نگرانی رییس کنفرانس بازنگری ان‌پی‌تی از رقابت تسلیحاتی آمریکا و روسیه

تهران- ایرنا- دبیر کنفرانس بازنگری معاهده منع گسترش جنگ‌افزارهای هسته‌ای (ان‌پی‌تی) ابراز نگرانی کرد که با انقضای پیمان نیو استارت، می‌تواند بارقه جدیدی از رقابت تسلیحاتی بین آمریکا و روسیه شکل بگیرد.

به گزارش ایرنا از خبرگزاری اسپوتنیک، «گوستاوو زلاوینن» دبیر آرژانتینی دهمین کنفرانس بازنگری معاهده منع گسترش جنگ‌افزارهای هسته‌ای اعلام کرد که بدون تمدید پیمان نیو استارت بین آمریکا و روسیه ممکن است یک رقابت تسلیحاتی جدید بین دو ابر قدرت به وجود آید.

پیمان نیو استارت جهت کاهش سلاح های هسته‌ای دو جانبه میان ایالات متحده و روسیه در ۸ آوریل ۲۰۱۰ (۱۹ فروردین ۱۳۸۹) در پراگ پایتخت جمهوری چک توسط روسای جمهوری دو کشور به امضا رسید. مسکو و واشنگتن طبق این قرارداد اجازه دارند حداکثر ۱۵۵۰ کلاهک را مستقر کنند که حدود ۳۰ درصد کمتر از محدودیت اعمال شده در سال ۲۰۰۲ (۸۱-۱۳۸۰) است. پیش از نیو استارت معاهده کاهش سلاح های استراتژیک موسوم به "استارت"، در سال ۱۹۹۱ (۷۰-۱۳۶۹) منعقد و در دسامبر ۲۰۰۹ (آذر ۱۳۸۸) منقضی شد.

این روزها به علت درگیری نظامی مسکو و کی‌یف در نیروگاه زاپوریژیا در جنوب شرقی اوکراین، نگرانی‌ها از وقوع یک رقابت هسته‌ای بالا گرفته و زلاوینن معتقد است که خطر هسته‌ای بدون ارتباط بین آمریکا و روسیه بیشتر می‌شود. 

دبیر کنفرانس بازنگری معاهده منع گسترش جنگ‌افزارهای هسته‌ای در اینباره خاطر نشان کرد که حتی در اوج تنش‌ها در جریان جنگ سرد، اگر به نمونه بحران موشکی کوبا توجه کنید، همواره یک کانال ارتباطی بین دو کشور در بالاترین سطح وجود داشت. این دیپلمات آرژانتینی افزود که برای مثال با توجه به درگیری در اوکراین ارتباط‌ها در بالاترین سطح بین مسکو با واشنگتن و پایتخت‌های اروپایی قطع شده است. 

وی باور دارد که آمریکا و روسیه باید در پیگیری گفتگوها درباره کنترل سلاح‌های هسته‌ای مسئولیت پذیری بیشتری داشته باشند.

بر اساس معاهده ان‌پی‌تی، پنج کشور هسته‌ای روسیه، ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه و چین توافق کردند که هرگز سلاح‌های هسته‌ای خود را به کشورهای غیر هسته‌ای منتقل نکنند یا فناوری آن را به اشتراک نگذارند. با وجود اهمیت تاریخی آن به عنوان سنگ بنای رژیم جهانی عدم اشاعه، این معاهده به دلیل ناتوانی در ترغیب کشورهای مجهز به سلاح هسته‌ای برای دست کشیدن از زرادخانه های خود یا جلوگیری از ساختن بمب اتمی کشورهای غیرهسته ای مورد انتقاد است.

بند سوم این معاهده پیشنهاد برگزاری هر ۵ سال یک بار کنفرانس بازنگری را می‌دهد. دهمین کنفرانس برای سال ۲۰۲۰ برنامه ریزی شده بود که به علت همه گیری کرونا به تعویق افتاد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha