به گزارش ایرنا، منبع تأمین آب شهرهای کهگیلویه و بویراحمد شامل ۶۶ حلقه چاه و هفت دهنه چشمه است و بخشی نیز از طریق سد کوثر تأمین می شود.
طول شبکه توزیع و خطوط انتقال آب شهرهای کهگیلویه و بویراحمد هم اینک به ترتیب یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر و ۳۲۰ کیلومتر است.
۱۱ ایستگاه پمپاژ آب در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد که در شبانه روز ۱۱۲ هزار و ۵۰۰ مترمکعب آب را برای استفاده مشترکان مناطق شهری این استان پمپاژ می کنند.
کهگیلویه و بویراحمد با وجود تولید ۱۰ درصد از روان آب های کشور،۵۷ رودخانه به طول یک هزار و ۴۰۰ کیلومتر و ۱۱ هزار کیلومتر آبراه دارای ظرفیت های بی نظیری در حوزه آب است.
کهگیلویه و بویراحمد با بارشی معادل ۱۱ میلیارد مکعب و ۸ و نیم میلیارد مکعب رواناب در رتبه سوم کشور قرار دارد.
متوسط بارندگی از مهر ماه ۱۴۰۰ تاکنون حدود ۵۴۸ میلی متر بوده که نسبت به سال قبل ۵ میلی متر بیشتر است.
بیشترین بارش استان در ایستگاه سپیدار ۹۵۰ میلی متر و کم ترین به میزان ۲۷۷ میلی متر در ایستگاه بی بی حکیمه ثبت شده است.
استان کهگیلویه و بویراحمد به علت نداشتن منبع آب پایدار و خشکسالی خسارت زیادی سالهای گذشته و امسال متحمل شد، به همین دلیل به فکر احداث منابع آب پایدار شد و تامین آب از سد کوثر از جمله این طرحها است.
طرح آبرسانی به شهرهای چرام، دهدشت، سوق، لنده و روستاهای این مسیر در استان کهگیلویه و بویراحمد از سد کوثر گچساران، اردیبهشت ۹۶ با حضور وزیر نیرو، استاندار و جمعی از مسئولان استانی و شهرستانی کلنگ زنی شد.
طول مجموع خط انتقال طرح ۷۵ کیلومتر به قطرهای ۳۵۰ تا یک هزار میلیمتر از جنس فولاد است.
طول جاده سرویس در این طرح ۶۸ کیلومتر که ۱۱ کیلومتر از آن مسیر در شرایط کوهستانی و ۲۸ کیلومتر نیز تپه ماهوری است.
محدوده این طرح از تصفیه خانه خیر آباد در مجاورت سد کوثر در ۲۰ کیلومتری شهرستان بهبهان در استان خوزستان است.
طول خطوط انتقال در این طرح ۷۵ کیلومتر و تعداد مخازن نیز هشت باب خواهد بود که حجم این مخازن از ۵۰۰ متر مکعب تا ۲۰ هزار مترمکعب با ذخیره آبی ۷۰ هزار و ۵۰۰ مترمکعب است.
قطعه اول این طرح ۲۸ کیلومتر از تصفیه خانه خیرآباد تا شهر دهدشت است که این مسیر با توجه به سخت گذر بودن مشکلترین کار اجرایی پروژه است.
در ۲۸ کیلومتر قطعه اول باید سه ایستگاه پمپاژ و چهار مخزن اجرایی شود.
در قطعه دوم از دهدشت تا چرام به طول ۲۰ کیلومتر بهصورت ثقلی آب انتقال داده خواهد شد.
قطعه سوم نیز از دهدشت به شهرهای سوق و لنده به طول ۲۴ هزار و ۵۰۰ متر خواهد بود.
این طرح برای جبران تنش آبی در چهار شهر دهدشت، چرام، سوق و لنده با توجه به قرارداد اولیه مدت زمان اجرای آن ۳۶ ماه تعین شده بود ولی به دلیل کمبود اعتبار روند اجرای کندی داشته است.
برای تسریع در روند اجرای این طرح ها نماینده مردم شهرستانهای چهار گانه کهگیلویه، بهمئی، لنده و چرام طی ۲ دیدار با وزیر نیرو بر تسریع در روند اجرای این طرحها با توجه به تنش آبی تاکید کرد.
به گفته حجت الاسلام سید محمد موحد در این دیدار روند اجرایی پروژه آبرسانی به چهار شهر دهدشت، چرام، لنده و سوق، آبرسانی به اراضی حومه غربی دشت، سد آبریز و آبرسانی به شهر لیکک بهمئی با حضور اردکانیان مورد بررسی قرار گرفت و تامین منابع و برطرف کردن مشکلات انها از سوی وزیر نیرو در اولویت قرار گرفت.
به گفته موحد وزیر نیرو با تشکیل کارگروه سازگاری با کم آبی در استان قول پیگیری و بررسی مشکلات طرح های ابی استان را نیز داد.
برای پیگیری های بهتر روند اجرایی پروژه های ابی شهرستان کهگیلویه، بهمئی، لنده و چرام با حضور نماینده مردم در مجلس و مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه وبویراحمد بررسی شد.
بهره برداری از فاز اول طرح آبرسانی تا پایان سال ۱۴۰۱
آرش مصلح؛ مدیرعامل آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد نیز در این نشست گفت: با پیگیری های شبانه روزی حجت الاسلام موحد و مسئولان استانی و کشوری روند اجرایی پروژه ها در یکسال اختر شتاب بیشتری گرفت.
وی بیان کرد:پروژه آبرسانی از سد کوثر به چهار شهر دهدشت، سوق، چرام و لنده و روستاهای اطراف با جمعیت ٢۴٠ هزار نفر شامل ١۵٣ هزار نفر شهری وبیش از ٨٧ هزار نفر روستایی با هدف تامین ١۶ میلیون و ٩۴٠ هزار مترمکعب آب درحال اجرا می باشد .
وی تصریح کرد: در این طرح در مجموع ١٧ میلیون مترمکعب در سال آب شرب با دبی لحظهای ٨۶٠ لیتر در ثانیه انتقال داده میشود و به نحوی طراحی شده که قابلیت افزایش ظرفیت تا سقف یک هزار و ٣۴۵ لیتر در ثانیه به منظور انتقال آب مورد نیاز صنعت را نیز تامین خواهد کرد.
مصلح افزود: فاز اول پروژه ملی ۲۸ کیلومتر است که با برنامه ریزی و تلاش شبانه روزی تا کنون ۱۳ کیلومتر لوله گذاری آن انجام شده است.
وی گفت: تمام تلاش خود را انجام می دهیم تا فاز اول این پروژه مهم تا پایان ١۴٠١ به بهره برداری برسد .
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: در فاز اول این طرح از تصفیه خانه خیرآباد تا شهر دهدشت باید سه ایستگاه پمپاژ و پنج مخزن اجرایی شود.
مصلح تصریح کرد: با اجرای طرح آبرسانی به شهرهای دهدشت، چرام، سوق و لنده که اکنون ۳۳ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، آب موردنیاز حدود ۲۴۰ هزار نفر تامین میشود.
وی عملیات انجام شده را تاکنون شامل لوله گذاری به طول ۹هزار و ٨٢٠ متر، خاکبرداری و بازگشایی مسیر جاده سرویس به طول ٢٣ کیلومتر، احداث مخزن ۵٠٠٠ متر مکعبی (مخزن شماره ۴) و شروع عملیات اجرایی مخزن ۲۰ هزار متر مکعبی شهر دهدشت با پیشرفت فیزیکی ۴۵ درصد عنوان کرد.
مصلح با اشاره به اینکه از سال ۹۶ تاکنون حدود ۷۵۰ میلیارد ریال اعتبار برای اجرای این طرح زیربنایی هزینه شده، اظهار داشت: اعتبار مورد نیاز برای تکمیل فاز نخست طرح یاد شده هشت هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال با احتساب احداث تصفیهخانه است.
تخصیص ۳۸۰ میلیارد به طرح آبرسانی به چهار شهر کهگیلویه
این مسئول عنوان کرد: با تلاش و پیگیری های نماینده مردم کهگیلویه در مجلس و حمایت دولت برای این پروژه در سال جاری یکصد میلیارد تومان اعتبار اختصاص داده شد.
مصلح اضافه کرد: با همکاری وزارت نیرو این پروژه در لیست پروژه های اولویت دار وزارت قرار گرفت و در حال حاضر ۱۸۰ میلیارد از محل تهاتر نفت،۵۰ میلیارد تنش آبی و ۵۰ میلیارد تومان پیوست برای این پروژه در نظر گرفته شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان افزود: قطعه دوم از دهدشت تا چرام به طول ۲۰ کیلومتر بهصورت ثقلی و قطعه سوم نیز از دهدشت به شهرهای سوق و لنده به طول ۲۴ هزار و ۵۰۰ متر خواهد بود.
مصلح تصریح کرد: پروژه دارای پنج مخزن با ظرفیت ۴١ هزار و ۵٠٠ مترمکعب و شامل سه ایستگاه پمپاژ بوده که یکی از مخازن احداث و ۲ مخزن نیز در مرحله احداث است.
وی ادامه داد: مخزن ۲۰ هزار متر مکعبی شهر دهدشت یکی از بزرگترین مخازن آب استان که پیش بینی می شود تا دهه فجر این مخزن به بهره برداری برسد.
وی افزود:این خبر بسیار خوشی است و با احداث این مخزن که هزینه ۵۱ میلیارد تومانی دارد می توان تا ۷۲ ساعت آب شهر دهدشت را تامین کنند و این یک اقدام جهادی و انقلابی و کمکی در راستای پدافند غیرعامل می باشد.
پروژه آبرسانی به دهدشت غربی با انتخاب پیمانکار روند اجرایی آن از سر گرفته شد
مصلح در ادامه بررسی پروژه های آبی کهگیلویه طرح آبرسانی به پنج هزار هکتار از اراضی کشاورزی حومه غربی دهدشت- سوق را یکی از پروژه های مهم در حوزه کشاورزی دانست و گفت: پروژه آب رسانی به دهدشت غربی یکی از بزرگترین پروژه های عمرانی استان کهگیلویه و بویراحمد است که به دلیل کمبود اعتبار روند اجرایی کندی داشته است.
وی عنوان کرد:طرح تامین آب اراضی دهدشت غربی با پیش بینی اعتباری بالغ بر۸۰ میلیارد تومان در بهمن ماه سال ۸۹ کلنگ زنی شده و در خرداد سال ۹۰ عملا عملیات اجرای آن شروع شد.
مصلح در ادامه افزود: برای تسریع در روند اجرایی پیمانکار قبلی خلع ید شد و پیمانکار جدید شرکت خاتم الانبیا از ماه های گذشته عملیات اجرایی آن از سر گرفته شد.
۱۰۰ میلیارد تومان به طرح آبرسانی حومه غربی دهدشت اختصاص یافت
نماینده مردم کهگیلویه، بهمئی، چرام و لنده در مجلس شورای اسلامی گفت: برای تسریع در روند اجرایی یکصد میلیارد تومان از محل سفر ریاست جمهور در سال جاری به طرح آبرسانی به اراضی کشاورزی حومه غربی دهدشت- سوق اختصاص یافت.
حجت الاسلام سید محمد موحد افزود: با اجرای این طرح بیش از پنج هزار هکتار از اراضی کشاورزی به زیر کشت محصولات زراعی می رود و موجب تقویت معیشت ساکنان روستاهای این منطقه خواهد شد.
وی بیان کرد: اجرای این پروژه عظیم آبی با هدف تامین آب اراضی دهدشت غربی شامل روستاهای لیر بزرگ، لیر کوچک و حوزه چنگلوا از سال ۹٠ آغاز شده است.
موحد تصریح کرد: فاز اولیه این طرح شامل ایستگاه پمپاژ ثانویه، مخزن پنج هزار متر مکعبی، محوطه سازی و قسمتی از خط انتقال می شود که در حال حاضر حدود ۵۹ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
وی عملیات فاز دوم این پروژه را نیز شامل سد انحرافی، آبگیر و اصلاح پمپاژ اولیه برشمرد و پیش بینی کرد با توجه به سفر هیات دولت و در اولویت قرار گرفتن این طرح روند اجرایی آن تسریع شود.
پروژه آبرسانی از سد کوثر به شهر لیکک در سفر ریاست جمهوری ۴۰۰ میلیارد اعتبار دریافت کرد
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد در ادامه افزود: این پروژه یکی از مهمترین خواسته های مردم شهر لیکک است که به دلیل کمبود اعتبار بیش از ۱۰ سال راکد بود.
وی اضافه کرد: در سفر ریاست جمهور این طرح آبرسانی جز پروژه های اولویت دار سفر ریاست جمهوری انتخاب شد.
مصلح اضافه کرد: با پیگیری نماینده مردم و همکاری خوب مسئولان استانی ۴۰۰ میلیارد ریال به این طرح تخصیص داده شد.
وی اظهارکرد: روند و پیشرفت فیزیکی این پروژه در ۲ سال اخیر سیار مناسب و پیش بینی می شود تا پایان ۱۴۰۲ وارد مدار بهره برداری شود.
مصلح بیان کرد: طرح آبرسانی از سد کوثر به لیکک با پیشرفت فیزیکی ۵۵ درصد در دست اجراست و این طرح سالانه هشت میلیون و ۵۰۰ هزار مترمکعب آب برای شرب و صنعت تامین می کند.
با بهرهبرداری کامل از این طرح بیش از ۹۰ درصد جمعیت شهرستان بهمئی از آب آشامیدنی پایدار و سالم بهره مند می شوند.
آب سد کوثر از رودخانه خیرآباد تأمین میشود و این رودخانه از رودهای شاه بهرام و دهدشت به وجود میآید.
سد کوثر آب آشامیدنی ۲۰ شهر و ۲ هزار روستا با ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر جمعیت را در استانهای جنوبی کشور شامل کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر، خوزستان، هرمزگان و فارس تأمین میکند.
تامین آب شرب پایدار بخش های دیشموک و قلعه رئیسی
مصلح در ادامه این نشست به تامین اب پایدار بخش های قلعه رئیسی و دیشموک و ۲۶۴ روستای از رودخانه گندمکار در بخش دیشموک اشاره کرد و گفت: به دلیل نبود منابع آب زیر زمینی در مناطق دیشموک و قلعه رییسی، شرکت آب منطقهای پس از مطالعات در اواخر سال ۹۶ رودخانه گندمکار را به عنوان منبع تامین اب انتخاب کرد.
وی افزود: افق طرح تا سال ۱۴۲۵ با انتقال ۲۵۰ لیتر در ثانیه و افق ۱۴۱۰ با ۱۵۰ لیتر در ثانیه پیش بینی شده است.
مصلح مراحل اجرای طرح را در ۲ فاز اعلام کرد و افزود: فاز اول شامل آبرسانی به شهر دیشموک شامل احداث بند انحرافی، سازه آبگیر، حوضچه آرامش، ایستگاه پمپاژ اول و ثانویه، جاده دسترسی به پروژه است.
این مسئول بیان کرد: از اواخر سال ۹۸ برای اجرای فاز اول طرح، قراردادی با اعتبار ۷۴ میلیارد تومان منعقد شد که با توجه به وضعیت اعتباری پروژه تا کنون پنج درصد پیشرفت فیزیکی ،خاکبرداری ۱۲ کیلومتر جاده دسترسی و ابنیه فنی ان نیز نصب شد.
مصلح ادامه داد: فاز دوم که شامل آبرسانی به دهستان جاورده، شهر قلعه ریسی و روستاهای اقماری است شامل لوله گذاری، احداث دو مخزن تعادل پنج هزار و مخزن ۲ هزار متر مکعبی است.
وی اظهارداشت: با تلاش ها و همراهی های دولت در استان و مجمع نمایندگان استان اعتبارات استان در حوزه شرکت آب منطقه ای استان از ۳۰۰ میلیارد تومان به ۶۷۰ میلیارد تومان افزایش پیدا کرد.
روند اجرایی پروژه ها در دولت سیزدهم شتاب گرفته است
نماینده مردم شهرستانهای کهگیلویه بهمئی چرام و لنده در مجلس شورای اسلامی در این نشست گفت: مجموعه قرارگاه خاتم الانبیا همواره در خط مقدم محرومیت زدایی قرار داد.
سید محمد موحد بیان کرد: روند اجرایی طرح آبرسانی به چهار شهر دهدشت، چرام لنده و سوق قابل مقایسه با ۲ سال گذشته نیست و با همکاری دولت در تخصیص اعتبارات شتاب بیشتری نیز گرفته است.
وی اضافه کرد: با تسریع در روند عملیات اجرایی در این دو سال گذشته بارقه امید در دل مردم حوزه انتخابیه روشن شده است.
موحد از پیگیری مدیرعامل آب منطقه ای کهگیلویه وبویراحمد نیز تقدیر کرد.
نظر شما