کمبود مواد اولیه و سرمایه در گردش واحدهای صادراتی کردستان را به  سمت تعطیلی سوق می‌دهد

سنندج-ایرنا- اعضای کارگروه توسعه صادرات کردستان اعلام کردند: کمبود مواد اولیه، سرمایه درگردش، اعمال برون سپاری ارزی از مهمترین مشکلات واحدهای تولیدی صادرات محور کردستان است که این مسائل این واحدها به ویژه واحدهای موفق را در آستانه تعطیلی قرار داده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا،دومین جلسه کارگروه توسعه صادرات کردستان با دستور کار  ارائه گزارش عملکرد تجارت خارجی، بیان مشکلات و چالش های فرآروی صادرات و تجلیل از صادرکنندگان برگزیده استان روز یکشنبه به ریاست استاندار تشکیل شد و ۶ نفر از صادرکنندگان برگزیده هم در این جلسه به بیان مشکلات پیش روی صادرات در استان پرداختند.

محمدنجیب شریفی مدیرعامل چند شرکت تولیدی و صادرات محور برتر استان از جمله سقزسازی کردستان و رتبه نخست صادرکننده برگزیده  استان در این جلسه یکی از مشکلات صادرکنندگان استان را اعمال پیمان سپاری ارزی خواند و اظهار داشت: مبادلات تجاری ما  با کشور عراق با ریال انجام می شود ولی  باید در بازگشت ارز حاصل از صادرات باید دلار وارد کنیم که این اقدام خسارت زیادی را به تولیدکنندگان صادرات محور استان  طی سال گذشته  وارد کرد.

وی اضافه کرد: طی ۲ سال متوالی برداشت سقز(ون) توسط سازمان جنگل ها و مراتع کشور ممنوع شده و همین هم باعث کمبود مواد اولیه واحد سقزسازی استان شده است و در صورت تداوم آن بعد از ۳۲ سال حضور در بازارهای جهانی ناگزیر به تعطیلی این واحد هستیم.

شریفی با اشاره به اینکه قیمت مواد اولیه تولید کیک شامل شکر، روغن و آراد به ترتیب ۱۰۰، ۷۰۰ و ۴۰۰ درصد افزایش پیدا کرده است، اضافه کرد: بیش از ۹۰ درصد محصولات شرکت تولیدی کیک ما صادراتی است ولی در حال حاضر به دلیل کمبود سرمایه در گردش لازم تنها یک خط تولیدی آن فعال است. 

وی با بیان اینکه کشورهای همسایه هم چون ترکیه به صادرکنندگان خود یارانه می دهد و چون یارانه ای به صادرکنندگان ایرانی تعلق نمی گیرد این روند قدرت رقابت پذیری را از تولیدکنندگان کشور گرفته است، ادامه داد: تاکنون بیش از پنج شرکت صادرات محور را با اشتغالزایی ۳۰۰ نفر تاسیس کردیم ولی افزایش قیمت مواد اولیه، کمبود سرمایه درگردش به معضلی برای تولید این واحدها تبدیل شده است.

این صادرکننده برگزیده کردستان از مسوولان استانی به ویژه استاندار در خواست کرد مانع از تعطیلی قریب الوقوع کارخانه سقزسازی استان که تا ۱۵ روز دیگر مواد اولیه برای تولید دارد، شوند.

نجیب شریفی از تولید داروی کرونا توسط یکی از شرکت های خود خبرداد و گفت: با استفاده از عصاره اصلی سقز داروی ترکیبی ساختیم که تاثیرزیادی در درمان کرونا دارد و به زودی برای اثبات آن با دانشگاه بقیه‌الله تهران قراردادی منعقد می کنیم و با این کار خلاقانه و ارزشمند بسیاری از هزینه های درمان این بیماری کاهش پیدا می کند.

کمبود مواد اولیه و سرمایه در گردش واحدهای صادراتی کردستان را به  سمت تعطیلی سوق می‌دهد

تنبیه جای تشویق را در صادرات گرفته است

رضا نیک پور مدیرعامل شرکت سیمان کردستان هم در این جلسه اظهار داشت: قبل از سال ۱۳۸۰ کل تولید سیمان به اندازه نیاز کشور نبود ولی از این دهه به بعد و با اجرای طرح چهارم و پنجم توسعه تولید سیمان در ایران سه برابر شد و در این مدت دولت به دلیل کاهش اعتبارات عمرانی ۷۵ درصد سیمان را مصرف نکرد و همین تولید این محصول را به سمت صادرات سوق داد.

وی با اشاره به اینکه شرکت سیمان کردستان با استفاده از تکنولوژی های به روزی که در اختیار دارد ۲۷ نوع سیمان را تولید می کند، افزود: استان همکاری لازم را با ما دارند ولی وزارت صنعت، معدن و تجارت بدون هیچ دلیلی صادرات کلینکر( ماده مهم و کاربردی در تولید سیمان) را حذف کرده است و این موجب شده انباشته شدن ۱۰۰ هزار تن از این ماده در شرکت سیمان کردستان و از بین رفتن آن شود.

این صادرکننده برگزیده استان یادآور شد: در تمام دنیا برای صادرات جایزه تعیین می کنند روالی که تا چند سال گذشته هم در ایران باب بود ولی اکنون در کشور ما با وضع مالیات و عوارض و هزینه های گمرکی برای صادرکنندگان بجای تشویق ، تنبیه می کنند.

حامد رنجبر مدیرعامل شرکت عقیق سنگ آبیدر هم در این جلسه اظهار داشت: از سال ۹۷ به بعد که قواعد و بخش نامه ها و رویه های صادراتی  تغییر یافته تاکنون یک هزار و  ۵۰۰ بخش نامه صادر شده  و این مسئله کشوری است که با آن مواجه شدیم.

وی اضافه کرد: جای بسی تاسف است که کارت های بازرگانی که با آن اقدام به صادرات می شود اقتصاد زیرزمینی در استان شکل داده است که سود و منفعت آنرا هم صادرکنندگان دیگر استان های کشور می برند.

 عبدالله قریشی مدیرعال شرکت صنایع بسپار گستر ژین یاران و محمود نادرسرا مدیرعامل شرکت پلیمر کردستان هم از دیگر صادرکنندگان برتر استان بودند که در این جلسه به بیان مشکلات حوزه صادرات پرداختند.

کمبود مواد اولیه و سرمایه در گردش واحدهای صادراتی کردستان را به  سمت تعطیلی سوق می‌دهد

ضرورت تحلیل و آسیب شناسی مشکلات حوزه صادرات در کردستان

استاندار کردستان در این جلسه بر رفع موان صادرات در استان تاکید کرد و اظهار داشت: موضوعات و مشکلاتی که در استان قابل برطرف شدن است را در اسرع وقت بررسی و حل خواهیم کرد و مسائل کشوری را هم به طور جد در اولویت پیگیری قرار می دهیم.

اسماعیل زارعی کوشا با اشاره به اینکه بیشتر مشکلات حوزه صادرات استان را مربوط به زیرساخت ها خواند و افزود: باشماق به عنوان مهمترین مرز استان نیازمند ساماندهی و بهبود وضعیت زیرساختی و مدیریتی است.

وی با بیان اینکه اولویت اداره کل راهداری استان باید اجرای طرح ساماندهی مرز بین المللی باشماق مریوان باشد، افزود: ۹۰ درصد مشکلات مرزهای کشور مشترک است و همه استان های مرزی هم پیگیر برطرف کردن آنها هستند.

استاندار کردستان یادآور شد: بعد از گذشت ۴۳ سال از انقلاب هنوز کنارگذری در باشماق مریوان ایجاد نشده است که در سفر اخیر رییس جمهور به استان ایجاد این کنارگذر با مشارکت بنیادمسکن مصوب شده است.

زارعی کوشا با بیان اینکه آمار به تنهایی کفایت نمی کند و باید تحلیل و آسیب شناسی آنها مدنظر قرار داده شود. اظهار داشت: پیشنهاد می کنم از این به بعد صادرکنندگان نمونه استان به جلسات کارگروه صادرات و تسهیل و رفع موانع تولید دعوت شوند تا از نظرات آنها که آگاه تر به مسائل و مشکلات هستند بهره مند شویم.

وی با اشاره به اینکه طرح مشترکی را با آذربایجان غربی و قرارگاه حمزه سیدالشهدا در ارتباط با بازگشایی بازارچه های مرزی تهیه کردیم، یادآور شد: یکی از تاکیدات رییس جمهور در سفر به کردستان استفاده از دیپلماسی مرز برای توسعه استان است لذا باید به طور مفصل برروی این موضوع همفکری کنیم.

صادرات ۳۲۵ هزار تن کالا از گمرکات کردستان

رییس سازمان صنعت،معدن و تجارت کردستان هم در این جلسه اظهار داشت:  در سه ماهه نخست امسال ۳۲۵ هزار تن کالا به ارزش ۱۱۱ میلیارد دلار از گمرکات سنندج، سیرانبند بانه و باشماق به خارج از کشور صادر شده است.

بختیار خلیقی با اشاره به اینکه میزان صادرات استان از لحاظ ارزش وزنی ۲ درصد و از نظر ارزش دلاری هم ۱۷ درصد نسبت به مدت مشابه آن در سال گذشته کاهش داشته است، افزود: بیشترین میزان صادرات انجام شده مربوط به گمرک باشماق با ۱۹۶ هزار تن به ارزش ۸۱ میلیون دلار بوده است.

وی ادامه داد: متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی استان طی سه ماهه نخست امسال ۳۴۰ دلار بوده که در مقایسه با مدت مشابه آن در سال گذشته ۱۵ درصد کاهش داشته است. 

رییس سازمان صنعت،معدن و تجارت کردستان به میزان تحقق اهداف کمی در بخش صادرات استان طی این مدت اشاره کرد و گفت: با ۱۱۱ میلیون دلار صادرات انجام شده از گمرکات استان ۷۶ درصد هدف تعیین شده در این بخش تحقق پیدا کرده است.

خلیقی به میزان سهم صادرات استان از صادرات کشور اشاره کرد و اظهار داشت: سهم وزنی صادرات استان نسبت به کشور ۱.۱۷ درصد و سهم ارزشی ۸۵صدم درصد است که این میزان نسبت به مدت مشابه آن در سال گذشته به لحاظ وزنی هفت درصد و از نظر ارزشی هم ۳۱ درصد کاهش داشته است.

رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سنندج هم در این جلسه با اشاره به اینکه در تمام دنیا  فعالان اقتصادی افراد شناخته شده و مورد احترام هستند، اظهار داشت: اگر بخواهیم در این حوزه  قدرت پیدا کنیم باید این تفکر که فعال اقتصادی و کارآفرین جایگاه ویژه ای دارد در جامعه نهادینه شود.

سیدکمال حسینی با بیان اینکه جایگاه اقتصادی کردستان در کشور مطلوب نیست، افزود: هزینه حمل و نقل در این استان نسبت به سایر استان های کشور  بیشتر است و این تاثیر زیادی بر روی قیمت تمام شده کالاهای تولیدی گذاشته است.

وی با اشاره به اینکه سهم تولید استان در صادرات کم است و باید برای تقویت تولیدات صادرات محور تلاش و حمایت بیشتری صورت گیرد، افزود: صادرکنندگان استان برای رفع تعهدات ارزی باید اقدام به تامین ارز کنند در حالیکه صادرات خود را با ریال انجام دادند و این مشکل اساسی برای فعالان اقتصادی ما فراهم کرده است.

کمبود مواد اولیه و سرمایه در گردش واحدهای صادراتی کردستان را به  سمت تعطیلی سوق می‌دهد
 

در پایان این جلسه از ۶ نفر از صادرکنندگان برگزیده استان کردستان با اهدای لوح سپاس و هدایایی تجلیل به عمل آمد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha