به گزارش ایرنا پس از رخ دادن زلزله های متعدد در گوشه و کنار کشور در سال های اخیر و آسیب های گسترده به روستائیان ، دولت تلاش کرد مسکن روستایی را سازماندهی مجدد کند و خانه های جدیدی را برای مقابله با تهدید زلزله و بلایای طبیعی ایجاد کند.
این بناهای جدید به دلیل احتمال رخ دادن زلزله در اولویت ماموریت های عمران روستایی قرار گرفته اند. با توجه به بهبود نسبی زندگی روستایی و افزایش سطح رفاه روستاییان پس از انقلاب اسلامی، اکنون زمان آن فرا رسیده که وضعیت ساخت و ساز روستایی تغییر کند زیرا زلزله ها و سایر بلایای طبیعی تاثیر زیادی بر بالا بردن هزینه ها دارد.
زلزله های متعددی با شدت کم و بیش هر سال در ایران رخ می دهد به طوری که بر اساس گزارش ها در این کشور به طور متوسط هر ۲/۴ سال یک زلزله با بزرگی ۶/۵ ریشتر یا بیشتر رخ می دهد. در طی سال های گذشته زلزله های زیادی رخ داده است و همیشه سهم زیادی از خسارت از این رخدادهای غیر قابل پیش بینی نصیب روستاها شده است.
در کهگیلویه و بویراحمد نیز در سال های اخیر چند زلزله رخ داده است که زلزله سی سخت و یاسوج در ۱۳۹۹ و ۱۳۹۷ سخت ترین آن به شمار می رود. کهگیلویه و بویراحمد استانی نیمه روستایی است و حدود پنجاه درصد از جمعیت آن را روستائیان تشکیل می دهند و از این رو نیمی از سکونت گاه های آن بر بنیاد معماری بومی و سنتی بنا شده بود که در مقابل زلزله ها ایمن نیستند.
۲۷ هزار خانه روستایی در کهگیلویه و بویراحمد نیاز به مقاوم سازی دارد
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کهگیلویه و بویراحمد گفت: با وجود مقاوم سازی بیش از ۴۳ هزار واحد مسکونی، بیش از ۲۷ هزار خانه در روستاهای استان نیاز به مقاوم سازی دارد.
روح الله عمادی افزود: تاکنون ۴۳ هزار واحد مسکونی روستایی در شهرستانها و مناطق مختلف این استان مقاوم سازی شده است.
وی اظهار داشت: با پرداخت تسهیلات ۲۰۰ میلیون تومانی ،چهار هزار واحد مسکونی روستایی فرسوده دیگر تا پایان امسال در استان مقاوم سازی می شود.
عمادی تاکید کرد که هم اینک بیش از ۲۷ هزار واحد مسکونی در روستاهای استان نیاز به مقاوم سازی دارد.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان گفت: متقاضیان برای تشکیل پرونده و دریافت تسهیلات مقاوم سازی مسکن روستایی به دهیاریها و بنیاد مسکن شهرستانهای محل اقامت خود مراجعه کنند.
وی تصریح کرد: روند بازسازی و نوسازی مسکن فرسوده روستایی و شهرهای زیر ۲۵هزار نفر جمعیت در کهگیلویه و بویراحمد از سال ۸۴ آغاز شد.
البته برخی از مسئولان استان از روند پرداخت این تسهیلات و فرایند سخت آن ناراضی هستند از جمله فرماندار بویراحمد که می گوید: افراد زیادی متقاضی دریافت این تسهیلات هستند اما این تسهیلات به نحو شایسته ای پرداخت نمی شود.
شهرام مهدوی مطلق افزود: بانک ها همکاری لازم را با اجرای این طرح ندارند و بحث ضمانت وام و میزان پرداخت تسهیلات سبب کندی ساخت وساز خانه های روستایی شده است.
بیمه واحدهای روستایی، راه حل تکمیلی
معاون عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: کشور ایران از نظر بروز حوادث غیرمترقبه در رتبه هفتم جهان قرار دارد و هر ساله با حوادث مختلفی رو به رو می شود.
کیامرث حاجی زاده افزود: بیشتر مناطق کهگیلویه و بویراحمد زیر گسل های زلزله خیز قرار دارد و در دو سال اخیر با حوادث پیش بینی نشده ای از جمله زلزله سی سخت مواجه شد.
او اظهار داشت:در شرایط کنونی باید طوری برنامه ریزی کرد که شرکت های بیمه گر در کنار دولت قرار گیرند و بخشی از خسارتهای وارده به بخش های مختلف را جبران کنند.
حاجی زاده ،وضعیت بیمه واحدهای مسکونی روستایی و شهرهای زیر ۲۵هزار نفر استان را مطلوب دانست و اظهار داشت : از ۴۰ هزار واحد مسکونی ساخته شده در استان از سال ۸۴ تاکنون افزون بر ۲۵هزار واحد مسکونی شهری و روستایی بیمه شده است.
وی گفت: پس از وقوع پدیده مونسون مسئولان استان خسارت های وارد شده را جمع آوری و به سازمان بحران کشور ارسال کردند و پس از بررسی و تصویب در دولت برای ابلاغ اعتبارات لازم به سازمان برنامه ارسال شد.
حاجی زاده تاکید کرد فرهنگ سازی برای گسترش چتر بیمه در استان ضروری است و برای این کار شرکت های بیمه در کنار دولت باید مزیت های بیمه گری را برای قشرهای مختلف مردم تبلیغ کرد.
وی ادامه داد: شرکت های بیمه گر باید غرامت ها را در کمترین زمان پرداخت کنند تا مردم اقبال بیشتری به آنها نشان دهند.
به گفته حاجی زاده تلاش می شود در تفاهم نامه ای با صدا و سیما زمینه تبلیغ ، گسترش چتر بیمه ها و تمایل بیشتر مردم به بیمه محصولات خود فراهم شود.
عمادی مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کهگیلویه و بویراحمد نیز در این زمینه گفت: بنیاد مسکن تلاش کرده است پس از نوسازی واحدهای مسکونی روستایی با کمک مردم نسبت به بیمه واحدهای مسکونی اقدام کند که تاکنون ۲۰هزار واحد مسکونی در شهرهای زیر ۲۵هزار نفر جمعیت و پنج هزار واحد مسکونی در روستاها بیمه شده است.
وی از شرکت های بیمه گر خواست برای پرداخت غرامت واحدهای مسکونی همکاری بیشتری با مردم داشته باشند.
براساس آمار سازمان مدیریت و برنامهریزی کهگیلویه و بویراحمد از جمعیت روستایی این استان طی ۴۰ سال گذشته با کاهش ۴۳ درصدی رو به رو بوده است.
این آمار نشان می دهد در ۴۰ سال قبل ۸۷.۳۰ درصد جمعیت استان در روستاها زندگی میکردند اما با مهاجرت به شهرها جمعیت روستایی استان در سال ۹۵، به ۴۴.۳۰ درصد رسیده است .
بیشترین تراکم جمعیت استان بنابر آمار موجود در شهرستان بویراحمد است. تراکم نسبی جمعیت شهرستان بویراحمد در سال ۱۳۹۰ در هر کیلومتر مربع ۵۹ نفر بوده که در سال ۱۳۹۵ به ۷۰ نفر در کیلومتر مربع رسیده است .دلیل اصلی این تراکم بالا ، مهاجرت درون استانی از سایر شهرستانها و مناطق روستایی به این شهرستان است.
نظر شما