به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از «نیواطلس»، فناوری نوین طراحی شده بر اساس موجچالههای طبیعی در آزمایشهای اولیه در استرالیا موفق بوده و پیش بینی میشود تا سال ۲۰۵۰ در حدود ۱.۳ درصد از تقاضای انرژی جهان را تامین کند.
پلتفرم دریایی «یونیویو» (UniWave ) یک موجچاله (blowhole ) مصنوعی است که انرژی امواج اقیانوس را مهار میکند. اکنون تحلیلگران مستقل پیشبینی میکنند که این پلتفرم ارزانترین انرژی تجدیدپذیر موجود در بازار را تولید خواهد کرد و یکی از قابل اتکاترین و قابل پیشبینیترین منابع تامین انرژی است.
اولین بار در سال ۲۰۲۱ گزارشهایی درباره سیستم انرژی موج غلطان (WSE) و یونیویو منتشر شد. این ساختار بتونی طوری طراحی شده است که بطور کارآمد شکل یک موجچاله طبیعی را بازسازی کند. موج چاله یک ساختار یا فرماسیون سنگی یا صخرهای است که موجها را در قسمت پایینی وارد کانال میکند و یک حفره یا سوراخ در قسمت بالایی دارد. وقتی که موجها وارد این کانال میشوند هوای احاطه کننده را از درون سوراخ بیرون میدهند که برخی اوقات آب نیز به همراه آن به بیرون پرتاب میشود.
سامانه یونیویو نیز تاثیر مشابهی ایجاد میکند و به هوا و آب اجازه میدهد تا آزادانه به سمت بالای یک کانال و از درون یک شیر یا دریچه خروجی حرکت کنند. سپس با فروکش کردن موج، شیر بسته میشود و یک خلاء نیرومند در اتاقک ایجاد میشود و هوا با مکش از سمت بالای دستگاه وارد میشود و یک توربین را میچرخاند و برق تولید میکند.
شرکت WSE میگوید که طراحی این شرکت سادهتر و ارزانتر از دستگاههای قبلی است و توربینهای آن نیز دوام بیشتری دارند؛ چرا که آب شور از درون آنها پخش نمیشود. این شرکت یک نمونه ۲۰۰ کیلوواتی تولید کرده است و در ماه ژوئیه آزمایشهای کامل یک ساله را در آبهای منطقه «کینگ آیلند» استرالیا به پایان رساند و گزارش داد که نتایج بسیار خوبی به دست آمده است.
گزارش بررسیهای اولیه «سازمان تحقیقات صنعتی و علمی» استرالیا (CSIRO) حاکی است که دستگاه یک مگاواتی شرکت یونیویو در شکل فعلی خود از توان رقابتی با ژنراتورهای دیزلی برخوردار است. این گزارش حاکی است که فناوری WSE میتواند به هزینه ۰.۰۳۲ دلار برای هر کیلووات ساعت برسد که معادل پایینترین هزینههای تولیدی کنونی با نیروگاههای بادی و خورشیدی است.
در یک سناریوی محافظهکارانه ممکن است تا اواسط سال ۲۰۴۰ طول بکشد تا این فناوری به توان رقابتی با ارزانترین انرژیهای تجدیدپذیر برسد. از سوی دیگر این مزیت وجود دارد که انرژی امواج نسبت به خورشیدی و باد پیشبینیپذیرتر است.
بر اساس این گزارش ، دورنمای فناوری نوظهور انرژیهای پاک بسیار روشن و امیدوارکننده است؛ حتی اگر صرفا برای برخی سایتهای ساحلی مشخص مناسب باشد. سازمان تحقیقات صنعتی و علمی استرالیا پیشبینی کرده است که انرژی امواج به عنوان یک بخش صنعت تولید انرژی میتواند تا سال ۲۰۵۰ تا حد ۱.۳ درصد از تقاضای انرژی جهانی را تامین کند که حدود ۱۷۰ گیگاوات ظرفیت نصب شده خواهد بود.
نظر شما