به گزارش ایرنا از روابط عمومی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، ماموستا عبدالسلام کریمی مشاور رئیسجمهوری در امور اقوام و اقلیتهای دینی و مذهبی در وبینار بین المللی مسئله غدیر از منظر مذاهب اسلامی که به همت مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی و با حضور علمای شیعه و سنی برگزار شد، اظهار داشت: شخصیت و سیره امام علی(ع) به عنوان محور وحدت بحث بزرگ و مهمی است؛ شخصیت امام علی(ع) تربیت شده شخصیت رسولالله(ص) است و فارغالتحصیل مدرسه ایشان بودند.
وی افزود: آیات و روایات مختلفی در مورد اصحاب پیامبر(ص) داریم، برخی شامل همه اصحاب و مسلمانان میشود و برخی دیگر اختصاصی و به خصوص در مورد شخصیت امام علی(ع) است. از جمله در آیه مباهله است که طبق آیه صریح قرآن در این آیه عبارت «انفسنا» حضرت امام علی (ع) را به عنوان جان پیامبر(ص) مطرح کرده است.
مشاور رئیس جمهوری در امور اقوام و اقلیتهای دینی و مذهبی افزود: در صحیح بخاری در مورد امام علی(ع) روایت «أنت منّی وأنا منک» آمده است و همین تعبیر را برای امام حسین(ع) هم داریم. باید بدانیم که هرکس از حضرت علی(ع) متنفر باشد جزو منافقین است.
مشاور رئیس جمهوری در امور اقوام و اقلیتهای دینی و مذهبی تصریح کرد: طبق گفته پیامبر (ص) در حکومت امام علی(ع) آزادی در تقوی، عمل و عدالت را به وضوح شاهد بودیم. آن حضرت(ع) الگوی عمل و عدالت است؛ حتی شمشیر کشیدن در حکومت عدل علی (ع) برای انداختن شمشیر ظلم بود که درسهایی برای ماست.
ماموستا کریمی اذعان کرد: امام علی(ع) حتی مواجب خوارج را قطع نکرد و برخورد ایشان با مخالفان براساس عدالت بود و حتی در هنگام شهادت هم نسبت به ضارب خود عدالت را رعایت کردند.
مشاور رئیس جمهوری در امور اقوام و اقلیتهای دینی و مذهبی تاکید کرد: بنابراین باید از امام علی(ع) به عنوان محور وحدت و اجتماع یاد کنیم، خداوند به عنوان جان پیامبر(ص) و خود پیامبر(ص) از امام علی (ع) به عنوان مولا یاد میکنند لذا امام علی (ع) جایگاه ویژه ای دارد و هر تعبیری که اهل سنت از این حدیث تفسیر کنند مورد قبول شیعه هم است.
وی گفت: پیامبر (ص) میفرمایند «مسیر علی(ع) مسیر من است»، بنابراین علی(ع) را دریابیم و از او کمک بخواهیم و از نهج البلاغه که همیشه به روز است و کهنه پذیر نیست بیش از پیش بهره ببریم و از آن غافل نشویم.
هر اختلاف سلیقهای را نباید به سمت اختلافات مذهبی سوق دهیم
حجت الاسلاموالمسلمین حمید شهریاری دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در این وبینار با اشاره به آیات قرآنی در دعوت به وحدت و دوری از تفرقه اظهار داشت: اصل مسئله غدیر نزد شیعه و سنی ثابت شده است، واقعهای است مورد اجماع و اصل وقوع حادثه مورد انکار نیست.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی تصریح کرد: ما مسلمانان علاوه بر نقاط اشتراک باید در مورد مباحث اختلافی نیز با یکدیگر صحبت کنیم تا دستاویزی برای دشمنان اسلام نباشد. اخلاق اختلاف بسیار مهم است، ممکن است بین ما انسانها اختلافات سلیقهای و نه الزاما عقیدهای، تاریخی، مذهبی و… وجود داشته باشد. بنابراین باید بتوانیم به درستی و با جدال احسن اختلافات بین خود را ساماندهی کنیم تا دشمن نتواند در بین ما اختلاف ایجاد کند.
شهریاری تاکید کرد: لازم نیست هر اختلاف سلیقهای را به سمت اختلافات مذهبی سوق دهیم و نباید بگذاریم بر سر امور سلیقهای نزاع و درگیری ایجاد شود.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با اشاره به روایت «مَنْ کُنْتُ مَوْلَاهُ فَهَذَا عَلِیٌّ مولاه...» گفت: ما شیعیان این روایت را حمل بر ولایت امر میکنیم و معتقد هستیم که ولایت ایشان از جانب خدا الهام و به پیامبر(ص) ابلاغ شده است. اما اهل سنت ولایت را در اینجا به معنای دوستی میگیرند.
وی تاکید کرد: ما همه باهم برادریم و در کنار هم زندگی میکنیم و تعابیر مختلفی در مورد غدیر داریم که اینها مشکلی نیست و باید سعی کنیم موارد این چنینی موجبات وحدت و نه اختلاف بین ما را فراهم آورد.
وحدت قبل از اینکه مصلحتی سیاسی و موقت باشد، واجب شرعی است
عماد حمرونی فعال اسلامگرا از فرانسه هم در این وبینار اظهار داشت: اسلام پیوسته در تلاش برای ایجاد جامعهای واحد و متحد بر پایه اخلاق و ارزشهای الهی، روح عدالت و برادری، به دور از تعصبات دینی و فرقه ای بوده و تفاوتی بین عرب و عجم مگر بر اساس تقوا قائل نبوده بلکه بر مبنای ارزش های عدالت و احسان بنا نهاده شده است.
وی ادامه داد: اسلام جماعت را به عنوان یکی از ابزارهای تحقق اهداف خود از جمله همکاری بر پایه نیکی و تقوی و تمسک به ریسمان الهی در راستای اطاعت از خدا و رسول(ص) قرار داده است.
حمرونی با تأکید بر اهمیت وحدت اسلامی در تحکیم اصول جامعه اسلامی گفت: این وحدت شامل سه عنصر وحدت معبود، اصل و دین است؛ و در تعریف این سه عنصر بر مبنای آیات وارد شده در قرآن گفت: این عناصر با یکدیگر مرتبط هستند و وجود یکی بدون دیگری محقق می شود.
این فعال اسلامگرا اظهار داشت: امام علی(ع) طلایهدار وحدت بود؛ به طوری که در قضیه خلافت با اینکه میدانست حق با اوست و میتوانست برای دفاع از حق خود قیام کند، اما به خاطر مصلحت امت و اسلام، صبر پیشه کرد؛ زیرا در شرایط آن روز قیام کردن به مصلحت عموم جامعه نبود.
وی ادامه داد: امام علی(ع) در تمام سختیها و ناملایمات همراه مردم بود و به حاکمان زمان مشورت میداد؛ در تاریخ ثبت است که امام علی(ع) در بیش از ۹۰ مورد در مسائل نظامی، اقتصادی، سیاسی و دینی به عمر مشورت داده است و عمر از نظر او استفاده کرده است.
ابوبکر نیز همواره از راهنماییهایی امام علی(ع) بهره میبرد؛ حال اگر ابوبکر و عمر به امام (ع) اطمینان نداشتند چگونه از راهنماییهای ایشان استفاده میکردند؟ امام(ع) به خلفا به عنوان دشمن خود نگاه نمیکرد؛ آنها نیز در مقابل به امام (ع) به عنوان معاون و مشاور خود در راستای مصالح دین و امت مینگریستند.
حمرونی افزود: با اینکه امام علی(ع) با برخی از سیاستهای عثمان مخالف بود، اما بارها بین عثمان و مخالفان وی میانجیگری کرد و برای ممانعت از قیام علیه عثمان تلاش زیادی کرد.
این فعال اسلامگرا گفت: امام علی(ع) تا آخرین لحظات عمرش به امر وحدت امت اسلام اهتمام داشت؛ امام(ع) میدانست قاتل او ابن ملجم از خوارج است و میدانست که آنها او را به سوی ارتکاب این جنایت سوق دادهاند، اما نمی خواست قتل او عامل جدیدی برای ایجاد مشکل در امت باشد.
وی گفت: سیره امام علی(ع) نشانه اخلاص عمیق او در دین و دغدغه همیشگی او برای ایجاد وحدت بین امت اسلام بود و البته وحدت قبل از اینکه مصلحتی سیاسی و موقت باشد، اصل دینی و واجب شرعی است.
امام علی(ع) مرد عدالت و وحدت بین کلیه مسلمانان بود
شیخ زهیر جعید هماهنگ کننده جبهه عمل اسلامی لبنان در این وبینار با اشاره به ویژگی های شخصیتی امام علی(ع) و عید غدیر گفت: با توجه به مشکلات و چالشهایی که امت اسلام با آن مواجه است، از جمله تلاش آمریکا برای عادی سازی روابط برخی کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی و مجبور کردن برخی سازمانهای عربی برای ایستادگی در مقابل جمهوری اسلامی ایران و محور مقاومت، امروز بیش از هر زمانی نیاز به تمرکز بر سیره امام علی(ع) به عنوان یک شخصیت وحدتگرا در تمام زمینه های فکری و عقیده ای و معنوی داریم.
وی ادامه داد: امام علی(ع) مرد عدالت و وحدت و همبستگی بین کلیه مسلمانان بود و رحمت او شامل همه مسلمانان و حتی غیر مسلمانان میشد، به همین دلیل پیامبر(ص) در روز عید غدیر میفرمایند «هرکس را من مولای اویم از این پس علی(ع) مولای اوست و ...»
«امام علی(ع) پیوسته برای منافع اسلام و وحدت مسلمانان و جلوگیری از تفرقه بین آنان در تلاش بود؛ بهترین پشتیبان ابوبکر بود و در جنگ ابوبکر با منافقینی که از دین خارج شده و زکات را ترک کرده بودند، ایستاد؛ یاور عمر در کلیه امور بود، به طوری که عمر میگوید «اگر علی نبود عمر هلاک میشد» و هنگامی که خانه عثمان مورد محاصره گردنکشان قرار گرفت، در کنار او ایستاد و امام حسن(ع) و امام حسین(ع) را فرستاد تا در مقابل خانه عثمان بایستند؛ دفاع از عثمان، به خاطر حمایت از خود عثمان نبود، بلکه به خاطر خدا و اسلامی بود که امام علی(ع) میخواست آن را برای کل مسلمانان حفظ کند»
شیخ زهیر جعیدبا تأکید بر اینکه امام علی(ع) به ما درس وحدت اسلامی میدهد، گفت: امروز جمهوری اسلامی ایران با تأسی به امام علی(ع) و کرامات او، دست دوستی به سوی همه مسلمانان جهان، مقاومت در لبنان، فلسطین و ... دراز کرده است تا تمامی مذاهب اسلامی را از طایفهگری به دور نگه دارد و امیدوارم با وحدت مسلمانان به زودی شاهد آزادی قدس شریف و اقامه نماز مسلمانان در آن باشیم.
امام علی(ع) صدای حق و عدالت و صدای ستمدیدگان و مظلومان است
راغده مصری استاد دانشگاه و محقق لبنانی در این وبینار ضمن تبریک عید غدیر به مسلمانان و آزادگان جهان اظهار داشت: غدیر روز تجدید پیمان با امام علی(ع) و خط امامت و عدالت و آزادی و سیادت قرآنی است. امام علی(ع) صدای حق و عدالت و صدای ستمدیدگان و مظلومان و مستضعفین و فقرا و مساکین و ایتام در مقابل ظالمین و مستکبرین است.
راغده مصری گفت: امام علی(ع) به خاطر کمالات معنوی و روحانی و شخصیت برجسته و رهبرگونهای که داشت، قلبهای مؤمنان و مسلمانان را به خود جذب کرده است.
وی خاطر نشان کرد: غدیر روایتی متواتر در نزد تمام مسلمانان است؛ حب امام علی(ع) تنها مختص مسلمانان نیست، بلکه قلبهای تمامی آزادگان جهان و دوستدارن عدالت از طوایف و مذاهب مختلف به سوی آن امام بزرگ معطوف شده است و این همان چیزی است که ما از مدرسه امام علی(ع) فرا گرفتهایم و رمز وحدت و حفاظت از منافع مسلمانان است.
در روز عید غدیر بار دیگر تجدید پیمان با خط امام علی(ع) میکنیم که امامت و ولایت و رهبری حکیمانه در او تجسم یافته است؛ تا همه با قلب واحد و دست واحد در مقابل ظالمان و گردنکشان بایستیم؛ غدیر روز تجدید با اصول و ارزشهایی است که به امام (ع) تعهد میدهیم به آن پایبند باشیم، ارزشهایی که به وحدت اسلامی و تقریب و همزیستی و کنار گذاشتن اختلافات فرا میخواند.
راغده مصری تصریح کرد: امام علی(ع) بهرغم حقانیت در خلافت و بهرغم پیمان گرفتن از مسلمانان در روز غدیر خم، اما در برابر ظلمی که به او روا داشته شد، به خاطر مصلحت اسلام و مسلمانان و حفظ وحدت امت اسلام صبر پیشه و سکوت کرد.
وی تأکید کرد: روز غدیر فرصت مناسبی است تا به سوی وحدت و همزیستی و حرکت در مسیر امام علی(ع) و یاری رساندن به مظلومان و مسیر حق و عدالت و حرکت در خط اسلام ناب محمدی دعوت کنیم.
این محقق لبنانی خاطر نشان کرد: روز غدیر تجسم سیادت قرآنی و ارزشهای دین اسلام و مسلمانان بود تا جامعهای مستبد و حکام ظالم نداشته باشیم و حکومت به صورت وراثتی نباشد، بلکه بر اساس خواست خدا و انتخاب شخصیت افضل و اصل باشد.
وی ادامه داد: غدیر رمز وحدت و همبستگی مسلمانان است؛ روز ندای الهی و عهد مؤمنان با امام علی(ع)، روز استمرار رسالت در سایه این امام و رهبر شجاع و صادق و امین و داری صفات انسانی و روحی و معنوی است. ویژگیهای امام علی(ع) قابل شمارش نیست؛ روز عید غدیر تکلیف الهی به ایشان واگذار شد و این روز مفهوم سیادت در اسلام و چگونگی ارتباط با ولایت و رسالت محمدی را به ما آموخت.
راغده مصری گفت: غدیر چنان که در قرآن آمده است به ما آموخت که حاکم باید صفات و کمالات اخلاقی در درجه عالی داشته باشد و مستبد و ظالم نباشد؛ حکومت اسلام وراثتی نیست، بلکه امری الهی و رسالتی جاویدان برای برپایی جامعه اسلامی است.
وی تصریح کرد: امام علی(ع) به ما سفارش میکند که هوشیار و با بصیرت باشیم و در برابر سختیها صبر کنیم و با محبت و صلح در کنار یکدیگر زندگی کنیم، شجاع و قدرتمند باشیم و از دشمن نترسیم.
این محقق لبنانی با درود به همه مسلمانان و آزادگانی که در مسیر امام علی(ع) حرکت میکنند، گفت: ما در روز غدیر باید زمینه را برای ظهور امام مهدی(عج) و حرکت در مسیر امام علی(ع) فراهم کنیم.
مناقب اهل بیت (ع) تا قیامت حفظ و بیان میشود
ماموستا عزیز بابایی امام جمعه اهل سنت مسجد صادقیه تهران ضمن قدردانی از برگزار کنندگان این وبینار اظهار داشت: برگزاری این وبینار گام مهمی است و چه خوب است که در سایر شهرها هم برگزار میشود و علما در این جلسات با مباحثه و گفتوگو ادب اختلاف را رعایت کنند.
ماموستا بابایی تصریح کرد: مجموعه ای از آیات و روایات تا قیامت جایگاه اهل بیت(ع) را به نسلهای بعد منتقل میکند و بیان میکند که ائمه اهل بیت(ع) همانند پیامبر(ص) هستند که کسی مانند آنها نخواهد آمد.
وی در ادامه با اشاره به روایاتی از کتب اهل سنت در بیان مناقب و فضائل امام علی(ع) گفت: در خطبههای نماز جمعه اهل سنت هم پیوسته شاهد هستیم که در کنار ذکر رسول خدا(ص) از فضایل اهل بیت(ع) از جمله امام علی(ع) و حضرت فاطمه(س) یاد میشود.
ماموستا بابایی در پایان اشعاری از اقبال لاهوری پیرامون فضیلت امام علی (ع) را قرائت و آرزو کرد که ائمه (ع) تا زمان قیامت در تاریخ بدرخشند.
فضایل امام علی(ع) بر سایر صحابه
شیخ آفتاب احمد اعوان اندیشمند پاکستانی در این وبینار گفت: از جمله فضایل امام علی(ع) بر سایر صحابه محبت خدا و رسول او نسبت به ایشان بود، امام علی (ع) برای رسول خدا(ص) به منزله هارون برای موسی(ع) بود و شاهد آن آنجاست که پیامبر خطاب به امام علی(ع) می فرماید: «أنتَ مِنّی بِمَنزلةِ هارونَ مِنْ مُوسی اِلّاأنـّه لانَبیّ بَعدی»؛ همان طور که در جای دیگر خطاب به امام علی(ع) می فرماید «أما أنت یَا عَلِیُّ فَخَتَنِی وَ أَبُو وُلْدِی وَ أَنْتَ مِنِّی وَ أَنَا مِنْکَ» اما تو یا علی (ع) داماد من هستی و پدر فرزندان منی و من از تو هستم و تو از من هستی.
اندیشمند پاکستانی گفت: پیامبر(ص) امام علی(ع) را به عنوان همسر دختر خود فاطمه(س) انتخاب کرد و او یکی از ۱۰ نفری است که پیامبر(ص) به او وعده بهشت داده است؛ او از اولین کسانی که خداوند خبر داده از آنان راضی است و آنها از او راضی هستند.
وی ادامه داد: امام علی (ع) پدر نوههای رسول خدا(ص) یعنی امام حسن(ع) و امام حسین(ع) سرور جوانان اهل بهشت است. آنچه پیامبر(ص) در روز غدیر خم گفت دلیلی بر فضیلت امام علی(ع) بر سایر صحابه است و حدیث در این باب داریم؛ در مسند احمد از عبدالرحمن ابی لیلی آمده است «شاهد بودم که امام علی(ع) در رحبه مردم را به خداوند قسم میداد که هرکس در روز غدیر خم از رسول خدا(ص) شنیده است که میفرمود «هرکس من مولای اویم علی مولای اوست» بر خیزد و به آن شهادت دهد»
عبدالرحمن میگوید: دوازده نفر از شرکت کنندههای غزوه بدر بلند شدند و گفتند: شهادت میدهیم که از رسول خدا(ص) در روز غدیر خم شنیدیم که میفرمود «آیا من سزاوارتر از مؤمنان به خودشان نیستم و همسران من مادران ایشان نیستند؟ ما جواب دادیم، بله؛ ای رسول خدا(ص). بعد فرمودند: پس هرکس من مولای او هستم علی مولای اوست. خداوندا دوستانش را دوست بدار و با دشمنانش دشمن باش».
وی با ذکر روایات دیگری در باب فضیلت امام علی(ع) گفت: بنابراین هیچکس نمیتواند فضیلت امام علی(ع) را با این همه شواهد و روایات متواتر منکر شود.
نظر شما