عباس طغیان در گفت وگو با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا درمورد تولید این دستگاه اظهار داشت: این دستگاه Flame Scale Synthesis نام دارد و کار آن سنتز نانوذرات از فاز شعله است. این قبیل دستگاهها دو مدل هستند یک مدل مایع و مدل دیگر گاز را تبدیل به محصول میکنند.
وی که یکی از استارتاپهای شرکتکننده در سیزدهمین نمایشگاه فناوری نانو (۹ تا ۱۲ مهر، نمایشگاه بینالمللی تهران) بود درمورد سازوکار سنتز نانومواد توضیح داد: پیشمادههای شیمیایی مانند نمکهای فلزی یا ترکیباتی که فلزات با کلرهای فلزی تشکیل دادهاند، وجود دارد که این مواد باید به گاز تبدیل یا با گاز حامل حل و بعد وارد دستگاه شوند از محیط شعله رد شده و در همین محدوده مختصر زمانی واکنش شمیایی رخ میدهد که محصول آن ذرات جامد در ابعاد نانومتر است.
دانشجوی دکتری نانو فناوری در دانشگاه سمنان ادامه داد: به این شکل دستگاه، گاز را به نانوذره جامد تبدیل میکند. محصول به دستآمده برای ساخت محصولاتی؛ مانند سرامیکهای اکسیدی و طیفی گسترده از محصولات مفید است. سرامیک های اکسید، سرامیکهای ساخته شده از یک یا چند اکسید هستند که معمولاً دمای ذوب بالاتری دارند و در جو اکسیدکننده پایدار، دارای مقاومت مکانیکی بالا با ویژگیهای عایق الکتریکی و پایداری شیمیایی هستند.
طغیان درمورد زمان ساخت این دستگاه هم گفت: ساخت این دستگاه کمتر از یک سال طول کشید، دو نفر هستیم که در یک استارتاپ با هزینه حدود ۱۰۰ میلیون تومان این دستگاه را ساختیم.
سازندگان آلمانی و سوئیسی دستگاه، جواب ما را ندادند
طغیان درمورد تفاوت این دستگاه با نمونه خارجی و قیمت آن اظهار داشت: ما از راه های مختلف تلاش کردیم با تولیدکنندگان خارجی این دستگاه که دو مجموعه در سوئیس و آلمان هستند، تماس بگیریم اما جواب ندادند بنابراین اصلا نمی دانم قیمت نمونه خارجی چقدر و در مقایسه با نمونه ایرانی گران تر است یا خیر.
وی درخصوص دلیل ساخت این دستگاه نیز گفت: پیش از این درمورد محصولات تولیدی آن بازاریابی کردهایم و این محصولات بازار خوبی دارد. قصد ساخت مجدد دستگاه یا ارائه خدمات آن به مجموعههای بیرونی را نداریم و فقط میخواهیم محصولات آن را بفروشیم.
این فناور توضیح داد: کاربرد محصولات این دستگاه در رنگ و پوششها، انواع چسب ها و درز بندها و آببندها و در حوزه دارویی زیاد است. همچنین در لوازم آرایشی، صنایع غذایی کاربرد دارد و به عنوان استحکام بخش در پلیمرها و لاستیکها قابل استفاده است و به طور کلی کاربرد زیادی دارد.
این دستگاه اکنون قابلیت سنتز در مرحله آزمایشگاهی یعنی محصول را در حد گرم بر ساعت حدود ۲۵ گرم بر ساعت تولید میکند، میزان بعدی نیمهصنعتی و کیلوگرم بر ساعت می تواند محصول را تولید کند. نانوذرات بسیار سریع تولید می کند زیرا از شعله سنتز می شود و سنتز ذره بسیار سریع است.
به گفته وی نمونه ای از این دستگاه پیش از این در ایران وجود داشت ولی قادر به تولید ذرات منفرد نبود، این دستگاه مواد را نه در قالب پوشش بلکه به صورت جداگانه سنتز میکند.
فناوری نانو از جمله علوم و فناوریهای در مرز دانش و موضوع اصلی آن مهار ماده در ابعاد کمتر از یک میکرومتر، معمولاً حدود یک تا ۱۰۰ نانومتر برای به کارگیری خواص جدیدی از مواد در این ابعاد است که آثار فیزیکی جدیدی از خود نشان میدهند.
ایران نیز از اواسط سال ۲۰۰۱ میلادی روند تحقیقاتی در این موضوع را آغاز کرد، رتبه کشور در سال گذشته میلادی بعد از آمریکا، چین و هند، رتبه چهارم بود.
نظر شما