ساختار نظارتی بازار سرمایه نیازمند اصلاحات جدی است/ ریزش بورس در سال ۹۹ یک بحران بود

تهران- ایرنا- کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه ساختار نظارتی بازار سرمایه نیاز به اصلاحات جدی دارد، تا این بازار به سمت رقابت کامل حرکت کند، گفت: در سال ۹۹ بورس دچار ریزش شدید شد اما متاسفانه مدیران، مسئولان کشور و فعالان بازار بسیار ساده و راحت از آن گذشتند در حالی که می‌توان ان را به یک بحران تشبیه کنند.

به گزارش ایرنا از پایگاه خبری بازار سرمایه ایران، «علی سنگینیان» به ساختار نظارتی در بازار مالی کشورهای توسعه یافته اشاره کرد و افزود: کشورهای جهان باید بر اساس ساختار حکمرانی، اقتصاد سیاسی و ساختار حقوقی خود مدلی برای بازار سرمایه خود انتخاب کنند تا این مدل بیشترین کارایی را داشته و خدمات و انتظارات بیشتری را ارائه دهد.

وی افزود: بعد از بحران ۲۰۰۸، مطالعه مقایسه‌ای بین مدل تک ناظری در بازار سرمایه انگلستان و مدل چند ناظری در آمریکا انجام شد که بعدها مشخص شد این دو مدل مشکلات و ابهاماتی داشته و هر دو مدل بخشی از بازار سرمایه را نظارت نکرده‌اند.

به گفته این کارشناس اقتصادی، پس از مطالعه مقایسه‌ای این مدل‌ها، ساختارها تغییر و قوانین جدیدی تدوین و وضع و تصمیمات جدیدی گرفته شد.

سنگینیان عنوان کرد: با نگاهی به کشورهای دیگر می‌توان به این نتیجه رسید ساختار نظارتی عمده کشورها پس از بحران‌های بزرگ تحت تاثیر قرار گرفته و چارچوب ساختار نظارتی آنها براساس تجربه گذشته و تجربیات کسب شده از بحران‌ها، اصلاح شده است.

وی ادامه داد: اتفاقی که در کشور ایران و اواخر سال ۹۹ افتاد و باعث ریزش شدید بورس شد، متأسفانه مدیران، مسئولان کشور و فعالان بازار بسیار ساده و راحت از آن گذشتند، در حالی که می‌توانستند این موضوع را به یک بحران تشبیه کنند.

این کارشناس ارشد بازار سرمایه گفت: چه خوب است از این بحران درس گرفته و این تجربه را با تجربیات گذشته بازار، برای اصلاح ساختار نظارتی بازار استفاده می‌کرد؛ زیرا بحران یاد شده نشان داد این ساختار پاسخگوی نوسانات بازار نیست.

سنگینیان مهم‌ترین موضوع از یک ساختار را پوشش ریسک سیستمیک اعلام کرد و افزود: ریسک سیستمیک بر این باور است که به‌جای مدیریت تمامی ابزارها، نهادهای مالی و بازارها باید به این مجموعه به‌صورت کلان نگاه شود و همه با هم نظارت شوند و عدم کارایی و نقص فعالیت یکی از اجزای بازار باعث آسیب رسیدن به بقیه اجزای بازار می‌شود بنابراین باید آن را کنترل کرد.

کارمزد کارگزاری‌ها رقابتی تعیین شود

وی اظهار کرد: امروزه فعالان بازار به دنبال اصلاح ساختار بازار و قانون بازار سرمایه هستند و همه بخش‌های مهم قانون باید اصلاح شود نه‌تنها بخشی از آن.

این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: اگر قصد اصلاح قانون بازار سرمایه در دستور کار قرار دارد، قدم اصلی بازنگری چارچوب نظارتی بر اساس تجربه دنیا است.

سنگنیان بیان کرد: برای پویایی بیشتر بازار سرمایه، بورس ایران باید به سمت مقررات‌زدایی و کاهش بروکراسی حرکت کند. ساختار نظارتی در بازار سرمایه نیاز به اصلاحات جدی دارد، تا این بازار به سمت رقابت کامل حرکت کند.

وی خاطرنشان کرد: مطالعات جدید نشان می‌دهد کشورهایی که به دنبال نوآوری هستند هر چند که بازارهای آنها در حال گذار و در حال توسعه است، می‌توانند یک پله بالاتر آمده رویه و مقررات گذاری را از نظارت مستقیم به نظارت مبتنی بر اهداف تغییر دهند تا باعث ایجاد خلاقیت و رقابت در بازار شده تا نهادهای مالی و بازارهای بتوانند خدمات بهتری را ارائه دهند.

این کارشناس ارشد بازار سرمایه ضمن تاکید به اینکه فرآیند انتشار اوراق و تامین مالی شرکت‌ها باید در کمترین زمان ممکن انجام شود، ادامه داد: وظیفه اصلی بورس کشف قیمت عادلانه است؛ در این جهت باید فرآیندها و قوانین به حداقل رسیده و به سمت رقابت کامل در بازار سرمایه حرکت کنیم.

سنگنیان اعتقاد دارد که کارمزد کارگزاری‌ها جهت شفافیت بیش‌تر و پویایی بازار به صورت رقابتی تعیین شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha