نخستین دوسالانه کتاب علوم انسانی با رویکرد اسلامی، در ۱۱ رشته برگزار می‌شود

تهران- ایرنا- رییس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه گفت: نخستین دوسالانه کتاب علوم انسانی با رویکرد اسلامی امسال برای شناخت برترین آثار در ۱۱ رشته و همچنین حمایت از طرح‌های پژوهشی برگزار می‌شود.

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، علی محمد حکیمیان رییس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه افزود: پژوهشگاه حوزه و دانشگاه حاصل تفکر حضرت امام خمینی (ره) و تأکیدات مقام معظم رهبری در خصوص تحول در حوزه علوم انسانی اسلامی است. تحول بنیادین در تراز انقلاب با تحول در حوزه علوم انسانی و متعالی شدن آن میسر است و انقلاب اسلامی به اهداف خود بدون این تحول نمی‌رسد.

وی ادامه داد: تحولی که باید در تراز انقلاب در حوزه علوم انسانی صورت گیرد، اتفاق نیفتاده است؛ هرچند زحمات زیادی کشیده شده و کارهای قابل توجهی، در حوزه‌های علمیه سراسر کشور و دانشگاه‌ها و در مؤسسات اقماری آن‌ها صورت گرفته است. این گام‌ها، بعضاً در تراز انقلاب اسلامی محقق نشده و نتوانسته تأکیدات مقام معظم رهبری، تحت عنوان الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت، در راستای بیانیه گام اول و دوم و هدف عالی ایشان را محقق کند.

رییس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه تأکید کرد: پیشران و نیروی محرکه این موارد تحول در حوزه علوم انسانی است که باید صورت گیرد. در حوزه مهندسی، علوم پایه، علوم پزشکی و مهندسی گام‌های موثری برداشتیم، ولی چیزی که انقلاب را بیمه می‌کند و آن را تعالی می‌بخشد، تحولی است که باید در حوزه علوم انسانی صورت گیرد، به خصوص اسلامی شدن، بومی شدن، کاربردی شدن و کارآمد شدن در مسیر تحول.

حکیمیان خاطرنشان کرد: بهترین و مؤثرترین کار در تحول علوم انسانی، جمع کردن همه نیروها در زیر یک چتر و شاخص‌بندی کار تحول‌سازی علوم انسانی مبتنی بر مبانی عالی اسلامی و مترقی انقلاب اسلامی است که حضرت امام خمینی (ره) بنای آن را  گذاشتند.

نخستین دوسالانه کتاب علوم انسانی با رویکرد اسلامی، در ۱۱ رشته برگزار می‌شود

گردهم‌آوردن همه نیروهای انقلابی زیر یک چتر

درنهایت به این نتیجه رسیدیم که پیشنهادی در هیات امنای پژوهشگاه تحت عنوان دوسالانه کتاب علوم انسانی با رویکرد اسلامی ارائه کنیم تا ضمن رصد گام‌های برداشته شده و اقدامات انجام شده در کشور، نیروهایی را که می‌توانند در تراز انقلابی اسلامی قلم بزنند، شناسایی کرده و زمینه مشارکت جویی و مشارکت پذیری را فراهم آوریم. بنابراین باید امر تحول‌سازی بر اساس شاخص‌های اسلامی، روزآمد، کارا و بومی باشد، تا نه تنها نتیجه این آثار معرفی شود، بلکه نویسندگان هم از شاخص‌های صحیح در تراز انقلاب اسلامی مطلع شوند و آثار آینده آن‌ها بر اساس این شاخص‌ها باشد.

رییس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه اظهار داشت: در ۱۱ رشته خانواده، روانشناسی، علوم تربیتی، فلسفه علوم انسانی، اقتصاد، جامعه‌شناسی، مدیریت، علوم سیاسی، ارتباطات، آینده پژوهی و حقوق و فقه اجتماعی اقدام کردیم و از آثاری فروردین سال ۱۳۹۹ تا اسفند ۱۴۰۰ منتشر شده اند، در محور اول با شاخص‌های مدنظر مجموعه تقدیر می‌ شوند.


وی گفت: در محور دوم، از طرح‌های پژوهشی آماده انتشار، تقدیر و حمایت می‌ شود. طرح‌های پژوهشی دارای شاخص‌های مؤثر در تحول علوم انسانی را شناسایی و منتشر می کنیم تا به جامعه علمی معرفی شوند؛ محور سوم هم تقدیر و حمایت از طرح‌نامه‌های پژوهشی برتر است.


حکیمیان تصریح کرد: امسال به دلیل سال اول اجرای برنامه، به این چند حوزه محدود کردیم، ولی قصد داریم گام‌های موثری را در صحنه بین‌الملل در این موضوع برداریم و در دوسالانه بعدی برای سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ خواهد بود، آثار بین‌المللی که در علوم انسانی با رویکرد اسلامی نوشته شده است را هم مدنظر قرار خواهیم داد، زیرا باید انقلاب و مبانی خود را در جهان معرفی کنیم.

رییس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه یادآور شد: باید با جامعه علمی دنیا صحبت و مبانی خود را به جهان عرضه و شاخص‌‎های متحول کننده انسان طبیعی به انسان متعالی و ارتقا دهنده جهان مادی به جهان معنوی را به دنیا معرفی کنیم. این گام بعدی و به نوعی برجام فرهنگی است.

علاقه‌مندان برای کسب اطلاعات بیشتر به پایگاه اطلاع‌رسانی پژوهشگاه مراجعه کنند.


وی افزود: باید بٌعد تمدن ساز را فعال کنیم و با توجه به استعدادهای خوبی که در دانشگاه‌ها و حوزه علمیه در حوزه علوم انسانی داریم این امر شدنی است. باید زمینه‌های گفت‌وگو با دنیا را فراهم کنیم و اگر بر این برجام برنامه فرهنگی که خارج از اراده دولت‌هاست تأکید کنیم، ایران هرگز محدود نمی‌ شود.

رییس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه گفت: پژوهشگاه حوزه و دانشگاه به عنوان یک سازمان، بخشی از تحول علوم انسانی را عهده‌دار شده است و به نظر می‌رسد وزارت علوم و حوزه‌های علمیه که دارای استعدادهای شاخص اسلام مترقی در تراز انقلاب هستند، باید با هم تشریک مساعی کنند و با مساعدت سازمان‌های اقماری حوزه علوم انسانی حوزه علمیه و وزارت علوم یک تشکل برای برعهده گرفتن بخشی از وظیفه تحول علوم انسانی را تشکیل دهند، به طوری‌که با هم یک هندسه منظم کاری و یک دستگاه جامع متحول‌کننده علوم انسانی را در کشور به وجود آورند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha