بهره برداران گچسارانی براساس قراردادی که با کارخانه قند کوار در استان فارس بسته اند دست به کشت و کار محصول چغندرقند زده اند و اکنون محصولات آنان در هوای گرم این شهرستان در حال از بین رفتن است.
آنان می گویند براساس قراردادی که کارخانه قند کوار در استان فارس با آنان پیش از فصل کشت بسته بود قرار بوده این واحد تولیدی تجهیزات برداشت را در اختیار آنان قرار داده و محصول تولیدی آنان را به شکل تضمینی خریداری کند.
کارخانه قند پارس در ۵۶ کیلومتری غرب شیراز در شهرستان کوار ظرفیت تبدیل روزانه هزار و ۵۰۰ تن چغندر قند و تصفیه ۴۰۰ تن شکر خام واقع شده است..
این بهره برداران انتظار دارند تا حالا که کارخانه قند کوار به قرارداد با بهره برداران عمل نکرده برای احقاق حقشان آنان را حمایت کنند.
به نظر می رسد باید با عاملان از بین رفتن محصولات چغندرقند که از کالاهای مورد نیاز کشور بوده و به دلیل نیاز به آب کم همواره مورد تشویق مسوولان است برخورد جدی شود تا چنین اقدام های ناشایستی تکرار نشود.
انتظارات بهره برداران خسارت دیده
یکی از چغندرکاران گچسارانی گفت: با خلف وعده مسوولان کارخانه قند کوار در استان فارس محصول آنان در هوای ۵۰ درجه این شهرستان در حال از بین رفتن است.
علی اکوانیان افزود: براساس یک تفاهم نامه قرار بوده که کارخانه قند پارس کوار ضمن تامین ماشین آلات مورد نیاز برداشت محصول تولیدی چغندرکاران گچسارانی را به قیمت هر کیلوگرم یکهزار و۷۲۰تومان خریداری کند اما با گذشت یک ماه از فصل برداشت این کارخانه به وعده خود عمل نکرده است.
وی با اشاره به اینکه برای انجام عملیات کشت تا مرحله برداشت حداقل ۵۰۰ میلیون تومان هزینه کرده است از مسوولان خواست برای حمایت از تولیدکنندگان محصول چغندر و جبران خسارت های وارد شده به آنان چاره اندیشی کنند.
یک بهره بردار دیگر محصول چغندرقند در گچساران تاکید کرد: خلف وعده کارخانه قند کوار افزون بر هزینه های بهره برداران نه ماه تلاش کشاورزان را بر باد داده است.
وهاب الدین کشاورز تاکید کرد: براساس برآوردهای کارشناسان محصول هر هکتار از مزارع چغندرقند ۲۳۰ میلیون تومان ارزش داشته که اکنون به دلیل گرمای هوا محصولات تولیدی قابل استفاده نیست .
چرا محصول چغندر در گچساران برداشت نشد؟
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت: مالکان تجهیزات برداشت چغندرقند تنها با کارخانه های قند قرارداد منعقد می کنند به همین دلیل جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد امکان تامین این تجهیزات را نداشته است.
عیسی راستین نسب افزود: برای برداشت محصول چغندرقند تجهیزات خاصی نیاز است که در استان وجود ندارد به همین دلیل کشاورزان نتوانستند محصولات خود را برداشت کنند.
وی تاکید کرد:مسوولان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد برای احقاق حق بهره برداران چغندرکار گچسارانی همه تلاش خود را بکار می گیرند.
راستین نسب با اشاره به اینکه عیار چغندر قند گچساران به دلیل خاک و اقلیم مناسب ۱۸ درصد است که یکی از با کیفیت ترین محصولات چغندرقند است افزود: ضرورت دارد تا با خلف وعده مسوولان کارخانه کوار برخورد جدی شود.
وی بیان کرد:پاییز پارسال۲۰ هکتار از مزارع منطقه لیشتر شهرستان گچساران زیرکشت محصول چغندر قند رفته بود که هر هکتار ۷۰ تا ۸۰ تن محصول داشته است.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: مسوولان کارخانه قند کوار اذعان می کنند که نتوانسته اند تجهیزات مذکور را با توجه به شلوغی فصل برداشت تامین کنند اما وقتی یک واحد تولیدی قراردادی امضا می کند باید برنامه لازم برای اجرای آن را داشته باشد.
ظرفیت ها و مزایای تولید چغندرقند
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه زمین های آبی مناطق گرمسیری استان به ویژه در شهرستان های گچساران و باشت شرایط کشت چغندر قند را دارد ابراز امیدواری کرد تا با بازگشت کارخانه قند یاسوج به چرخه تولید چغندرقند بهره برداران در داخل استان خریداری شود.
راستین نسب تاکید کرد:با توجه به عملکرد بالای چغندر قند در صورت وجود امکانات برداشت و خرید تضمینی میزان درآمد خالص آن برای کشاورزان مقرون به صرفه است.
وی، افزایش عملکرد محصولی که بعد از چغندرقند کشت میشود، کاهش میزان علفهای هرز به ویژه نازک برگها و برخی آفات و بیماریها را از مزایای کشت این محصول برشمرد.
۳۵ هزار هکتار زمین قابل کشت در مناطق مختلف گچساران وجود دارد که سالیانه بیش از ۱۰۰ هزار تن محصول در این شهرستان تولید و روانه بازار مصرف می شود.
شهرستان ۱۲۶ هزار نفری گچساران در جنوب غربی کهگیلویه و بویراحمد و در همسایگی استان خوزستان قرار دارد.
نظر شما