با وجود افزایش دما و مصرف نسبت به سال گذشته، خاموشی نداشتیم

تهران - ایرنا - وزیر نیرو با بیان اینکه با وجود افزایش دما و مصرف نسبت به سال گذشته، خاموشی نداشتیم، گفت: با توجه به تداوم افزایش دمای هوا ضروری است مردم همچنان نسبت به رعایت مصرف برق اهتمام بورزند.

به گزارش ایرنا، «علی‌اکبر محرابیان» وزیر نیرو در نشست خبری، اظهار کرد: مردم تاکنون همکاری بسیار خوبی در صرفه‌جویی داشتند و امیدواریم این همکاری تداوم داشته باشد تا تابستان امسال را بدون خاموشی پشت سر بگذاریم.

وی ادامه داد: سال گذشته تابستان به‌گونه‌ای سپری شد که حداقل ۱۵ هزار مگاوات ناترازی تولید برق داشتیم و با رشد تقاضای ۴.۵ درصد سالانه برق مواجه بودیم. بر این اساس پیش‌بینی می‌شد امسال ناترازی برق بیشتر شود و به حدود ۲۰ هزار مگاوات برسد که با اقدامات اساسی دولت سیزدهم مانع وقوع خاموشی شدیم.

وزیر نیرو گفت: تابستان امسال فصل بسیار گرم و همین امروز متوسط دمای کشور ۳۸ درجه است که نسبت به روز مشابه سال گذشته ۱.۱ درصد بیشتر شده است. هر یک درجه افزایش دما ۱۵۰۰ مگاوات به مصرف برق کشور اضافه می‌کند. این در حالی است که در برخی نقاط کشور بین ۴ تا ۵ درجه رشد دما نسبت به تابستان گذشته داشتیم و حتی برخی شهرها امسال رکورد دمایی زده شد.

محرابیان با بیان اینکه با وجود رشد دما و افزایش مصرف برق، تاکنون شاهد هیچ‌گونه خاموشی در کشور نبوده‌ایم، افزود: امسال وجود صرفه‌جویی خوبی که از سوی مردم رخ داد و شاهد رشد ۴.۸۵ درصدی مصرف بودیم که اگر این رشد در بخش صنعت باشد، رشد ارزش‌آفرینی است. اگر رشد مصرف در چارچوب الگوی مصرف باشد مورد تایید است.

وی با اعلام اینکه از سال گذشته تاکنون حدود یک میلیون کنتور در کشور نصب شده که نشان از رشد مشترکان صنعت برق دارد، اضافه کرد: رکورد مصرف برق تابستان امسال تاکنون ۶۹ هزار و ۲۷۸ مگاوات بوده که نسبت به تقاضای انرژی پارسال ۲ هزار و ۲۰۰ مگاوات بیشتر است.

وزیر نیرو گفت: امسال همکاران صنعت برق در دو جبهه تامین و تولید برق و نیز مدیریت سیلاب‌ها فعال بودند که در بخش سیلاب هم‌زمان ۲۱ استان کشور درگیر سیلاب شدند. در بخش سیلاب تاسیسات برق آسیب پذیری زیادی داشتند با این وجود قطع برق در کمتر از ۱۰ ساعت برطرف می‌شد.

افزایش ۶ هزار مگاواتی ظرفیت تولید برق در دولت سیزدهم/ متوسط عملکرد دولت‌های یازدهم و دوازدهم ۲ هزار مگاوات بود

محرابیان با اشاره به این موضوع که پارسال از ۲۹ اردیبهشت خاموشی‌های گسترده در کشور وجود داشت، بیان کرد: بر همین اساس از ابتدای آغاز بکار در دولت سیزدهم نشست‌هایی برگزار کردیم که ماحصل آن تدوین یکصد برنامه عملیاتی بود.

مقام عالی وزارت نیرو افزایش ظرفیت تولید برق را یکی از محورهای اصلی این برنامه دانست و اعلام کرد: بر همین اساس نیز افزایش ظرفیت ۳۵ هزار مگاواتی نیروگاهی در دستور کار قرار گرفته که ۱۰ هزار مگاوات آن به احداث نیروگاه‌های اختصاصی صنایع، ۱۰ هزار مگاوات توسعه نیروگاه‌های تجدید پذیر و ۱۰ هزار مگاوات به افزایش ظرفیت نیروگاه‌های دولتی اختصاص دارد.

وی اضافه کرد: برای افزایش ۶ هزار مگاواتی ظرفیت تولید برق در کشور اقدام شد، در حالی متوسط عملکرد دولت‌های یازدهم و دوازدهم، ۲ هزار و ۶۷ مگاوات بود.

وزیر نیرو گفت: برنامه‌ریزی ما بر این قرار شد که تا ۶ هزار مگاوات به ظرفیت تولید برق اضافه کنیم که حدود ۵ هزار مگاوات آن راه‌اندازی نیروگاه جدید بود و هزار مگاوات هم با افزایش توان نیروگاه‌های موجود محقق شد.

محرابیان خاطرنشان کرد: از مجموع ۶ هزار مگاوات ۴ هزار و ۲۰۰ مگاوات به مدار تولید وارد شده و حدود یک هزار و ۸۰۰ مگاوات هم طی ماه‌های باقی مانده امسال وارد مدار خواهند شد.

وی استفاده از ظرفیت نیروگاه‌های موجود را هم از دیگر محورهای برنامه اعلام کرد و گفت: بر این اساس تعمیرات اساسی نیروگاه‌ها در دستور کار قرار گرفت و به موقع به انجام رسید.

عضو کابینه دولت سیزدهم با اشاره به عمر بالای برخی خطوط انتقال و پست‌های برق از برنامه‌ریزی برای اصلاح آنها خبر داد و تاکید کرد: امسال برنامه‌ریزی برای تعویض خطوط و پست‌های فرسوده از مهرماه انجام خواهد شد.

محرابیان با بیان اینکه برنامه خاموشی صفر در بخش خانگی مدنظر قرار گرفت تا رضایت مردم حاصل شود، اظهار کرد: امسال مدیریت مصرف در بخش اداری به جد مدنظر قرار گرفت و با اقدام‌های صورت‌گرفته تاکنون ۳۰ درصد صرفه‌جویی در این بخش محقق شده است.

وزیر نیرو راهکارهای تحقق این ۳۰ درصد را تغییر ساعت کار اداری، تنظیم دمای کولرها و تاسیسات سرمایشی برشمرد و خاطرنشان کرد: امسال در بخش خانگی حماسه اتفاق افتاد؛ گرچه سیاست ما در این بخش اعمال نشدن خاموشی تا آنجا که امکان دارد بود، اما باور نکردنی بود که حدود ۴۰درصد مشترکان رعایت مصرف کردند.

۲۵۰ میلیارد تومان پاداش صرفه جویی پرداخت شد/ تامین برق ۵۸۰ هزار واحد صنعتی

وی گفت: امسال حدود ۱۱ میلیون مشترک نسبت به مصرف سال گذشته خود کمتر مصرف داشتند و تا تیرماه امسال به این دسته از مشترکان ۲۵۰ میلیارد تومان پاداش پرداخت شد؛ متوسط خرید انرژی یک‌صد تومان است و پاداشی که برای مشترکان خوش مصرف در نظر گرفته شد، به‌ازای هر کیلووات ساعت کاهش ۵۰۰ تومان بود.

محرابیان  با بیان اینکه در کشور حدود ۶۳۰ هزار واحد صنعتی داریم، از تامین برق ۵۸۰ هزار واحد صنعتی خبر داد و ادامه داد: حدود ۵۰ هزار واحد تولیدی در شهرک‌های صنعتی مختلف کشور تنها ۱۲ ساعت در شبانه‌روز محدودیت داشتند که این برنامه محدودیت نیز با نظم و انضباط مناسبی همراه بود. حدود ۴۰۰ واحد صنایع انرژی‌بر نیز طبق الگویی که خودشان تعیین کردند، تامین برق شدند.

بازنگری در آیین‌نامه نحوه تعیین تعرفه مشترکان برق
وزیر نیرو همچنین بازنگری در نحوه تعیین تعرفه مشترکان پرمصرف را مورد اشاره قرار داد و گفت: بر اساس قانون بودجه سال۱۴۰۰ پیش‌بینی کردیم، مشترکانی که دارای مصارف بالای الگو هستند، بابت مصارف مازاد خود از یارانه انرژی برخوردار نباشند.

وی تدابیر بازدارنده اعمال‌شده را در جهت تعدیل مصارف بی‌رویه انرژی در کشور آنهم از سوی اقلیتی از مشترکان عنوان کرد و افزود: برنامه کلی این است که دستان پرمصرف‌ها در جیب مشترکان کم‌مصرف نباشد.

محرابیان ارتقای فرهنگ و دانش عموم مردم نسبت به الگو و نحوه صحیح مصرف را از دیگر اقداماتی دانست که در این رابطه مورد توجه قرارداشته است و تأکید کرد: امروز شاهد ارتقای ویژه‌ای در سطح آگاهی مردم نسبت به مدیریت مصرف هستیم.

عضو کابینه دولت سیزدهم از تصویب و اعمال اصلاحاتی در آئین‌نامه نحوه تعیین تعرفه مشترکان برق در کمیسیون‌های مربوطه خبر داد و اضافه کرد: آئین‌نامه جدید نیز به زودی به تصویب هیئت دولت خواهد رسید. مصارف انرژی برخی مشترکان مانند برخی سفارتخانه های خارجی عجیب وغریب است و شاید اساساً نیز تمایل نداشته باشند دستشان در جیب مردم باشد، بر همین اساس نیاز است اصلاحاتی در آئین‌نامه مورد توجه قرار گیرد.

دیپلماسی انرژی یکی از سیاست‌های اصلی دولت کنونی است

وزیر نیرو با بیان اینکه دیپلماسی انرژی یکی از سیاست‌های اصلی دولت کنونی است، خاطرنشان کرد: توسعه دیپلماسی با کشورهای هم‌جوار در اولویت قرار گرفت. در طول یک سال گذشته اقدامات خوبی با همسایگان انجام و تبادل برق برقرار خواهد شد. تراز ما در این بخش ۸۰ درصد صادرات و ۲۰ درصد واردات است. در این هدف از حداکثر ظرفیت فنی استفاده خواهیم کرد و با نگاه حداکثری منافع ملی کار را ادامه خواهیم داد.

وی در ادامه به توضیحاتی در حوزه آب پرداخت و گفت: کشور ما اقلیم خشک و نیمه خشک دارد؛ به همین دلیل بارش‌های در کشور متقارن نیست و بین ۵۰ تا ۱۲۰۰ میلیمتر متفاوت است؛ بنابراین باید طبق منابع و مباحث جمعیتی آب را مدیریت کنیم.

بارش‌ها در برخی نقاط ۱۷ درصد کمتر شرایط نرمال بود

محرابیان ادامه داد: در شرایط عادی متوسط بارش در کشور ما ۲۵۰ میلیمتر است امسال بارش در برخی نقاط ۱۷ درصد کمتر شرایط نرمال بود و برخی نقاط نیز مثل سیستان و بلوچستان و ایلام و هرمزگان بهتر از نرمال بود.

وزیر نیرو گفت: طی ۵۲ سال گذشته یک‌سوم زمان‌ها شرایط نرمال، یک‌سوم ترسالی و یک‌سوم خشکسالی داشتیم؛ اما این الگو در ۱۵ سال گذشته تغییر کرده است؛ یعنی یک‌دوم سال خشک، یک‌پنجم نرمال و یک سوم‌ ترسالی بوده است. از سوی دیگر سرانه آب تجزیه پذیر در ۵۰ سال گذشته ۶۵۰۰ مترمکعب بود که امروز به ۱۲۰۰ مترمکعب رسیده و علت آن رشد جمعیت و کاهش بارش است.

وی با بیان اینکه برنامه‌ها و سیاست‌های دولت در حوزه آب در دو محور دنبال می‌شود، خاطرنشان کرد: ابتدا مدیریت مصرف و سپس افزایش بهره‌وری و تکمیل طرح‌های نیمه تمام به‌منظور افزایش مدیریت آب در دستور کار است. مهم‌ترین از بخش مدیریت، بخش کشاورزی است که ۹۰ درصد مصرف را به خود اختصاص داده است؛ بنابراین افزایش بهره‌وری در این حوزه اثر بخش خواهد بود. اگر ۵ درصد افزایش بهره‌وری داشته باشیم، حدود ۵ میلیارد مترمکعب آب آزاد می‌شود.

محرابیان ادامه داد: اصلاح الگو کشت متناسب به نیاز و اقلیم و ارزش افزوده نیز در برنامه ما قرار گرفته است که این روش هم به ما و هم به کشاورز کمک می‌کند. در این راستا استفاده از فناوری برای افزایش راندمان و به حداقل رساندن مصرف آب برنامه‌ریزی شده است.

وزیر نیرو به موضوع تخصیص آب به بخش صنعت اشاره و خاطرنشان کرد: بازچرخانی آب در دستور کار جدی قرار دارد که بخشنامه آن تنظیم شده است.

وی ادامه داد: کاهش هدررفت آب و شرب بهداشت نیز از مهم‌ترین برنامه‌ها است و بندی نیز در بودجه برای تامین مالی این بخش اختصاص یافت که همچنین طرح‌ها اولویت بندی شده و طرح‌های اضطراری و ویژه سرعت و اعتبار بیشتری خواهند داشت.

محرابیان با بیان اینکه جهاد آبرسانی به منظور تامین آب پایدار مناطق روستایی در دستور کار است، گفت: ۱۰ هزار روستا برنامه‌ریزی شده که در تمامی استان‌ها در حال اجرا و پیشرفت است.

وزیر نیرو با بیان اینکه یکی از موضوعات مهم ارتقای مدیریت بخش آب کشور بوده که نیاز است، حکمرانی موثر در آن پیاده شود، بیان کرد: عدالت، قانون، شفافیت و مشارکت ذی‌نفعان در ذیل این اهداف تعریف شده است. بر پایه آن از نظر کشاورزان نیز جهت حکمرانی خوب آب بهره‌مند خواهیم شد؛ همچنین بنا داریم از ظرفیت استان‌ها استفاده کنیم که این موضوع پس از تثبیت در شورای‌عالی آب پیگیری خواهد شد.

وی با بیان اینکه دیپلماسی برای ما به‌عنوان مهم‌ترین وظایف تعریف شده است، خاطرنشان کرد: ارتقای سطح همکاری با کشورهای همسایه از جمله محورهای مهم فعالیت ما است. عمدتاً مسایل آبی با کشورهای همسایه در اولویت قرار دارد؛ به طوری که هیچ گفت‌وگوی دوجانبه و چند جانبه‌ای نداشته باشیم؛ مگر اینکه آب محور مهم باشد. در این زمینه تفاهمات خوبی انجام شده، البته باید راه زیادی داریم تا به اهداف مطلوب برسد و حقوق مردم را ایفا کنیم؛ به عبارت دیگر در سایه همکاری منطقه‌ای به نقطه مطلوب خواهیم رسید.

طرح احیای دریاچه ارومیه اهداف خود نرسید

محرابیان در ادامه درباره طرح نجات دریاچه ارومیه، گفت: واقعیت این است که طرح احیا به اهداف خود نرسیده، اما نمی‌توان گفت شکست خورده است. اگر این طرح اجرا نمی‌شد کسری مخازن و حوزه‌ها و آب زیر زمینی بیش از این بود. احیا و تعادل بخشی نیاز به اصلاح متناسب با پذیرش اقلیم و فناوری و استفاده از دیگر ظرفیت‌ها خارج از وزارت نیرو و مردم سازی طرح بوده است.

وزیر نیرو گفت: مهم‌ترین نقطه ضعف این بخش عدم مشارکت مردم در اجرای بوده است، اما معتقدیم در موضوع آب و برق مهم‌ترین محور مردم هستند. موضوع دیگر مدیریت آب چاه‌ها است؛ به هر حال امیدواریم با این اصلاحات و حکمرانی آب شاهد تعادل در منابع و مصارف باشیم.

وی درباره استفاده از ظرفیت بورس انرژی اظهار داشت: بورس انرژی مهم‌ترین موضوع در اقتصاد انرژی است. در یک سال گذشته تصمیماتی خوبی در این حوزه اتخاذ شده و امیدواریم در نیمه دوم سال بخش قابل توجهی از برق از کنار بورس انرژی عرضه شود.

محرابیان درباره استفاده از آب‌های ژرف گفت: در این حوزه نباید افراط و تفریط کنیم؛ باید نگاه ما مبتنی بر واقعیت و دانش و نوع مصارف باشد. بر این اساس یک شورای راهبری آب ژرف در وزارت نیرو ایجاد شده که همه بخش‌های علمی و عملیاتی در آن حضور دارند. حتماً مسایل زیست محیطی، اقلیمی و علمی و اقتصادی مورد توجه قرار خواهد گرفت و با علم و آگاهی گام به گام توسعه انجام خواهد شد.

تامین زیرساخت طرح نهضت ملی مسکن جزو تکالیف ما است

وزیر نیرو درباره تامین زیر ساخت لازم برای ساخت مسکن وعده داده شده در وزارت نیرو، گفت: تامین زیرساخت جزو تکالیف ما است. هر نوع خدمات لازم را انجام خواهیم داد. برق را به طور نامحسوس تامین خواهیم کرد و فاضلاب با رعایت زیست محیطی و موضوع آب با توجه به منابع آب در دستور کار خواهد بود. ما برای تامین زیر ساخت‌های آب و برق و فاضلاب ۴ میلیون مسکن وعده داده شده، آمادگی لازم را داریم؛ اما در حوزه آب شاخص ما این است که بارگذاری‌های اضافه به مردم فشار وارد نکند.

وی در درباره اتصال شبکه برق ایران و روسیه پاسخ داد: اتصال شبکه برق دو کشور مزیت‌های بالایی دارد و ما از این پروژه به دنبال بازی برد-برد هستیم. در تابستان که مصرف ما بالا است و برق را دریافت و در زمستان که روسیه مصرف بالاتری دارد، برق را ارسال خواهیم کرد. به عبارت دیگر اتصال شبکه دو کشور مزیت‌های فراوانی دارد.

محرابیان ادامه داد: در چارچوب همکاری ایران و روسیه و آذربایجان این پروژه در حال انجام است. طی ماه‌های گذشته عملیات سنکرون به طور موقت انجام شد که موفقیت آمیز بود. مشاور پروژه مطالعات را آغاز کرده و در حال حاضر طرح اعلام شد که در برخی از نقاط اتصالی باید پروژه اجرا شود که در دستور کار قرار گرفته است.

۳ ویژگی طرح عظیم آبرسانی غدیر

وزیر نیرو درباره اجرای طرح عظیم آبرسانی غدیر در استان خوزستان، خاطرنشان کرد: تامین آب شرب سالم و مطمئن به خصوص برای مناطقی که دچار تنش آبی هستند، در اولویت کاری ما قرار دارد، در استان خوزستان با دو مشکل در کمیت و کیفیت آب مواجه بودیم، به مناطق جنوبی استان خوزستان آب کافی نمی‌رسید و یا آب از سد کرخه و کارون تأمین می‌شد که به دلیل برخی مشکلات مانند آلاینده‌های شهری از کیفیت مناسب برخوردار نبود.

وی با اشاره نخستین سفر استانی دولت که به استان خوزستان انجام شد، اضافه کرد: در این سفر طرحی به رئیس‌جمهوری ارائه شد که سه ویژگی داشت، اول این که کمیت آب منطقه برای ۲۵ سال تضمین می‌شد، دوم کیفیت آب به بالاترین سطح کیفیت آب کشور که نمونه آن آب سد دز است، می‌رسید و سوم طرح در حداقل زمان ممکن اجرایی شده و به بهره‌برداری می‌رسید.

محرابیان با اشاره به این که علاوه بر پروژه آبرسانی غدیر طرح‌‎های دیگری نیز برای آبرسانی به شهرها و روستاهای استان خوزستان در برنامه و در دست اجرا قرار دارند، ابراز امیدواری کرد با بهره‌برداری از این طرح‌ها، وضعیت پایداری آب خوزستان به حد مطلوب برسد.

از هیرمند حقابه قانونی داریم

وزیر نیرو در درباره آخرین وضعیت تامین حقابه هیرمند از افغانستان، گفت: بر اساس معاهده ۱۳۵۱ ما از هیرمند حقابه قانونی داریم که در شرایط نرمال باید ۸۲۰ میلیون مترمکعب آب در خاک ایران تحویل داده شود. در سال‌های مختلف از طریق سیلاب تامین آب شد، اما در سال‌های گذشته بر اساس رصد ایستگاه‌ها ۵۰ کیلومتر در بند کمال خان سازه الحاقی ساخته شده که آب را از مسیر طبیعی هیرمند منحرف و به سمت جنوب هدایت و وارد گود زره می‌شود.

وی افزود: طی دو سال آب به سمت گودزره رفته که در واقع منجر به هدررفت شده و این موضوع باعث شده از حقابه قانونی خودمان محروم شویم. مردم ایالات زرنج افغانستان نیز از سهم خودشان محروم شدند. در سفر اخیر مذاکرات فراوانی داشتیم و اعلام کردیم که این سازه الحاقی مانع دریافت حقابه ما از هیرمند شده است. این موضوع را وزیر نیرو و عالی‌ترین مقام افغان پذیرفتند و مقرر شد که یک قطره آب هم به سمت گود زره نرود؛ یعنی در سیلاب، بارش‌ها و رها سازی‌های آینده حقابه رسمی ایران دریافت شود و در چارچوب دیپلماسی آب عمل شود.

محرابیان گفت: در سال آبی جاری در فصل پاییز و زمستان ۹۰۰ میلیون مترمکعب آب به سمت گود زره رفت که در واقع هدر رفته است؛ یعنی نه ما از حقابه خودمان استفاده کردیم و نه افغانستان توانست از این آب بهره‌مند شود؛ اما امروز هیات حاکمه افغانستان به این نتیجه رسیده که طرح انحرافی به ضرر هر دو کشور است و هر دو کشور را از حق خود ساقط می‌کند.

وزیر نیرو تاکید کرد: دولت افغانستان رسماً اعلام کرده به معاهده پایبند است و اجازه انحراف آب را نخواهد داد.

وی درباره جلسه مشترک با وزارت نیرو جهت تامین سوخت زمستانی نیروگاه‌ها نیز بیان داشت: جلسات مشترک با وزارت نفت به طور مستمر ادامه دارد و همکاری‌های خوبی داریم و در سایه این همکاری‌ها اتفاقات خوبی افتاده و نگرانی بابت تامین سوخت نداریم.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha