"ابهام استراتژیک" آمریکا در قبال تایوان؛ ریاکاری غرب عامل تنش در شرق

تهران- ایرنا- راهبرد ریاکارانه ایالات متحده در قبال تایوان که رسانه‌های فرانسوی از آن به عنوان "ابهام استراتژیک" یاد می‌کنند، بار دیگر تنش‌ها بین پکن و واشنگتن را افزایش داده و شرایطی رقم زده که رئیس جمهور چین آن را "بازی با آتش" توصیف می‌کند.

به گزارش ایرنا، رسانه‌های مطرح فرانسوی روز سه‌شنبه در تشریح عوامل اخیر تشدید تنش‌ها بین چین و آمریکا، یک صدا عقیده دارند که کاخ سفید دیپلماسی به اصطلاح "ابهام استراتژیک" را در رابطه با تایوان اعمال می‌کند؛ راهبردی که به تشدید تنش‌ها بین واشنگتن و پکن انجامیده است.

خبرگزاری فرانسه در توضیح این راهبرد می‌نویسد: "ابهام استراتژیک" بدین معنی است که آمریکا از به رسمیت شناختن تنها یک دولت چین سخن می‌گوید، در حالی که حمایت قاطع از تایپه را ادامه می‌دهد و از گفتن اینکه آیا در صورت تهاجم، از این جزیره دفاع نظامی خواهد کرد یا خیر، امتناع می‌کند.

نکته مهمی که ساعتی پیش نیز روزنامه گاردین آن را اینگونه تحلیل کرد: درحالیکه لندن بیش از پیش چین را به عنوان تهدیدی بلند مدت برای انگلیس می‌داند و برای تقویت روابط خود با تایوان گام برمی دارد، در سطح رسمی همچنان به "سیاست چین واحد" که پکن را به عنوان تنها دولت قانونی چین به رسمیت می‌شناسد، ادامه می‌دهد؛ هرچند روابط غیر رسمی خود را با تایوان حفظ کرده است.

در همین پیوند شبکه تلویزیونی فرانس ۲۴ در گزارشی با اشاره به اجرای این راهبرد، به توصیف سیاست آمریکا در شرق دور پرداخته و سفر احتمالی نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به این جزیره را عامل تشدید تنش‌ها ارزیابی کرده است.

این رسانه فرانوسی در گزارشی با تیتر "سفر احتمالی نانسی پلوسی به تایوان تنش بین واشنگتن و پکن را افزایش می‌دهد"، خبر تایید نشده سفر این مقام دموکرات آمریکایی به تایوان را عامل بحران جدید ارزیابی کرده است؛ چراکه رد نکردن این سفر به صورت رسمی می‌تواند به منزله تایید ضمنی آن ارزیابی شود.

به نظر می‌رسد که در اینجا نیز آمریکا سیاست ریاکارانه و "گژ دار و مریز" خود را تکرار می‌کند و ضمن تایید نکردن این سفر به صورت رسمی، قصد دارد واکنش احتمالی رقیب خود را در منطقه بسنجد.

"ابهام استراتژیک" آمریکا در قبال تایوان؛ ریاکاری غرب عامل تنش در شرق

راهبرد آمریکا عامل تیرگی رابطه با پکن

فرانس ۲۴ در مورد این سفر احتمالی می‌نویسد: پلوسی دور دوم سفر آسیایی خود را روز سه شنبه با ورود به مالزی آغاز و هنوز ابهام در مورد توقف در تایوان را حفظ کرده است؛ شرایطی که می‌تواند روابط تیره بین پکن و واشنگتن را بیشتر مسموم کند.

بر اساس این گزارش، پکن جزیره تایوان را بخشی از قلمرو خود می‌داند و در صورت لزوم آماده است تا با توسل به زور بار دیگر آن را با خود متحد کند و بارها به واشنگتن نسبت به سفر این مقام ارشد که به عنوان یک تحریک بزرگ ارزیابی می‌شود، هشدار داده است.

این رسانه فرانسوی با اشاره به برنامه رسمی سفر اخیر رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، پس از سنگاپور و مالزی و توقف‌هایی که در کره جنوبی و ژاپن اعلام شده است، می‌نویسد: در این سفر به صورت آگاهانه موضوع قطعی نبودن بازدید از تایوان حفظ شده است.

هرچند چندین روزنامه آمریکایی همچون فایننشال تایمز و رسانه تایوانی از جمله لیبرتی تایمز از برنامه سفر پلوسی به تایپه خبر دادند، دولت تایوان از اظهار نظر درباره این سفر خودداری کرده و سو تسنگ چانگ نخست وزیر این کشور امروز در پاسخ به سوال خبرنگاران، این دیدار را تایید نکرد، اما از رئیس مجلس نمایندگان آمریکا برای حمایتش تشکر کرد.

فرانس ۲۴ یادآوری می‌کند که در همین پیوند فایننشال تایمز پا را فراتر گذاشته و علاوه بر بازدید از تایوان، از برنامه دیدار پلوسی و رئیس جمهور تایوان در روز چهارشنبه خبر داده است.

این ابهامات در حالی همچنان ادامه دارد که جان کربی سخنگوی کاخ سفید روز گذشته اعلام کرد که رئیس مجلس نمایندگان آمریکا حق بازید از تایوان را دارد و هیچ دلیلی وجود ندارد که پکن این سفر را که از دکترین دیرینه آمریکا دور نیست، به نوعی بحران تبدیل کند.

"ابهام استراتژیک" آمریکا در قبال تایوان؛ ریاکاری غرب عامل تنش در شرق

چشم‌انداز روابط پیچیده؛ بحران دیپلماتیک در راه

روزنامه لوموند فرانسه نیز در گزارشی مفصل، سفر احتمالی پلوسی به تایوان را عامل تشدید تنش‌ها بین ایالات متحده و چین ارزیابی و اضافه کرد: سفر رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به عنوان شخصیت مرکزی اکثریت دموکرات این کشور به تایوان، در هر صورت به طور ویژه‌ای کار دیپلماسی آمریکا را که در تلاش است روابط با چین را بدتر نکند، پیچیده خواهد کرد.

این گزارش با تحلیل اهداف رزمایش‌های نظامی که آمریکا، چین و تایوان در آب‌های شرق دور اجرا می‌کنند، به سخنان تلفنی هفته پیش شی جین پینگ رئیس جمهور چین با جو بایدن همتای آمریکایی خود نیز گریزی زده که در آن از ایالات متحده خاسته است با "آتش بازی نکند."

ژانگ جون سفیر چین در سازمان ملل نیز به تازگی در یک کنفرانس مطبوعاتی با اشاره به احتمال سفر پلوسی به تایوان، تاکید کرده است: همانطور که می‌بینیم، چنین دیداری بسیار خطرناک و بسیار تحریک‌آمیز به نظر می‌رسد. اگر این دیدار انجام شود، روابط چین و ایالات متحده را نیز تضعیف خواهد کرد. من مطمئن هستم که آمریکا این را درک می‌کند.

روزنامه لو فیگارو نیز با ارایه تحلیلی از این سفر احتمالی، نوشت: دورنمای سفر نانسی پلوسی به تایوان باعث ایجاد یک بحران دیپلماتیک بزرگ بین چین و ایالات متحده می‌شود.

این گزارش می‌افزاید: رئیس دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا روز دوشنبه به همراه هیاتی از مقامات منتخب این کشور برای یک سفر چهار روزه آسیایی وارد سنگاپور شدند و او باید به مالزی و سپس به کره جنوبی و ژاپن برود.

بر اساس این گزارش، توقف پلوسی در تایوان به طور رسمی تایید یا تکذیب نشده است، اما وی هشدار داده بود که به دلایل امنیتی جزئیات سفر خود را اعلام نخواهد کرد.

روزنامه پرشمارگان لو فیگارو، اینگونه ارزیابی کرده است که انکار نکردن برنامه سفر به تایوان می‌تواند یک تایید ضمنی باشد.

"ابهام استراتژیک" آمریکا در قبال تایوان؛ ریاکاری غرب عامل تنش در شرق

واکنش منفی بورس آسیا

روزنامه لوموند در بخش دیگری از گزارش تحلیلی خود، یادآوری کرده است که گمانه‌زنی‌ها مبنی بر سفر مقامات ارشد ایالات متحده باعث شد تا بازارهای سهام در آسیا امروز سه شنبه دچار رکود شوند.

این روزنامه پرشمارگان فرانسوی دلیل این امر را نگرانی سرمایه‌گذاران از تشدید خطرات و تنش‌ها با چین ارزیابی کرده است.

رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در صورت تایید سفرش به تایوان، بالاترین مقام ایالات متحده خواهد بود که از زمان سلف خود نوت گینگریچ (Newt Gingrich) که در سال ۱۹۹۷ از تایپه بازدید کرده بود، به این کشور سفر می‌کند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha