به گزارش ایرنا، رافائل گروسی در گفتوگو با روزنامه اسپانیایی 'ال پائیس' ضمن تائید گامهای جبرانی ایران اعلام کرد که برنامه هسته ای ایران با سرعت در حال پیشرفت است. وی بدون اشاره به اینکه ایران همچنان به تعهدات پادمانی پایبند است، در اظهاراتی تحریک آمیز ادعا کرد که آژانس «دید بسیار کمی» دارد. گروسی در عین حال عنوان کرد که تدابیر جبرانی ایران به معنای توسعه سلاح هستهای نیست.
ایران دو سال پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام و تعلل طرفهای اروپایی در عمل به تعهداتشان در این توافق، گامهایی را تحت نظارت آژانس برای کاهش تعهداتش برداشت و همواره اعلام کرد که در صورت بازگشت آمریکا به برجام و اجرای تعهدات برجامی از سوی دیگر طرفهای این توافق بینالمللی، گامهای برداشته شده در مسیر کاهش تعهدات برجامی از سوی تهران به سرعت برگشت پذیر خواهد بود.
ایران ۱۵ دیماه ۱۳۹۸، با صدور بیانیهای گام پنجم و نهایی کاهش تعهدات برجامی خود را اعلام کرد که طبق آن، تهران دیگر هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنیسازی، درصد غنیسازی، میزان مواد غنیشده، و تحقیق و توسعه) نخواهد داشت و از این پس، برنامه هستهای ایران فقط بر اساس نیازهای فنی خود پیش خواهد رفت و همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز طبق روال ادامه مییابد.
اسفند ماه ۱۳۹۹ هم ایران در راستای اجرای ماده ششم قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران» نظارتهای فراپادمانی و اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف و اعلام کرد که تنها در صورت لغو تحریمها، تدابیر جبرانی تحت برجام برگشت پذیر خواهد بود.
خرداد ۱۴۰۱، پس از تصویب قطعنامه سیاسی و شتابزده شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی بر اساس ادعاهای ساختگی رژیم صهیونیستی درباره فعالیتهای اتمی ایران، برخی دیگر از همکاریها با آژانس که فراتر از پادمان بود و تنها بر مبنای حسن نیت صورت میگرفت، متوقف شد.
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که به دلیل رویکرد غیرسازنده آژانس و تصویب قطعنامه ضد ایرانی گامهای عملی متقابلی را اتخاذ کرده که نصب سانتریفیوژهای پیشرفته و غیرفعال سازی دوربینهای فرا پادمانی از جمله آنها است.
هم زمان مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی ادعا کرد که اگر نتواند ظرف سه الی چهار هفته آینده اطلاعات مورد نیاز در خصوص فعالیتهای هستهای ایران را در اختیار طرفهای عضو برجام قرار دهد به تعبیر او ضربه مرگباری به مذاکرات وین وارد خواهد شد.
اظهاراتی که با واکنش صریح ایران مواجه و تاکید شد که این اظهارات با همکاریهای گسترده فیمابین سازگار نیست. بهروز کمالوندی سخنگو و معاون امور بینالملل، حقوقی و مجلس سازمان انرژی اتمی ایران تصریح کرد کرد: روشن است چنانچه مطالبی فنی مطرح باشد، باید به صورت حرفهای در چارچوب وظایف آژانس مطرح شده و از مسیر خود، از طریق مجاری و ساز و کارهای معمول آژانس مورد پیگیری قرار گیرد. بدیهی است که عرصه این گونه تعاملات رسانه نیست.
وی ادامه داد: انتظار میرود مدیرکل آژانس به عنوان مسوول یک نهاد بینالمللی حقوقی از اظهارات و موضعگیریهای سیاسی فاصله گرفته و مراقب باشد با اظهارات خود موجب پیچیده شدن روابط اعضای آژانس با هم نشود.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: تردیدی نیست که برخی اظهارات غیرسازنده و موضعگیریهای سیاسی پیچیدهتر شدن شرایط را به دنبال خواهد داشت.
نظر شما