به گزارش ایرنا از سازمان بازرسی کل کشور، ذبیحالله خداییان در همایش سراسری با هدف تبادل بهترین تجربیات سازمان بازرسی جمهوری اسلامی ایران و آمبودزمان ترکیه ابراز امیدواری کرد که از بستر این گونه تعاملات و بهره برداری آگاهانه از تجربیات مشترک در راه مقابله با فساد و رسیدگی به شکایات مردمی، زمینه هم افزایی دانش و بینش جمعی نسبت به مسائل مهم و محوری آمبودزمانی فراهم آید.
وی با بیان اینکه آمبودزمان و فعالیتهای آن در سالهای اخیر به یکی از مباحث پرطرفدار به ویژه در فضای جوامع مدنی تبدیل شده است، تصریح کرد: درطی این سالها، فعالیت های آمبودزمانی، هر روز گامهای بیشتری به جلو برداشته تا اکنون، بحث حقوق شهروندی و نقش آمبودزمان در تأمین و تضمین آنها در قالب یک موضوع قابل پرداخت در محیط های دانشگاهی و میدان های اجرایی خودنمایی میکند.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور افزود: از سوی دیگر، تحولات جهان و تجربههای آمبودزمانی، زمینه ایجاد طرح های جدید به منظور بهبود کارکردها را فراهم میآورد.
وی همگرایی آمبودزمانی در قالب جغرافیای همسایگی بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه را محملی مناسب برای رسیدن هدف یاد شده دانست.
خداییان ادامه داد: موقعیت ممتاز این دو کشور در ابعاد جغرافیایی، جمعیتی، اقتصادی، سیاسی، امنیتی و فرهنگی و سطح روابط عالی آنها فرصتی استثنایی برای تبادل تجارب و اطلاعات و همکاری در زمینههای مختلف از جمله مسائل آمبودزمانی است.
وی مجموعه حقوقی که شهروندان واجد آن بوده و آمبودزمانها میتوانند در تأمین یا بهبود آنها مؤثر باشند را در پنج دسته «حق شنیده شدن در کمترین زمان»، «حق پاسخ دادن در کمترین زمان»، «حق پاسخ گرفتن درکمترین زمان»، «حق داشتن اطلاعات و آگاهی در کوتاهترین زمان» و «حق برخورداری از حمایت در کمترین زمان» برشمرد و گفت: این موارد حقوقی، البته مجموعهای آسان در بیان و دشوار در عمل کردن است.
وی تاکید کرد: آمبودزمانها برای آن که بتوانند این حقوق پنج گانه را تأمین یا تضمین کنند، گاه مجبور به تلاش برای تغییر ساختارها هستند، گاه باید کارکردها را اصلاح کنند، گاه باید مجاری و کانال های ارتباطی جدید با دولت ها را ایجاد کنند و سرانجام، بکوشند تا از رسانه ها استفاده ای مناسب و به جا داشته باشند. موفقیت این آمبودزمان در تأمین حقوق یاد شده، از آن یک «آمبودزمان خوب» خواهد ساخت.
خداییان اظهارداشت: آمبودزمان خوب، حکمرانی را آسان میکند، مشروعیت را استحکام می بخشد، ظرفیتهای مردم را فعال می سازد، مشارکت عمومی را تشویق می کند و فضای عمومی جوامع را به فضایی برخوردار از حمایت های تخصصی از شهروندان تبدیل میکند.
وی ادامه داد: حکمرانی خوب با مؤلفه های چندگانهای که برای آن بیان شده است، بدون وجود آمبودزمانهای خوب یعنی آمبودزمانی که قادر به تأمین حقوق پنج گانه شهروندان باشد، پدیده ای ناقص و ناتمام است؛ زیرا آمبودزمان خوب با فعالیت های خود، تقویت کننده عناصر و مؤلفه های حکمرانی خوب است. بدین ترتیب، آمبودزمان و فعالیت های آمبودزمانی به عاملی مشروعیت آفرین و تقویت کننده بنیان های جوامع نیز تبدیل میشود.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور با بیان اینکه رسالت ما همواره، حرکت به سمت آمبودزمان خوب است که از یک سو، فعالانه در کار تأمین و تضمین حقوق شهروندان عمل میکند و از سوی دیگر به استحکام مشروعیت و تقویت بنیانهای همبستگی در جوامع منجر خواهد شد، افزود: حمایت از حقوق شهروندان فقط مخصوص دو کشور ما نیست، بلکه همکاری مشترک آمبودزمان ترکیه و جمهوری اسلامی ایران در تامین حقوق کشورهای اسلامی در سایر کشورها هم میتواند موثر باشد.
خداییان با بیان اینکه همکاری هر دو مجموعه در گسترش حقوق بشر اسلامی در جهان تاثیرگذار خواهد بود، ادامه داد: متاسفانه امروز در جهان، حقوق بشری که کشورهای غربی از آن دم می زنند، حقوقی است که صرفا منافع آنها را تضمین میکند و کشورهای غربی فقط اتباع خود را بشر تلقی میکنند و برای اتباع سایر کشورها خصوصا کشورهای اسلامی حقی قائل نیستند و ما شاهد فجایع زیادی توسط آنها در کشورهای اسلامی هستیم.
وی تاکید کرد: باید با همگرایی بین آمبودزمانهای کشور اسلامی با نقض حقوق بشر توسط کشورهای غربی مدعی حقوق بشر مبارزه کنیم.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور خاطرنشان کرد: همکاری دو کشور ترکیه و جمهوری اسلامی ایران در این زمینه می تواند همکاری کشورهای دیگر را هم پیرامون این موضوع فراهم کند.
خداییان در جریان دیدار با شریف مالکوچ رئیس آمبودزمان جمهوری ترکیه و هیات همراه خواستار همکاریهای آمبودزمانی و نظارتی بین ایران و ترکیه شد و تاکید کرد که مطالعه و سیر روابط آمبودزمانی و نظارتی بین ایران و ترکیه رو به رشد است و طی چند سال نیز توفیقات زیادی در این رابطه ایجاد شده است.
نائب رئیس انجمن آمبودزمانهای کشورهای اسلامی بر لزوم همکاری عمیقتر در زمینههای متعدد آمبودزمانی تاکید کرد و خواستار آسیبشناسی همکاریهای گذشته به منظور گسترش ارتباطات شد.
خداییان درباره نقش سازمان بازرسی کل کشور افزود: این سازمان به منظور اجرای اصل ١٧٤ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران زیر نظر رئیس قوه قضاییه تشکیل شده و وظیفه نظارت بر حسن جریان امور و اجرای صحیح قوانین در دستگاههای اداریی و کشوری را برعهده دارد و بر این اساس بر همه دستگاههای اجرایی کشور به صورت فعال نظارت و بازرسی دارد.
وی گفت: مردم کشور چنانچه از عمل دستگاههای اجرایی شکایت داشته باشند، معمولا به سازمان بازرسی مراجعه میکنند و این سازمان هم موضوعات را پیگیری میکند.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به اینکه آمبودزمان یک مجموعه نوپاست، خواستار این شد که شرایطی فراهم شود تا کشورهای بیشتری عضو شوند.
خداییان با بیان اینکه باید آکادمی آمبودزمان فعال شود، تاکید کرد؛ با فعال شدن این آکادمی میتوان نقش بیشتری در آموزش داشت و با همکاری ایران و ترکیه محتوای علمی و تجربی این آکادمی را عمق ببخشیم.
وی به موضوع حقوق بشر اشاره کرد و افزود: با وجود اینکه حقوق بشر اسلامی مترقیترین حقوق است اما کشورهای غربی فقط حقوقی که منافع خود را تضمین کند حقوق بشر تلقی میکنند، بسیاری از مردم کشورهای اسلامی با بمبهای کشورهای صهیونیست و استکبار به خون کشیده میشوند اما صدای کسی در حمایت از آنها بلند نمیشود.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور ادامه داد: کشورهای استکباری اگر به شهروندشان یک آسیب جزیی وارد شود فضای جهان را پر میکنند از اینکه حقوق بشر تضییع شده در حالیکه روزانه تعداد قابلتوجهی از مردم جهان اسلام را به خاک و خون میکشند.
وی خواستار تشریح و پیگیری حقوق اسلامی در مجامع ببنالملی شد و تاکید کرد: باید به گونهای عمل شود که که اگر حقی از انسانی تضییع میشود صرف نظر از دین، مذهب و ملیت با آن مقابله شود.
خداییان گفت: حقوق بشر حق انسانی هر انسانی است این جهت که انسان است و باید نقض این حقوق محکوم شود.
وی خواستار همکاری و همراهی آمبودزمانی کشورهای اسلامی برای مقابله با جنایتهای رژیم صهیونیستی و همدستان آنها شد و اظهار امیدواری کرد که با همکاری و تعامل بیشتر ایران و ترکیه یک همبستگی بین این دو کشور برای پیگیری حقوق بشر اسلامی فراهم شود.
تاکید بر تحکیم روابط سیاسی و فرهنگی ایران و ترکیه
شریف مالکوچ رئیس آمبودزمان جمهوری ترکیه، هم در این دیدار با بیان اینکه ایران و ترکیه با یکدیگر دوست و برادر هستند، بر همکاری بین این دو کشور تاکید کرد.
شریف مالکوچ با اشاره به اینکه باید روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی ایران و ترکیه محکمتر از قبل به جلو حرکت کند، این امر را باعث رفاه و امنیت بیشتر دو کشور دانست.
رئیس آمبودزمان جمهوری ترکیه ضمن امیدواری نسبت به همکاری بیشتر با سازمان بازرسی کل کشور گفت: امید است با حضور شما روابط خود را به پیش ببریم، ما در گذشته نیز فعالیتهای خوبی با سازمان بازرسی کل جمهوری اسلامی ایران داشتیم بنابراین امید است در زمان ریاست شما، روابط دو کشور را به نسبت گذشته بهتر پیش ببریم.
شریف مالکوچ، تبادل اطلاعات بین دو کشور ایران و ترکیه را، راهی برای اجرای بهتر تجربیات و توسعه روابط دانست.
وی با تاکید بر ضرورت آشنایی مردم بر حقوق خود، گفت: هر اندازه مردم ما بتوانند به قانون اساسی آشنایی داشته باشند، قطعا خواهند توانست در مقابل حقوق خود، مطالبهگر باشند.
رئیس آمبودزمان جمهوری ترکیه با بیان اینکه صلاحیت ما به نسبت سازمان بازرسی کل کشور جمهوری اسلامی ایران محدودتر است، افزود: ما تنها نقص یا حقی که بین مردم و دولت ضایع میشود را مورد نظارت قرار میدهیم.
وی ادامه داد: کشورهای اسلامی بیش از همه نیازمند حمایت قانونی هستند و در این زمینه مسئولیت ما بیشتر میشود.
رئیس آمبودزمان جمهوری ترکیه با تاکید بر اینکه امروزه حقوق انسانها نیازمند بازبینی است، گفت: طبیعی است به دلیل فرهنگهای مختلف، حقوق انسانها تا حدی متفاوت باشد؛ اما در این راستا باید تلاش کنیم و در این مسیر باید پیشقدم باشیم.
نظر شما