۸ مهر ۱۴۰۱، ۷:۵۵
کد خبرنگار: 2581
کد خبر: 84899369
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

ناشنوایان امیدوار به حمایت بیشتر برای بازگشت به مسیر زندگی و پیشرفت

گنبدکاووس- ایرنا- ناشنوایی یکی از انواع معلولیت‌ها است که به اعتقاد کارشناسان حمایت‌ مادی و معنوی بیشتر دستگاه‌های متولی و خدماتی می‌تواند افراد مبتلا به این معلولیت را در مسیر زندگی عادی و بروز استعدادها قرار دهد.

به گزارش ایرنا، "معلولیت محدودیت نیست" یکی از شعارهای همیشگی پوسترهای تبلیغاتی محسوب می‌شود اما تحقق این شعار و اینکه این قشر احساس کنند همانند انسان‌های عادی می‌توانند زندگی کنند نیازمند حمایت دستگاه‌های اجرایی برای پرداخت تسهیلات ارزان قیمت ساخت مسکن، ایجاد اشتغال و یا افزایش میزان مستمری است.

ناتوانی کامل یا جزئی در شنیدن صداها را اختلال شنوایی (ناشنوایی یا کم شنوایی) می‌نامند و میزان این اختلال ممکن است ملایم، متوسط، شدید یا عمیق باشد.

فرد مبتلا به کم شنوایی ملایم در درک گفتار مشکلات دارد به‌ویژه اگر صداهای زیادی در اطراف وجود داشته باشد و افراد دارای کم شنوایی متوسط برای درک گفتار نیاز به سمعک دارند و افراد مبتلا به کم شنوایی شدید تا عمیق هم برای برقراری ارتباط با دیگران از سمعک و لب‌خوانی کمک می‌گیرند.

اختلال شنوایی، یکی از مباحث مطرح در علوم تربیتی به معنای محرومیت از حس شنوایی است که به تبع آن بروز اختلال در تکلم، تفکر، یادگیری و ارتباطات اجتماعی را ایجاد می‌کند و فردی که قادر به شنیدن صداهای اطراف نیست به نسبت انسان‌های دیگر شرایط سخت‌تری در درک موقعیت دارد و این مساله در صورت فراهم نشدن شرایط برای زندگی مانند انسان‌های عادی به مرور باعث انزوای افراد با این مشکل می‌شود.

اکنون در سازمان بهزیستی کشور بیش از ۲۲۲ هزار فرد دارای معلولیت ناشنوایی تحت پوشش هستند که ۱۲.۷ درصد از کل معلولان تحت پوشش بهزیستی را تشکیل می‌دهند که دارای معلولیت خفیف، متوسط، شدید و خیلی شدید هستند.

سکونت بیش از ۸ هزار ناشنوا و کم شنوا در گلستان

استان گلستان افزون بر ۵۴ هزار معلول دارد که بیش از ۸ هزار نفر آنان درگیر مشکلات ناشنوایی و کم شنوایی هستند و تلاش می‌کنند مانند انسان‌های سالم زندگی کنند و حل مشکلات‌شان در بحث برقراری ارتباط و راه‌اندازی فعالیت اقتصادی با پرداخت تسهیلات ارزان قیمت و یا قرض الحسنه در کنار کاهش مدت تحویل سمعک و افزایش مبلغ مستمری می‌تواند شرایط را برای آنان بهبود ببخشد.

بایرام نفس قلرعطا ساکن گنبدکاووس که همسر و ۲ فرزندش دارای معلولیت ناشنوایی هستند در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: از ۶ فرزندم، یک پسر و یک دخترم ناشنوا هستند و به دلیل زندگی در روستا و نبود امکانات کافی، تحصیل نکرده‌اند و خودم در بیشتر مواقع از آنان حمایت می‌کنم.

وی افزود: پسرم که اکنون ۲۹ ساله است با یک خانم ناشنوا ازدواج کرده و خدا را شکر دارای یک فرزند سالم است و تمام تلاش خود را برای بهبود شرایط زندگی‌اش دارم.

ناشنوایان امیدوار به حمایت بیشتر برای بازگشت به مسیر زندگی و پیشرفت

افزایش مستمری مهمترین خواسته ناشنوایان

وی ادامه داد: مستمری ماهانه ۴۲۰ هزار تومانی برای پسرم جوابگوی هزینه‌های بالای زندگی نیست لذا با توجه به علاقه پسرم به کارهای فنی مانند لوله کشی، یک مغازه برایش در روستای خودمان "ملک علی‌تپه" راه انداختم تا کمک هزینه زندگی‌اش باشد.

قلرعطا با بیان اینکه پسرش به دلیل ناتوایی در خرید مسکن از مسوولان خواست برای حمایت از افرادی مانند پسرش، تسهیلات ارزان قیمت برای ساخت مسکن و خرید تجهیزات فنی مورد نیاز پرداخت کنند.

آی بی‌بی آتش افروز همسر حمزه آخوندپور ۳۳ ساله با مشکل ناشنوایی که در ساخت پرده و کتیبه فعالیت دارد هم گفت: همسرم مانند تمام انسان‌های سالم برای تامین هزینه‌های زندگی تلاش می‌کند اما نداشتن امکان برقراری ارتباط در محیط خارج از خانه در برخی مواقع باعث انزوای وی می‌شود و من با داشتن سه فرزند کوچک مجبور به انجام کارهای اداری هستم.

وی با ابراز خوشحالی از سالم بودن هر سه فرزندش، افزود: حمزه که در اوایل ازدواج به عنوان شاگرد در کارگاه ساخت پرده و کتیبه فعالیت داشت از چهار سال قبل یک مغازه همراه با کارگاه برای خودمان در روستای "آق آباد" گنبدکاووس راه انداخت و تاجایی که نگهداری از فرزندانم اجازه دهد پا به پای همسرم فعالیت می‌کنم.

وی گفت: مکان مغازه و کارگاه فعلی اجاره‌ای است و از آن طرف مستمری ماهانه پرداختی جوابگوی خرج و مخارج زندگی امروز نیست و در صورت حمایت بهزیستی برای پرداخت تسهیلات قرض الحسنه و یا ارزان قیمت می‌توانیم فضای مناسبی را برای کارگاه بسازیم و در آینده کار خود را توسعه دهیم.

عضو کانون ناشنوایان گنبدکاووس هم بیان کرد: حدود ۵۰۰ ناشنوا از گروه سنی ۲ سال به بالا در این شهرستان تحت پوشش بهزیستی قرار دارند و خدمات توانبخشی و آموزشی، خرید وسایل کمک توانبخشی مانند سمعک و باطری و مستمری به آنان ارائه می‌شود.

مسعود شهنازی بیشتر جمعیت ناشنوایان در گنبدکاووس را اقشار با درآمد کم جامعه دانست و گفت:‌ حدود ۱۰ درصد از ناشنوایان شهرستان شغل دارند که عمده این شغل‌ها کارگری ساختمان، رانندگی تاکسی و مغازه‌داری است و تعداد انگشت شماری از آنان هم به عنوان کارمند فضای سبز در شهرداری فعالیت دارند.

توجه به ناشنوایان منوط به مناسبت‌های تقویم نشود

وی افزود: در میان ناشنوایان گنبدکاووس تحصیل‌کرده‌های دانشگاهی وجود دارند که به دلیل شرایط جسمی موفق به فعالیت در شغل مناسب خود نشدند و ناشنوایان سرپرست خانوار را هم داریم که با مستمری بهزیستی به سختی چرخ زندگی خود را می‌گذرانند.

وی که به واسطه مشکل برادرش با کانون ناشنوایان گنبدکاووس آشنا شد، از مسوولان خواست توجه خود به ناشنوایان را معطوف به مناسبت‌های تقویمی نکنند و مشکلات آنان که مهمترین آن افزایش مستمری، پرداخت تسهیلات ارزان قیمت برای راه‌اندازی حرفه و ایجاد شرایط محیطی مناسب برای برقراری راحت‌تر ارتباط با جامعه است را هم دریابند.

شهنازی گفت: ناشنوایانی که در روستاها زندگی می‌کنند و به حرفه پدری خود که همان کشاورزی است مشغول‌اند برای تردد باید از وانت بار و یا موتورسیکلت استفاده کنند اما به غیر از خودرو سواری گواهینامه رانندگی به آنان داده نمی‌شود.

لزوم استفاده از زبان اشاره در پخش برنامه‌های تلویزیونی

وی افزود: همچنین در پخش بیشتر برنامه‌های صدا و سیما و شبکه‌های خانگی به ناشنوایان توجه نشده و در برخی مواقع هم پخش فیلم و یا برنامه خاص با زیرنویس است که ناشنوایان به دلیل تفاوت در نوع نوشتن در خواندن زیرنویس دچار مشکل می‌شوند.

وی ادامه داد: در گذشته برخی اخبار با زبان اشاره پخش می‌شد و درخواست می‌شود برای استفاده ناشنوایان از برنامه‌های صدا و سیما به مانند انسان‌ها عادی استفاده از زبان اشاره در دستور کار قرار گیرد. 

ناشنوایان امیدوار به حمایت بیشتر برای بازگشت به مسیر زندگی و پیشرفت

۱۸ تا ۶۵ سال بیشترین گروه سنی ناشنوایان در گلستان

معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی گلستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: این استان ۸ هزار و ۴۲۲ ناشنوا و کم شنوا دارد که بیش از ۶ هزار نفر از آنان در گروه سنی ۱۸ تا ۶۵ سال زندگی می‌کنند.

محمود امانیان، برقراری ارتباط و درس خواندن را مهمترین مشکلات ناشنوایان گلستان دانست و گفت: با توجه به کمبود نیروی آموزش دیده زبان اشاره در دستگاه‌های مرتبط با افراد مبتلا به اختلالات شنوایی و لزوم آموزش نیروی رابط ناشنوا جهت تسهیل کار این افراد، امسال بهزیستی استان برای  ۵۰ نفر دوره آموزش زبان اشاره مقدماتی را برگزار کرد و در حال پیگیری و برنامه‌ریزی برای برگزاری سطوح میانی و تکمیلی است.

وی افزود: کودکان در مراکز توانبخشی بهزیستی آموزش می‌بینند و در مدارس عادی وارد می‌شوند اما به علت کمبود مربیان رابط و ازدحام کلاس‌های درس به سمت حضور در مدارس غیرانتفاعی و پرداخت هزینه‌های گزاف سوق می‌یابند.

معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی گلستان پرداخت کمک هزینه تحصیلی دانش آموزی و کمک هزینه شهریه دانشجویی، خدمات توانبخشی و آموزشی در مراکز روزانه آموزشی توانبخشی به کودکان کم شنوا از بدو تولد تا ۱۵ سالگی و انجمن‌های ناشنوایان، پرداخت کمک هزینه کاشت حلزون و تعمیر قطعات، خرید وسایل کمک توانبخشی از جمله سمعک و باطری و تحویل به افراد برحسب اولویت‌ها، ارائه خدمات توانبخشی گفتار درمانی و شنوایی سنجی در کلینیک‌های توانبخشی دولتی و غیردولتی سطح استان و دریافت مستمری را از جمله خدماتی بهزیستی به افراد کم شنوا و ناشنوای استان برشمرد. 

امانیان همچنین در رابطه با وضعیت مستمری افراد کم شنوا و ناشنوا گلستان بیان کرد: پنج هزار و ۲۷۳ نفر از افراد کم شنوا و ناشنوایان استان مستمری دریافت می‌کنند و مبلغ مستمری ماهانه پرداختی با توجه به بعد خانوار برای خانواده یک نفره ۴۲۰ هزار تومان، خانواده ۲ نفره ۶۰۰ هزار تومان، سه نفره ۸۴۰ هزار تومان، خانواده چهار نفره یک میلیون و ۸۰ هزار تومان و خانوار پنج نفره مبلغ یک میلیون و ۳۲۰ هزار تومان است.

وی افزود: در آزمون‌های استخدامی سال ۱۴۰۰ تعداد ۱۲ نفر از افرا کم شنوا استان گلستان از سهمیه استخدامی سه درصد معلولان استفاده کردند.

هم اکنون از جمعیت ۱.۹ میلیون نفری گلستان ۱۲۰ هزار نفر زیرپوشش اداره کل بهزیستی استان قرار دارند و این نهاد به حدود ۷۰ هزار نفر دیگر به صورت موردی خدمات ارائه می‌کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha