ولی جهانی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا؛ ساختمانهایی چون فلاطوری، ابریشمی، مدرسه فروغ، مجموعه بناهای تاریخی شیلات ماهیان خاویاری بندرکیاشهر، حمام تاریخی دیلمان را بعنوان برخی از این بناهای تاریخی برشمرد و افزود: قرار است ساختمان مدرسه فروغ رشت به هنرستان هنرهای زیبا تبدیل شود.
وی با بیان اینکه ۲۲۱ بنای تاریخی دولتی در گیلان وجود دارد که نیازمند ساماندهی است، عنوان کرد: بر اساس تفاهمنامه منقعد شده با اداره کل آموزش و پرورش و اداره کل فرهنگ و ارشاد گیلان مقرر شده مدرسه فروغ در فاز اول به هنرستان هنرهای زیبا تبدیل شود و مرمت و بازسازی آن زیر نظر کارشناسان ادارهکل میراثفرهنگی گیلان انجام و طرح احیاء و مرمت بنا از سوی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی تهیه و برای بررسی به اداره کل میراث فرهنگی ارسال شود.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان گفت: وظیفه ذاتی صیانت از مواریث ارزشمند فرهنگی علاوه بر این اداره کل بر عهده همه دستگاه ها و اقشار مختلف مردم است که چون امانتداری امین، میراث گذشتگان را حفاظت و به آیندگان بسپاریم.
جهانی حفظ اصالت بنای تاریخی و معرفی فرهنگ بومی - محلی استان، گسترش مطالعات پژوهشی، تعریف کاربری متعارف و همگن با بنا، جذب گردشگر و ایجاد اشتغال پایدار را از اهداف اصلی برنامه ساماندهی آثار تاریخی عنوان کرد و بر لزوم بهره گیری و مشاوره از ظرفیت همه فرهیختگان، متخصصان و آحاد مردم به منظور صیانت از آثار و بناهای تاریخی ارزشمند تاکید کرد.
دبیرستان دخترانه فروغ سال ۱۲۸۲ هجری شمسی تاسیس شد و با قدمت آموزشی بیش ازیک قرن، یکی از قدیمیترین مراکز فرهنگی و آموزشی دخترانه گیلان و حتی ایران محسوب میشود که در طول سالیان متمادی، دختران و زنان بسیاری در این مدرسه درس خوانده اند.
این مدرسه که از گذشته تا به امروز به نامهای مهستی، ۱۷ شهریور و فروغ شهرت دارد؛ زنانی چون دکتر آذر اندامی (کاشف واکسن وبای التور)، نیره ابتهاج سمیعی (اولین زن وکیل مجلس شورای ملی در ایران) و دیگر زنان نام آور در آن تحصیل کرده اند.
این بنای تاریخی در محله آفخرای رشت واقع شده و در سال ۱۳۸۷ از سوی آموزش و پرورش تصمیم به تخریب و نوسازی مدرسه گرفته شد که تلاش مجدانه برخی دوستداران میراث فرهنگی مانع از این تخریب شد؛ این بنای تاریخی در سال ۹۷به شماره ۲۴۳۷۹ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.
به گفته مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان، طی سنوات گذشته این اداره کل برای مرمت اضطراری بنای تاریخی یاد شده بیش از ۱۰ میلیارد ریال هزینه کرده است.
جهانی عنوان کرد: بیش از یک هزار و ۲۰۰ اثر ثبتی استان ۵۳۵ اثر بنای تاریخی است که ۲۲۱ بنا از این تعداد بناهای تاریخی دولتی است.
گیلان پس از استانهای قزوین، کرمانشاه و لرستان با بیش از پنج هزار و ۲۰۰ اثر تاریخی شناسایی شده چهارمین استان به لحاظ تراکم بالای آثار تاریخی در کشور است.
نظر شما