم. بنابراین این خبر خوبی است.»
کارگروه کشورهای اقیانوسیه که شامل ۱۸ کشور از جمله استرالیا و نیوزیلند است، برای نشستی ۴ روزه گردهم آمدند تا درباره مسائل مهمی از جمله مبارزه با تغییرات اقلیمی که به نظر میرسد اصلی ترین مسئله حال حاضر در این منطقه است به بحث و تبادل نظر بپردازند. علاوه بر این درباره تنشهای میان چین و آمریکا و کنارهگیری غافلگیرکننده کریباتی از این کارگروه نیز گفت و گو میشود. همچنین در نشست این کارگروه درباره امضای توافقنامههای امنیتی و تجاری ۱۰ کشوربا چین نیز که پیشتر با مخالفت برخی کشورها رو به رو شده بود، بحث و مذاکره انجام خواهد شد.
این درحالی است که سخنگوی وزارت امورخارجه چین روز دوشنبه در مصاحبهای اعلام کرد چین از همکاری خوب با کارگروه کشورهای اقیانوسیه طی سالها خشنود بوده است.
با شروع عملیات نظامی روسیه در اوکراین، شرایط در سراسر جهان تغییر کرد. چین با وجود اینکه مستقیما از روسیه دفاع نکرد اما همواره بر احترام به تمامیت ارضی کشورها و حق حاکمیت تاکید کرده است و ناتو را به دلیل مداخله در امور داخلی که به راه اندازی جنگ منجر شده سرزنش کرده است.
در این میان آمریکا و متحدانش با توجه به اهمیت منطقه آسیا و اقیانوسیه و موضوع تایوان و مطرح کردن ادعای احتمال روی دادن اتفاقی مشابه حمله نظامی روسیه به اوکراین این بار از سوی چین به تایوان، به دنبال ایجاد فضای رعب و وحشت در منطقه اسیا-اقیانوسیه هستند تا از این طریق برخی کشورهای منطقه را با خود همراه کنند و آنان را در مقابل چین قرار دهند. این یارکشی غربیها در منطقه اقیانوسیه اگر چه بعضا حتی از میان کشورهای بسیار کوچک و کم جمعیت است، اما همین کشورها به لحاظ ژئوپولتیکی اهمیت بسیار دارند.
نظر شما