۲۷ شهریور ۱۴۰۱، ۱۰:۴۹
کد خبرنگار: 1171
کد خبر: 84890109
T T
۲ نفر

برچسب‌ها

گام‌های هدفمند دولت سیزدهم در مسیر توسعه گلخانه‌های سیستان و بلوچستان

زاهدان- ایرنا- دولت سیزدهم به منظور کاهش مصرف آب در استان کویری سیستان و بلوچستان، افزایش تولید محصولات کشاورزی و ایجاد اشتغال پایدار، توسعه گلخانه‌ها را در استانی که ۹۵ درصد مساحت آن درگیر خشکسالی بوده مورد توجه قرار داده بطوریکه از پارسال تاکنون ۵۰ هکتار سطح گلخانه‌های این منطقه افزایش یافته است.

به گزارش ایرنا کشت گلخانه‌ای یکی از شیوه‌های مهم و به روز دنیا و راهی مطمئن در مدیریت مصرف و صرفه جویی آب و البته راهی برای تولید محصولات باکیفیت و کاهش ضایعات در بخش کشاورزی محسوب می‌شود.

امروزه ضرورت مدیریت مصرف آب و کاربرد روش‌های صرفه جویی به یکی از الزامات بدل شده که دولت سیزدهم نیز در این زمینه با تدبیر لازم توجه‌ ویژه‌ای به این مهم داشته است.

با توجه به قرار داشتن استان سیستان و بلوچستان در منطقه خشک و کمبود سالانه نزولات جوی و تبخیر و تعرق بالا، توسعه گلخانه‌ها و سایر روش‌های نوین برای کم کردن تلفات آبی و افزایش تولید نسبت به واحد آب مصرفی ضروری است.

موضوع افزایش بهره وری از منابع تولید یعنی آب و خاک و انتقال این میراث ارزشمند به نسل‌های آینده موضوعی است که با صرفه جویی در استفاده از داشته‌های طبیعی در سایه تغییر نوع کشت و کاهش هزینه‌ها ممکن می‌شود و شیوه کشت گلخانه‌ای یکی از بهترین شیوه‌ها در حال حاضر است که کارشناسان بر توسعه آن اتفاق نظر دارند.

مزایای توسعه کشت گلخانه‌ای را می‌توان گامی در راستای تحقق سیاست‌های اقتصاد مقاومتی تعریف کرد چرا که با استفاده از این شیوه نوین کشاورزی و با تکیه بر منابع و ظرفیت‌های داخلی می‌توان برای تعداد زیادی از شهروندان بویژه جوانان بطور مستقیم و غیرمستقیم ایجاد اشتغال و درآمد کرد.

 با توجه به خشکسالی‌های اخیر کشور بویژه در سیستان و بلوچستان، طبیعی است که بخش کشاورزی باید به سمت و سوی کاهش مصرف آب حرکت کند و کارشناسان این بخش نیز بر این باورند کشت گلخانه‌ای به عنوان یکی از راه‌های مقابله با کمبود منابع آب و بحران کم آبی، با افزایش تولید ۱۰ برابری محصول و کاهش قابل توجه مصرف آب همراه است.

بحران خشکسالی در سیستان و بلوچستان موجب شد مدیران و مردم راهکارهای مختلفی را برای استفاده بهینه از آب در دستور کار خود قرار دهند و در نهایت این نتیجه حاصل شد که در شرایط فعلی، کشت گلخانه‌ای بهترین تدبیر مواجهه و رویارویی با پدیده نامیمون کم آبی بوده و می‌تواند کشاورزی نوین را در این استان نهادینه کند.

سیستان و بلوچستان دارای بیش‌از ۳۰۰ هکتار فضای گلخانه‌ای است که سالانه افزون‌بر ۴۸ هزار تن انواع محصول از سطح گلخانه‌های استان برداشت و روانه بازار مصرف داخل و خارج کشور می‌شود.

گوجه‌فرنگی، خیار، فلفل دلمه‌ای، بادمجان، توت فرنگی، سبزیجات برگی و گل رز عمده محصولات تولیدی گلخانه‌های سیستان و بلوچستان هستند.

شهرستان‌های جنوبی سیستان‌وبلوچستان بویژه ۲ شهرستان بندی چابهار و کنارک با توجه به همجواری با آب‌های آزاد و دمای هوای مناسب در طول سال به عنوان یک گلخانه طبیعی بهترین شرایط و موقعیت را برای کشت انواع محصولات دارد.
دمای هوای این شهرها، خاک حاصلخیز، تفاوت نوع تابش خورشید و درجه حرارت این شهر با سایر نقاط کشور بهترین موقعیت برای کشت‌های گلخانه‌ای و سایر محصولات گرمسیری و نیمه گرمسیری را فراهم کرده است.
از سوی دیگر دسترسی مناسب چابهار به بازارهای جهانی بهترین شرایط را برای ساخت گلخانه و تولید محصولات کشاورزی به وجود آورده است و می‌توان علاوه بر تأمین بازار مصرف داخلی از طریق بندر شهید بهشتی محصولات تولیدی را به کشورهای مختلف دنیا صادر کرد.

گام‌های هدفمند دولت سیزدهم در مسیر توسعه گلخانه‌های سیستان و بلوچستان

توسعه ۱۳۰ هکتاری گلخانه در سیستان و بلوچستان

سرپرست سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان با بیان اینکه توسعه ١٣٠ هکتاری گلخانه‌ها در این استان در دست اجراست گفت: از سال گذشته تا کنون ۵٠ هکتار به سطح گلخانه‌های استان افزایش یافته و به ٣۵٨ هکتار با تولید سالانه ۶٧ هزار تن رسیده است.

سید محمد رضا سید حسینی اظهارداشت: باتوجه به قرارداشتن بخش وسیعی از سیستان و بلوچستان در منطقه گرم و خشک و کمبود سالانه نزولات جوی و تبخیر و تعرق بالا، توسعه گلخانه‌ها و سایر محیط‌های کنترل شده از جمله سایبان‌ها و سایر روش‌های نوین برای کم کردن تلفات آبی و افزایش تولید نسبت به واحد آب مصرفی ضروری است.

وی ادامه داد: از طرفی مناطق با قابلیت‌های بی‌نظیر در جنوب سیستان و بلوچستان و اقلیم مناسب و وجود مخازن ذخیره و سدهای پیشین،  زیردان، وکهیر و همچنین امکان استفاده از آب دریا بوسیله شیرین سازی می‌تواند استان را به کانون تولید محصولات گلخانه‌ای و سبزی و صیفی و محصولات گرمسیری در محیط کنترل شده تبدیل کند.

 سرپرست سازمان جهاد کشاورزی سیستان وبلوچستان تصریح کرد: سال گذشته ۲ هزار و ۶۰۰ تن محصولات گلخانه‌ای استان که عمدتا گوجه‌فرنگی بوده به خارج از کشور صادر شده که نقش مهمی در توسعه گلخانه‌ها در استان دارد.

گام‌های هدفمند دولت سیزدهم در مسیر توسعه گلخانه‌های سیستان و بلوچستان

ساخت ۱۴۰ واحد گلخانه جدید در منطقه سیستان

استاندار سیستان و بلوچستان گفت: با هدف ایجاد اشتغال، کمک به معیشت روستاییان، افزایش درآمد خانوارها و ارتقای کمی و کیفی محصولات، ۱۴۰ واحد گلخانه در منطقه سیستان ایجاد می‌شود.

 حسین مدرس خیابانی اظهارداشت: در حوزه زیربنایی به منابع دولتی وابسته هستیم اما در بخش اشتغال و سرمایه‌گذاری باید بخش خصوصی را فعال کنیم.

وی افزود: یک‌هزار اصله نهال رایگان در روستاهای منطقه سیستان در جهت ایجاد اشتغال روستاییان توزیع شده که این رقم افزایش پیدا خواهد کرد.

مدیرجهاد کشاورزی سیب و سوران در جنوب شرق سیستان و بلوچستان گفت: ۱۰۰ واحد جدید گلخانه‌ای با هدف افزایش راندمان تولید و صرفه جویی در مصرف آب در این شهرستان در حال ساخت است.

محمد حنیف سپاهی اظهارداشت: از ابتدای امسال ساخت ١٠٠ واحد گلخانه شامل ۴۶واحد گلخانه صنعتی و ۵۰ واحد گلخانه کوچک مقیاس با سرمایه‌گذاری۱۴۰ میلیارد ریال و با پیشرفت فیزیکی بین ۱٠ تا ٩٠ درصد در شهرستان سیب و سوران در حال انجام است.

وی بیان کرد: با راه‌اندازی این واحدها ۲۸ هکتار سطح گلخانه‌های شهرستان سیب و سوران افزایش خواهد یافت.

مدیر جهاد کشاورزی سیب و سوران تصریح کرد: هم‌اینک این شهرستان دارای ۲۰ هکتار گلخانه با تولید سالانه سه هزار تن انواع محصولات گلخانه‌ای است که نقش مهمی در ایجاد اشتغال در منطقه دارد.

وی بیان کرد: صرفه‌جویی در مصرف آب، افزایش بهره‌وری، امکان کاشت و برداشت محصول در تمام فصول، امکان پرورش محصولات خارج از فصل و اقلیم، قابلیت مقابله با تهدیدات و خسارات به خاطر امکان کنترل‌ و اقدامات پیشگیرانه، برخی از مزایای کاشت گلخانه‌ای است.

سپاهی تصریح کرد: در این میان در کنار همه شیوه‌های کشت و زرع، کشت گلخانه‌ای دورنمای مطلوب‌تر و آینده روشن‌تری را پیش رو دارد و علت آن نیز افزایش توانمندی کشاورزان در این زمینه و نیز پیشرفت دانش بشری در این عرصه است.

گام‌های هدفمند دولت سیزدهم در مسیر توسعه گلخانه‌های سیستان و بلوچستان

توسعه و ایجاد گلخانه‌ جدید در سیستان و بلوچستان با توجه به اینکه ۹۵ درصد مساحت آن گرفتار خشکسالی هست یک ضرورت اجتناب ناپذیر برای حفظ کشاورزی و ایجاد اشتغال در این منطقه است که خوشبخاته با روی کارآمدن دولت سیزدهم توسعه فضاهای گلخانه‌ای در این استان گرم و خشک به طور جدی در حال انجام است که احداث ۵۰ هکتار گلخانه جدید در کمتر از یکسال خود گویای این ادعاست. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha