به گزارش خبرنگار ایرنا، آیین عزاداری روز یازدهم محرم الحرام بر اساس یک رسم کهن با حضور پرشور عزاداران حسینی صبح امروز سهشنبه در شهر دامغان، پس از ۲ سال تعطیلی به دلیل کرونا برگزار شد.
این آیین دیرین همه ساله در یازدهمین روز ماه محرم در شهرستان دامغان برگزار می شود که طی آن هیئات مذهبی حدود ۳۰ روستای این شهرستان، به یاد مظلومیت اباعبدالله و ۷۲شهید کربلا عزاداری می کنند.
آیین کهن عزاداری ۱۱ محرم دامغان، در سال ۱۳۹۱ به شماره ۶۵۳ در فهرست میراث معنوی و ناملموس ملی کشور ثبت شده است.
مردم شهرستان دامغان با حضور در این مراسم، هم صدا با کاروان اسرای اباعبدالله الحسین علیه السلام، بر ماتم و مظلومیتش اشک می ریزند.
نخل گردانی ۱۱ محرم دامغان با فریاد واحسینا
رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان دامغان در خصوص این آیین مذهبی گفت: آیین سوگواری یازدهم محرم در دامغان ریشه ای بیش از ۱۰۰ ساله و مورد توجه مردم شهر و روستای این شهرستان قرار دارد و در کنار عزاداری، آیین نخل گردانی نیز انجام میشود.
حجتالاسلام محمد علی ملکیان ادامه داد: در راستای عزاداری ۱۱ محرم الحرام، حرکت هیات های عزاداری از ۲ مکان امامزاده علی و ولی (ع) و حسینیه اعظم حضرت ابوالفضل (ع) آغاز میشود و در محل زیارتگاه بکیربن اعین با اجتماع و اقامه نماز جماعت به پایان رسید.
وی اضافه کرد: هیات های عزاداری روستاهای دامغان از ساعت هشت صبح حرکت خود را به سمت بکیربن اعین آغاز کردند، در چهارراه ولیعصر به یکدیگر ملحق شده و به ادامه مسیر پرداختند.
ملکیان تصریح کرد: هیئات عزاداری با حضور خود در این مراسم در عزای شهیدان دشت کربلا نخل گردانی، سینه زنی، زنجیر زنی و سنج زنی کردند که اجرای نمادین حرکت کاروان اسرا و تعزیه خوانی نیز از دیگر برنامههای این روز بود.
ملکیان ادامه داد: اهالی شهرستان دامغان در کنار استقبال از هیات روستاهای این شهرستان، با برپایی ایستگاه های صلواتی، اطعام و دادن نذورات از عزاداران حسینی پذیرایی کردند.
وی افزود: با آغاز اذان ظهر به وقت دامغان، هیات های مذهبی که هنوز به اجتماع نرسیده اند از خیابان خارج شده و فضا را برای حرکت نخل مهیا می کنند و نخل این مراسم بر روی دوش عزاداران و با نواهایی همچون وای حسین کشته شد، واحسینا، و برگزاری سینه زنی حرکت داده می شود.
وی خاطرنشان کرد : این آیین سنتی با سابقه تاریخی، علاوه بر شهرستان دامغان در کشور تنها در شهر یزد همه ساله اجرا می شود.
رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان دامغان گفت: با توجه به اجتماع عزاداران و برگزاری نماز جماعت در جوار زیارتگاه بکیر بن اعین، طبخ ۷۲ دیگ غذا و اطعام عزاداران حسینی به نیت شهدای کربلا انجام شد.
به گزارش ایرنا، آیین «ای دوستان ماه محرم آمده» روستای جزن، آیین سنتی علم بندان، سنگ زنی روستای صالح آبادو با قدمت بیش از ۲۰۰ سال، آیین «شاطری جزن» و طوق جامه کردن، از جمله آیین های سنتی دامغان است که در فهرست آثار ملی ناملموس قرار دارد.
شهرستان دامغان در بخش مرکزی دارای ۶۰ روستا و در بخش امیرآباد دارای ۳۷ روستا است، این شهرستان ۵۶ دهیاری مصوب دارد.
نظر شما