امسال برای اولین بار دولت تصمیم گرفت که مرز باشماق مریوان جهت تردد زائران اربعین اختصاص یابد، موضوعی که شاید ابتدا چندان مهم به نظر نرسد اما با کمی تامل، می توان تاثیر مثبت آن را در بخشهای مختلف مشاهده کرد.
ناگفته پیداست که ملت های ایران و عراق از لحاظ فرهنگی و مذهبی تشابهات زیادی دارند و این مهم باعث ارتباط عمیق بین ۲ کشور شده است؛ به گونهای که می توان اسم خواهران معنوی و فرهنگی را برای آنان برگزید.
در این میان آیین پیادهروی اربعین، طی سالهای اخیر بزرگترین نقش را در نزدیکتر شدن کشورهای ایران و عراق و عمیقتر شدن روابط فرهنگی و دینی ۲ کشور ایفا کرده است و هر روز نیز بر ژرفای آن افزوده می شود.
استان کردستان نیز بنا به هم مرز بودن با منطقه اقلیم کردستان عراق و تشابهات فرهنگی، زبانی و مذهبی، همواره رابطه خوبی با طرف عراقی داشته است اما این مهم بیشتر در روابط اقتصادی، تجاری و گردشگری نمود داشته است.
امسال برای اولین بار دولت تصمیم گرفت، مرز باشماق مریوان جهت تردد زائران اربعین در نظر گرفته شود تا کمکی به دیگر مرزهای کشور و تسهیل در اعزام زوار به عتبات عالیات و بازگشت آنان به کشور باشد.
اگر کمی ژرفتر به قضیه نگاه کنیم، انتخاب مرز باشماق برای تردد زائران، اتفاقات خوبی را میتواند رقم بزند. به نظر می رسد اولین و مهمترین مزیت این رویداد، آشنایی بیشتر و ارتباط بهتر مردم اقصینقاط کشورمان با کردستانیها به ویژه مردم مهمان نواز مریوان و به دنبال آن به تدریج ایجاد و تقویت رابطه عمیق فرهنگی و مذهبی بین آنان است.
قطعا با عبور زائران و در کل مردم دیگر استانهای کشور از کردستان، مریوان و مرز باشماق، در بُعد داخلی شاهد تقویت وحدت بین سنی و شیعه خواهیم بود، همان مولفهای که در راستای تقریب مذاهب مد نظر رهبر معظم انقلاب است.
در بُعد خارجی هم با عبور زائران اهل تشیع از اقلیم کردستان عراق و اسکان زوار در این منطقه و حین عزیمت به عتبات عالیات، فرهنگ، زبان و اعتقادات زوار و میزبانان آنان در اقلیم که اغلب کُرد و اهل سنت هستند، عرضه می شود که قطعا در سال های آینده این ارتباط عمیق تر هم خواهد شد.
یکی از کارهای بسیار خوبی که در اقلیم کردستان عراق انجام و رسانهای شد، قبول پذیرایی یکی از شیوخ کُرد اهل سنت (از طریقه قادریه) از ۲۵ هزار زائر اربعین بود که نشان از عشق و ارادت اهل تسنن به اهل بیت پیامبر(ص) و مهمانوازی آنان دارد و قطعا چنین حرکتهایی موجب اُنس و الفت بیشتر بین اهل سنت و تشیع و اقوام مختلف میشود.
پیشتر اغلب مردم به ویژه در استانهای دور دست به واسطه تبلیغات منفی دشمنان و اتفاقاتی که در سال های اول انقلاب در کردستان افتاد، نگاهی امنیتی به این استان داشتند و یا شاید هم هنوز دارند اما با تردد زائران از این استان و مرز باشماق و مشاهده امنیت پایدار در منطقه و مهمانوازی مردم کُرد، دیدگاه آنان تغییر خواهد یافت و میل استفاده از این مرز برای سفر به کربلای معلی بیشتر خواهد شد.
اما جدا از بحثهای مطرح شده، عبور و مرور زوار اربعین حسینی به ویژه زائران خارجی (اتباع کشورهای آذربایجان و ترکیه) از مرز باشماق، به توسعه تبادلات فرهنگی و حتی اقتصادی در ابعاد کلانتر بین ملتها در منطقه میانجامد؛ ضمن اینکه تقویت زیرساختها در پایانه مرزی باشماق به بهانه تردد زوار اربعین، کمکی به رونق و تسهیل هر چه بیشتر ترانزیت کالا میشود.
به هرحال انتخاب مرز باشماق برای تردد زائران اربعین و عتبات عالیات، برکات زیادی خواهد داشت اما میطلبد سال آینده و سالهای بعد، زیرساختهای این مرز توسعه یابد، البته امسال نیز در زمانی کم و با همدلی و همکاری دستگاههای مختلف، امکانات لازم جهت تسهیل در ورود و خروج زائران فراهم شد.
مریوان در ۱۱۰ کیلومتری غرب سنندج و مرز باشماق در ۱۷ کیلومتری غرب شهر مریوان واقع شده است.
نظر شما