کشف بنای آیینی مربوط به دوره اشکانی در محوطه قره حسنلوی نمین

اردبیل-ایرنا- مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل از کشف محوطه باستانی مربوط به دوره اشکانی در تپه های قره حسنلوی نمین خبر داد و گفت: در این کاوش‌ها چهار مورد تدفین و اشیای دیگری کشف شده که در مخزن مجموعه شیخ صفی الدین اردبیلی حفاظت می شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، نادر فلاحی عصر روز یکشنبه در جریان بازدید از محوطه باستانی قره حسنلوی نمین در خصوص بنای کشف شده در این محوطه اظهار کرد: پیش از این در این محدوده به اندازه نزدیک به دو هزار هکتار تغییر کاربری انجام شده و تحویل منطقه ویژه اقتصادی نمین قرار گرفته بود که منطقه ویژه اقتصادی ایجاد شود و کاربری آن هم تغییر یافت.

وی اضافه کرد: در نیمه دوم سال ۱۴۰۰ برای احداث و ایجاد کارخانه آهن و فولاد در این محدوده استعلامی شد که می‌خواستند ۹۷ هکتار را از منطقه ویژه اقتصادی جدا کنند. ما می‌توانستیم با استناد به استعلام‌های گذشته مجموعه را در اختیار سرمایه گذار قرار دهیم.

این مقام مسئول اضافه کرد: همکاران ما در معاونت میراث فرهنگی با دقت مجدداً این ۹۷ هکتار را بررسی کرده و اعلام کردند که ۳۳۰۰ مترمربع از این ۹۷ هکتار مجموعه محوطه قره حسنلوی نمین است ولی در مابقی آن یعنی ۹۶ هزار و ۶۳۰ متر مربع می توانید در راستای توسعه استان، کارخانه آهن و فولاد احداث کنید و اداره کل میراث فرهنگی هم در این حوزه به شما کمک می‌کند.

مدیر کل میرات فرهنگی گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل ادامه داد: سرمایه گذار و طراحان کارخانه فولاد و آهن در ادامه اعلام کردند به خاطر مسائل فنی در بخشی از ۳۳۰۰ مترمربع مورد نیاز استقرار دستگاهها هستند. ما در گذشته مصوباتی داشتیم که بر اساس آن اگر زمانی قرار شد در محوطه‌های باستانی و تاریخی، طرح ملی یا طرحی اجرا شود که مورد نیاز استان است، راه حل آن این است که ما باید در مجموعه این محوطه کاوش نجات‌بخشی انجام دهیم.

وی با بیان اینکه نیاز و یا عدم نیاز به کاوش نجات بخشی برعهده ادارات کل میراث فرهنگی استان نیست، افزود: مرجع ذیصلاح برای تشخیص کاوش نجات‌ بخشی پژوهشگاه میراث فرهنگی کشور است که زیر نظر مجموعه وزارتخانه فعالیت می‌کند.

فلاحی خاطرنشان کرد: در همین راستا سرمایه‌گذاران به تهران مراجعه کردند و بین سرمایه گذار و پژوهشگاه میراث فرهنگی قراردادی به ارزش ۹۷۰ میلیون تومان منعقد شد و پژوهشگاه میراث فرهنگی مجوز کاوش نجات بخشی در این محوطه را صادر کرد.

مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل اضافه کرد: از بهمن ماه ۱۴۰۰ کاوش نجات‌بخشی شروع شد و این عملیات تا ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۱ به سرپرستی آقای طهماسبی کارشناس باستان شناسی انجام شد و بعد از این کاوش باستان‌شناسی از مجوع ۳۳۰۰ مترمربع محوطه، در بخشی از آن به مساحت۹۰۰ متر مربع به یک بنای آیینی کشف شد که این بنا مربوط به دوره اشکانی است که دو هزار سال قدمت دارد.

وی اضافه کرد: در این کاوش نجات بخشی چهار مورد تدفین به دست آمد که این تدفین‌ها و اشیای دیگری که به دست آمده، بعد از مرمت تحویل مخزن مجموعه بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی شد.

فلاحی خاطر نشان کرد: نه تنها سرمایه‌گذارانی که می خواهند در اینجا کارخانه آهن و فولاد احداث کنند، سانتیمتری به این بنای آیینی تعرض نکردند، حتی برای نگهداری از این مجموعه کمک کردند. در همین راستا هفته گذشته جلسه‌ای به اتفاق سرمایه‌گذاران در تهران و پژوهشگاه میراث فرهنگی برگزار شد و سرمایه‌گذاران اعلام کردند که آماده هستند؛ شکل هندسی بنای آیینی را در لوگوی شرکت و کارخانه استفاده کنند.

 وی افزود: ما بعنوان اداره کل میراث فرهنگی استان اردبیل وظیفه خود را انجام دادیم. اما این که در آینده این مجموعه چگونه نگهداری و صیانت می شود و چه اتفاقاتی برای این بنای آیینی و محوطه باستانی رخ خواهد داد در اختیار پژوهشگاه میراث فرهنگی و شورای فنی وزارت میراث فرهنگی است.

 این مقام مسئول یادآورشد: هفته آینده رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و رئیس پژوهشکده باستان شناسی روستایی در استان حضور یافته و ضمن بازدید از این محوطه به همراه کارشناسان و مسئولان استان برای آینده این مجموعه و نحوه صیانت و حفاظت از این مجموعه تصمیم‌گیری خواهد شد.

فلاحی ضمن قدردانی از تلاش‌های هیات کاوش و سرمایه گذار اظهار کرد: برای صیانت و حفاظت از این مجموعه باستانی برای یگان محترم حفاظت میراث فرهنگی وظیفه تعریف کردیم و اطمینان خاطر می‌دهم که نه تنها این بنای آیینی بلکه از سایر مجموعه‌های تاریخی هم در حد توان و قدرت در چارچوب ضوابط و مقررات صیانت و حفاظت می کنیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha