احداث ۱۰هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر فرصت مناسب برای توسعه این نوع انرژی است

تهران- ایرنا- نایب رییس انجمن سازندگان و تأمین‌کنندگان کالا و خدمات انرژی‌های تجدیدپذیر با اشاره به هدف وزارت نیرو برای احداث ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر گفت: این هدف فرصت خیلی خوبی برای توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر در کشورمان است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «سید محمدجواد موسوی» روز یکشنبه در نشست خبری افزود: بحث توسعه ۱۰ هزار مگاواتی نیروگاه‌های تجدیدپذیر که در وزارت نیروی دولت سیزدهم مطرح و دنبال می‌شود مقرر است چهارهزار مگاوات نیروگاه خورشیدی، ۳ هزار مگاوات نیروگاه بادی و ۳ هزار مگاوات هم سایر انرژی‌های تجدیدپذیر را در کشورمان ایجاد کند.

وی ادامه داد: برای تحقق این هدف مصوبه‌های خوبی هم در دولت و هم در مجلس شورای اسلامی تدوین شده و این فرصت خیلی خوبی برای شرکت‌های بخش خصوصی است تا وارد کار شده و به توسعه این نوع انرژی‌ها کمک کنند.

نایب‌ رییس انجمن ساتکا خاطرنشان کرد: جهان حرکت به سمت رهایی از انرژی‌های فسیلی را از مدت‌ها پیش آغاز کرده و برای سال‌های ۲۰۳۰ و ۲۰۵۰ برنامه‌ریزی کرده تا استفاده از انرژی‌های فسیلی را محدود کرده و بیشتر انرژی خود را از تجدیدپذیرها تأمین کند.

موسوی گفت: در سال ۲۰۲۱ حدود ۸۰ درصد یعنی بیش از چهار پنجم  نیروگاه‌های احداث شده در جهان متعلق به انرژی‌های تجدیدپذیر بود که نشان از ظرفیت خیلی خوب این بخش است.

وی ادامه داد: در کشورمان حدود ۳۷ هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی کوچک‌مقیاس پشت‌بامی وجود دارد که دو سوم ظرفیت نیروگاه‌های تجدیدپذیر این کشور محسوب می‌شود.

نایب‌ رییس انجمن ساتکا افزود: کشور ما هم اگر برنامه‌های خوبی طراحی و اجرا شود می‌توان باتوجه‌به ظرفیت‌های خوب خورشیدی و بادی کشور به توسعه این نوع انرژی کمک کرد.

موسوی خاطرنشان کرد: می‌توان حدود یک میلیون نیروگاه خورشیدی خانگی در کشور احداث کرد که حدود ۵ هزار مگاوات برق تولید خواهد کرد و بخشی از نیاز شبکه از این طریق تأمین کرد.

وی گفت: اگر دولت نرخ خرید تضمینی را به‌درستی تعیین و تسهیلات مناسب در اختیار مالکان خانه‌ها قرار دهد می‌توان به‌راحتی به توسعه نیروگاه‌های پشت‌بامی دست‌یافت.

نایب‌ رییس انجمن ساتکا به وجود نزدیک به ۸۰۰ شهرک و ناحیه صنعتی در کشور اشاره کرد و خاطرنشان ساخت: حدود ۵۰ هزار واحد صنعتی در این شهرک‌ها فعال هستند که می‌توانند سقف مکان‌های خود را به احداث نیروگاه‌های کوچک‌مقیاس اختصاص دهند.

موسوی ادامه داد: هرکدام از این واحدها اگر فقط ۲۰۰ کیلووات نیروگاه بر روی پشت‌بام خود نصب کنند نیاز ۱۰ هزار مگاواتی کشور را پاسخ خواهند داد.

وی به ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانش‌بنیان اشاره کرد و گفت: این ماده فرصت خوبی برای توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر است.

نایب‌رئیس انجمن ساتکا ادامه داد: اکنون کشورمان درگیر خشکسالی‌های متمادی است که زمین‌های زیادی را بایر کرده است دولت می‌تواند با حمایت از بخش تجدیدپذیرها کمک کند تا این زمین‌ها تبدیل به مزارع خورشیدی شده و هم ایجاد اشتغال کند و هم درآمد پایداری ایجاد شود.

همایش نیروگاه‌های حمایتی  آبان‌ماه برگزار می‌شود

در ادامه این نشست «محمود کریمی» عضو هیات مدیره انجمن ساتکا از برگزاری همایش نیروگاه‌های حمایتی در آبان‌ماه خبر داد و گفت: تلاش می‌شود در این همایش راهکارهای اجراشدن سریع‌تر نیروگاه‌های حمایتی از زبان متولیان دولتی و فعالان بخش خصوصی برای رسیدن به راه‌های بهتر بررسی شود.

وی به راهکار جدید دولت سیزدهم در استفاده از ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید برای توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر اشاره کرد و خاطرنشان ساخت: طبق این روش مقرر است اصل سرمایه‌گذار پس از ۶ سال برگشت شده و نیروگاه نیز پس از آن به خود سرمایه‌گذار واگذار شود.

عضو هیات مدیره انجمن ساتکا افزود: نوسان نرخ ارز سبب می‌شود این راهکار کارایی لازم را نداشته باشد و دولت باید در این زمینه فکری اساسی ارائه کند.

کریمی ادامه داد: همین نوسان نرخ ارز سبب شده از نظر فعالان خصوصی موضوع چندان جذاب نباشد و بیشتر شرکت‌هایی که مراجعه کرده‌اند  خصولتی هستند.

وی از کندی پیش برد امور در بخش دولتی انتقاد کرد و گفت: این تأخیر در اعلام قیمت‌های خرید تضمینی سبب می‌شود زمانی که نرخ‌ها اعلام می‌شود دیگر برای بخش خصوصی جالب‌توجه نباشد و برای همین مراجعه کمتری داشته باشد.

عضو هیات مدیره انجمن سازندگان و تأمین‌کنندگان کالا و خدمات انرژی‌های تجدیدپذیر ایران با بیان این‌که دو مسیر اصلی برای توسعه تجدیدپذیرها در نظر گرفته شده که یکی از آنها ماده ۶۱ قانون اصلاح سوخت و دیگری ماده ۱۲ است، افزود: در ماده ۶۱ به‌صورت قرارداد تضمینی و طولانی‌مدت و بر اساس یک نرخ پایه انعقاد صورت می‌گیرد.

وی خاطرنشان  کرد: دولت جدید ماده ۱۲ را به این بخش اضافه کرده که مبنای این طرح نیز سوخت صرفه‌جویی شده است؛ اما بر اساس مناقصه و قرارداد کوتاه‌مدت شش‌ساله تبیین می‌شود.

عضو هیات مدیره انجمن ساتکا با بیان این‌که هرچند قرارداد ماده ۱۲ مزیت‌هایی دارد؛ اما در برخی مواقع حداکثر نرخی که اعلام می‌شود برای بخش خصوصی جذابیت ندارد و عمدتاً خصولتی‌ها وارد این حوزه می‌شوند، گفت: هرسال نرخ خرید تضمینی توسط وزارت نیرو اعلام می‌شود؛ اما اکنون باوجود گذشت شش ماه از سال هنوز این نرخ اعلام نشده و زمانی که اعلام می‌شود به دلیل وقفه زمانی باز هم صرفه اقتصادی نخواهد داشت.

وی با اشاره به مزیت‌های انرژی‌های خورشیدی در دنیا گفت: یکی از دلایل اصلی برای توسعه تجدیدپذیرها بحث پدافند غیرعامل است. اگر یک نیروگاه بزرگ از مدار خارج شود تهدیدی برای شبکه به‌حساب می‌آید این در حالی است که نیروگاه‌های خورشیدی به‌صورت کوچک‌مقیاس در کل کشور پخش می‌شوند و این موضوع به ایمنی شبکه کمک می‌کند.

کریمی ادامه داد: موضوع دیگر تولید در محل مصرف است که هزینه‌های انتقال را کاهش می‌دهد. همچنین از این نیروگاه‌ها به‌منظور تعادل شبکه نیز استفاده می‌شود؛ اما در کشور ما آن‌طور که باید به این بخش توجهی نشده است.

عضو هیئت‌مدیره انجمن ساتکا با بیان این‌که در ترکیه ۹۴ درصد نیروگاه‌های احداث شده زیر یک مگاوات و در آلمان ۶۷ درصد زیر ۵۰۰ کیلووات و در استرالیا ۷۰ درصد زیر ۱۰۰ کیلووات است خاطرنشان  کرد: در ایران ۹۰ درصد نیروگاه‌های نصب شده بالای یک مگاوات و ۱۰ درصد زیر یک مگاوات است.

عضو هیات مدیره انجمن سازندگان و تامین‌کنندگان کالا و خدمات انرژی‌های تجدیدپذیر ایران گفت: براساس مصوبه مجلس شورای اسلامی شش هزار میلیارد تومان وام کم بهره به افراد تحت پوشش کمیته امداد، هلال احمر و افراد کم درآمد برای ساخت نیروگاه پشت‌بامی داده می‌شود که درآمد ماهانه آن‌ها از این محل به طور میانگین بین پنج تا شش میلیون تومان تخمین زده می‌شود.

کریمی با بیان این‌که ۱۴۰ میلیون تومان وام کم‌بهره به متقاضیان این بخش برای احداث یک نیروگاه پنج مگاواتی داده می‌شود، گفت: قرار بر این بود که وام ۱۲۰ میلیون تومان باشد و مابقی از طریق کمک‌های بلاعوض پرداخت شود. این یک تسهیلات ۲۰ساله برای مددجویان خواهد بود به همین دلیل پیشنهاد داده‌ایم که از تجهیزات مناسب استفاده شود.

وی با اشاره به میزان استقبال مددجوها از این طرح گفت: باتوجه‌به این‌که وام پرداختی با سود چهار درصد است استقبال از این طرح مناسب بوده؛ اما پیش‌تر لازم است تا زیرساخت‌های اجرای طرح فراهم شود چرا که به دلیل واردات ۸۰ درصد تجهیزات، ساخت پنل ممکن است قیمت با تغییراتی روبه‌رو باشد.

به گفته کریمی، تاکنون ۴ هزار نیروگاه نصب شده و اقساطی که برای بازپرداخت این وام در نظر گرفته شده هفت‌ساله است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha