از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

تهران- ایرنا- دیدار روسای جمهور ایران و فرانسه در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل، تاکید امیرعبداللهیان بر لزوم پایان دادن آمریکا به تروریسم اقتصادی، تاکید گوترش بر دشوار شدن دستیابی به توافق هسته‌ای با ایران و ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات مهمترین عناوین خبری بین الملل ایرنا در چند ساعت گذشته بوده است.

**روسای جمهور ایران و فرانسه دیدار و گفتگو کردند

آیت الله دکتر سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور اسلامی ایران که برای شرکت در هفتاد و هفتمین مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک به سر می برد، روز سه شنبه به وقت محلی با امانوئل مکرون رئیس جمهوری در سازمان ملل با یکدیگر دیدار و گفتگو کرد. 

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

آیت الله رئیسی در صدر هیاتی بلندپایه اما کم تعداد، بعد ازظهر دوشنبه به وقت محلی برای شرکت در نشست سران هفتاد و هفتمین مجمع عمومی سازمان ملل وارد نیویورک شد.
رئیس جمهور اسلامی ایران پیش از این نیز در گفتگوی تلفنی  با رئیس جمهور فرانسه با اشاره به نقض مکرر و فاحش تعهدات از سوی آمریکا و همچنین عدم پایبندی سه کشور اروپایی عضو برجام به تعهدات خود در این توافق بین المللی، گفته بود: آمریکا با وضع تحریم های جدید تعهدات خود را به‌طور آشکار نقض کرده است.
آیت الله رئیسی با تاکید بر اینکه هم آمریکا و هم اروپایی ها باید به تعهدات خود در برجام عمل کنند، تاکید کرده بود: در هر مذاکره ای باید حقوق ملت ایران استیفا و منافع ملت ما تامین شود.

رئیس جمهور همچنین در مصاحبه با برنامه ۶۰ دقیقه شبکه سی بی اس که یکشنبه شب به وقت محلی از این شبکه آمریکایی پخش شد، اظهار داشت: ما برای دستیابی به توافق خوب و منصفانه جدی هستیم اما باید تضمین وجود داشته باشد که آمریکا نتواند از این توافق خارج شود. 

آیت الله رئیسی تاکید کرد: آمریکایی‌ها پیمان شکنی کردند. آنها این کار را کردند، وقتی شما به تعهدتان وفادار نباشید توافق بی معنی است. ما نمی‌توانیم به آمریکا اعتماد کنیم چرا که قبلا آن را تجربه کردیم؛ اگر تضمین وجود نداشته باشد هیچ اعتمادی نخواهیم داشت.  

 به گزارش خبرگزاری فرانسه، مکرون قرار است روز سه شنبه به وقت محلی همچنین با جو بایدن رئیس جمهور آمریکا  دیدار و گفتگو کند.

رئیس جمهور فرانسه در ماه‌های اخیر چند تماس تلفنی با رئیس جمهوری ایران داشته است که محور اصلی آن ترغیب ایران به پذیرش پیشنهادهای اروپا برای احیای برجام بوده است؛ توافقی که آمریکا در سال ۲۰۱۸ (۱۳۹۷) و در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ از آن خارج شد و این توافق بین المللی را نقض کرد.

گفت‌ وگوها برای رفع تحریم های ظالمانه علیه ملت ایران در حالی به مراحل سرنوشت‌ساز رسیده که رسیدن به خط پایان و توافق نهایی معطل تصمیم‌های سیاسی غرب بویژه ایالات متحده آمریکا به عنوان طرف نقض کننده توافق برجام است.

هیات جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که لازمه رسیدن به توافق، پایدار بودن رفع تحریم‌ها به نحوی تضمین شده است و اینکه موضوعی نباید به عنوان اهرم فشار جهت استفاده علیه ایران در آینده باقی بماند.

جمهوری اسلامی ایران به دنبال توافقی است که در آن منفعت  اقتصادی مردم تامین، موانع تجارت خارجی ایران رفع و محدودیت‌های غیرقانونی فروش نفت برداشته شود. 

از این رو، چنانچه طرف مقابل مطالبات منطقی ایران و الزامات شکل‌گیری یک توافق پایدار و قابل اتکاء را بپذیرد، توافق نهایی حاصل خواهد شد.

https://irna.ir/xjKBj۶

**آمریکا به جای ریختن اشک تمساح به تروریسم اقتصادی پایان دهد

وزیر امور خارجه با انتقاد از نگاه ابزاری واشنگتن به حقوق بشر، تأکید کرد: آمریکا باید به جای ریختن اشک تمساح، به تروریسم اقتصادی پایان دهد.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

حسین امیرعبداللهیان که همراه رییس‌جمهور در نیویورک و در مقر سازمان ملل به سر می‌برد، در توییتر نوشت: «دستور تحقیق در مورد فوت تراژیک مهسا، که چنانکه رییس‌جمهور گفت، مانند دختران خود ما بود، صادر شده است.»

وزیر امور خارجه ادامه داد: حقوق بشر، برای ایران ارزشی ذاتی دارد - برخلاف کسانی که به آن به چشم ابزاری علیه رقبا می‌نگرند- آمریکا باید به جای ریختن اشک تمساح، به تروریسم اقتصادی پایان دهد.

https://irna.ir/xjKBgG

**آیت‌الله رئیسی: تحول در آموزش بدون توجه به خانواده، عدالت و معنویت میسر نیست

آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور با بیان اینکه معتقدیم تحول در آموزش بدون توجه به خانواده، عدالت و معنویت میسر نخواهد بود، گفت: ایران سند تحول بنیادین آموزش و پرورش خود را با ابتناء به فلسفه تربیتِ ایرانی- اسلامی و بدون اتکا به رویکردهای تک بعدیِ سکولارِ موجود در سند ۲۰۳۰ تدوین کرده است.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

آیت‌الله دکتر سید ابراهیم رئیسی بعد از ظهر امروز دوشنبه به وقت محلی در اجلاس تحول آموزش سازمان ملل که با همکاری یونسکو برگزار شد، اظهار داشت: متاسفانه فرهنگ سلطه، منفعت خود را در عقب نگه داشتن کشورهای دیگر تعریف کرده و با ایجاد نظام جهانی ناعادلانه و با سوءاستفاده از سازمان‌های بین‌المللی و تدوین منظومه‌های فکری- فرهنگی خویش مانع رشد و پیشرفت کشورهای دیگر شده‌ است.

متن کامل سخنرانی رئیس جمهور به شرح زیر است؛

بسم الله الرحمن الرحیم

هو الذی بعث فی الامیین رسولا منهم یتلوا علیهم آیاته و یزکیهم و یعلمهم الکتاب و الحکمه و ان کانوا من قبل لفی ضلال مبین

خانم‌ها و آقایان؛

دانش بشری به دانشمندان ملت ایران مباهات می‌کند. تاریخ تمدن ایران، با علم و دانش آغاز شده؛ فرهنگ اسلامی، آن را اعتلا بخشیده و ستون‌های آن را بر اندیشه‌های آسمانی استوار کرده است. دین مقدس اسلام با هدف تحقق عدالت، گسترش معنویت و پیشرفت و آبادانی، بشریت را به پرورش و آموزش دعوت می‌کند.

توسعه و پیشرفت، یکی از دغدغه‌های عمده کشورهاست و اگر چه دولت‌ها در موارد زیادی توصیه‌ها و نسخه‌های نهادهای بین‌المللی در این زمینه را اجرا کرده‌اند، اما همزمان چالش‌های جدی برای فرهنگ ملی و بومی کشورها نیز پدید آمده است.

ما معتقدیم که برای مواجهه با چالش‌های آموزش، نخست باید علل ریشه‌ای آن را به درستی دریابیم. ما نسبت به قرائت نهادهای بین‌المللی از تاریخ معاصر جهان و صورت‌بندی مسائل آن نقد بنیادین داریم. اگر آرمان ما ایجاد زندگی شایسته و جهان امن است باید از خوانش‌های یک سویه اجتناب شود و بر نقش‌آفرینی همه طرف‌ها در قالب رویکردهای چندجانبه‌گرایانه تاکید شود.

بطور خلاصه جمهوری اسلامی ایران معتقد است که:

- پیشرفت، تربیت، خانواده، عدالت و معنویت را نمی‌توان جدای از هم نگریست.

- هر ایده‌ای درباره توسعه و رفع نیازهای بشر باید اقتضائات تربیتی و ارزشی را در خود لحاظ نماید و در عین حال خانواده محور باشد؛ البته خانواده به معنای اصیل آن و نه صورت‌های خودساخته که باعث انقطاع نسل بشر خواهد شد.

- توسعه‌ی فارغ از معنویت و اخلاق، موجب تباهی بیشتر جامعه می‌شود و پایدار نخواهد ماند.

- سلطه فرهنگی و حبس دانش بدترین نوع ستم و بی عدالتی است.

متاسفانه فرهنگ سلطه، منفعت خود را در عقب نگه داشتن کشورهای دیگر تعریف کرده و با ایجاد نظام جهانی ناعادلانه و با سوءاستفاده از سازمان‌های بین‌المللی و تدوین منظومه‌های فکری- فرهنگی خویش مانع رشد و پیشرفت کشورهای دیگر شده‌اند.

همکاران عزیز

سوال ما این است: آیا آموزش و اساسا انسان باید در خدمت توسعه‌ی پایدار باشد یا توسعه‌ی پایدار در خدمت انسان؟ محور تحولات آموزشی اگر به رشد و تعالی انسان منجر نشود، نتیجه‌ای جز استضعاف انسانیت در پی نخواهد داشت.

آنچه انتظار می‌رود این است که نهادهای بین‌المللی با احترام به حق حاکمیت فرهنگی و تربیتی کشورها، از آنان در مقابل تهاجم فرهنگی محافظت کنند. ما معتقدیم که تحول در آموزش بدون توجه به «خانواده، عدالت و معنویت» میسر نخواهد بود.

باید بر ارزش‌های اخلاقی همچون بزرگداشت خانواده، احترام به محیط زیست، عدالت، رد خشونت و افراطی‌گری، فراهم‌سازی فضای مجازی ایمن و اخلاقی و سالم و مفید به عنوان اولویت‌های دگرگونی و تحولِ تعلیم و تربیت تمرکز کنیم.

جمهوری اسلامی ایران بر این اساس، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش خود را با ابتناء به فلسفه تربیتِ ایرانی- اسلامی و بدون اتکا به رویکردهای تک بعدیِ سکولارِ موجود در سند ۲۰۳۰ تدوین کرده است. از منظر کیفیت نیز در نظام آموزشی جدید ایران، چرخش از نظام حافظه‌محور به نظام متکی بر پژوهش، ‌خلاقیت، مهارت‌آموزی و تعهد به تربیت و ارزش‌های فرهنگی و دینی را هدفگذاری نموده است.

جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد تا در عین پایبندی به سیاست‌های اصولی خود، وارد گفتگوی تعاملی در چارچوب نظام تعلیم و تربیت مبتنی بر ارزش‌های والای انسانی شود.

از توجه شما سپاسگزارم

آیت الله رئیسی رئیس جمهور اسلامی ایران برای شرکت در نشست سران هفتاد و هفتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد ظهر دوشنبه به وقت محلی در صدر هیاتی بلندپایه وارد فرودگاه جان اف کندی نیویورک شد.

رئیس جمهور را در این سفر، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه، غلامحسین اسماعیلی رئیس دفتر رئیس جمهور، محمد جمشیدی معاون امور سیاسی دفتر رئیس جمهور، علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه و وحید جلال زاده رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی همراهی می کنند.

https://irna.ir/xjKzVZ

**توفان فیونا پس از ویران کردن پورتوریکو به دومینیکن رسید

توفان فیونا پس از قطع برق و ایجاد سیل گسترده در پورتوریکو، روز دوشنبه جمهوری دومینیکن را درنوردید.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

پدرو پیرلوئیسی، فرماندار پورتوریکو گفت که توفان خسارت های "فاجعه بار" در قلمرو جزیره یو اس این کشور ایجاد کرده است و در برخی مناطق بیش از ۷۶ سانتی متر باران باریده است.

وی گفت که در پورتوریکو، فیونا باعث رانش زمین، مسدود شدن جاده ها و واژگونی درختان، خطوط برق و پل ها شده است.

مرکز ملی توفان آمریکا (NHC) اعلام کرد که فیونا بامداد دوشنبه با سرعت ۱۴۴ کیلومتر در ساعت به ساحل شرقی جمهوری دومینیکن رسیده است.

در این بیانیه آمده است: «احتمال وقوع سیل و بارش های خطرناک برای بخش‌های شرقی جمهوری دومینیکن وجود دارد.»

مقامات دومینیکن هنوز اطلاعات دقیقی درباره تلفات ناشی از این توفان ارائه نکرده اند، اما گزارش‌های مطبوعات محلی حاکی از آن است که برخی از شهرهای ساحلی در شرق با سیل شدیدی مواجه شده‌اند و جاده‌ها از بین رفته‌اند.

پیش از ورود فیونا به دومینیکن، لوئیس ابینادر، رئیس جمهور این کشور، روز دوشنبه ادارات را به حالت تعلیق درآورد و ۱۳ استان از ۳۲ استان کشور را در حالت هشدار قرمز قرار داد.

وی گفت فیونا باعث سیل "بی سابقه" شده است، خصوصا در مناطقی که قبلا هرگز تحت تاثیر سیل قرار نگرفته بودند.

وی خاطرنشان کرد: متأسفانه امروز و فردا در سراسر جزیره بارندگی بیشتری را پیش بینی می کنیم.

مقامات گفتند که طوفان همچنین حدود ۱۹۶۰۰۰ نفر را در نتیجه قطعی برق و طغیان رودخانه ها، با مشکل تهیه آب آشامیدنی مواجه کرده است.

فیونا بعد از ظهر یکشنبه با درجه هشدار رده یک، به پورتوریکو رسیده بود.

این توفان یک کشته برجای گذاشت. مردی که سیل در بخش فرانسوی نشین گوادلوپ، خانه اش را از بین برد، طی این حادثه کشته شد.

جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، روز یکشنبه در پورتوریکو وضعیت اضطراری اعلام کرد و به آژانس مدیریت اضطراری فدرال اجازه داد به این جزیره کمک کند.

مستعمره سابق اسپانیا در اواخر قرن نوزدهم قبل از به دست آوردن وضعیت دولت آزاد در سال ۱۹۵۰ به قلمرو ایالات متحده درآمد.

پس از سال ها مشکلات مالی و رکود، پورتوریکو در سال ۲۰۱۷ ورشکستگی کامل خود را اعلام کرد.

در اواخر همان سال، برخورد مضاعف توفان‌های ایرما و ماریا بر این شرایط افزود و شبکه برق جزیره را که سال‌ها از مشکلات عمده زیرساختی رنج می‌برد، به کلی ویران کرد.

این شبکه در ژوئن ۲۰۲۱ با کمک بخش خصوصی احیا شد، اما مشکلات همچنان پابرجاست و کل برق آن اوایل امسال دوباره قطع شد.

https://irna.ir/xjKzVM

**زلزله‌ای قوی سواحل غرب مکزیک را لرزاند

منابع خبری دوشنبه شب از وقوع زلزله‌ای به بزرگی ۷.۶ دهم در مقیاس امواج درونی زمین (ریشتر) در سواحل غرب مکزیک خبر دادند.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

مرکز لرزه نگاری آمریکا قدرت این زمین لرزه را ۷.۶ دهم در مقیاس امواج درونی زمین (ریشتر) اعلام کرد که در ۵۹ کیلومتری جنوب کلکمن واقع در ایالت میچوآکان در سواحل غربی این کشور روی داده است.

در همین حال مرکز لرزه نگاری ملی مکزیک قدرت این زمین لرزه را ۷.۴ دهم در مقیاس امواج درونی زمین (ریشتر) اعلام کرد.

بر اساس این گزارش، شدت این زمین لرزه به اندازه‌ای بود که ساختمان‌ها را در مکزیکوسیتی پایتخت مکزیک به لرزه درآورد.

مرکز هشدار تسونامی از رصد امواج تسونامی پس از وقوع زلزله شدید در سواحل غربی مکزیک خبر داده است.

هنوز گزارشی درباره خسارت‌های احتمالی این زمین لرزه گزارش نشده است.

وقوع زلزله ۷.۱ دهم ریشتری در مرکز مکزیک در سال ۲۰۱۷ میلادی حدود ۳۵۵ کشته برجای گذاشت.

مکزیک یکی از زلزله‌خیزترین مناطق دنیا به شمار می‌آید و پایتخت آن نیز جزء نواحی آسیب‌پذیر قلمداد می‌شود.

https://irna.ir/xjKzVH

**چارچوب هماهنگی عراق: السودانی تنها نامزد ما برای پست نخست‌وزیری است

کمیته چارچوب هماهنگی نیروهای شیعه عراق دوشنبه شب در بیانیه‌ای تأکید کرد که «محمد شیاع السودانی» تنها نامزد این گروه برای پست نخست‌وزیری است.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

در بیانیه کمیته چارچوب هماهنگی نیروهای شیعه آمده است که اعضای این کمیته شامگاه دوشنبه نشستی را برگزار کردند.

در ادامه این بیانیه آمده است: در این نشست که با حضور همه رهبران این کمیته برگزار شد، آخرین وضعیت سیاسی و امنیتی در عراق مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

کمیته چارچوب هماهنگی نیروهای شیعه از تلاش‌های مهمی که برای موفق برگزار شدن مراسم اربعین امام حسین (ع) صورت گرفت، قدردانی کرد.

این کمیته همچنین بار دیگر اعلام کرد که تنها نامزدش برای نخست وزیری، محمد شیاع السودانی است و شایعات دیگر در این باره را رد کرد.

اعضای چارچوب هماهنگی در پایان، آمادگی‌های لازم برای از سر گیری مجدد فعالیت پارلمان و انجام وظایف آن بر مبنای قانون اساسی را بررسی کردند.

در پی معرفی «محمد شیاع السودانی» از سوی چارچوب هماهنگی نیروهای شیعه عراق (به استثنای مقتدا صدر) برای تصدی پست نخست وزیری و در آستانه برگزاری جلسه پارلمان برای معرفی وی به نمایندگان، هواداران مقتدا صدر رهبر جریان صدر در اعتراض به نامزدی السودانی وارد صحن پارلمان در منطقه سبز بغداد شده و به مدت یک ماه در آنجا تحصن کردند تا در نهایت در ۳۰ اوت گذشته به دستور صدر از این منطقه خارج شدند.

گروه‌ها و جریان‌های سیاسی عراقی سپس حل اختلاف‌های سیاسی خود را با توجه به در پیش بودن مراسم اربعین حسینی (ع) به بعد ازبرگزاری این مراسم موکول کردند و انتظار می‌رود که در روزها و هفته‌های آینده دور جدیدی از رایزنی‌های فشرده بین آنها آغاز شود.

انتخابات زودهنگام پارلمانی عراق در دهم اکتبر ۲۰۲۱ (۱۸ مهرماه ۱۴۰۰) برگزار شد، اما گروه‌ها و احزاب سیاسی و فراکسیون‌های حاضر در پارلمان با وجود گذشت ۱۱ ماه از برگزاری این رویداد، به دلیل اختلاف‌های سیاسی تاکنون نتوانسته‌اند دولت جدید را تشکیل دهند.

https://irna.ir/xjKzW۴

**امارات کاوشگر به ماه می‌فرستد

مدیر سازمان ماموریت‌های فضایی امارات متحده عربی روز دوشنبه گفت، این کشور اولین ماه نورد خود را در آبان ماه به فضا پرتاب خواهد کرد.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

حمد المرزوقی روز دوشنبه به نشنال، یک روزنامه دولتی اماراتی، گفت ماه نورد "رشید" که به نام خانواده حاکم دبی نامگذاری شده است، از مرکز فضایی کندی واقع در فلوریدا بین تاریخ های ۱۸ آبان تا ۲۴ آبان به فضا پرتاب خواهد شد.

این کاوشگر با موشک فالکون ۹ اسپیس ایکس به فضا پرتاب خواهد شد و توسط یک فرودگر فضایی ژاپنی در ماه اسفند روی ماه قرار خواهد گرفت.

واشنگتن پست به نقل از المرزوقی گفت: ما آزمایش‌های ماه نورد را به پایان رسانده‌ایم و از نتایج آن راضی هستیم. ماه نورد با فرودگر سازگار شده و آماده پرتاب است.

بنا به گزارش دیجیتال ژورنال، این ماموریت اکتشافی ماه بخشی از استراتژی گسترده‌تر امارات متحده عربی برای تبدیل شدن به یک بازیگر اصلی در زمینه اکتشافات فضایی است. در صورت موفقیت آمیز بودن این ماموریت ماه نوردی، امارات و ژاپن به جمع آمریکا، روسیه و چین به عنوان تنها کشورهایی خواهند پیوست که فضاپیما روی سطح ماه قرار داده‌اند.

رشید با فرودگر Hakuto-R به ماه سفر خواهد کرد. این ماه نورد در Lacus Somniorum، موسوم به "دریاچه رویاها"، نزدیک به استوای ماه فرود خواهد آمد.

انتظار می‌رود که ماه نورد رشید سطح ماه، تحرک در سطح ماه و نحوه تعامل سطوح مختلف با ذرات ماه را مطالعه کند. این کاوشگر ۱۰ کیلوگرمی دو دوربین با وضوح بالا، یک دوربین میکروسکوپی، یک دوربین تصویربرداری حرارتی، یک کاوشگر و سایر دستگاه‌ها را حمل خواهد کرد.

در صورت موفقیت، رشید با ابعاد کوچک و وزن ۱۰ کیلوگرمی کوچکترین ماه نوردی خواهد بود که روی ماه فرود خواهد آمد.

امارات متحده عربی و ژاپن در بهمن ۱۳۹۹ با قرار دادن ماهواره‌ای در مدار مریخ برای مطالعه جو سیاره سرخ همکاری های فضایی با یکدیگر را آغاز کردند. امارات متحده عربی با صنایع سنگین میتسوبیشی ژاپن این کاوشگر را راه اندازی کردند.

امارات برنامه‌هایی برای ارسال پیشرفته‌ترین ماهواره تجاری خاورمیانه، برای تولید تصاویر ماهواره‌ای با وضوح بالا دارد. همچنین هدف بلندپروازانه‌ای را برای ایجاد یک کولونی انسانی در مریخ تا سال ۲۱۱۷ برای خود تعیین کرده است.

https://irna.ir/xjKzWb

**ده‌ها فلسطینی در حمله نظامیان صهیونیست به کرانه باختری زخمی شدند

منابع خبری دوشنبه شب گزارش دادند، ده‌ها فلسطینی در یورش نظامیان صهیونیست به شمال و جنوب کرانه باختری زخمی شدند.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

 نظامیان صهیونیست به منطقه الظهر در «بیت امر» واقع در شمال شهر الخلیل یورش بردند که با مقاومت جوانان فلسطینی رو به رو شدند.

بر اساس این گزارش، در جریان درگیری‌ها میان نظامیان صهیونیست و جوانان فلسطینی در منطقه الظهر، ده‌ها فلسطینی به ضرب گلوله و بر اثر استنشاق گاز اشک آور زخمی شدند و آسیب دیدند.

همچنین نظامیان صهیونیست به روستای «الجلمه» واقع در شمال شرق شهر جنین حمله کردند و به تفتیش خانه‌های فلسطینیان پرداختند.

این گزارش می‌افزاید، در یورش نظامیان صهیونیست به روستای الجلمه و درگیری که با فلسطینیان در این منطقه روی داد، ده‌ها نفر زخمی شدند.

از سوی دیگر، سرویس امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین در نابلس، «مصعب اشتیه» را که تحت تعقیب دستگاه‌های امنیتی رژیم صهیونیستی بود، دستگیر کرد.

بنابراین گزارش، جوانان فلسطینی در اعتراض به این خوش خدمتی تشکیلات خودگردان، در خیابان‌های نابلس آتش روشن کرده و تیراندازی هوایی کردند.

پیش تر مقام‌های صهیونیستی از تشکیلات خودگردان خواسته بودند تا با نیروهای مقاومت فلسطینی در کرانه باختری برخورد کند.

«رونن بار» رئیس سازمان اطلاعات و امنیت داخلی رژیم صهیونیستی (شاباک) از افزایش ۳۰ درصدی تیراندازی در کرانه باختری علیه صهیونیست‌ها خبر داده بود.

رژیم صهیونیستی هم اکنون به شدت نسبت به متشنج شدن اوضاع در کرانه باختری در ترس و وحشت بسر می‌برد و برای به کنترل درآوردن اوضاع در منطقه تمام تلاش خود را می‌کند.

در همین خصوص بنی گانتس وزیر اطلاعات رژیم صهیونیستی پنجشنبه گذشته اظهار داشت که این رژیم به حملات خود علیه کرانه باختری شدت خواهد بخشید و شمار نیروهایش را در این منطقه افزایش خواهد داد.

به نوشته رسانه‌های گروهی فلسطینی، شهرک صهیونیست نشین "کرمی تسور" چندی پیش از سوی چند فلسطینی هدف تیراندازی قرار گرفت و همچنین پست ایست بازرسی "عطاره" واقع در شمال رام الله با بمب‌های دست ساز هدف حمله قرار گرفت.

https://irna.ir/xjKzWj

**مذاکرات آلمان با قطر برای خرید گاز

منابع غربی می‌گویند که شرکت‌های آلمانی برای خرید گاز ل ان جی از قطر در حال مذاکره با این کشور هستند.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

سه منبع آگاه اعلام کردند که شرکت‌های برق آلمانی RWE و Uniper در حال ارائه پیشنهادهای بلندمدت برای خرید گاز طبیعی مایع (LNG) از سرمایه‌گذاری توسعه منطقه شمال قطر برای گذر از شرایط تغییر گاز روسیه هستند.

بنا به گزارش خبرگزاری‌ها، گفت و گوهای میان آلمان و قطر در مورد شرایط قرارداد جریان دارد. منابع تجاری از ذکر جزئیات قراردادها و قیمت‌ها خودداری کردند، اما اظهار داشتند که پیش بینی می‌شود این مصالحه به سرعت به نتیجه برسد.

بزرگترین هدف سیستم اقتصادی اروپا جایگزینی واردات برق روسیه تا اواسط سال ۲۰۲۴ است.

با وجود این مذاکرات، کارشناسان پیش بینی نمی‌کنند که نتایجی قریب‌الوقوعی برای حل بحران برق برلین داشته باشد، زیرا این سرمایه‌گذاری بزرگ مشترک زودتر از سال ۲۰۲۶ به بهره برداری نمی‌رسد.

رویترز به نقل از نشریه Might گزارش داد که مذاکرات با موانعی روبه رو است زیرا آلمان تمایلی به قرارداد حداقل ۲۰ ساله قطری‌ها ندارد . علاوه بر این بر سر قیمت هنوز اختلافاتی وجود دارد.

با این حال، یکی از منابع حاضر در محل بیان کرد که مذاکرات اکنون نسبت به چند ماه گذشته بسیار سازنده‌تر پیش می‌رود.

مسئولان شرکت یونیپر آلمان روز دوشنبه به رویترز گفتند که همچنان در حال مذاکره با قطر هستند اما به توافقی نرسیده‌اند.

شرکت RWE نیز به رویترز اعلام کرد که در اثنای مذاکرات "خوب و سازنده" با قطر است،

در حال حاضر، این شرکت برق آلمانی LNG را از قطر در بازار  به طور نقدی خریداری می‌کند. RWE در سال ۲۰۱۶ قرارداد خرید گاز از قطر را برای دریافت ۱.۱ میلیون تن LNG طی ۱۲ ماه امضا کرد.

اولاف شولتز صدراعظم آلمان، در جریان یک سفر دو روزه روز شنبه به عربستان سعودی سفر خواهد کرد. احتمال سفر او به امارات متحده عربی و قطر نیز وجود دارد.

رابرت هابک وزیر اقتصاد آلمان، اظهار داشت که انتظار می‌رود شولتز در طول سفر خود به امارات، قراردادهای LNG را امضا کند.

https://irna.ir/xjKzWg

**بورل: دیدار با رئیسی گره مذاکرات هسته‌ای را رفع نمی‌کند

جوسپ بورل با بیان اینکه اکنون در مذاکرات هسته‌ای به بن بست رسیده و متوقف شده‌ایم. گفت، فکر نمی‌کند دیدار با رئیس جمهور ایران در نیویورک گره این موضوع را حل کند.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، انتظارات برای دستیابی به موفقیت در توافق هسته‌ای ایران و کشورهای غربی را در مجمع عمومی سازمان ملل در هفته جاری کاهش داد و گفت که او معتقد نیست دیدار با آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران، مثمر ثمر باشد.

بورل در حاشیه مجمع عمومی به پولیتیکو گفت، اتحادیه اروپا در روند احیای توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ همه طرف‌ها را تحت فشار قرار داده است تا به زعم وی ۱۰ متر آخر را طی کنند. با این حال، وی اذعان کرد که در بحبوحه مذاکرات جاری به رهبری اتحادیه اروپا هیچ پیشرفت عمده‌ای را به این زودی در این موضوع پیش بینی نمی‌کند.

بورل افزود: «در سه ماه گذشته، تعامل، فرآیندی چند مرحله‌ای و همگرا بود. فعالیت میان طرفین موجب بهبود نتیجه می‌شد. اما در هفته‌های گذشته اینطور نبود. حالا در بن بست هستیم. اکنون ما متوقف شده‌ایم.»

بورل در پاسخ به این سوال که برای دیدار با آیت‌الله رئیسی که او نیز برای شرکت در مجمع عمومی در نیویورک به سر می‌برد، آماده است یا خیر؟ اظهار داشت در ماه ژوئن به تهران سفر کرده بود تا این روند را رفع کند.

وی افزود: فکر نمی‌کنم بتوان با رئیس‌جمهور ایران در این باره دیدار و گفت و گو کرد.

این درحالیست که مذاکرات رفع تحریم‌ها پس از ماه‌ها گفت‌وگوهای فشرده به نقطه‌ای رسیده است که اگر  آمریکا الزامات شکل‌گیری یک توافق پایدار و قابل اتکا را بپذیرد، توافق نهایی در کوتاه‌ترین زمان حاصل خواهد شد.

ایران تاکید دارد که شرط رسیدن به توافق رفع موثر و پایدار تحریم‌ها به نحوی است که انتفاع اقتصادی مردم تامین شود و موضوعی به عنوان اهرم فشار جهت استفاده علیه ایران نماند.

اما دولت ضعیف جو بایدن که به دلیل مشکلات داخلی و فشار رژیم صهیونیستی قدرت تصمیم‌گیری برای بازگشت به توافق هسته‌ای را ندارد به تاکتیک مقصرنمایی و تعیین ضرب‌الاجل‌های ساختگی متوسل و باعث طولانی شدن روند مذاکرات شده است.

جمهوری اسلامی ایران ۲۵ مرداد (۱۶ آگوست) نظرات و درخواست‌های خود را درباره پیشنهادات اتحادیه اروپا درباره مذاکرات رفع تحریم‌ها در وین ارسال کرد و آمریکا پس از بیش از یک هفته از آن در دوم شهریور ماه (۲۴ آگوست) نظر خود را در این باره به اتحادیه اروپا ارائه کرد. جمهوری اسلامی ایران متعاقبا پاسخ خود را به نظرات آمریکا ارائه کرد اما کاخ سفید هنوز پاسخی نداده است.

ایران تاکید دارد که شرط رسیدن به توافق نهایی رفع موثر و پایدار تحریم‌ها به نحوی است که انتفاع اقتصادی مردم تامین شود و موضوعی به عنوان اهرم فشار جهت استفاده علیه ایران نماند. ایران همواره تصریح کرده است که اگر طرف مقابل الزامات شکل‌گیری یک توافق پایدار و قابل اتکاء را بپذیرد، توافق نهایی حاصل خواهد شد.

آیت‌الله رئیسی را در سفر به نیویورک، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه و علی باقری کنی مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران همراهی می‌کنند و قرار است در حاشیه این اجلاس سالانه دیدارهای دوجانبه‌ای با کشورهای دوست و همسایه داشته باشند.

https://irna.ir/xjKzWp

**ممنوع شدن ورود روس‌ها به لهستان و کشورهای بالتیک

چهار کشور عضو اتحادیه اروپا شامل لهستان و سه کشور حوزه بالتیک که با روسیه مرز مشترک دارند از روز سه‌شنبه برای نشان دادن پشتیبانی از کی‌یف از ورود شهروندان روس حتی دارای روادید به کشورهایشان جلوگیری می‌کنند.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

لهستان، استونی، لتونی و لیتوانی از ورود شهروندان روسیه دارای روادید اتحادیه اروپا برای اهداف گردشگری، فرهنگی، ورزشی و بازرگانی جلوگیری می‌کنند.

اما دارندگان مجوز سکونت، اعضای خانواده، موارد انسانی و مخالفان و ناراضیان حکومت روسیه از این قانون معاف هستند.

کشورهای عضو اتحادیه اروپا هم مرز با روسیه از هنگام توقف پرواز هواپیماها از روسیه در واکنش به حمله نیروهای روسیه به اوکراین، به گذرگاه ورودی شهروندان روسیه به قاره اروپا تبدیل شده بودند.   

اما این چهار کشور با پا فراتر گذاشتن از تصمیم ماه گذشته اتحادیه اروپا برای تعلیق توافقنامه تسهیل صدور ویزا با مسکو، صدور مجوز ورود روس‌های خواستار ورود به ۲۷ کشور عضو این نهاد را طولانی‌تر و پرهزینه‌تر کرده‌اند.   

مسکو در آن هنگان اعلام کرد که به این اقدام واکنشی نشان نخواهد داد.   

هر چند فنلاند که با روسیه مرز زمینی طولانی دارد، از اول سپتامبر (۱۰ شهریور ماه) شمار روادیدهای صادر شده برای شهروندان روسیه را به ۱۰ درصد کاهش داده، اما با تصمیم این کشورهای بالتیک و لهستان همراهی نکرده است.   

اتحادیه اروپا اعلام کرد که در نیمه نخست ۲۰۲۲ بیش از یک میلیون ورود شهروندان روسیه به کشورهای عضو این نهاد را ثبت کرده که شامل چندین سفر با یک روادید می‌شود.   

ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بی‌توجهی غرب به نگرانی‌های امنیتی مسکو، استقلال جمهوری‌های خلق دونتسک و لوگانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت.

در ۲۳ فوریه (۴ اسفند) و تنها یک روز پیش از آغاز جنگ اوکراین، شورای اتحادیه اروپا در واکنش به این اقدام نخستین بسته تحریمی را علیه روسیه تصویب کرد.

پوتین روز پنجشنبه ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) نیز عملیات نظامی که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو - کی‌یف به رویارویی نظامی تغییر وضعیت داد.

https://irna.ir/xjKzWh

**۸۵ تروریست الشباب در عملیات ارتش سومالی کشته شدند

ارتش سومالی دوشنبه شب اعلام کرد، در عملیات نیروهای این کشور علیه گروه تروریستی الشباب تاکنون ۸۵ نفر از اعضای این گروه کشته شدند.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

«ادوی یوسف راغی» رئیس ستاد ارتش سومالی گفت: نیروهای دولتی خسارت‌های سنگینی به پیکارجویان الشباب در عملیات اخیری که در شهرک «یسومن» و مناطق اطراف آن واقع در منطقه «هیران» انجام دادند، وارد کردند.

وی افزود: در جریان عملیات اخیر در منطقه «هیران» واقع در ایالت «هیرشابل» ۸۵ تن از نیروهای الشباب کشته و تسلیحات و مهمات آنها مصادره شد.  

بنا بر اعلام وزارت اطلاع رسانی سومالی، نیروهای دولتی با کمک مردم از آغاز عملیات علیه الشباب در برخی از ایالت‌های این کشور تاکنون ۲۰۰ تن از نیروهای الشباب را کشتند و ۳۰ روستا و شهرک را از اشغال این گروه آزاد کردند.

الشباب یک گروه مسلح تروریستی وابسته به شبکه القاعده است و بسیاری از عملیات‌ تروریستی را که منجر به جان باختن صدها نفر در آفریقا شده، پایه‌ریزی کرده است.

الشباب بارها به نظامیان دولتی و نیروهای صلحبان اتحادیه آفریقا در موگادیشو پایتخت سومالی یورش برده‌ و چند عملیات‌ خونبار را هم در سایر نقاط آفریقا اجرا کرده است.

گروه الشباب قصد حمله به واحدهای اتیوپی در نیروهای مأموریت اتحادیه آفریقا در سومالی را «AMISOM» داشته است و نیروهای هوایی اتیوپی علیه گروه الشباب در سومالی بارها دست به حمله زده‌اند.

نیروهای اتحادیه آفریقا در سومالی تحت پشتیبانی سازمان ملل متحد است و نزدیک به ۲۰ هزار سرباز که اتباع اوگاندا، اتیوپی، بوروندی و کنیا هستند در آن فعالیت می‌کنند.

https://irna.ir/xjKzWw

**اولیانوف: ایران تنها عامل شرایط کنونی مذاکرات برجام نیست

میخائیل اولیانوف نماینده دائم روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین گفت: حتی اگر مذاکرات هسته‌ای وین به بن بست رسیده باشد، نمی‌توان ایران را در این مورد به تنهایی مقصر دانست.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

اولیانوف دوشنبه‌ شب در توئیتی نوشت، حتی در صورتی که مذاکرات هسته‌ای به بن بست رسیده باشد، در نتیجه شماری از عوامل گوناگون است و تلاش‌ها برای متوجه کردن تمام تقصیرها علیه ایران، عادلانه نیست. زیرا بخش زیاد این مذاکرات به برنامه‌های سیاسی داخلی طرف دیگر شرکت کننده در این مذاکرات (واشنگتن) وابستگی دارد.

مذاکرات رفع تحریم‌ها پس از ماه‌ها گفت‌وگوهای فشرده به نقطه‌ای رسیده است که اگر  آمریکا الزامات شکل‌گیری یک توافق پایدار و قابل اتکا را بپذیرد، توافق نهایی در کوتاه‌ترین زمان حاصل خواهد شد.

تهران تاکید دارد که شرط رسیدن به توافق رفع موثر و پایدار تحریم‌ها به نحوی است که انتفاع اقتصادی مردم تامین شود و موضوعی به عنوان اهرم فشار جهت استفاده علیه ایران نماند.

اما دولت ضعیف جو بایدن رئیس جمهور آمریکا که به دلیل مشکلات داخلی و فشار رژیم صهیونیستی قدرت تصمیم‌گیری برای بازگشت به توافق هسته‌ای را ندارد به تاکتیک مقصرنمایی و تعیین ضرب‌الاجل‌های ساختگی متوسل و باعث طولانی شدن روند مذاکرات شده است.

جمهوری اسلامی ایران ۲۵ مرداد (۱۶ آگوست) نظرات و درخواست‌های خود را درباره پیشنهادات اتحادیه اروپا در خصوص مذاکرات رفع تحریم‌ها در وین ارسال کرد و آمریکا پس از بیش از یک هفته از آن در دوم شهریور ماه (۲۴ آگوست) نظر خود را در این باره به اتحادیه اروپا ارائه کرد. جمهوری اسلامی ایران متعاقبا پاسخ خود را به نظرات آمریکا ارائه کرد اما کاخ سفید هنوز پاسخی نداده است.

ایران تاکید دارد که شرط رسیدن به توافق نهایی رفع موثر و پایدار تحریم‌ها به نحوی است که انتفاع اقتصادی مردم تامین شود و موضوعی به عنوان اهرم فشار جهت استفاده علیه ایران نماند. ایران همواره تصریح کرده است که اگر طرف مقابل الزامات شکل‌گیری یک توافق پایدار و قابل اتکاء را بپذیرد، توافق نهایی حاصل خواهد شد.
https://irna.ir/xjKzWC

**سوئیس ۳۶ فروند جنگنده اف - ۳۵ خرید

سوئیس به رغم مخالفت‌های داخلی، قراردادی ۶ میلیارد و ۲۰۰میلیون دلاری برای جایگزینی جنگنده‌های قدیمی اف - ۱۸ و اف - ۵ خود با ۳۶ فروند هواپیمای جنگنده اف -۳۵ ساخت آمریکا امضا کرد.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

انتخاب سوئیس برای خرید این هواپیمای جنگی به ویژه با توجه به هزینه‌های سرریز و پیش بیینی نشده برنامه تولید آن در ایالات متحده، موجب اعتراض‌هایی شده است.

دولت و مجلس سوئیس به رغم گردآوری شدن امضاهای کافی برای برگزاری همه پرسی درباره خرید این هواپیمای جنگی، به بهانه کمبود زمان پیش از مهلت داده شده در پیشنهاد شرکت لاکهید مارتین تولید کننده آن، رای گیری را دور زدند. هر چند شهروندان در همه پرسی سپتامبر ۲۰۲۰ با اکثریت اندکی، هزینه کرد مبلغ ۶ میلیارد فرانک را برای جایگزینی هواپیماهای رزمی جدید با ناوگان هواپیماهای کهنه اف - ۱۸ هورنت و اف - ۵ تایگر تائید کرده بودند.   

آرماسوئیس سازمان تامین تسلیحات سوئیس اعلام کرد که مارتین سوندرگر مدیر تسلیحات ملی این کشور و دارکو ساویک مدیر برنامه اف - ۳۵ ای در سوئیس در تاریخ ۱۹ سپتامبر (۲۸ شهریور ماه)، قراردادی در ساختمان آرماسوئیس در برن امضا کرده‌اند و با امضای این قرارداد درباره خرید ۳۶ فروند از این مدل هواپیما توافق شده است.

هواپیماهای تازه بین سال‌های ۲۰۲۷ تا ۲۰۳۰ تحویل سوئیس خواهد شد.

تاکنون شمار فزاینده‌ای از کشورهای اروپایی شامل بلژیک، بریتانیا، دانمارک، فنلاند، ایتالیا، یونان، آلمان، هلند، نروژ و لهستان با توجه به بحران اوکراین، خرید این هواپیمای رزمی چندمنظوره نامرئی را برای نیروی هوایی ارتش خود برگزیده‌اند.

https://irna.ir/xjKzWJ

**تصمیم رئیس جمهور ترکیه برای سفر به فلسطین اشغالی

منابع خبری بامداد سه‌شنبه گزارش دادند، رئیس جمهور ترکیه که برای شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد به نیویورک رفته است در دیدار با نمایندگان جوامع یهودی در آمریکا گفته که قصد دارد به فلسطین اشغالی سفر کند.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه به گروهی از رهبران یهودی گفت که قصد دارد از فلسطین اشغالی بازدید کند.

بر اساس این گزارش، یکی از شرکت کنندگان در این نشست به این خبرگزاری گفته که رئیس جمهور ترکیه همچنین در نشست با رهبران سازمان‌های یهودی آمریکایی مدعی شده که یهودی ستیزی جنایت علیه بشریت است.

در همین رابطه خبرگزاری آناتولی ترکیه نیز گزارش داد، اردوغان در نیویوریک با نمایندگان جوامع یهودی در آمریکا دیداری پشت درهای بسته برگزار کرده است و در این دیدار شماری از سران سازمان‌های یهودی در آمریکا حضور داشتند.

خبرگزاری آناتولی جزئیات بیشتری از این دیدار و موضوعات مطرح شده در آن گزارش نکرده است.

ترکیه و رژیم صهیونیستی سه‌شنبه گذشته از توافق برای عادی سازی روابط و تبادل سفیر میان دو طرف خبر دادند.

این تصمیم زمانی اتخاذ شد که کمتر از دو هفته از جنگ تجاوزگرانه رژیم صهیونیستی به نوار غزه و شهادت ۴۹ فلسطینی و زخمی شدن بیش از ۳۶۰ نفر دیگر می‌گذشت.

در بیانیه دفتر نخست‌وزیری رژیم صهیونیستی در این باره آمده است که این توافق در گفت‌ وگوی تلفنی میان  یائیر لاپید و اردوغان رئیس جمهور ترکیه حاصل شده است.

لاپید نیز در سخنانی در این باره اظهار کرد: از سرگیری روابط با ترکیه یک دارایی مهم برای ثبات منطقه‌ای و نوید اقتصادی بسیار مهم برای شهروندان ما است.

برخی کارشناسان معتقدند که آنکارا از بحران‌های اقتصادی مختلف رنج می‌برد و اردوغان راه حل این مشکلات را بهبود روابط آنکارا – تل آویو می‌داند و وی به همین خاطر سران رژیم اشغالگر قدس را دعوت به بهبود و تقویت روابط با ترکیه می‌کند.

دعوت "اسحاق هرتسوگ" رئیس رژیم صهیونیستی به ترکیه و فرستادن وزیر خارجه ترکیه به تل آویو همه در راستای همین هدف انجام شد.

در واقع آنکارا در سرزمین‌های اشغالی به دنبال اقتصاد است زیرا روابط امنیتی و اطلاعاتی آنکارا - تل آویو همان گونه که اردوغان اعلام کرده، قطع نشده است.

چشم ترکیه به گاز به سرقت رفته فلسطین است و تلاش می‌کند این گاز از خاک ترکیه به اروپا منتقل شود تا آنکارا به عنوان معبر و گذرگاه انرژی از شرق به غرب به یک امتیاز ژئوپلتیک دست یابد و در کنار دریافت گاز ارزان از رژیم صهیونیستی، سالانه میلیاردها دلار نیز حق عبور گاز بگیرد.

ترکیه همچنین تلاش می‌کند با گردشگری و تجارت دروازه‌ای برای تقویت و استحکام روابط با صهیونیست‌ها باز کند، به رغم اینکه حجم روابط تجاری میان آنکارا و تل آویو از مرز چهار میلیارد دلار در سال عبور کرده است.

این تنها ملت فلسطین است که از عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی و وجه قانونی دادن به اشغالگران ضرر می‌کند.

ترکیه تلاش می‌کند تا روابط خود با اشغالگران را از طریق ارتباط با تشکیلات خودگردان در رام الله نیز توجیه کند زیرا می‌داند که سکوت تشکیلات خودگردان می‌تواند تا حدودی از سر و صدا و اعتراض‌های شکل گرفته علیه روابط آنکارا – تل آویو بکاهد.

در همین حال آنکارا سعی دارد فلسطینی‌ها را متقاعد کند که عادی سازی روابط با اشغالگران به سود ملت فلسطین است.

ملت و مقاومت فلسطین، هرگونه عادی سازی روابط با اشغالگران را محکوم و رد می‌کنند و این دروغ‌ها نمی‌تواند مورد پذیرش ملت فلسطین قرار گیرد.

ملت فلسطین عادی سازی و عادی انگاری روابط ترکیه با اشغالگران را نمی‌پذیرد؛ همان طور که عادی سازی روابط امارات، بحرین، اردن، مصر، سودان و مغرب را نمی پذیرد.

علاوه بر این ترکیه بر اساس روابطش با اشغالگران صهیونیست، فعالیت جنبش اسلامی فلسطین (حماس) را در خاک خود محدود کرد.

ترکیه علاوه بر برقراری همکاری‌های سیاسی و اقتصادی با اشغالگران صهیونیست، از نفوذ لابی‌های صهیونیستی نیز برای بهبود روابط واشنگتن – آنکارا و حل و فصل اختلاف‌های موجود بهره می‌برد.

https://irna.ir/xjKzWK

**آتش سوزی در پالایشگاه ونزوئلا خاموش شد

طارق الایسامی وزیر نفت ونزوئلا گفته است که آتش سوزی بعد از ظهر دوشنبه در پالایشگاه "پوئرتو لا کروز" در ساحل شرقی این کشور آمریکای لاتین، بدون تلفات انسانی یا اختلال در فعالیت این تاسیسات نفتی، مهار و خاموش شده است.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

این حادثه تازه ترین مورد در تاسیسات شرکت دولتی نفت ونزوئلا "پی دی وی اس ای" در پی آتش سوزی اخیر در یک پایانه سوخت و یک نفتکش و همچنین موارد مکرر نشست گاز و قطع جریان برق است.

ماموران آتش نشانی شرکت نفت ونزوئلا و دیگر خدمه پس از چند ساعت تلاش، شعله‌های آتش ناشی از برخورد صاعقه به یک مخزن نگهداری باقیمانده سوخت این پالایشگاه که ستون بلندی از دود را به آسمان فرستاد و ذرات سیاه رنگی را در سواحل نزدیک پخش کرد، خاموش کردند.

الایسامی گفت که ما آتش را کاملا خاموش کرده‌ایم بدون اینکه به تولید بنزین آسیب برسد.

بر اساس جدیدترین گزارش منتشر شده در تارنمای اوپک، تولید نفت ونزوئلا در ماه اوت (مرداد- شهریور) نسبت به ماه قبل (ژوئیه/ تیر- مرداد) ۹۴ هزار بشکه در روز افزایش یافته است. طبق داده‌های اوپک، تولید نفت ونزوئلا در ماه اوت ۷۲۳ هزار بشکه در روز بود، این در حالی است که این میزان در ماه ژوئیه به ۶۲۹ هزار بشکه در روز رسید. اعداد صادرات نفت ونزوئلا در ماه اوت امسال، افزایش حدود ۳۷ درصدی نسبت به ماه ژوئیه و ۲۲ درصدی نسبت به دوره مشابه سال ۲۰۲۱ میلادی را نشان می‌دهد.

«نیکلاس مادورو» رئیس‌جمهور ونزوئلا پیشتر اعلام کرد که کشورش تولید نفت خام را افزایش خواهد داد و هدف امسال (۲۰۲۲) تولید دو میلیون بشکه در روز است.

به گزارش رویترز، اوپک با توجه به تاثیر اقتصادی ناشی از حمله روسیه به اوکراین، تورم بالا و تلاش‌ها برای کنترل همه‌گیری کرونا انتظار دارد تقاضای نفت در سال ۲۰۲۲، ۱/ ۳میلیون بشکه در روز افزایش یابد.  

به این ترتیب، کشورهای عضو اوپک از جمله ونزوئلا که در سال‌های اخیر تحت تحریم‌های آمریکا، شاهد سقوط تولید نفت بوده است در پاسخگویی به تقاضای رو به رشد جهانی تاثیرگذار خواهند بود.

https://irna.ir/xjKzWM

**دیدارهای دیپلماتیک امیرعبداللهیان در نیویورک

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران که در نیویورک به سر می‌برد عصر دوشنبه به وقت محلی و در حاشیه نشست‌های مجمع عمومی سازمان ملل با تنی چند از مقام‌های مختلف دنیا دیدار و گفت وگو کرد.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

پارک جین وزیر امور خارجه کره جنوبی عصر دوشنبه به وقت محلی با امیرعبداللهیان در  هتل محل اقامت وزیر خارجه ایران در نیویورک ملاقات کرد.

همچنین شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه قطر هم با امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان دیدار کرد.
عبدالله بو حبیب وزیر امور خارجه لبنان نیز عصر دوشنبه به وقت محلی با امیر عبداالهیان در هتل محل اقامت وزیر خارجه کشورمان دیدار و گفت وگو کرد.

آیت الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور اسلامی ایران برای شرکت در نشست سران هفتاد و هفتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد ظهر دوشنبه به وقت محلی در صدر هیاتی بلندپایه وارد فرودگاه جان اف کندی نیویورک شد.

رئیس جمهور را در این سفر، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه، غلامحسین اسماعیلی رئیس دفتر رئیس جمهور، محمد جمشیدی معاون امور سیاسی دفتر رئیس جمهور، علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه و وحید جلال زاده رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی همراهی می کنند.

https://irna.ir/xjKzWS

**گفت وگوی وزیرخارجه فرانسه با همتای روس خود درباره نیروگاه اتمی اوکراین

منابع خبری بامداد سه‌شنبه گزارش دادند، وزرای خارجه فرانسه و روسیه با هم درباره شرایط نیروگاه هسته‌ای زاپروژیا اوکراین گفت وگو کردند.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

«سرگئی لاوروف» و «کارتین کولونا» در حاشیه نشست‌های مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک درباره نیروگاه هسته‌ای زاپروژیا اوکراین صحبت کردند.

وزیر خارجه فرانسه گفت: بامداد امروز (سه‌شنبه) با لاوروف صحبت کردم و به او گفتم که وضعیت نیروگاه اتمی زاپروژیا همچنان مایه نگرانی ما است.

وی افزود: ما صبح چهارشنبه ساعت ۱۱:۳۰ در جلسه کارگروهی که توسط فرانسه و به طور مشترک با مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ترتیب داده شده است، به منظور اطمینان از اتخاذ تدابیر برای اطمینان از ایمنی در این نیروگاه هسته‌ای گفت وگو خواهیم کرد.

کولونا با اشاره به اینکه وضعیت در اطراف نیروگاه اتمی زاپروژیا همچنان سخت است، خواستار ایجاد یک منطقه امن در اطراف نیروگاه هسته‌ای در اسرع وقت شد.

پیش تر الکسی لیخاچف رئیس نهاد هسته‌ای روسیه (روس اتم) شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی را به سیاسی کاری متهم کرده و از این نهاد به علت اجازه دادن به سیاست برای شکل دادن بیانیه‌هایش درباره نیروگاه هسته‌ای اوکراین انتقاد کرده بود.

رافائل گروسی دبیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در پی دیدار اوایل سپتامبر هیات این سازمان از نیروگاه هسته‌ای زاپروژیا در جنوب اوکراین، خواستار ایجاد منطقه امن پیرامون بزرگ ترین تاسیسات هسته‌ای تولید برق اروپا شده است.

نیروهای اوکراین از ماه‌ها پیش به منظور ایجاد حادثه و مقصر قلمداد کردن روسیه، با توپخانه این نیروگاه را هدف قرار داده‌اند.

روسیه و اوکراین بارها یکدیگر را به گلوله‌باران نیروگاه زاپروژیا در جنوب اوکراین متهم کرده‌اند.

ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بی‌توجهی غرب به نگرانی‌های امنیتی مسکو، استقلال جمهوری‌های خلق دونتسک و لوگانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت.

در ۲۳ فوریه (۴ اسفند) و تنها یک روز پیش از آغاز جنگ اوکراین، شورای اتحادیه اروپا در واکنش به این اقدام نخستین بسته تحریمی را علیه روسیه تصویب کرد.

پوتین روز پنجشنبه ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) نیز عملیات نظامی که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو - کی‌یف به رویارویی نظامی تغییر وضعیت داد.

https://irna.ir/xjKzWQ

**ائتلاف سعودی ۲۱۳ بار آتش‌بس یمن را نقض کرد

منابع خبری بامداد سه‌شنبه گزارش دادند، ائتلاف سعودی در ۲۴ ساعت گذشته ۲۱۳ بار آتش‌بس یمن را نقض کرده‌ است.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

ائتلاف سعودی با انجام پروازهای تجسسی و شناسایی بر فراز استان‌های مأرب، تعز، جوف، صعده، الحدیده، ضالع، البیضاء، حجه و محورهای عملیاتی مرزی آتش بس سازمان ملل متحد را نقض کردند.

بر اساس این گزارش، پهپادهای شناسایی مسلح ائتلاف سعودی حملاتی را علیه مواضع ارتش و کمیته‌های مردمی در غرب شهرستان حیس واقع در استان الحدیده و شهرستان مقبنه واقع در استان تعز  انجام دادند.

این گزارش می‌افزاید، نیروهای ائتلاف سعودی مواضع نیروهای ارتش و کمیته‌های مردمی و همچنین منازل مسکونی شهروندان یمنی در استان‌های‌ الحدیده، تعز، مأرب، حجه، صعده، جیزان، ضالع و نجران را هدف حملات سنگین توپخانه‌ای، راکتی و خمپاره قرار دادند.

این در حالی است که «هانس گروندبرگ» نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور یمن حدود یک ماه پیش از توافق طرف‌های یمنی برای تمدید ۲ ماهه آتش بس خبر داد.

وی گفته بود: تمدید آتش بس یمن در بر گیرنده تعهد طرف‌ها برای مذاکره به منظور دستیابی به یک توافق گسترده‌تر است.

آتش بس یمن که بارها از سوی ائتلاف متجاوز سعودی نقض شده است به دنبال رایزنی‌های سازمان ملل متحد پیش از این یک بار تمدید شده بود. تمدید ۲ ماهه این آتش بس ۱۱ مرداد ماه به پایان رسید که مجددا تمدید شد.

پیشتر «مهدی المشاط» رئیس شورای عالی سیاسی یمن گفته بود که آتش‌بس یمن با نقض مکرر آن توسط ائتلاف سعودی تقریبا از بین رفته است.

عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی از جمله امارات و با کمک و چراغ سبز آمریکا و حمایت رژیم صهیونیستی، حملات گسترده‌ای را علیه یمن - فقیرترین کشور عربی - آغاز کرد.

https://irna.ir/xjKzWV
 

**حماس: بازداشت مبارزان فلسطینی لکه ننگی بر پیشانی تشکیلات محمود عباس است

جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) اقدام دستگاههای امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین به ریاست محمود عباس در بازداشت دو مبارز فلسطینی را لکه ننگی بر پیشانی این تشکیلات دانست و خواهان آزادی همه مبارزان و بازداشت شدگان سیاسی شد.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

جنبش حماس در بیانیه خود اعلام کرد: بازداشت مصعب اشتیه و عمید طبیله دو شهروند فلسطینی که تحت تعقیب (رژیم اسرائیل) قرار دارند، لکه ننگی بر پیشانی تشکیلات خودگردان و پرونده همکاری سیاه امنیتی این تشکیلات با رژیم اسرائیل است.

حماس در این بیانیه خواستار آزادی فوری این دو شهروند و همه مبارزان و بازداشت شدگان سیاسی شد که در زندان های تشکیلات خودگردان به سرمی برند.

این بیانیه تاکید کرد: درحالی که دشمن صهیونیست به قتل و بازداشت و یهودسازی و شهرک سازی ادامه می دهد، تشکیلات خودگردان بیش از پیش در مسیر ادامه همکاری امنیتی و سرکوب فرزندان ملت فلسطین و تعقیب و بازداشت مبارزان ادامه می دهد که رفتاری خارج از عرف ملی ما است.

حماس از تشکیلات خودگردان و همه دستگاههای امنیتی آن خواست تا فوری از سیاست غیر ملی خود علیه انسان های شرافتمند و مبارزان دست بردارند و به اشغالگران خدمات امنیتی به زیان جوانان و اصولی ثابت ملی فلسطین ارایه نکنند.

این جنبش همچنین از همه اقشار و گروهها و نیروهای ملی فلسطین خواست تا سیاست بازداشت سیاسی از سوی تشکیلات خودگردان را محکوم و همه تلاش خود را برای پایان دادن به این روند مضحک بکار ببندند و برای آزادی فوری بازداشت شدگان مبارز در زندان های تشکیلات خودگردان تلاش کنند.

دستگاههای امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین نیمه شب گذشته مصعب اشتیه و عمید طبیله را بازداشت کردند که باعث اعتراض گسترده جوانان فلسطینی در شهر نابلس شد.

به نوشته رسانه های فلسطینی، اشتیه از اعضای گردان های شهید عزالدین قسام شاخه نظامی جنبش حماس و از بارزترین افرادی بود که رژیم صهیونیستی از یک سال پیش وی را تحت تعقیب قرار داده بود.

https://irna.ir/xjKzXM

**سفارت ایران: تهران آماده ارسال سوخت به لبنان است

یک رسانه لبنانی به نقل از سفارت جمهوری اسلامی ایران در بیروت اعلام کرد که در صورت درخواست مقامات بیروت، نفت کش های ایرانی طی یک الی دو هفته آماده حرکت به سوی لبنان خواهند بود.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

شبکه المنار به نقل از یک مسئول در سفارت جمهوری اسلامی ایران در بیروت اعلام کرد که نفتکش های ایرانی حامل سوخت آماده هستند که طی یک الی دو هفته به سوی لبنان حرکت کنند و در بندری که طرف لبنانی مشخص کند، پهلو بگیرند.

این مسئول اعلام کرده که بر اساس توافق انجام شده با "نجیب میقاتی"، نخست وزیر دولت پیشبرد امور لبنان و "ولید فیاض"، وزیر انرژی این کشور، هیات لبنانی در تهران درخصوص سه موضوع با وزارت نیرو و نفت ایران در حال رایزنی هستند (این هیات لبنانی از شنبه گذشته در تهران حضور دارد و در حال رایزنی با وزارتخانه های مربوطه می باشد).

وی گفت که این سه موضوع عبارتند از کمک به لبنان در زمینه سوخت، اصلاح و تعمیر شبکه های برق و ساخت نیروگاه های تولید برق در این کشور.

سال گذشته بازرگانان لبنانی پنج کشتی، سوخت خریداری شده از ایران را به لبنان (از طریق بنادر سوریه) حمل کردند.  

پیش از این سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب الله لبنان در یک سخنرانی به مناسبت اربعین حسینی (ع) درباره کمک پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران به لبنان برای حل بحران سوخت در این کشور گفت: برادران در جمهوری اسلامی ایران وعده کمک به لبنان داده اند و یک هیات وزارت انرژی و آب لبنان در آینده نزدیک به تهران سفر کرده و درباره پرونده کمک ایران بحث و تبادل نظر خواهد کرد.

همچنین "ناصر کنعانی"، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در نشست خبری اخیر خود در مورد سفر هیاتی از لبنان به ایران برای انعقاد قرارداد سوختی، گفت: روابط جمهوری اسلامی ایران و دولت و ملت لبنان روابط دوستانه‌ای است. جمهوری اسلامی ایران همواره تلاش کرده است در جهت کمک به رفع مشکلات لبنان اعم از مشکلات سیاسی به ویژه در دو سال اخیر در کمک به رفع مشکلات اقتصادی لبنان در حوزه انرژی نیز نقش سازنده خود را ایفا کند. جمهوری اسلامی ایران در همه چارچوب مناسبات دوستانه و سازنده با دولت لبنان و در راستای توسعه همکاری‌های دو جانبه خود با این کشور در سطوح مختلف ارتباط دارد و گفت‌ وگوها صورت می‌گیرد و گفت‌ وگوهایی هم با وزارتخانه‌های مربوط به حوزه انرژی لبنان انجام داده است. حمایت از دولت‌های دوست و کمک به رفع مشکلات آن‌ها و کمک به رفع مشکلات اقتصادی کشورهای دوست در منطقه بخشی از سیاست رسمی و اصولی جمهوری اسلامی ایران است و در ارتباط با لبنان هم همین موضوع صدق می‌کند و گفتگوهای میان دو کشور در سطوح مختلف انجام شده است.

کنعانی تاکید کرد: در جریان دیدار سفیر جمهوری اسلامی ایران با مقامات و وزیر مربوطه لبنان، گفت‌وگوهایی صورت گرفته است و ایران اعلام آمادگی کرده است که بتواند در چارچوب گفتگوهای فنی و اقتصادی دو کشور، راهکارهای کمک اقتصادی به لبنان را بررسی کند و در همین چارچوب گفت‌ وگوها ادامه دارد و جمهوری اسلامی متناسب با ظرفیت خود و متناسب با وضعیت لبنان و همچنین ظرفیت‌های تکنیکی در این کشور آمادگی دارد که به رفع مشکلات لبنان در چارچوب منافع و مصلحت دوجانبه کمک کند و این سیاست کلی و اصولی جمهوری اسلامی ایران است و با مذاکرات میان دو کشور انشالله زمینه برای کمک در حوزه اقتصادی به لبنان بیش از گذشته فراهم می‌شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: البته بحث ارسال سوخت رایگان مطرح نیست. گفت‌وگوهای ما در حوزه مناسبات اقتصادی از جمله تامین انرژی درحوزه نفت و سوخت در حوزه برق، در قالب بسته در حال مذاکره است. بنابراین موضوع رایگان موضوعیت ندارد بلکه کمک به رفع مشکلات  انرژی هم در حوزه سوخت و هم در حوزه برق مطرح است و با توجه به مذاکرات جاری و پیشرو میان دو کشور امیدوار هستیم زمینه کمک موثر جمهوری اسلامی برای رفع بخشی از نیازها و مشکلات ملت لبنان را فراهم کند.

پیش از این سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در واکنش به ارسال سوخت از ایران برای مردم لبنان مدعی شده بود که این کار، راه حل پایداری برای حل بحران انرژی لبنان نیست! و این در حالی است که آمریکا در چند دهه اخیر به جز جنایت و ایجاد مشکل در حق مردم لبنان کاری برای آنها نکرده است،

https://irna.ir/xjKzXr

**ارتش سوریه مواضع تروریست های النصره را در هم کوبید

ارتش سوریه مواضع عناصر گروه تروریستی النصره در منطقه "کاهش تنش" در شمال غربی این کشور را در هم کوبید.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

روزنامه سوری "الوطن" امروز (سه شنبه) گزارش داد: ارتش سوریه در پاسخ شدید به دو حمله گروه تروریستی النصره (تحریر الشام) به ادلب و سه حمله این گروه به لاذقیه در منطقه کاهش تنش در شمال غربی سوریه، مواضع تروریست ها در دشت الغاب در شمال غربی و ریف جنوبی ادلب را در هم کوبید.

یک منبع میدانی سوری در این باره به الوطن گفت: یگان های ارتش در ریف استان حماه، با توپخانه سنگین مواضع النصره و گروهک های هم پیمان با آن را در اطراف روستای الحلوبه و محور المشاریع در دشت شمال غربی الغاب را هدف قرار دادند و همزمان واحدهای نظامی در ریف جنوبی استان ادلب نیز نقاط تمرکز تروریست ها در نواحی سفوهن، الفطیره، بینین و الباره در منطقه جبل الزاویه در ریف جنوبی ادلب را گلوله باران کردند.

این منبع افزود: این حملات ارتش در پاسخ به حمله عناصر مسلح موسوم به اتاق عملیات "الفتح المبین" تحت سرکردگی گروه تروریستی النصره به مراکز ارتش سوریه در ریف جنوبی ادلب صورت گرفت.

برپایه این گزارش، منابع رسانه ای مخالفان سوری گفتند که تبادل آتش با استفاده از تیربارهای سنگین در محور المشاریع در دشت الغاب در شمال غربی استان حماه و محور کبانی در کوه الاکراد در ریف شمالی استان لاذقیه بین گروهک های تروریستی زیر مجموعه به اصطلاح اتاق عملیات "الفتح المبین" و نیروهای ارتش سوریه روی داد.

منطقه کاهش تنش ادلب شامل استان ادلب و بخش‌هایی از استان‌های حلب، حماه و لاذقیه است و در این مناطق عناصر تروریستی جبهه النصره و شبه نظامیان مسلح وابسته به ترکیه حضور دارند.

براساس توافق سال ۲۰۱۷ میلادی میان ایران، روسیه و ترکیه به عنوان کشورهای ضامن صلح آستانه چهار منطقه امن در سوریه ایجاد شد.

سه منطقه در سال ۲۰۱۸ میلادی به کنترل ارتش سوریه درآمد، اما منطقه چهارم که ادلب استانی در شمال غربی سوریه و بخش هایی از استان های لاذقیه، حما و حلب را در بر می گیرد هنوز در دست گروه های تروریستی قرار دارد و گفته می شود که کنترل این منطقه بیشتر در اختیار گروه تروریستی تحریر الشام (جبهه النصره) است.

اواخر تابستان سال ۲۰۱۸ میلادی، سران روسیه و ترکیه در سوچی روسیه به توافقی دست یافتند که طی آن ترکیه وعده داد بدون خونریزی تروریست‌های مستقر در این منطقه را خارج یا خلع سلاح کند، اتفاقی که تا امروز رخ نداده است و تروریست ها در این منطقه هر از چندگاهی به نیروهای نظامی سوریه یا پایگاه روسیه در اطراف این منطقه حمله می کنند.

نایب رییس مرکز آشتی روسیه در سوریه بامداد دوشنبه اعلام کرد که نیروی هوایی روسیه مرکز تجمع گروهک جبهه النصره در استان ادلب را هدف قرار دادند که که در جریان آن ۴۵ تروریست کشته شدند.

https://irna.ir/xjKzYG

**مذاکرات رفع تحریم‌ها؛ محور دیدار وزیران خارجه ایران و قطر

وزیران امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و قطر درباره مذاکرات رفع تحریم ها در چارچوب نشست های وین بحث و گفت وگو کردند.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

وزارت امور خارجه قطر اعلام کرد که حسین امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه قطر در حاشیه هفتاد هفتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد با یکدیگر دیدار و گفت وگو کردند.  

برپایه این گزارش، "در این دیدار روابط و همکاری دو جانبه بین ایران و قطر و آخرین تحولات بازگشت به برنامه جامع اقدام مشترک با آمریکا (برجام) مورد بحث و بررسی قرار گرفت".

بنابر اعلام وزارت خارجه قطر، وزیر امور خارجه قطر دیروز (دوشنبه) همچنین دیداری با "رابرت مالی" نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل داشت که در آن "روابط دو جانبه و آخرین تحولات مذاکرات مربوط به توافق هسته ای و تحولات اوضاع منطقه در کنار شماری از مسائل مشترک مورد علاقه بررسی شد".

https://irna.ir/xjKzZt

**گفتگوی بلینکن با وزرای خارجه جمهوری آذربایجان و ارمنستان، تاکید بر بازگشت به روند صلح

آنتونی بلینکن وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا در دیدار با همتایان خود از جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر لزوم جلوگیری از درگیری بیشتر و بازگشت به فرایند صلح تاکید کرد.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

وزارت خارجه آمریکا در بیانیه‌ای از نخستین مذاکرات مستقیم بلینکن با جیهون بایرام‌اف وزیر خارجه جمهوری آذربایجان و آرارات میرزویان وزیر خارجه ارمنستان در نیویورک پس از درگیری‌های مرزی اخیر بین دو طرف خبر داد.

ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بیانیه‌ای اعلام کرد که بلینکن در دیدار با میرزویان و بایراموف در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل، بر لزوم جلوگیری از درگیری بیشتر و بازگشت به روند صلح تاکید کرد.

پرایس افزود که آنها در مورد گام‌های بعدی گفتگو کردند و وزیر خارجه آمریکا طرفین را به دیدار دوباره پیش از پایان این ماه ترغیب کرد.

بلینکن پیش از دیدار با وزرای خارجه دو کشور، گفته بود که واشنگتن با این حقیقت که درگیری متوقف شده و هیچ اقدام نظامی دیگری در چند روز گذشته وجود نداشته، دلگرم شده است.

ارمنستان و جمهوری آذربایجان هفته گذشته با آتش بس توافق کردند و به جنگ دو روزه که بیش از ۱۷۰ کشته بر جای گذاشت، خاتمه دادند.

درگیری نظامی ایروان و باکو از ۱۲ تا ۱۴ سپتامبر (۲۱ تا ۲۳ شهریور) مرگبارترین درگیری بین دو طرف از زمان جنگ ۶ ماهه در سال ۲۰۲۰ بود که طی آن هزاران نفر کشته شدند.

https://irna.ir/xjKzYS

**اردوغان: روسیه خواهان پایان مناقشه در اوکراین است

خبرگزاری تاس درخبری به نقل از رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه، نوشت: روسیه خواهان پایان هرچه سریعتر مناقشه در اوکراین است.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

تارنمای این رسانه روسی از مبدا واشنگتن، با انتشار بخش هایی از مصاحبه رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه با شبکه خبری «پی‌‎بی‌اس» (PBS) به نقل از وی نوشت: روسیه مایل است هر چه سریعتر به درگیری در اوکراین پایان دهد، اما مهم ترین امر در این موضوع به رفتار و نگرش روسیه بستگی دارد.

براساس این گزارش، رئیس جمهور ترکیه در پاسخ به این سوال که تا چه اندازه می توان شاهد پایان فوری درگیری در اوکراین بود، گفت: «از همه مهمتر، نگرش روسیه در اینجا بسیار مهم خواهد بود».

اردوغان با اشاره به دیدار و گفت و گوی خود با ولادیمیر پوتین در حاشیه اجلاس سران سازمان شانگهای در سمرقند ازبکستان، گفت: رئیس جمهور روسیه در این ملاقات به من نشان داد که خواهان پایان دادن هرچه زودتر به این موضوع است.

در این گزارش همچنین به نقل از اردوغان آمده است: «اوضاع بدین منوال که (در جنگ اوکراین) پیش می رود بسیار مشکل ساز بوده و فکر میکنم گام های مهمی دراین زمینه به جلو برداشته خواهد شد ، همه آنچه که می خواهیم شاهد آن باشیم،  پایان دادن به این جنگ با صلح است».

روسای جمهوری ترکیه و روسیه جمعه گذشته درجریان نشست سازمان همکاری شانگهای در سمرقند ازبکستان بایکدیگر ملاقات کردند، پوتین پس از این دیدار، گفت که اردوغان پیشنهادی برای سازماندهی مذاکره با ولادمیر زلنسکی، رئیس جمهوری  اوکراین نداده است،  پوتین اما تاکید کرد که رئیس جمهور ترکیه در تلاش های عادی سازی، از جمله اقدامات برای حل و فصل بحران غذایی مشارکت جدی دارد.

https://irna.ir/xjKB۲F

**اعتراف نماینده صهیونیست‌ها: فلسطینی‌ها حق دفاع از خود دارند

یکی از نمایندگان کِنِسِت (پارلمان) رژیم صهیونیستی اعتراف کرد که فلسطینیان که به سوی نظامیان این رژیم گلوله شلیک می کنند، "تروریست" نیستند و بر اساس قوانین سازمان ملل حق دارند از خود دفاع کنند.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

پایگاه اطلاع‌رسانی عربی ۲۱ امروز (سه شنبه) نوشت: به رغم اینکه جریان راست افراطی رژیم صهیونیستی وضعیت نظامی در خیابان‌های سرزمین‌های اشغالی به راه انداخته است و به ارتش این رژیم اجازه داده شده تا برای سرکوب فلسطینی‌ها و پاسخ به حملات استشهادی اخیر وضعیت امنیتی شدیدی را اعمال کند، اما صداهایی از سرزمین‌های اشغالی به گوش می‌رسد که با سیاست‌های سرکوبگرانه اشغالگران که از سوی ارتش اشغالگران اجرا می‌شود، مخالفت می‌کند.  

به نوشته عربی ۲۱، آخرین این صداها از زبان «عوفر کاسیف» یکی از اعضای کنست (پارلمان) رژیم صهیونیستی از حزب موسوم به «دموکراسی برای صلح و مساوات» (حداش) شنیده شد که در سرزمین‌های اشغالی سر و صدای زیادی به راه انداخته است.  

او در مصاحبه‌ای با رادیو «کول پراما» وابسته به یهودیان دینی افراطی گفت: «فلسطینی‌هایی که به نظامیان ارتش [رژیم] اسرائیل تیراندازی می‌کنند تروریست نیستند، بلکه مبارزان فدائی هستند که شبیه انقلابیونی که در جنگ جهانی دوم با نازی‌های اشغالگر در اروپا جنگیدند، می جنگند.  

این نماینده کنست رژیم صهیونیستی در گزارشی که «یهودا شلیزنگر» خبرنگار روزنامه صهیونیستی «اسرائیل الیوم» تهیه کرده، افزود: "تعریف فلسطینی که به نظامی اسرائیلی شلیک می‌کند، این است که او یکی از مبارزان جنگ چریکی است". 

وی تصریح می کند: "درست است که ما با خشونت مخالفیم و از مبارزه مسالمت‌آمیز علیه اشغالگری حمایت می‌کنیم و من نمی‌خواهم کسی کشته شود، اما طبق تعریف پذیرفته شده در سطح بین المللی و تعریف سازمان ملل متحد که می‌گوید مردم اشغال شده حق دارند از وسایل مسلحانه علیه اشغالگر استفاده کنند، هر شبه نظامی (مبارزان فلسطینی) که از نیروی نظامی اشغالگر ضرر دیده است، حق مقابله با نیروی نظامی اشغالگر را دارد. " 

کاسیف ادامه داد: "اگرچه من مخالف هستم، اما نمی‌توان فلسطینی‌ها را تروریست نامید، زیرا ذات اشغالگری تروریسم بزرگ واقعی است."

https://irna.ir/xjKzYg

**توافق جدید دوشنبه و بیشکک و آزادی چهار سرباز قرقیزستان

روسای کمیته های دولتی امنیت ملی تاجیکستان و قرقیزستان برای خروج نیروها و تجهیزات نظامی بیشتر از مرز به توافق رسیدند.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

رسانه های آسیای مرکزی روز سه شنبه اعلام کردند که «سایمومین یتیموف» و «کامچیبک توشیف» سند جدید را در ۱۹ سپتامبر (۲۸ شهریور) در گذرگاه مرزی "گلیستون" امضا کردند.

به گفته دولت منطقه سغد تاجیکستان، طرفین درباره «موضوع تضمین ثبات در مناطق مرزی» بحث و بر «رعایت اجباری آتش بس» تاکید کردند.

در بیانیه مطبوعاتی دولت سغد آمده است: "تاکید شد که. مشکلات موجود باید از طریق مذاکره حل شود. "

روسای کمیته های دولتی امنیت ملی تاجیکستان و قرقیزستان همزمان پروتکلی را امضا کردند که بر اساس آن نیروها و تجهیزات نظامی اضافی به محل دائمی خود بازگردانده می شوند و امنیت ساکنان تامین می شود.

رئیس کمیته دولتی امنیت ملی قرقیزستان برگزاری این نشست در خاک تاجیکستان را تایید کرد اما جزئیاتی ارائه نکرد.
بر اساس گزارشی دیگر، کامچیبک توشیف گفت که تاجیکستان چهار سرباز آن کشور را به گفته وی از اسارت آزاد کرده است. وی افزود که یکی از سربازان مجروح و حال سه سرباز دیگر مساعد است. مقامات تاجیکستان هیچ اطلاعاتی در این مورد نداده اند.

دو طرف در گذشته اسناد مشابهی را برای اتش بس مرزی امضا کرده بودند، اما بعداً یکدیگر را به نقض آنها متهم کردند.

وزارت امور خارجه تاجیکستان در ۱۹ سپتامبر اعلام کرد که ۴۱ نفر در این درگیری کشته شده اند، اما آمار نهایی نیست. طرف قرقیزستان از کشته شدن ۵۹ نفر خبر داد.

سودیک ایمومی معاون وزیر امور خارجه تاجیکستان روز گذشته اعلام کرد که بیش از ۲۳۰ حادثه مسلحانه در ۱۲ سال گذشته در مرز تاجیکستان و قرقیزستان رخ داده است.

به گفته وی، در سال های اخیر، قرقیزستان توسعه بسیار تهاجمی و فشرده منابع آب فرامرزی را انجام داده است.

هر دو کشور کوچک و محصور در خشکی یکدیگر را به از سرگیری جنگ در یک منطقه مورد مناقشه علیرغم توافق آتش بس متهم کرده اند.  در ۱۴ تا ۱۷ سپتامبر (۲۳ تا ۲۶ شهریور)، درگیری در مرز تاجیکستان و قرقیزستان رخ داد که دیل اصلی آن مشخص نیست. هر دو طرف یکدیگر را به دلیل شروع درگیری و تجاوز مسلحانه به خاک یکدیگر سرزنش می کنند.

عدم خط کشی و خط کشی صدها کیلومتر از مرز دو کشور و اختلاف بر سر آب و خاک، سال هاست که دلیل درگیری خونین دو همسایه بوده است. دو کشور شوروی سابق و آسیای مرکزی فعلی دارای مرز ۹۷۰-۹۸۰ کیلومتری هستند گه تاکنون فقط ۵۸۰ کیلومتر علامتگذاری شده است.

https://irna.ir/xjKzZb

**اختتامیه نمایشگاه ایران- ونزوئلا؛ تحکیم و توسعه روابط با امضای ۶۰ تفاهم‌نامه

«نمایشگاه علمی، فناوری و صنعتی ایران و ونزوئلا» درحالی به پایان رسید که معاون بخش علم، فناوری، آموزش و سلامت ریاست جمهوری ونزوئلا از امضای ۶۰ تفاهم‌نامه میان دو کشور در راستای تحکیم و توسعه روابط خبر داد.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

 آموزش و سلامت ریاست جمهوری ونزوئلا در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی دولتی این کشور (vtv.gob) با اشاره به امضای ۶۰ تفاهم‌نامه میان تهران و کاراکاس تاکید کرد که در طول برگزاری این نمایشگاه چهار روزه، بیش از ۲۰۰ میزگرد تجاری میان شرکت‌های ایرانی و ونزوئلایی با هدف امضای توافق‌نامه و تقویت همکاری ها برگزار شد.

رامیرز با تاکید بر اهمیت تقویت روابط با ایران، به عنوان نمونه‌ از «درک متقابل، ایجاد پیوندهای مکمل، اتحادهای استراتژیک، تبادل و انتقال فناوری، تجارت و همکاری» نام برد.

«نیکلاس مادورو» رئیس‌جمهوری ونزوئلا نیز با حضور در این نمایشگاه و بازدید از غرفه‌های شرکت‌های خودروساز ایرانی اعلام کرد، ونزوئلا چهار مدل خودرو ایرانی را که در این کشور آمریکای لاتین بین ۱۲ هزار تا ۱۶ هزار دلار به فروش می‌رسد، مونتاژ خواهد کرد.

وی تاکید کرد: تولید این خودروها موجب صرفه‌جویی اقتصادی مردم می‌شوند، چرا که برای هر یکصد کیلومتر تنها هفت لیتر سوخت نیاز دارند.

مادورو با بیان اینکه چهار مدل خودوری ایرانی از طریق شرکت «بِنیراَئوتو» (Venirauto) مونتاژ خواهند شد، خاطرنشان کرد: امروز ایران کشوری نمونه و کشور پیشرفت، تولید، دانش و تولید محصولات است.  

دسامبر (آذر- دی)، نخستین تحویل خوروهای ایرانی به خریداران ونزوئلایی

«رامون بلاسکِز» وزیر حمل‌ونقل ونزوئلا نیز اعلام کرد در جریان این نمایشگاه که در طول چهار روز، پذیرای حدود ۱۵ هزار نفر بود، چهار تفاهم‌نامه با جمهوری اسلامی ایران به منظور ارتقای توسعه صنعت خودروسازی ونزوئلا امضا شد.

بلاسکز که ریاست کمیسیون مشترک ایران و ونزوئلا را نیز بر عهده دارد، از ثبت ۹ هزار و ۵۶۸ سفارش خرید خودرو ایرانی و ۴۵۸ ثبت سفارش خرید تراکتور خبر داد. این مقام ونزوئلا پیش‌بینی کرد که بر اساس قرارداد وزارت حمل‌ونقل این کشور و شرکت‌های خودروساز ایرانی از جمله سایپا و ایران‌خودرو، نخستین خودروها در ماه دسامبر (آذر- دی) تحویل داده خواهند شد.  

«نمایشگاه علمی، فناوری و صنعتی ایران و ونزوئلا»، بین ۱۴ تا ۱۸ سپتامبر (۲۳ تا ۲۷ شهریور) در کاراکاس پایتخت ونزوئلا با هدف تقویت و توسعه همکاری ها و تبادل اطلاعات بین دو کشور برگزار شد.

به گفته رئیس روابط عمومی شرکت ونزوئلایی «کیم‌بیوتِک» (Quimbiotec)، نهادهای دولتی ونزوئلا مرتبط با حوزه سلامت و توسعه تحقیقات علمی امیدوارند که این رویداد امکان ایجاد اتحادهای استراتژیک بین دو کشور را فراهم کند.

روسای جمهوری ایران و ونزوئلا در جریان سفر ماه ژوئن (اواخر خرداد) مادورو به تهران و در شرایطی که هر دو کشور تحت تحریم‌های شدید آمریکا قرار دارند، سند همکاری ۲۰ ساله را امضا کردند.

 https://irna.ir/xjKB۲k

**پاکستان: خواستار تشکیل کشور مستقل فلسطین به پایتختی قدس هستیم

پاکستان جامعه جهانی را به کمک برای تاسیس دولت مستقل فلسطین ترغیب کرد.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

پاکستان بار دیگر حمایت کامل خود از تلاش مردم فلسطین در راستای تصمیم‌گیری برای ملت خود و مبارزه با اشغالگری خارجی را اعلام کرد و جامعه بین المللی را به کمک برای تاسیس دولت مستقل فلسطین به پایتختی قدس ترغیب کرد.  

«بلاول بوتو زرداری» وزیر امورخارجه پاکستان با اشاره به جلسه کمیته ۶ نفره سازمان همکاری اسلامی درباره فلسطین در حاشیه هفتادو هفتمین جلسه مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت زخم چرکین اشغالگری اسرائیل و ظلم و بیداد به مردم فلسطین منشا اصلی ناپایداری و بی ثباتی، تنش و مناقشه در سراسر خاورمیانه است.  

وی همچنین ادامه کشتار و آسیب رساندن به مردم به ویژه کودکان فلسطینی از طرف اسرائیل، نقض قداست مکان های مقدس، تخریب خانه‌های مردم فلسطین و آوارگی اجباری خانواده های فلسطینی را قویا محکوم کرد.  

رئیس  شورای وزرای خارجی سازمان همکاری اسلامی همچنین خاطرنشان کرد پاکستان آماده است تا با پیوستن به کشورهای دیگر در هرگونه اقدام و حرکتی برای جلوگیری از کشتار و بازگرداندن شرافت و عزت انسانی و حقوق بشر برای مردم فلسطین در سرزمین های اشغالی مشارکت کند.  

https://irna.ir/xjKB۲t

**حضور ایران در سازمان شانگهای، فرصت هند برای توسعه همکاری‌ در چابهار

هند بارها بر اهمیت بندر چابهار در ایجاد شبکه اتصال بین منطقه‌ای و اوراسیا تاکید کرده است و با آماده شدن این کشور برای ریاست دوره ای سازمان همکاری شانگهای در سال آینده و نیز عضویت رسمی ایران در این سازمان، تحولاتی اساسی در مناسبات میان هند و اوراسیا ایجاد خواهد شد.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

«اشا بانرجی»، متخصص در مطالعات دفاعی و استراتژیک، در گزارشی به بررسی روابط ایران و هند در چارچوب عضویت ایران در سازمان همکاری های شانگهای و ریاست دوره ای هند در سال آینده بر این اتحادیه پرداخت و نوشت:

سوبرانیام جایشنکار وزیر امور خارجه هند، بارها بر اهمیت بندر چابهار در معماری اتصال بین منطقه ای و اوراسیا، ابتدا در کنفرانس وزرای خارجه سازمان همکاری شانگهای (SCO) و سپس در مراسم اخیر «روز چابهار» تاکید کرده است. کریدور اقتصادی چین و پاکستان (CPEC) برای تجارت فرامنطقه ای توسط وزیر امور خارجه پاکستان پیشنهاد شده بود اما هند در نشست اخیر وزیران خارجه سازمان همکاری شانگهای بندر چابهار را به عنوان مسیر اصلی تجاری به آسیای مرکزی، معرفی و برای همکاری با دیگر کشورها در این حوزه، رایزنی کرد.

جایشنکار با «وانگ یی» از چین، «بلاول بوتو زرداری» از پاکستان، «سرگئی لاوروف» از روسیه و رهبران کشورهای آسیای مرکزی، موضوعات را به اشتراک گذاشت و در عین حال بر پتانسیل بندر چابهار در ایران برای آینده اقتصادی این گروه تاکید کرد، هند همچنین از الحاق ایران به سازمان همکاری شانگهای استقبال کرده بود که در نشست سمرقند این اتفاق روی داد.

ارتباط چابهار و هند با اوراسیا

توافق‌نامه چابهار که به توافق‌نامه سه جانبه نیز معروف است، در ماه می ۲۰۱۶ در جریان سفر نارندرا مودی، نخست وزیر هند به ایران، بین هند، ایران و افغانستان امضا شد. هدف آن توسعه بندر چابهار ایران به عنوان یک مرکز کشتیرانی با خطوط ریلی بود که هند را با دور زدن پاکستان از طریق ایران به افغانستان متصل می کرد. این توافق به عنوان یک توافق برد-برد طراحی شده بود و انتظار می رفت از نظر اقتصادی به نفع کشورها باشد که برای افغانستان، کشوری محصور در خشکی، دسترسی به مسیرهای کشتیرانی جهانی را فراهم می کند. برای ایران، این توافق به معنای سرمایه‌گذاری و همکاری مجدد اقتصادی بود، چیزی که این کشور پس از سال‌ها تحریم‌های شدید بین‌المللی به شدت به آن نیاز داشت. علاوه بر این، هند را برای دور زدن پاکستان، دسترسی به مرزهای غرب و همچنین کنترل رابطه رو به رشد چین و پاکستان، آماده می کرد.

بندر چابهار، در سواحل جنوبی ایران، کشوری غنی از انرژی، به راحتی از سواحل غربی هند قابل دسترسی است و به طور فزاینده ای به عنوان رقیب بندر گوادر پاکستان در نظر گرفته می شود که تنها ۸۰ کیلومتر با چابهار فاصله دارد. از زمانی که حسن روحانی، رئیس جمهور وقت ایران، فاز اول بندر چابهار را در دسامبر ۲۰۱۷ افتتاح کرد، این بندر به یک مرکز ترانزیتی تجاری برای منطقه و جایگزینی پایدارتر و اقتصادی برای کشورهای محصور در خشکی برای رسیدن به هند و بازار جهانی تبدیل شده است.

در پاسخ به سوالی درباره علاقه هند به توسعه بندر چابهار، جایشنکار پاسخ داد که هند به بنادر ایران علاقه مند است زیرا اگر ایران بنادر بیشتری توسعه دهد، اتصال این بنادر به مناطق شمالی ایران بهبود می یابد. کانال‌های تجاری زمینی بیشتری را در دسترس قرار می‌دهد که از این مسیرهای دریایی مؤثرتر هستند. رقابت بیشتر در جریان کالاها برای پیشرفت اقتصادی امروز ضروری است. برای هند، دو مسیر تجاری جدید ایجاد می کند: یکی به آسیای مرکزی و دیگری به قفقاز.

پس از ایجاد مشکلاتی برای کانال سوئز در سال ۲۰۲۱، نیاز به ایجاد مسیرهای تجاری جایگزین بین اروپا و آسیا ضروری شد. در همان سال جایشنکار پیشنهاد کرد که بندر چابهار در کریدور حمل‌ونقل بین‌المللی شمال-جنوب (INSTC) برای ارتقای ارتباط منطقه‌ای قرار گیرد که این اقدام تصویر واضحی از چگونگی توسعه مسیرهای هند به تمام آسیای مرکزی، از جمله ترکمنستان، ازبکستان، قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان و همچنین به اروپا ارائه می دهد.

بندر چابهار یک تلاش بسیار مهم برای هند برای دسترسی دریایی به افغانستان است. اولین محموله کالا از هند به افغانستان در سال ۲۰۱۷ از طریق بندر چابهار ارسال شد و در ۲۴ فوریه ۲۰۱۹ افغانستان با دور زدن پاکستان اولین محموله صادراتی خود را از طریق بندر چابهار به هند ارسال کرد، در نتیجه، این بندر به یک مسیر مقرون به صرفه تر و قابل اعتمادتر و همچنین یک مرکز حمل و نقل تجاری برای منطقه تبدیل شده است. 

منافع اقتصادی و استراتژیک دسترسی به بنادر ایران، به سیاست غرب آسیای هند، رویکرد استراتژیک قوی تری داده است. همچنین به پیشبرد دیپلماسی قدرت نرم هند کمک می کند، نمونه بارز آن نقش بندر چابهار در توزیع کمک‌های بشردوستانه در دوران کووید-۱۹ است.

هند همچنین از این کشور برای انتقال ۷۵ هزار تن گندم به عنوان کمک غذایی به افغانستان در سال ۲۰۲۰ استفاده کرد. از نظر استراتژیک، پروژه چابهار امکان دسترسی هند را به بندری در ۹۰ کیلومتری گوادر، بندری حیاتی برای طرح کمربند و جاده چین، موقعیتی بسیار مهم را برای هند ایجاد کرده است، این اولین باری است که هند راه اندازی بندری در خارج از مرزهای خود را آغاز می کند.

در حالی که هند در سال آینده برای ریاست سازمان همکاری شانگهای آماده می شود، تغییرات اساسی به ویژه با عضویت ایران به عنوان یک عضو کامل در حال انجام است. هند و ایران هر دو از اتصال آسیای جنوبی و اروپا از طریق INSTC حمایت می کنند. پیش بینی می شود چارچوب سازمان همکاری شانگهای در آینده، نزدیک تمرکز بیشتری بر اتصال از طریق چابهار داشته باشد. بندر چابهار پتانسیل خود را برای تبدیل شدن به یک مرکز ترانزیتی برای آسیای مرکزی و اوراسیا در زمانی نشان داده است که کشورهای آسیایی، به ویژه کشورهای محصور در خشکی، چشم‌انداز روابط اقتصادی و مسیرهای ترانزیتی خود را دوباره ترسیم می‌کنند.

این پروژه با مشکلات متعددی مواجه شده است که عمدتاً در نتیجه تحریم های بین المللی اعمال شده علیه ایران است. با این حال، تاکید مجدد اخیر توسط هند و ایران بر تعهد آنها برای ادامه همکاری در توسعه بندر چابهار به عنوان یک مرکز ترانزیتی برای منطقه، از جمله آسیای مرکزی، علاقه عموم مردم را نسبت به آینده چابهار دوباره برانگیخته است.

https://irna.ir/xjKzKt

**خط تجاری چین و افغانستان به صورت آزمایشی آغاز به کار کرد

اداره خط راه آهن ازبکستان از راه‌اندازی آزمایشی خط تجاری چین به افغانستان از طریق قرقیزستان و ازبکستان خبر داد.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

براساس اعلامیه این اداره که روز دوشنبه ۱۹ سپتامبر منتشر شد، ازبکستان برای حمل و نقل محصولات از طریق این کشور ۷۰ درصد تخفیف و از سایر کشورهای شرکت کننده این خط نیز تا ۵۰ درصد تخفیف، ارائه داده است.

همزمان ادارۀ خط آهن افغانستان نیز اعلام کرد برای بخشی از خط اقتصادی تازه بین چین، افغانستان، ازبکستان و قرقیزستان محصولات تجاری از چین به قرقیزستان رسیده است و تا چند روز دیگر به بندر حیرتان خواهد رسید.

به گفته ادارۀ خط راه آهن افغانستان، این انتقالات توسط شرکت "دهلیز واخان" انجام می شود.

چندی پیش اداره راه‌آهن طالبان اعلام کرد بر مبنای توافقنامه‌ای که با چین و کشورهای ازبکستان و قرقیزستان به امضا رسیده، قرار است انتقال کالاهای صادراتی و وارداتی افغانستان با استفاده از خطوط راه آهن از مسیر این کشورها صورت بگیرد.

پیش‌تر دفتر مطبوعاتی اداره خط آهن ازبکستان نیز گفته بود نمایندگان این کشور به همراه قرقیزستان و افغانستان، چگونگی ایجاد یک کریدور مشترک حمل ونقل با چین را بررسی کرده اند.

در بیانیه اداره خط آهن ازبکستان گفته شده بود: "طرفین در مورد ساماندهی کریدور جدید چین، قرقیزستان، ازبکستان و افغانستان و ایجاد شرایط سودمند متقابل برای تردد کالا از طریق این کریدور و مهمتر از همه معرفی تعرفه‌های رقابتی گفتگو کردند. "

برپایه این بیانیه اداره خط آهن ازبکستان خاطرنشان کرده بود برنامه ریزی هایی صورت می‌گیرد تا محموله‌های تجارتی از کاشغر چین به منطقه اوش قرقیزستان از طریق جاده برسد و سپس از طریق راه آهن از خاک ازبکستان به حیرتان افغانستان منتقل شود.

پیش بینی می شود با استفاده از این کریدور حمل و نقل چندوجهی، تردد کالا از چین به افغانستان از ۳۵۰۰ کانتینر در سال می‌تواند تا ۶۰ هزار کانتینر در سال افزایش یابد.

https://irna.ir/xjKB۳K

**اعلام آمادگی ایران برای کمک به لبنان در دیدار امیر عبداللهیان با بوحبیب

وزیر امور خارجه ایران در دیدار با همتای لبنانی خود آمادگی جمهوری اسلامی ایران را برای کمک به لبنان به ویژه در زمینه تامین انرژی اعلام کرد.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

حسین امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه ایران و عبدالله بوحبیب وزیر امور خارجه لبنان در حاشیه برگزاری هفتاد و هفتمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد با یکدیگر دیدار و درباره موضوعات مهم منطقه و بین الملل تبادل نظر کردند. 

بر اساس این گزارش، در این دیدار دو طرف روابط دوجانبه را مورد بحث و بررسی قرار دادند و وزیر امور خارجه ایران آمادگی تهران برای ارائه نفت و سایر کمک های مورد نیاز لبنان را برای غلبه بر مشکلاتی که با آن مواجه است، اعلام کرد.

دو طرف همچنین درباره مسائل منطقه ای و بین المللی تبادل نظر کردند.

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در حاشیه اجلاس سازمان ملل دیدارهای دوجانبه دیگری نیز با همتایان قطری و کره جنوبی خود برگزار کرد.

https://irna.ir/xjKB۳P

**وحشت رژیم صهیونیستی از پهپادهای ایرانی

یک رسانه صهیونیستی در گزارشی از توسعه فناوری پهپادی جمهوری اسلامی ایران در سال های اخیر که در قالب دکترین دفاعی کشور می باشد، ابراز نگرانی کرد.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

روزنامه جروزالم پست در گزارشی اعلام کرد که برنامه پهپادی ایران در سال های گذشته گسترش پیدا کرده و تهران فناوری ساخت انواع پهپادهای کامیکازی (انتحاری) را دارد.

در این گزارش در راستای ایران هراسی ادعا شده که ایران در نواحی مختلف منطقه این پهپادها را به کار گرفته است و توان پهپادی ایران برای خاورمیانه پیامد دارد.

در بخش دیگری از این گزارش همچنین ادعا شده که جمهوری اسلامی ایران پهپاد در اختیار همپیمانان منطقه ای خود قرار داده است.

این روزنامه همچنین اعلام کرده که ایران به ونزوئلا پهپاد می فروشد و در تاجیکستان نیز کارخانه ساخت پهپاد ایجاد کرده است.

پیش از این تارنمای «عرب ۴۸» (متعلق به فلسطینیان ساکن مناطق اشغالی سال ۱۹۴۸) در گزارشی درباره پهپادهای ایرانی، برنامه پهپادی ایران را «خطرناک‌ترین تهدید احتمالی علیه رژیم صهیونیستی» توصیف کرد.

در این گزارش آمده بود: «پهپادهای ایرانی از نگاه مقامات صهیونیست از یک پدیده حاشیه‌ای به یک «تهدید فزاینده» تبدیل شده‌اند».

https://irna.ir/xjKB۲R

**شورای همکاری خلیج فارس به دنبال تقویت روابط با چین

نمایندگان شورای همکاری خلیج فارس در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل نشست مشترکی با چین برگزار کردند.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک نشست مشترکی میان نمایندگان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و چین برگزار شد.

محمد بن عبدالعزیز بن صالح الخلیفی، دستیار وزیر خارجه قطر در امور منطقه ای به عنوان نماینده دوحه در این نشست حضور داشت.

وی گفت که نشست مشترک در راستای گسترش روابط و تقویت دوستی میان کشورهای عضو شورای همکاری و چین در زمینه های مختلف از اهمیت زیادی برخوردار است.

الخلیفی گفت که این نشست فرصت تبادل نظر برای رسیدن به رویکرد مشترک برای تحقق اهداف را فراهم می سازد.

دستیار وزیر خارجه قطر گفت که کشورش خواستار تقویت و گسترش این روابط در زمینه های مختلف است و از تلاش ها در این زمینه حمایت می کند.

وی همچنین بر اهمیت تقویت همکاری های اقتصادی و تجاری میان کشورهای عضو شورای همکاری و چین تاکید کرد.

الخلیفی در پایان گفت که قطر خواستار تداوم چنین نشست های مشترک در راستای تقویت همکاری و دوستی است.

https://irna.ir/xjKB۴g

**المنار: ایران با تأمین ۶۰۰ هزار تن سوخت به لبنان موافقت کرده است

شبکه «المنار» ظهر امروز سه شنبه خبر داد که ایران به هیئت لبنانی در تهران موافقت خود را با تامین ۶۰۰ هزار تن سوخت برای لبنان در مدت ۵ ماه اعلام کرد.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

این رسانه لبنانی به نقل از مجتبی امانی سفیر ایران در لبنان نوشت: «خبرهای خوبی درباره توافق بین هیئت وزارتی انرژی لبنان و مسئولان ذی ربط ایران وجود دارد که زودی اعلام می‌شود».

المنار پیشتر هم به نقل از یک مسئول در سفارت جمهوری اسلامی ایران در بیروت اعلام کرده بود که نفتکش های ایرانی حامل سوخت آماده هستند که طی یک و یا دو هفته دیگر به سوی لبنان حرکت کنند تا در بندری که طرف لبنانی مشخص کند، پهلو بگیرند.

این مسئول اعلام کرده که بر اساس توافق انجام شده با «نجیب میقاتی»، نخست وزیر دولت پیشبرد امور لبنان و «ولید فیاض»، وزیر انرژی این کشور، هیئت لبنانی در تهران درخصوص سه موضوع با وزارت نیرو و نفت ایران در حال رایزنی هستند (این هیئت لبنانی از شنبه گذشته در تهران حضور دارد و در حال رایزنی با وزارتخانه های مربوطه می باشد).

وی گفت که این سه موضوع عبارتند از کمک به لبنان در زمینه سوخت، اصلاح و تعمیر شبکه های برق و ساخت نیروگاه های تولید برق در این کشور.

سال گذشته بازرگانان لبنانی پنج کشتی، سوخت خریداری شده از ایران را به لبنان (از طریق بنادر سوریه) حمل کردند. 

پیش از این سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب الله لبنان در یک سخنرانی به مناسبت اربعین حسینی (ع) درباره کمک پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران به لبنان برای حل بحران سوخت در این کشور گفت: برادران در جمهوری اسلامی ایران وعده کمک به لبنان داده اند و یک هیات وزارت انرژی و آب لبنان در آینده نزدیک به تهران سفر کرده و درباره پرونده کمک ایران بحث و تبادل نظر خواهد کرد.

همچنین "ناصر کنعانی"، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در نشست خبری اخیر خود در مورد سفر هیاتی از لبنان به ایران برای انعقاد قرارداد سوختی، گفت: روابط جمهوری اسلامی ایران و دولت و ملت لبنان روابط دوستانه‌ای است. جمهوری اسلامی ایران همواره تلاش کرده است در جهت کمک به رفع مشکلات لبنان اعم از مشکلات سیاسی به ویژه در دو سال اخیر در کمک به رفع مشکلات اقتصادی لبنان در حوزه انرژی نیز نقش سازنده خود را ایفا کند. جمهوری اسلامی ایران در همه چارچوب مناسبات دوستانه و سازنده با دولت لبنان و در راستای توسعه همکاری‌های دو جانبه خود با این کشور در سطوح مختلف ارتباط دارد و گفت‌ وگوها صورت می‌گیرد و گفت‌ وگوهایی هم با وزارتخانه‌های مربوط به حوزه انرژی لبنان انجام داده است. حمایت از دولت‌های دوست و کمک به رفع مشکلات آن‌ها و کمک به رفع مشکلات اقتصادی کشورهای دوست در منطقه بخشی از سیاست رسمی و اصولی جمهوری اسلامی ایران است و در ارتباط با لبنان هم همین موضوع صدق می‌کند و گفتگوهای میان دو کشور در سطوح مختلف انجام شده است.

کنعانی تاکید کرد: در جریان دیدار سفیر جمهوری اسلامی ایران با مقامات و وزیر مربوطه لبنان، گفت‌وگوهایی صورت گرفته است و ایران اعلام آمادگی کرده است که بتواند در چارچوب گفتگوهای فنی و اقتصادی دو کشور، راهکارهای کمک اقتصادی به لبنان را بررسی کند و در همین چارچوب گفت‌ وگوها ادامه دارد و جمهوری اسلامی متناسب با ظرفیت خود و متناسب با وضعیت لبنان و همچنین ظرفیت‌های تکنیکی در این کشور آمادگی دارد که به رفع مشکلات لبنان در چارچوب منافع و مصلحت دوجانبه کمک کند و این سیاست کلی و اصولی جمهوری اسلامی ایران است و با مذاکرات میان دو کشور انشالله زمینه برای کمک در حوزه اقتصادی به لبنان بیش از گذشته فراهم می‌شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: البته بحث ارسال سوخت رایگان مطرح نیست. گفت‌وگوهای ما در حوزه مناسبات اقتصادی از جمله تامین انرژی درحوزه نفت و سوخت در حوزه برق، در قالب بسته در حال مذاکره است. بنابراین موضوع رایگان موضوعیت ندارد بلکه کمک به رفع مشکلات  انرژی هم در حوزه سوخت و هم در حوزه برق مطرح است و با توجه به مذاکرات جاری و پیشرو میان دو کشور امیدوار هستیم زمینه کمک موثر جمهوری اسلامی برای رفع بخشی از نیازها و مشکلات ملت لبنان را فراهم کند.

https://irna.ir/xjKB۷۳

**توسعه روابط تجاری با بلوک شرق در اولویت سفر نخست‌وزیر انگلیس به نیویورک

نخست وزیر انگلیس در بدو ورود به نیویورک برای شرکت در نشست سران هفتاد و هفتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد از اولویت خود برای توسعه روابط تجاری با بلوک شرق خبر داد.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

لیز تراس روز سه‌شنبه در مسیر مقر سازمان ملل متحد به خبرنگاران گفت: در حال حاضر هیچ مذاکره ای با ایالات متحده در حال انجام نیست و انتظار ندارم که این مذاکرات در کوتاه مدت و میان مدت آغاز شود.

او در حالی این مطلب را بیان کرد که بوریس جانسون سلف او به دنبال توسعه روابط تجاری با آمریکا بود تا خسارت‌های مالی ناشی از برگزیت را جبران کند.

اما تراس که پیشتر سکان وزارت امور خارجه و تجارت بین‌الملل را برعهده داشت گفت که اولویت او با متحدان بین‌المللی از جمله آمریکا «مقابله جمعی با تجاوز روسیه» در اوکراین است.

او با اشاره به تمایل خود برای توسعه روابط تجاری با هند گفت که تمرکز او برای معاملات تجاری در بلوک شرق است. نخست وزیر انگلیس همچنین عنوان کرد که او خواستار توافق با شورای همکاری خلیج فارس متشکل از بحرین، کویت، عمان، قطر، عربستان سعودی و امارات متحده عربی است.

او هدف سوم خود در این سفر را الحاق بریتانیا به پیمان تجاری «ترانس پاسیفیک» توصیف کرد و گفت: «اینها اولویت های تجاری ما هستند.»

هفتاد و هفتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل از ۲۰ تا ۲۶ سپتامبر ۲۰۲۲ (۲۹ شهریور تا ۴ مهر) به مدت یک هفته در منهتن نیویورک مقر این نهاد بین المللی برگزار خواهد شد.

مجمع عمومی امسال سازمان ملل با حضور سران و رهبران جهان برای نخستین بار پس از بیماری همه گیر کووید -۱۹ از سال ۲۰۱۹ برگزار خواهد شد که بزرگترین گردهمایی دیپلماتیک در جهان است.

https://irna.ir/xjKB۸m

**ونزوئلا، نخستین میزبان پالایشگاه‌داری فراسرزمینی ایران

دولت سیزدهم درحالی اصلاح روند خام‌فروشی مطلق و خنثی‌سازی تحریم‌های نفتی را از مسیر تبدیل نفت به فرآورده در قالب پالایشگاه‌های برون‌مرزی در دستور کار قرار داده است که به گفته مسئولان روند اجرای پروژه راهبردی پالایشگاه‌داری فراسرزمینی ایران در ونزوئلا آغاز شده است.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

روزنامه ایران در گزارشی به نقل از یک مقام آگاه در وزارت نفت، از آغاز به کار نخستین پالایشگاه برون‌مرزی ایران در ونزوئلا خبر داد. ظرفیت تولید این پالایشگاه فراسرزمینی ایران در حوزه آمریکای لاتین، پس از دریافت خدمات فنی و مهندسی، چند برابر شده و از حدود ۱۵ هزار بشکه در روز، به حدود ۹۰ هزار بشکه در روز رسیده است.

این منبع آگاه با اشاره به آغاز روند اجرایی پالایشگاه‌داری فراسرزمینی ایران در ونزوئلا گفت: هدف از این کار خنثی‌سازی و بی اثر کردن تحریم‌ها است و در یک سال اخیر موفق شده ایم با مجموعه اقداماتی مشابه، برای فروش بیشتر نفت بازارسازی کنیم.

به نوشته روزنامه ایران، اکنون مشخص نیست که افزایش ظرفیت پالایشی ونزوئلا و افزایش فروش نفت ایران به سبب صدور خدمات فنی و مهندسی به کدام پالایشگاه رقم خورده است اما به گفته مسئولان روند اجرای پالایشگاه‌داری فراسرزمینی ایران در ونزوئلا آغاز شده است.

بازارسازی تضمینی برای فروش نفت خام ایران از طریق صادرات خدمات فنی و مهندسی جهت نوسازی پالایشگاه‌های نیمه فعال کشورهای همسو و دریافت سهام در آن پالایشگاه‌ها از جمله سیاست‌هایی است که دولت سیزدهم برای خنثی‌سازی تحریم‌های نفتی به اجرا گذاشته است.

به‌زعم کارشناسان این روش مزایای زیادی دارد، نخستین مزیت آن این است که ضمن عدم سرمایه‌گذاری کلان برای ساخت پالایشگاه‌ها از مزایای پرهیز از خام فروشی نفت بهره‌مند می‌شویم؛ همچنین مسئله دیگر این است که همکاری در این زمینه به افزایش پیوند اقتصادی و امنیتی کشور میزبان و ایران منجر می‌شود و این موضوع از منظر استراتژیک نیز حائز اهمیت است.

ونزوئلا به عنوان یکی از اعضای «کلیدی» اوپک، در سال‌های اخیر و تحت تحریم‌های آمریکا، شاهد سقوط تولید نفت خود بوده است. با این حال، بحران جهانی انرژی ناشی از جنگ اوکراین و تلاش‌های غرب برای قطع وابستگی به منابع انرژی روسیه سبب شده تا واشنگتن در ماه‌های اخیر برخی تحریم‌های نفتی علیه کاراکاس را کاهش دهد. احیای هر چه بیشتر صنعت نفت ونزوئلا و تعمیر و بازسازی پالایشگاه‌های این کشور نه تنها برای ونزوئلا که برای ایران نیز در صورت همکاری فراسرزمینی پالایشگاهی و سهامدار شدن، سودمند است.

در کنار مسائلی از جمله تأمین سوخت، صادرات فرآورده‌های نفتی و محصولات پتروشیمی، «تصمیم‌گیری درباره صدور خدمات فنی و مهندسی، بازسازی و نوسازی پالایشگاهها و توسعه میادین نفتی و گازی» از محورهای گفت‌وگوی جواد اوجی وزیر نفت کشورمان و «نیکلاس مادورو» رئیس‌جمهوری ونزوئلا در جریان سفرش به تهران بود.

به این ترتیب، انگیزه بالا و رویکرد مشترک تهران- کاراکاس برای خنثی‌سازی تحریم‌های آمریکا سبب شده است تا با گذشت حدود سه ماه از سفر مادورو به تهران (اواخر خرداد)، برنامه‌ریزی‌ها برای تعمیر و بازسازی یک پالایشگاه فراسرزمینی تحقق یابد. به نوشته روزنامه ایران، اولین و مهم‌ترین قرارداد امضا شده توسط دولت سیزدهم در سفر وزیر نفت به ونزوئلا برای بازسازی دو پالایشگاه در این کشور بود که در نهایت به سهامداری ایران در این پالایشگاه‌های فراسرزمینی و افزایش چشمگیر فروش نفت ایران به ونزوئلا برای استفاده در این پالایشگاه‌های فراسرزمینی ختم شد که اقدامی بسیار مهم و ویژه در توسعه روابط خارجی کشور و همچنین ایجاد مقدمات تبدیل شدن ایران به هاب انرژی در دنیا به شمار می‌رود.

«هادی بیگی نژاد» عضو کمیسیون انرژی مجلس پیشتر درباره سهامداری ایران در پالایشگاه‌های فراسرزمینی به عنوان یکی از راهکارهای بی‌اثر کردن تحریم فروش نفت گفت: همکاری فراسرزمینی پالایشگاهی ایران، بازار فروش نفت را گسترش می‌دهد. نحوه بازگرداندن فروش نفت هم می‌تواند از طریق منابع ارزی و یا مبادله کالا به کالا باشد به این صورت که از محصولات معادن ونزوئلا که مورد نیاز کشور است استفاده کنیم و یا تولید فرآورده نفت ما در کشور دیگر، تحریم گریز شود مانند بنزین که امکان شناسایی آن از طریق نفت ایران یا ونزوئلا وجود ندارد.

اوایل ماه مه سال‌جاری میلادی (اردیبهشت ماه)، یک قرارداد اولیه با هدف تأمین تجهیزات پالایشگاهی و کمک به تعمیرات اساسی و تکمیل ظرفیت پالایشگاه دولتی ۱۴۰ هزار بشکه‌ای «ال‌پالیتو» در ایالت کارابوبو امضا شد. پالایشگاه «ال‌پالیتو» کوچک‌ترین پالایشگاه نفتی در ونزوئلا است که در حال حاضر با ۵۰ درصد ظرفیت خود در حال بهره‌برداری است. چنان که رسانه‌های خارجی اعلام کرده‌اند، ارزش این قرارداد ۱۱۰ میلیون یورو بوده است. طبق قرارداد دو کشور، منابع مالی این پروژه توسط شرکت نیکو تأمین خواهد شد و خوراک نفت خام این پالایشگاه با مشارکت شرکت ملی نفت ایران از طریق شرکت نیکو تأمین می‌شود.

رویترز چندی پیش در این باره نوشت: شرکت‌های دولتی ایرانی پس از انعقاد قرارداد برای تعمیر کوچک‌ترین پالایشگاه ونزوئلا، برای تعمیر پالایشگاه «پاراگوانا»، بزرگ‌ترین پالایشگاه نفتی این کشور با ظرفیت ۹۵۵ هزار بشکه در روز آماده شده‌اند. در اوایل سال‌جاری نیز شرکت‌های دولتی ایران قطعاتی را برای راه‌اندازی مجدد یک واحد تولید بنزین‌ به «پاراگوانا» ارسال کردند. مجتمع پالایشگاه پاراگوانا مستقر در پونتو فیجو ونزوئلا است که به‌عنوان سومین پالایشگاه جهان شناخته می‌شود. این مجتمع پالایشی، از سه پالایشگاه به نام‌های پالایشگاه اوای، پالایشگاه کادون و پالایشگاه گرانده تشکیل شده است. پس از تحریم ونزوئلا توسط امریکا، سرمایه‌گذاری اندک در این پالایشگاه، گذشت زمان و عدم تعمیرات اساسی، موجب فرسودگی پالایشگاه و از کارافتادن برخی از بخش‌های آن شد. حال ایران قصد دارد با احیای این پالایشگاه، آن را به بخشی از بازار نفتی خود تبدیل کند.

سومین پالایشگاهی که ایران سهامدار آن خواهد شد، یک پالایشگاه ۱۰۰ هزار بشکه‌ای به نام «بولیوار سوپریم سوئنو» در نیکاراگوئه است. حجم سرمایه‌گذاری این پالایشگاه ۴ میلیارد دلار برآورد می‌شود، البته زمین و تأسیسات اساسی برای ایجاد این پالایشگاه ۱۰۰ هزار بشکه‌ای از سال‌ها پیش وجود دارد که به‌دلیل تحریم‌های امریکا نیمه‌کاره رها شده است.

ونزوئلا به عنوان نخستین منطقه هدف راه‌اندازی پالایشگاه برون‌مرزی درحالی برگزیده شده است که حجت الاسلام سید محمدرضا میرتاج الدینی عضو کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی نیز به تازگی از ساخت پالایشگاه در کشورهای ونزوئلا و اروگوئه توسط ایران خبر داد.

https://irna.ir/xjKB۶q

**تاکید روسیه بر ضرورت برگزاری رفراندم در مناطق آزاد شده اوکراین

دمیتری مدودوف معاون شورای امنیت روسیه بار دیگر با تاکید بر ضرورت برگزاری همه پرسی در مناطق آزاد شده دونباس در شرق اوکراین، در پیامی نوشت: با پیوستن جمهوری‌های خلق لوگانسک و دونستک به روسیه، کشور می‌تواند برای محافظت از خاک خود اقدام کند.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

"دمیتری مدودوف" در کانال تلگرام خود نوشت: برگزاری همه پرسی‌ها در منطقه دونباس از اهمیت بالایی برخوردار است، نه تنها برای محافظت سازمان یافته از ساکنان این مناطق و  دیگر مناطق آزادسازی شده در شرق اوکراین بلکه برای "احیای عدالت تاریخی".

وی همچنین تاکید کرد پس از پیوستن این دو منطقه به روسیه، مسکو می‌تواند برای برقراری امنیت ساکنان اقدام کند زیرا که دست اندازی به قلمرو یک کشور، جرم است. 

مدودوف در تشریح اهمیت این موضوع توضیح داد: هیچ یک از رهبران آینده روسیه نمی‌توانند تصمیم مردم دونباس برای پیوستن به این کشور را لغو کنند. به همین دلیل است که کی‌یف و متحدان غربی‌اش از برگزاری همه پرسی‌ها وحشت دارند و به همین دلیل هم باید این همه پرسی‌ها برگزار شوند.

این اظهارات مدودوف پس از درخواست "الکساندر کوفمن" رئیس اتاق مدنی جمهوری خلق دونتسک از مقام های این جمهوری مبنی بر برگزاری "هرچه سریعتر" همه پرسی برای پیوستن به روسیه، منتشر شده است.

کوفمن همچنین تاکید کرده بود که مردم جمهوری خلق دونستک می‌خواهند "یک مرز روسی" آن‌ها را از اوکراین جدا کند.

در همین راستا،‌ "دنیس پوشیلین" رئیس منطقه دونتسک نیز روز گذشته از همتای خود، رهبر جمهوری لوگانسک خواسته بود تا در آماده‌سازی همه‌پرسی به منظور پیوستن به روسیه با این جمهوری همسو شود.

ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بی‌توجهی غرب به نگرانی‌های امنیتی مسکو، استقلال جمهوری‌های خلق دونتسک و لوگانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت.

پوتین روز پنجشنبه ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) نیز عملیات نظامی که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو - کی‌یف به رویارویی نظامی تغییر وضعیت داد.

مقام های روسیه و اوکراین بلافاصله پس از آغاز تهاجم نیروهای روسی به اوکراین در ماه فوریه، چندین جلسه مذاکره برگزار کردند اما پیشرفت چندانی حاصل نشد.

در این میان ولودیمیر زلنسکی رییس جمهور اوکراین ماه گذشته اعلام کرده بود که اگر روسیه به همه پرسی در مناطق تصرف شده توسط آن کشور برای پیوستن به روسیه اقدام کند، هیچ مذاکره ای از سوی اوکراین و متحدان بین المللی آن با روسیه وجود نخواهد داشت.

https://irna.ir/xjKB۸۳

**بازگشت دختران به مدرسه؛ درخواست دختر افغان از سازمان ملل

سمیه فاروقی کاپیتان تیم دختران رباتیک افغانستان در هفتاد و هفتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد از رهبران جهان خواست، اجازه ندهند افغانستان به گورستان رویاهای دختران تبدیل شود و تاکید کرد که ممکن است هزاران دختر دیگر تنوانند به مدارس بازگردند.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

سمیه فاروقی شب گذشته در حضور رهبران جهان در آغاز مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک درباره  وضعیت دختران افغانستان سخنرانی کرد.

وی خطاب به رهبران جهان گفت: "اگر دختران افغان مستحق تحصیل هستند، اجازه ندهید من و خواهران افغانم قربانی سیاست‌های جهانی شویم. " وی در ادامه افزود طالبان وجود ما را از جامعه کاملا حذف می‌کنند و ممکن است هزاران دختر دیگر تنوانند به مدارس بازگردند. بسیاری از آنها همین حالا ازدواج کرده‌اند.  

طالبان پس از به قدرت رسیدن در افغانستان مدارس را به روی میلیون‌ها دختر افغان بستند و تاکنون هیچ نشانه‌ای از بازگشایی مدارس دیده نمی‌شود. این درحالی ایت که سال گذشته در تاریخ ۱۸ سپتامبر مدارس پسرانه کار خود را از سرگرفتند و طالبان در آن زمان اعلام کرد که در بهار سال جاری تمام مدارس بازگشایی می‌شوند اما آنها به وعده خود عمل نکردند و تاکنون به دختران بالاتر از کلاس ششم اجازه آموزش داده نشده است.  

طالبان تا امروز به شیوه‌های مختلف تعطیلی مدارس را توجیه کرده‌اند. «نورالله منیر» سرپرست وزارت آموزش و معارف طالبان در اظهارات اخیر خود گفت مدارس دخترانه در افغانستان به دلیل " مشکلات فرهنگی " تعطیل هستند و مردم در شرایط فعلی نمی‌خواهند دختران خود را به مدارس بفرستند. این اظهارات واکنش‌های منفی گسترده‌ای در پی داشته است.  

نشست سالانه سازمان ملل متحد از شب گذشته در نیویورک آغاز شد.

رهبران اکثر کشورهای جهان در این نشست، شرکت دارند.

«نصیراحمد فایق» سرپرست نمایندگی دائمی افغانستان در سازمان ملل، به نمایندگی از مردم افغانستان در روز آخر این نشست سخنرانی خواهد کرد.

مجمع امسال سازمان ملل از ۲۰ سپتامبر آغاز و تا ۲۶ این ماه به مدت ۶ روز ادامه خواهد داشت.

https://irna.ir/xjKB۹M

**بورل: منتظر پاسخ همه طرف‌ها به پیش‌نویس توافق وین هستم

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که همچنان منتظر پاسخ تمام طرف‌های مشارکت کننده در مذاکرات رفع تحریم‌ها به متن پیشنهادی توافقی است که او دو ماه پیش ارائه داد.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

جوسپ بورل این مطلب را پس از برگزاری نشست غیررسمی وزرای امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا بیان کرد و افزود که پیش‌نویس او برای توافق نهایی همچنان روی میز است و  روی میز می‌ماند.

بورل اضافه کرد که راه حل بهتری از متن ارائه شده نمی‌بیند و این سند «چیزی نیست که منسوخ شود»

این دیپلمات اسپانیایی گفت: من منتظر [دریافت] موضع همه در مورد متن پیشنهادی هستم زیرا اگر صادقانه صحبت کنم هیچ چیز دیگری را نمی بینم که بتواند به توافق نهایی منجر شود.

بورل روند مذاکرات رفع تحریم‌ها را تا اواسط ماه گذشته میلادی «همگرا» توصیف کرد و افزود: اما پس از آن، طرف‌ها پیشنهادهایی را ارائه کردند که مطمئناً به دنبال نتیجه نهایی نبود.

او که برای شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد به نیویورک سفر کرده است اضافه کرد که در روزهای اخیر تحول خاصی رخ نداده و «انتظار ندارم در این هفته نیز اتفاقی بیفتد.»

مذاکرات رفع تحریم‌ها پس از ماه‌ها گفت‌وگوهای فشرده به نقطه‌ای رسیده است که اگر  آمریکا الزامات شکل‌گیری یک توافق پایدار و قابل اتکا را بپذیرد، توافق نهایی در کوتاه‌ترین زمان حاصل خواهد شد.

ایران تاکید دارد که شرط رسیدن به توافق رفع موثر و پایدار تحریم‌ها به نحوی است که انتفاع اقتصادی مردم تامین شود و موضوعی به عنوان اهرم فشار جهت استفاده علیه ایران نماند.

اما دولت ضعیف جو بایدن که به دلیل مشکلات داخلی و فشار رژیم صهیونیستی قدرت تصمیم‌گیری برای بازگشت به توافق هسته‌ای را ندارد به تاکتیک مقصرنمایی و تعیین ضرب‌الاجل‌های ساختگی متوسل و باعث طولانی شدن روند مذاکرات شده است.

جمهوری اسلامی ایران ۲۵ مرداد (۱۶ آگوست) نظرات و درخواست‌های خود را درباره پیشنهادات اتحادیه اروپا درباره مذاکرات رفع تحریم‌ها در وین ارسال کرد و آمریکا پس از بیش از یک هفته از آن در دوم شهریور ماه (۲۴ آگوست) نظر خود را در این باره به اتحادیه اروپا ارائه کرد. جمهوری اسلامی ایران متعاقبا پاسخ خود را به نظرات آمریکا ارائه کرد اما کاخ سفید هنوز پاسخی نداده است.

جوسپ بورل هفته پیش ادعا کرد که مذاکرات با توجه به شرایط سیاسی در آمریکا و برخی جهت‌گیری‌ها به بن‌بست خورده است. او گفت که پس از تابستان، موضع طرف‌های مشارکت کننده در گفت‌وگوها از هم دور شده است.

این درحالیست که حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد که تغییری در مواضع ایران نسبت به مذاکرات وین به وجود نیامده است. وی با انتشار پیامی در حساب اینستاگرامی خود عنوان کرد که ایران اراده کافی و حسن نیت لازم برای رسیدن به گام نهایی توافق خوب، قوی و پایدار را بارها از خود نشان داده و تنها مانع پیش روی توافق در شرایط حاضر، عدم واقع بینی و نداشتن اراده لازم از سوی آمریکا است.

https://irna.ir/xjKBcc

**پیشنهاد پاریس به ریاض برای معامله نخست وزیری و ریاست جمهوری لبنان

با توجه به ادامه رایزنی ها برای تشکیل دولت جدید لبنان و پایان یافتن دوره رئیس جمهور کنونی این کشور، برخی محافل رسانه ای و دیپلماتیک عربی از پیشنهاد پشت پرده فرانسه به عربستان برای معامله نهاد نخست وزیری و ریاست جمهوری لبنان و موضع محافظه کارانه سعودیها در این باره خبر دادند.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

میشل عون رئیس جمهوری لبنان در ۲۰ اردیبهشت تاکید کرد که کاخ "بعبدا" را در ۳۱ اکتبر آتی ترک خواهد کرد و پس از این تاریخ یک لحظه در آن نخواهد ماند.

این درحالی است که دولت جدید لبنان نیز هنوز به خاطر به نتیجه نرسیدن رایزنی ها بین احزاب سیاسی لبنانی تشکیل نشده است و همچنان دولت پیشبرد امور لبنان به ریاست نجیب میقاتی اداره امور این کشور را با اختیارات محدود برعهده دارد.

میقاتی که هم اکنون نخست وزیر دولت پیشبرد امور لبنان است، خود مکلف به تشکیل دولت جدید شده است اما اختلافات او با رئیس جمهور بر سر ترکیب کابینه تاکنون پا برجاست است؛ هرچند در روزهای گذشته برخی خبرها از آغاز دور جدید رایزنی های حزب الله برای تسریع در تشکیل دولت جدید با توجه به حساسیت اوضاع سیاسی و اجتماعی و اقتصادی لبنان حکایت دارد.

حال اگر به هر دلیلی رئیس جمهور جدید تا تاریخ ۳۱ اکتبر (خروج عون از نهاد ریاست جمهوری) انتخاب نشود و در این مدت، دولت جدید لبنان نیز تشکیل نشود، دولت پیشبرد امور کنونی لبنان، اداره کشور را در مرحله انتقالی برعهده خواهد گرفت.

این امر وضعیت سیاسی لبنان را پیچیده تر خواهد کرد زیرا از یک سو خلاء در نهاد ریاست جمهوری بعد از ۳۱ اکتبر ایجاد خواهد شد و از سوی دیگر، دولت پیشبرد امور لبنان نیز که اختیارات نهاد ریاست جمهوری را -در نبود رئیس جمهور- برعهده خواهد داشت، خود از اختیارات کمی برخوردار خواهد بود.

در سایه این شرایط، روزنامه لبنانی "الدیار" امروز سه شنبه در گزارشی درباره تحولات سیاسی لبنان بویژه موضوع انتخاب فردی برای تصدی پست ریاست جمهوری پیس از پایان قریب الوقوع دوره ریاست جمهوری میشل عون رئیس جمهوری فعلی نوشت: هم اکنون در پشت پرده نام های جدی کاندید ورود به کاخ بعبدا پس از پایان یافتن دوران ریاست جمهوری میشل عون در ۳۱ اکتبر (۹ آبان) در حال مطرح شدن است.

"ولید بخاری" سفیر سعودی در بیروت رایزنی های خود درباره پرونده انتخاب رئیس جمهور لبنان را از مقر ولید جنبلاط رئیس حزب سوسیالیست ترقیخواه دروزی لبنان آغاز کرده است. گزارش های رسیده حکایت از آن دارد که بخاری به جنبلاط اطلاع داده است که عربستان خواهان پیروزی نامزدی نیست که وابسته به گروه هشت مارس (حزب الله و هم پیمانانش) باشد. بخاری تاکید کرده است که "عربستان وارد بازی اسامی در این خصوص" نخواهد شد. 

 منابع دیپلماتیک گفتند که تماس های فرانسه و عربستان در پی دیدار اخیر در پاریس متوقف نشده است و تماس مجدد بین کمیته مشترک دو کشور ویژه پیگیری پرونده لبنان برگزار شده تا این کمیته تلاش کند که از موضوع انتخاب ریاست جمهوری این کشور به عنوان پلی به سمت یک پویایی سیاسی - اقتصادی جدید برای برون رفت لبنان از بحران کنونی خود استفاده کند.

تماس های عربستان و فرانسه
به گفته این محافل، دیدار دو جانبه بین "پاتریک دورل" مشاور و "برنار ایمییه" رئیس سازمان اطلاعات خارجی و "آن گریو" سفیر فرانسه در لبنان با وزیر"نزار عالولا" و نماینده سازمان اطلاعات و ولید بخاری سفیر سعودی در لبنان هیچ گونه نتیجه روشنی به همراه نداشت زیرا طرف سعودی که اصرار بر یافتن پاسخ های روشنی درباره آینده روابط بین حزب الله و دولت لبنان دارد، دیدگاه روشنی نداشته است.

اما تماس های جدیدی در اواخر هفته گذشته برقرار شده که محدود به بررسی موضوع انتخابات ریاست جمهوری لبنان بوده است. طرف فرانسوی در این تماس ها بر لزوم انتخاب رئیس جمهور لبنان در موعد مقرر یا حداکثر چند هفته بعد از آن تاکید کرده است؛ به گونه ای که رئیس جمهور جدید، یک رئیس جمهور چالشی نباشد بلکه رئیس جمهوری توافقی باشد تا قادر باشد که لبنان را پس از انجام اصلاحات موردنظر در ریل جهش و شکوفایی قرار دهد.

"ملاحظه کاری" در قبال معامله؟
منابع یاد شده خاطرنشان کردند که طرف فرانسوی باب معامله را با طرف سعودی باز کرده و به ریاض پیشنهاد معامله بین دو نهاد ریاست جمهوری و دولت را داده است. نام "سلیمان فرنجیه" به عنوان یک کاندید که رضایت حزب الله را جلب می کند، مطرح شده است تا در مقابل، پاریس حزب الله را برای تضمین آوردن یک نخست وزیر مورد دلخواه ریاض محک بزند، اما طرف سعودی با این پیشنهاد محافظه کارانه برخورد کرده و در واقع به طور دیپلماتیک با آن مخالفت کرده است و در همین رابطه، به زعم خود تجربه به دست آمده در خصوص میشل عون را یادآور شده است.

در مقابل، سعودی ها از طرف فرانسوی خود پرسیدند که آیا سپهبد "ژوزف عون" فرمانده ارتش لبنان از نظر پاریس گزینه مناسبی به شمار می رود یا خیر؟ فرانسوی ها برای اینکه نام فرمانده ارتش به عنوان گزینه احتمالی سوخت نشود، به سرعت پاسخ ندادند اما در را نیمه باز نگه داشتند. هر چند طرف سعودی به اطلاع همتای فرانسوی خود رسانده که آمریکا و قطر و مصر هر سه فرمانده ارتش لبنان را جهت مطرح شدن به عنوان نامزد ریاست جمهوری بر سایر کاندیداها ترجیح می دهند. دو طرف توافق کردند که نشست مشترکی در اکتبر آینده برگزار کنند.

در همین راستا، گفته شده که پاریس، ریاض را تشویق کرده تا از فراخوان به عمل آمده از سوی حزب الله و جنبش امل مبنی بر توافق بر سر نام رئیس جمهور آینده استفاده کند زیرا به ادعای فرانسه، این امر بدان معنا است که محور مقاومت نمی تواند نامزد موردنظر خود را به کرسی ریاست جمهوری برساند و همین امر باعث می شود تا همه طرف های ذیربط بر سر یک راه حل قابل قبول با یکدیگر سازش کنند.

آیا عربستان بازگشته است؟
الدیار افزود: پاریس تا کنون پاسخ این سوال خود را «آیا ریاض بار دیگر مدیریت پرونده اهل تسنن در لبنان را برعهده خواهد گرفت یا خیر ؟» از عربستان دریافت نکرده است. سعودی ها همچنین تا کنون مسئولیت دیداری که قرار است میان " عبداللطیف دریان" مفتی لبنان با نمایندگان اهل تسنن در پارلمان لبنان برگزار شود، برعهده نگرفته اند اما آنها در عین حال آن را زمینه ساز پر شدن خلاء سیاسی به وجود آمده در اثر کناره گیری جریان المستقبل از سیاست می دانند. باید به این نکته توجه داشت که از مجموع ۲۷ نماینده اهل تسنن در پارلمان لبنان ۲۳ تن از آنان در دیدار با مفتی حضور خواهند یافت و با توجه به نتایج به دست آمده از آن، ممکن است ولید بخاری سفیر سعودی به دیدار مشابهی در آینده نزدیک دعوت شود.

https://irna.ir/xjKB۷۲

**زکی: تمایل کشورهای عربی برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب افزایش یافته است

معاون دبیرکل اتحادیه کشورهای عربی گفت: تنها الجزایر نیست که خواهان بازگشت سوریه به اتحادیه عرب می باشد، بلکه کشورهای دیگر نیز تمایل دارند دمشق به کرسی خود در این اتحادیه بازگردد.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

«حسام زکی» امروز سه شنبه در گفت وگو با شبکه اسکای نیوز عربی با اشاره به اینکه برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب موانعی وجود دارد، افزود: دبیرکل اتحادیه عرب در سفر خود به الجزایر مدت زیادی در زمینه بازگشت سوریه به این اتحادیه صحبت و رایزنی کرد و نتیجه این شد که هنوز زمان این بازگشت فرا نرسیده است و این موضوع به اجماع کشورهای عضو اتحادیه نیاز دارد.  

وی با بیان اینکه الجزایر هرگز بازگشت سوریه به کرسی خود در اتحادیه عرب و شرکت در نشست سران کشورهای عضو اتحادیه که قرار است به میزبانی الجزیره برگزار شود را شرط نکرده است، گفت: حضور سوریه در نشست اتحادیه عرب شرط الجزایر نیست، اما الجزیره می‌خواهد در نشست بعدی سران کشورهای عربی، سوریه به کرسی خود بازگشته باشد تا انسجام عربی که اکنون از دست رفته است، بازیابی شود.  

معاون اتحادیه کشورهای عربی با بیان اینکه «سوریه یکی از اعضای موسس این اتحادیه است و حق دارد که در آن کرسی داشته باشد، اما به دلیل شرایط خاص غایب است، اظهار داشت: غیبت سوریه در اجلاس الجزایر با غیبت قبلی آن متفاوت است.  

وی افزود: این، تصمیم اتحادیه نیست، بلکه تصمیمی است که توسط رهبری سوریه اتخاذ شده زیرا رهبران سوریه دیدند بهتر است که برای اقدام مشترک اعراب فرصتی داده شود.  

زکی در پاسخ به سوالی درباره احتمال درخواست بیانیه نهایی اجلاس الجزایر برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب گفت: این موضوع پایان یافته است. حتی «فیصل مقداد» وزیر خارجه سوریه نیز در اظهاراتی تاکید کرد که در حال حاضر سوریه دیگر نمی‌خواهد موضوع بازگشت به اتحادیه عرب را مطرح کند.  

وی افزود: این اظهارات مقداد، مشکل برگزاری اجلاس الجزایر را حل کرده است.  

اتحادیه عرب در نوامبر ۲۰۱۱ پس از ایجاد حنگ داخلی در سوریه توسط تروریست‌ها که با حمایت رژیم صهیونیستی و غرب انجام شد، تصمیم گرفت عضویت سوریه در این اتحادیه را تعلیق کند.  

اتحادیه کشورهای عرب یک سازمان بین‌المللی منطقه‌ای شامل ۲۲ کشور عمدتا عربیِ جنوب غرب آسیا (۱۲ کشور) و شمال آفریقا (۱۰ کشور) است که در ۲۲ مارس ۱۹۴۵ با ۶ عضو موسس مصر، عربستان، عراق، سوریه، لبنان و «فرا اردن» (اردن کنونی) بنیان نهاده شد و یمن نیز چند روز بعد در ۵ مه ۱۹۴۵ به آن پیوست. این اتحادیه ۲۲ عضو اصلی و چهار عضو ناظر دارد.

https://irna.ir/xjKB۷T

**پوتین: تحریم‌ روسیه، بیشترین آسیب را به غرب و کشورهای فقیر وارد کرده است

ولادیمیر پوتین رییس‌جمهوری روسیه امروز سه‌شنبه در سخنانی گفت: موانعی که تحریم‌های غرب برای انتقال انرژی، غلات و کودهای شیمیایی ایجاد کرده، تاثیر منفی بر کشورهای فقیر و بی‌گناه و البته خود غربی‌ها داشته است.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

وی در مراسم پذیرش استوارنامه‌های ۲۴  سفیر در روسیه ابراز امیدواری کرد که سفرای جدید کشورها در مسکو در جهت تقویت گفت‌وگوهای سیاسی عمل کنند.

رییس‌جمهوری روسیه با بیان اینکه فقیرترین کشورها از این سیاست‌های سلطه‌طلبانه و تحریم‌های کشورهای غربی بیشترین ضربه را خورده‌اند، گفت؛ البته غرب نیز از سیاست‌ها تحریمی خود به شدت آسیب دیده‌ است.

در این راستا، پوتین با اشاره به پیشنهاد مسکو برای تامین ۳۰۰ هزار تن کود شیمیایی رایگان به کشورهای نیازمند اعلام کرد که این محموله به دلیل تحریم‌ها در بنادر اروپایی متوقف شده ‌اما غرب پیشنهاد روسیه را نادیده گرفته است.

پوتین با بیان اینکه جهان کنونی در حال تغییر است، تاکید کرد که در جریان این تغییر، جهان به طرف چند قطبی شدن حرکت می‌کند و این محور تثبیت‌کننده پیشرفت و توسعه خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: تنها کشورهای مخالف با این تحول، کشورهای خواستار حفظ هژمونی (سلطه) خود بر جهان و کنترل آن هستند.

رییس‌جمهوری روسیه در ادامه اظهاراتش با اعلام اینکه مسکو از مسیر حاکمیت خود منحرف نمی‌شود، گفت: به منظور مشارکت در حل‌وفصل چالش‌ها و تهدیدهای متعدد حال حاضر و همچنین کمک به مرتفع‌سازی درگیری‌های شدید منطقه‌ای، مسکو قصد دارد طرحی در جهت اتحاد بین‌الملل را ترویج کند.

وی ادامه داد: این محور کلیدی صحبت‌های روسیه در افتتاحیه هفتاد و هفتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل خواهد بود.

هفتاد و هفتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل از امروز ۲۰ سپتامبر به مدت یک هفته (۲۹ شهریور تا ۴ مهر) در  نیویورک مقر این نهاد بین المللی برگزار خواهد شد.

https://irna.ir/xjKBbJ

**مذاکرات آنکارا و دمشق پیشرفت داشته است/ احتمال دیدار اوغلو و مقداد در نیویورک

منابع دیپلمات غربی در آنکارا در گفت وگو با روزنامه الوطن سوریه از پیشرفت در پرونده های مذاکرات ترکیه و سوریه و احتمال دیدار وزیران امور خارجه دو کشور در آینده‌ نزدیک و چه بسا در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد خبر دادند.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

روزنامه الوطن سوریه امروز سه شنبه به نقل از منابع دیپلمات غربی در آنکارا نوشت: مذاکرات امنیتی که در حال حاضر بین دستگاه اطلاعاتی سوریه و ترکیه درباره پرونده روابط دمشق و آنکارا جریان دارد، به زودی پایان خواهد یافت و این مذاکرات به سوی مذاکرات سیاسی که زمان آن دور نیست، انتقال می یابد. 

این منابع که از گفت و گو های داخل دولت ترکیه در خصوص آشتی با سوریه مطلع هستند، در گفت و گو با روزنامه الوطن سوریه افزودند: مذاکرات در سطح دیپلماتیک با دمشق از ماه آینده آغاز می‌شود و با دیدار وزرای خارجه دو کشور در ماه آینده یا قبل از پایان سال جاری به اوج خود می رسد.

به گفته این منابع، مذاکرات یاد شده در تعدادی از  پرونده‌های مورد بحث که برنامه عقب‌نشینی واضح نیروهای اشغالگر ترکیه از بخش بزرگی از خاک سوریه از مهمترین آنها است، پیشرفت داشته است. 

الوطن نوشت: این منابع با اشاره به اینکه دیدار « فیصل مقداد » وزیر امور خارجه و مهاجران سوریه با « مولود چاووش اوغلو » همتای ترک خود حتی اگر در مرحله کنونی «پروتکلی» ( رسمی ) نباشد ممکن است در اسرع وقت اتفاق افتد، بیان کردند که این اتفاق ممکن است در حاشیه دیدارهای هفتاد و هفتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک که از ۲۰ تا ۲۶ سپتامبر ۲۰۲۲ (۲۹ شهریور تا ۴ مهر) ادامه خواهد داشت، روی دهد و دیپلمات های ارشد دو کشور با هدف ذوب کردن یخی که بیش از یک دهه بر تنش بین دو کشور در پی حمایت نظامی و سیاسی دولت « رجب طیب اردوغان » از سازمان های تروریستی و شبه نظامیان مسلح در سوریه، حاکم بوده است، با یکدیگر دست دهند. 

به اعتقاد این منابع، تکرار اظهارات و درز اطلاعات درباره پرونده راهبردی اردوغان و حزب حاکم او ( عدالت و توسعه ) در روزهای اخیر نشان می دهد که طرف ترکیه ای علاقه مند به پیشرفت سریع در مذاکرات امنیتی و نظامی و انتقال این مذاکرات به عرصه مهم سیاسی برای تعیین آینده روابط دو کشور و پایان دادن به جدایی بین آنها است.

با آغاز بحران سوریه در اسفندماه سال ۱۳۸۹ (۲۰۱۱) و تبدیل آن به جنگی بین المللی، ترکیه، آمریکا، عربستان، فرانسه و انگلیس، عملا در کنار تروریست ها قرار گرفتند و پشتیبانی و لجستیک آنها در طول این سال ها مستقیما به عهده آنکارا بود، اما با گذشت بیش از ۱۱ سال از بحران سوریه و شکست اثر گروه های تروریستی و تغییر معادلات این جنگ به نفع دمشق، تمامی حامیان تروریست ها متوجه شدند که حکومت دمشق به این راحتی ها شکست نمی خورد و آنها باید روش و فکر خود را تغییر دهند.    

معاون وزیر خارجه روسیه دیروز دوشنبه گفت: مسکو از آمادگی اردوغان برای دیدار با بشار اسد رئیس جمهوری ترکیه استقبال می کند و در همین چارچوب از ایده دیدار وزیران خارجه سوریه و ترکیه هم حمایت به عمل می آورد و آماده کمک به انجام این دیدار است.

میخائیل بوگدانوف افزود: معتقدیم که این دیدار می تواند مفید باشد. ما درباره برقراری تماس میان دو طرف سخن می گوییم.

وی اضافه کرد: هم اکنون تماس ها در سطوح اطلاعاتی و نظامی میان دو طرف درحال برگزاری است.

بوگدانوف گفت: مسکو خواستار عادی سازی روابط آنکارا و دمشق است و اگر بخواهند و نیاز باشد ما آماده ایم شرایط و مقدمات این کار را فراهم کنیم.

روزنامه حریت ترکیه به نقل از رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری این کشور اعلام کرده است که اگر بشار اسد در نشست سران شانگهای در سمرقند شرکت کند، حاضر است با او دیدار کند.

پیش از این، روزنامه ترکیه‌ای "Türkiye Gazetesi" در باره مذاکرات بین سوریه و ترکیه نوشته بود: در گفت‌ وگوهایی که میان دمشق و آنکارا انجام شده است، دولت سوریه پنج خواسته را برای برقراری روابط دیپلماتیک با آنکارا مطرح کرده است.

این روزنامه نوشت: شرط نخست سوریه تسلط دوباره دمشق بر استان ادلب است و شرط دوم نیز بر این نکته تاکید دارد که گذرگاه «باب الهوی» و  گمرک‌های گذرگاه مرزی «کِسِب»  به کنترل دولت سوریه دربیایند و همچنین دمشق بر مسیر تجاری موسوم به «ام۴» به عنوان کمربند ارتباطی دیرالزور- حسکه و حلب-لاذقیه کنترل کامل یابد.

طبق این گزارش، دولت سوریه همچنین خواستار حمایت ترکیه از لغو تحریم‌های اروپا و آمریکا علیه افراد و شرکت‌های مرتبط با دولت سوریه است.

این روزنامه همچنین اعلام کرد که سوریه خواهان همکاری با ترکیه در زمینه مبارزه با تروریسم و تسلط دوباره دولت مرکزی دمشق بر چاه های نفت سوریه و همچنین حمایت در زمینه ساخت سدها، بزرگراه‌ها، برق، مؤسسات آموزشی، آب و کشاورزی است.

به نوشته این روزنامه، از جمله موضوعات بررسی شده میان دوطرف، حمایت ترکیه برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب، سازمان همکاری اسلامی و نهادها و سازمان‌های بین‌المللی مشابه دیگر بوده است.

"Türkiye Gazetesi" در ادامه آورده بود که ترکیه نیز خواسته‌هایی در این باره دارد. هیئت ترکیه خواستار پاکسازی کامل مناطق تحت کنترل یگان‌های کُرد، شاخه سوری حزب کارگران کردستان (پ ک ک)، رفع کامل تهدیدات تروریستی در مرزها، تکمیل اقدامات سیاسی و روند ادغام نظامی میان معارضان و دمشق و همچنین بازگشت امن و اسکان مجدد آوارگان سوری در کشورشان شده است.

طبق نوشته این رسانه، آنکارا همچنین خواستار آن است که حمص، دمشق و حلب مناطق آزمایشی برای بازگشت امن آوارگان سوری در مرحله اول باشند و پس از آن مناطق دیگری به این اقدام اختصاص داده شود.

این روزنامه ترکیه‌ای در ادامه اعلام کرده بود که "اجرای روند مذاکرات ژنو، تدوین قانون اساسی دموکراتیک و برگزاری انتخابات آزاد از دیگر خواسته‌های مطرح شده توسط طرف ترکیه‌ای" است.

https://irna.ir/xjKB۹q

**سه افسر پلیس فرانسه به جرم خشونت محکوم شدند

سه افسر پلیس فرانسه که در سال ۲۰۱۵ در دستگیری منجر به کشته شدن یک سیاه پوست مشارکت داشتند، در دادگاه پاریس محکوم شدند.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

دادگاه کیفری پاریس روز سه‌شنبه، این سه افسر پلیس را به دلیل قتل عمد امادو کومه (Amadou Koumé) به ۱۵ ماه حبس تعلیقی محکوم کرد.

این سه افسر متهم بودند که این شهروند سیاه پوست را در تاریخ ۶ مارس ۲۰۱۵ در حین بازداشت در یک کافه واقع در پایتخت فرانسه به قتل رساندند.

بر اساس این گزارش، مقتول که یک پدر ۳۳ ساله بود، عصر روز مورد اشاره به دلیل خفگی و در حالی که ۶ دقیقه روی زمین با دستان بسته در پشت سرش قرار داشت، جان داده است.

https://irna.ir/xjKB۸p

**اولین واکنش تشکیلات محمود عباس به شهادت یک فلسطینی؛ "ما نبودیم"

درحالی که درگیری بین جوانان فلسطینی و نیروهای امنیتی تشیکلات خودگردان فلسطین به ریاست محمود عباس درپی بازداشت دو مبارز فلسطینی ادامه دارد، این نیروها در اولین بیانیه خود از این کار دفاع کرده و در واکنش به شهادت یک شهروند فلسطینی در این درگیریها گفتند: ما این کار را نکردیم.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

سرتیپ "طلال دویکات" سخنگوی نهاد امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین در بیانیه ای گفت: فوت "فراس فارس" در نتیجه آسیبی بوده که ماهیت آن هنوز مشخص نشده و منتظر گزارش پزشکی قانونی هستیم. او در مکانی جان خود را از دست داده که هیچ یک از نیروهای امنیتی حضور نداشته اند. گزارش های شاهدان عینی حاضر در منطقه این حادثه تاسف بار، این روایت را تایید می کند.

این بیانیه افزود: نهاد امنیتی به وظیفه خود در سایه شرایط و پیچیدگی های مسئله فلسطین ادامه دهد. تصمیم بازداشت مصعب اشتیه و عمید طبیله دو شهروند براساس دلایلی است که نهاد امنیتی دارد و بزودی برملا خواهد شد و هیچ آسیبی به این دو نفر نرسیده و نخواهد رسید و به نهادهای حقوق بشری فوری اجازه ملاقات با آنها داده شده است.

منابع محلی فلسطینی امروز سه شنبه اعلام کرد که در درگیری‌های سرویس‌های امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین با ساکنان نابلس فارس فراس به شهادت رسید.

این درگیری شب گذشته در پی اعتراضات ساکنان نابلس به بازداشت دو مبارز فلسطینی به دست سرویس‌های امنیتی تشکیلات خودگردان آغاز شد و امروز نیز ادامه یافت.

جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) اقدام دستگاههای امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین به ریاست محمود عباس در بازداشت دو مبارز فلسطینی یاد شده را لکه ننگی بر پیشانی این تشکیلات دانست و خواهان آزادی همه مبارزان و بازداشت شدگان سیاسی شد.

به نوشته رسانه های فلسطینی، اشتیه از اعضای گردان های شهید عزالدین قسام شاخه نظامی جنبش حماس و از بارزترین افرادی بود که رژیم صهیونیستی از یک سال پیش وی را تحت تعقیب قرار داده بود.

بازداشت این دو مبارز فلسطینی پس از اخبار منتشر شده در رسانه ها مبنی بر دیدار محرمانه مسئولان رژیم صهیونیستی و تشکیلات خودگردان فلسطین صورت گرفته است. به گفته گروههای مبارز فلسطینی، تشکیلات خودگردان ورژیم صهیونیستی در حال همکاری امنیتی در کرانه باختری و شهر اشغالی قدس علیه مبارزان و ملت فلسطین هستند.

https://irna.ir/xjKBfR

**افزایش چشمگیر بهای برق در بازار اروپا همزمان با بحران انرژی

همزمان با بحران انرژی در اروپا، بهای برق در بازار اروپا رشد تاریخی را تجربه کرده، به طوریکه قیمت آن در بازار فرانسه در طول یک سال بیش از ۵۰۰ درصد افزایش داشته است.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

اولین نشانه‌های بحران انرژی حدود یک سال پیش همزمان با تغییرات ناشی از بهبود وضعیت همه‌گیری کرونا و ناهماهنگی بازار عرضه و تقاضا مشاهده شد. بهای گاز طبیعی بر اساس نرخ معاملات پایه گاز در بازار اروپا (Dutch TTF futures) از حدود ۳۰ دلار به ازای هر مگاوات ساعت در سپتامبر گذشته (شهریور ۱۴۰۰) تا یک روز پیش از آغاز درگیری‌ها در اوکراین (۲۳ فوریه ۲۰۲۲) به حدود ۸۷ دلار رسیده بود.

بر این اساس، بهای گاز طبیعی در بازار اروپا با رشدی یک هزار درصدی در یک بازه یک ساله، در پایان ماه اوت (دهه اول شهریور) به ۳۴۶.۵۹ دلار افزایش پیدا کرده بود.

با توجه به این که به طور میانگین نزدیک به یک چهارم برق اروپا از گاز طبیعی تولید می‌شود، افزایش بهای گاز بر بازار برق نیز اثرگذار بوده است.

"افوک آلپارسلان" مدیر بخش ترکیه، اوکراین و بالکان غربی در مرکز مطالعات انرژی امبر (Ember) گفت: افزایش قیمت برق حتی در کشورهایی که سهم بالایی از باد و خورشید در ترکیب تولید برق خود دارند به دلیل ارزان قیمت بودن این نوع انرژی‌ها، اجتناب ناپذیر شده است.

داده‌های این مرکز مطالعاتی نشان می‌دهد: در یک بازه یک ساله از اوت (مردادماه) پارسال، بهای برق در بازار فرانسه ۵۳۷.۴ درصد، در آلمان ۴۶۶.۷ درصد، در ایتالیا ۳۸۲.۴ درصد، در اسپانیا ۴۶.۲ درصد، در انگلیس ۲۴۶.۶ درصد و در ترکیه ۴۵۰.۴ درصد رشد داشته است.

آلپارسلان پیش بینی کرد که بهای گاز طبیعی در قراردادهای اروپا دستکم تا سال ۲۰۲۵ (سه سال آینده) همچنان در این محدوده باقی بماند. در نتیجه بهای برق نیز در چند سال آینده تغییری نخواهد کرد.

وی همچنین اظهار داشت که کشورهای اتحادیه اروپا به این دلیل قصد دارند سازوکار بازارهای برق را به صورت موقت یا دائم تغییر دهند.

https://irna.ir/xjKBdN
**با فروش یک میلیارد دلاری پهپاد؛ اسرائیل بر آتش بحران جهانی می دمد
رسانه‌های رژیم صهیونیستی امروز (سه‌شنبه) از امضای دو قرارداد یک میلیارد دلاری فروش پهپاد از سوی این رژیم خبر دادند که نشان از تداوم سیاست تل آویو برای بی ثبات کردن اوضاع جهانی دارد.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

رسانه‌های رژیم صهیونیستی امروز فاش کردند که شرکت صنایع هوافضای این رژیم در روزهای اخیر دو قرارداد برای صادرات پهپاد به ارزش مجموع یک میلیارد دلار (۶۰۰ میلیون و ۴۰۰ میلیون دلار) امضا کرده است.

این رسانه‌ها در عین حال نام طرف‌های دیگر این دو قرارداد را فاش نکردند. اما پیش از این روزنامه صهیونیستی "تایمز اسرائیل" گزارش داده بود که یک شرکت تسلیحاتی صهیونیستی با میانجیگری لهستان، سامانه‌هایی را برای شناسایی و رهگیری پهپادها در اختیار اوکراین قرار داده است.

اوایل خرداد نیز همزمان با انتشار برخی گزارش‌ها درخصوص فروش پنهانی سلاح به اروپا از سوی رژیم صهیونیستی، «بنی گانتس» وزیر جنگ این رژیم گفت که با توجه به جنگ بین روسیه و اوکراین، به فروش اسلحه به کشورهای اروپایی علاقه‌مند شده‌ایم.

گانتس با بیان این مطلب افزود که رژیم اسرائیل خوشحال می‌شود که در هر جایی که بتواند برای بهبودی تولید خود، برای صادرات  تسلیحات نظامی مشارکت کند.

https://irna.ir/xjKBfJ

**آمادگی ناتو برای اعزام نیروهای نظامی به کوزوو

معاون فرماندهی سازمان ناتو در کشور کوزوو گفت ;i در صورت بالا گرفتن تنش‌ها بین صربستان و کوزوو از نیروهای بیشتری استفاده خواهد کرد.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

لوکا پیپرنی معاون فرماندهی ماموریت حافظ صلح سازمان ناتو (KFOR) گفت: این سازمان در صورت بالا گرفتن دوباره تنش‌ها در منطقه بالکان برای اعزام نیروهای خود به کوزوو آمادگی کامل دارد.

پیپرنی طی کنفرانسی خبری در مقر فرماندهی ناتو در پریشتینا گفت: ما آمادگی کامل داریم و در صورت افزایش تنش‌های منطقه‌ای بین کوزوو و صربستان از نیروهای ذخیره برای برقراری صلح استفاده خواهیم کرد.

بیش از دو دهه پس از آنکه ناتو صربستان را برای پایان دادن به سرکوب اکثریت آلبانیایی کوزوو بمباران کرد، ناآرامی در میان صرب‌های کوزوو بر سر الزام آنها به استفاده از پلاک‌های دولتی خودروها، ترس از درگیری بین کوزوو و صربستان را افزایش داده است.

صربستان استقلال کوزوو را که در سال ۲۰۰۸ به دست آمد، به رسمیت نمی‌شناسد و صرب های شمال کوزوو به جای پریشتینا شهر بلگراد را پایتخت خود می‌دانند. حدود ۳۷۰۰ نیروی حافظ صلح ناتو هنوز در کوزوو مستقر هستند تا از خشونت بین آلبانیایی و صرب‌ تبارها جلوگیری کنند.

https://irna.ir/xjKBgF

**تشدید درگیری میان هندوهای تندرو و مسلمانان در لستر انگلیس

تنش و درگیری میان هندوهای تندرو و مسلمانان، به دنبال پیروزی تیم ملی پاکستان مقابل حریف دیرینه‌اش هندوستان در مسابقات جام کریکت آسیا، در شهر لستر انگلیس بالا گرفته است.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

پلیس انگلیس اعلام کرد که در اثر ناآرامی‌های اخیر ۴۷ نفر بازداشت و یک نفر که با خودسلاح حمل می‌کرد حبس شده است. پلیس اشاره‌ای به کیفیت (سرد یا گرم بودن) سلاح نکرده اما اعلام کرده است که ۲۵ افسر و یک سگ پلیس در جریان درگیری‌های شنبه و یکشنبه گذشته مجروح شده‌اند.

به گزارش روزنامه گاردین نیمی از افراد دستگیر شده غیر بومی هستند. با این حال پلیس و مقامات محلی طرف‌های درگیری را به آرامش دعوت کرده‌اند.

گفته می‌شود که چند هفته پیش تظاهراتی از سوی هندوهای تندرو در یک منطقه مسلمان نشین شهر لستر برگزار و در جریان ان عبارت‌های توهین‌آمیزی به اهالی منطقه و پیروان دین اسلام نسبت داده شد. برخی گزارش‌ها از حمله به یک باب مسجد در جریان این تظاهرات حکایت دارد.

یکی از روایت‌ها این است که تنش‌های اخیر در ماجرای حمله هندوها به یک جوان مسلمان در ماه «مه» گذشته ریشه دارد. البته هنوز منبع رسمی این مساله را تائید نکرده و تحولات اخیر به ماجرای مسابقات جام کریکت آسیا نسبت داده می‌شود.

اما بر اساس شنیده‌ها، گروهی از هندوهای تندرو به‌تازگی از هندوستان به لستر مهاجرت کرده و باعث نا آرامی‌های اخیر شده‌اند. «سلیمان ناگدی» از فدراسیون سازمان‌های مسلمان مستقر در لستر می‌گوید که تحولات اخیر ناشی از تحرکات چند جوان بسیار ناراضی از گروه‌های هندو است.

از نگاه ناظران نیز اقدامات هندوها در بدرفتاری دولت راست‌گرای نارندرا مودی با مسلمانان در هند ریشه دارد.

https://irna.ir/xjKBgD

**رئیس جبهه رهایی ملی تونس: رئیس جمهوری قصد سرپوش گذاشتن بر بحران های داخلی را دارد

رئیس جبهه رهایی ملی تونس گفت: رئیس جمهوری تلاش می کند با برخی اقدامات بر بحران های موجود سرپوش بگذارد.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

احمد نجیب الشابی روز سه شنبه افزود: بخشنامه قیس سعید درباره جرم انگاری اخبار دروغین دربرگیرنده احکامی انتقام جویانه و تجاوز به آزادی های عمومی است.

وی اضافه کرد: اوضاع معیشتی در کشور نامناسب است و رئیس جمهوری اهمیتی نمی دهد و تلاش هایی برای انحراف افکار ملت تونس از بحران های اجتماعی موجود در حال انجام است.

الشابی گفت: احضار شخصیت های سیاسی از طرف دستگاه قضایی، فقط بحران کنونی را وخیم تر می کند.

وی با بیان اینکه قیس سعید قصد سرکوب شخصیت های برجسته سیاسی را دارد افزود: آنچه برای العریض و الغنوشی اتفاق افتادف تلاشی برای انحراف افکار تونسی ها از بحران شدید کنونی و نقض معیارهای اخلاقی در اختلافات سیاسی است.

سخنگوی جنبش النهضه نیز گفت: معطل کردن الغنوشی برای مدتی طولانی بدون بازجویی یک نقض و تجاوز خطرناک و نوعی شکنجه و نقض حقوق بشر و اهانت به شمار می رود.

عماد الخمیری اضافه کرد: پس از ۱۲ ساعت انتظار از الغنوشی بازجویی شده است و این اقدام در راستای هدف قراردادن استقلال دستگاه قضایی و به زانو درآوردن آن است.

وی افزود: احضار رئیس جنبش النهضه و دو شخصیت برجسته از این جنبش، با هدف سرگرم کردن مردم و انحراف اذهان از افزایش قیمت ها انجام شده است.

دستگاه قضایی تونس روز سه شنبه راشد الغنوشی رهبر جنبش النهضه و علی العریض نایب رئیس این جنبش را به منظور بازجویی درباره پرونده موسوم به "اعزام تروریست ها به کانون های بحران" احضار کرد.

براساس تصمیم شعبه مبارزه با تروریسم، راشد الغنوشی پس از ۱۲ ساعت انتظار آزاد و العریض تا روز چهارشنبه در بازداشت به سر می برد.

«قیس سعید» رئیس جمهور تونس از ۲۵ ژوئیه (سوم مرداد) سال ۲۰۲۱ میلادی مجموعه‌ای از اقدامات فوق‌العاده را در این کشور اتخاذ و با اعلام لغو اختیارات پارلمان، رفع مصونیت نمایندگان، انحلال هیات نظارت بر قانون اساسی و برکناری دولت این کشور، بن بست سیاسی شدیدی در تونس ایجاد کرد که با موجی از مخالفت‌ها و اعتراض‌های احزاب و جریان‌های سیاسی به ویژه جنبش النهضه این کشور روبرو شد.  

https://irna.ir/xjKBgK

**آمادگی روسیه برای گسترش روابط با آمریکای لاتین

ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در دیدار با سفرای کشورهای آمریکای لاتین از آمادگی کشورش برای تعمیق روابط دو جانبه با این کشورها خبر داد.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه روز سه شنبه در نشستی با سفرای خارجی تازه منصوب شده گفت که مسکو قصد دارد همکاری با کاراکاس را در همه زمینه ها از جمله بخش انرژی و دارو گسترش دهد.

پوتین با اشاره به رابطه استراتژیک دو کشور و ضرورت تعمیق روابط در تمام حوزه‌ها گفت: ونزوئلا شریک استراتژیک و متحد قابل اعتماد ما در آمریکای لاتین است و ما همچنان رابطه خود را با نیکولاس مادورو رئیس جمهور این کشور حفظ خواهیم کرد.

به گفته پوتین سیاست فعلی روسیه تقویت همکاری‌های دوجانبه مسکو در همه زمینه‌ها از جمله انرژی، صنعت، زیرساخت‌ها، حمل و نقل و تولید دارو است.

پوتین تحریم‌های غیرقانونی غرب علیه ونزوئلا  را محکوم و خاطر نشان کرد دولت روسیه از تلاش‌های ونزوئلا برای تثبیت وضعیت داخلی و حفاظت از حاکمیت ملی خود حمایت می‌کند.

پوتین در گفتگو با سفرای کشورهای کلمبیا و اروگوئه نیز آمادگی کشورش برای بالا بردن سطح روابط مسکو با این کشورها را اعلام کرد.

https://irna.ir/xjKBhy

**پولیتیکو: هواپیماهای افغانستان به ازبکستان و تاجیکستان داده می‌شود

نشریه پولیتیکو در تازه ترین گزارش خود اعلام کرد که آمریکا قصد دارد ۴۶ فروند هواپیمای ارتش پیشین افغانستان که هنگام سقوط کابل به تاجیکستان و ازبکستان انتقال داده شده بودند را به این دو کشور بدهد.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

نشریه پولیتیکو تاکید کرد که واشنگتن در ازای تحویل این هواپیماها از تاجیکستان و ازبکستان می‌خواهد که در مبارزه با تروریسم با این کشور همکاری کنند.

براساس این گزارش، مقام‌های آمریکایی در حال مذاکره با مقام‌های ازبک و تاجیک هستند تا در صورت توافق، این دو کشور آسیای مرکزی، آمریکا را در به دام انداختن و کشتن تروریست‌ها در افغانستان کمک کنند.

این مذاکرات به دلیل حساسیت روسیه در مورد نفوذ آمریکا در کشورهای آسیای مرکزی علنی نشده است.

توافق احتمالی آمریکا با این دو کشور شامل افزایش تبادل اطلاعات و به دست آوردن پایگاه نظامی یا هوایی برای زیر نظر گرفتن گروه‌های تروریستی در افغانستان می‌شود.

مقام‌های آمریکایی در مرحله فعلی گزینه تبادل اطلاعات را بیشتر محتمل می‌دانند.

با اینکه تاکنون روشن نیست که تاشکند و دوشنبه تا چه حدی به این توافق علاقه دارند، اما یک نکته واضح این است که روسیه و کشورهای آسیای مرکزی نگران تهدید و نفوذ گروه‌های تروریستی فعال در افغانستان و برخی کشورهای منطقه هستند.

در این گزارش آمده است: این تلاش برای توافق، در حالی انجام می‌شود که پهپادهای آمریکایی چندین عملیات مهم را برای کشتن اعضای مهم القاعده در داخل افغانستان انجام داده اند.

گفتنی است که سال گذشته نیروهای ارتش سابق افغانستان هنگام فرار از این کشور، ۴۶ هواپیمای نظامی مختلف را با خود به تاجیکستان و ازبکستان انتقال دادند.

حکومت طالبان از تاجیکستان و ازبکستان خواسته که این هواپیماها را به کابل تحویل دهند؛ اما این دو کشور این درخواست را رد کرده‌اند.

قابل ذکر است که اکثر این هواپیماها از سوی آمریکا به ارتش سابق افغانستان اهدا شده بود و اکنون آن کشور بر این تجهیزات ادعای مالکیت دارد.

https://irna.ir/xjKBhG

**گوترش: دستیابی به توافق هسته‌ای با ایران دشوار شده است

در نخستین روز از مباحث عمومی ۷ روزه هفتاد و هفتمین اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل، آنتونیو گوترش دبیرکل پرتغالی سازمان ملل سخنرانی کرد و دستیابی به توافق هسته ای با ایران را دشوار توصیف کرد.

از دیدارهای رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تا ارسال کاوشگر به ماه از سوی امارات

دبیرکل سازمان ملل در ابتدای سخنرانی خود گفت: جهان ما دچار دردسر بزرگی شده و شکاف ها عمیق تر می شوند. نابرابری ها بیشتر و چالش ها گسترده تر می شوند.

وی با نمایش تصویر کشتی بریو کامندر (Brave Commander) که با پرچم سازمان ملل غله اوکراین را به کشورهای آفریقایی ارسال کرده، ابراز امیدواری کرد که سایر مشکلات جهان نیز مانند همکاری سه جانبه اوکراین، روسیه و ترکیه که به ارسال غلات و کود به دیگر کشورها منجر شده با اتحاد کشورها حل شوند.

وی در ادامه این سخنرانی دستیابی به توافق هسته ای با ایران را "کماکان دشوار" خواند و گفت: کنفرانس بازبینی پیمان عدم اشاعه هسته ای نتوانست به اجماع دست یابد.

https://irna.ir/xjKBhK

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha