به گزارش روز دوشنبه ایرنا، این رسانه افزود: در حالی که بایدن نحوه پاسخگویی به تصمیم عربستان را بررسی می کند، وی با دو خواسته دموکرات ها برای توقف فروش سلاح و کاهش همکاری امنیتی با عربستان مواجه است.
تحلیلگران می گویند اگر بایدن در مسیر عمل به هشدار خود که از بیان جزییات آن خودداری کرده گام بردارد فضای چندانی برای مانوردهی در مقابل عربستان ندارد. دولت او فروش سلاح های «تهاجمی» به عربستان را سال گذشته همزمان با روی کار آمدن بایدن متوقف کرد که به دلیل نگرانی از استفاده از چنین سلاح هایی در یمن بود. با این حال فروش سلاح های دفاعی به عربستان ادامه دارد.
تحلیگران می گویند عربستان نیز شریک مهمی برای منافع آمریکا در منطقه است که شامل همکاری در زمینه ضد اطلاعات و تلاش ها برای مهار به اصطلاح تهدید ایران و گروه های نیابتی این کشور است.
دولت بایدن نشست «کارگروه» شورای همکاری خلیج فارس و آمریکا را که قرار بود در ماه جاری در ریاض برگزار شود، به تعویق انداخته است. در این گردهمایی قرار بود درباره همکاری نظامی و تهدیدات منطقهای بهویژه از سوی ایران بحث شود. اقدام بایدن در تعویق این نشست تا حدی نمادین تلقی شده است.
«تام کاراکو» مدیر برنامه موشکی در مرکز مطالعات بین المللی و راهبردی گفت: چنین واکنشی قابل درک است اما عوامل و ادله قوی دیگری وجود دارند که نشان می دهند همکاری دو کشور باید ادامه داشته باشد. حفظ قدرت دفاعی و بازدارندگی به نفع دو کشور است.
وزارت خارجه آمریکا عمدتا به وعده بایدن درباره تجدیدنظر در روابط با ریاض به دنبال تصمیم اوپک پلاس درباره کاهش تولید نفت اشاره کرده است. با این حال مقام های آمریکایی تصدیق می کنند که حضور آمریکا در عربستان از دارایی های پنتاگون در منطقه حفاظت می کند.
با این حال بایدن که گفته با کنگره درباره واکنش به عربستان همکاری خواهد کرد همچنان باید دامنه خشم عمومی در درون حزب خود را نیز مدنظر داشته باشد.
باب منندز رئیس دموکراتیک کمیته روابط خارجه سنا از دولت خواسته است «فورا فروش تسلیحات به عربستان و همکاری امنیتی با این کشور را متوقف کند».
وی همچنین گفت که آمریکا نباید تا زمانی که عربستان موضع خود را در قبال جنگ اوکراین مشخص نکرده درباره هر گونه همکاری با ریاض چراغ سبز نشان دهد.
کریس مورفی رئیس دموکرات کمیته روابط خارجی سنا نیز پیشنهاد داده موشک های ۲۸۰ هوا به هوا از عربستان به اوکراین منتقل شود و سامانه های دفاع هوایی پاتریوت در عربستان به اوکراین منتقل شود.
خشم واشنگتن به دنبال فشار عربستان بر دولت بایدن برای تقویت روابط همکاری دو کشور بروز کرده است. عربستان خواستار تقویت به اشتراک گذاشتن اطلاعات امنیتی و تحکیم همکاری دو کشور است.
عربستان که طی چند دهه آمریکا را حامی امنیت خود دانسته است، یکی از خریداران بزرگ سلاح های امریکایی است. هزینه نظامی عربستان در سال ۲۰۲۱ میلادی ۵۵.۶ میلیارد دلار برآورد شده است. بر اساس گزارش موسسه تحقیقات بین المللی صلح استکهلم عربستان یک چهارم از فروش تسلیحاتی آمریکا را در سال های ۲۰۱۷ و ۲۰۲۱ را تشکیل می داد.
اما از زمان روی کار آمدن بایدن همکاری امنیتی یکی از نکات اختلافی مهم در روابط دو کشور بوده است.
ریاض از تصمیم بایدن برای تعلیق فروش سلاح های تهاجمی و انتقاد او از قتل جمال خاشقچی نویسنده عرب خشمگین است. بایدن وعده داده روابط کشورش با عربستان را ارزیابی کند و از معامله با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان خودداری کند.
امسال نشانه هایی از کاهش تنش بین دو کشور بروز کرد. مقامات ارشد دولت بایدن تعهدات واشنگتن به دفاع از عربستان را تکرار کردند و به ارزیابی جدیت ریاض برای پایان دادن به جنگ یمن پرداختند.
بایدن ظاهرا متقاعد شده که به رغم همه نگرانی هایش درباره مسائل حقوق بشری عربستان به نفع آمریکا است به دنبال همکاری عربستان در بخش های انرژی و سیاست خاورمیانه باشد. در رابطه با حمله روسیه به اوکراین، آمریکا از ریاض خواسته به تثبیت بازارهای انرژی کمک کند. بایدن در ماه ژوئیه به عربستان رفت و با بن سلمان مذاکره کرد.
اما قمار ریاض در کاهش تولید نفت دستم هر گونه فرصتی را برای تعمیق روابط امنیتی با آمریکا نابود خواهد کرد.
مقامات سعودی به دنبال دفاع از تصمیم خود برای کاهش تولید نفت هستند و تاکید دارند که این تصمیم سیاسی نبوده و بر اساس معیارهای اقتصادی اتخاذ شده است.
وابستگی ریاض به سامانهها و مهمات آمریکایی در سال جاری زمانی برجسته شد که با تشدید حملات حوثی های یمن به نیروهای ائتلافی، عربستان مجبور شد برای تقویت ذخایر موشکهای رهگیر پاتریوت ساخت آمریکا به همسایگان خود در خلیج فارس رجوع کند. حوثی ها در جریان مداخله عربستان سعودی در درگیری های یمن، بارها شهرها، فرودگاه ها و زیرساخت های نفتی عربستان را هدف قرار داده اند.
این فقدان موشک های رهگیر تا حدی به خرید تسلیحات مربوط می شد، اما در ریاض نیز به عنوان نشانه ای از تغییر روابط با واشنگتن تلقی می شد.
تحلیلگران می گویند به رغم همه تنش های سیاسی به نفع دو کشور است که همکاری امنیتی خود را حفظ کنند.
نظر شما