۱ آبان ۱۴۰۱، ۱۴:۱۶
کد خبرنگار: 926
کد خبر: 84921095
T T
۸ نفر

برچسب‌ها

همایش بین‌المللی ابوالفضل بیهقی در سبزوار برگزار شد

سبزوار- ایرنا- دوازدهمین همایش بین‌المللی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی، مورخ نامدار قرن پنجم هجری قمری و پدر نثر فارسی، روز شنبه در دانشگاه حکیم سبزواری گشایش یافت.

به گزارش ایرنا، معاون استاندار و فرماندار ویژه سبزوار در آیین گشایش این رویداد فرهنگی بین المللی گفت: برگزاری این همایش به صورت مستمر باعث ایجاد یک دیپلماسی فرهنگی در منطقه و به ویژه در کشورهای فارسی زبان شده است.

حسین ابراهیمی کُردیانی افزود: برپایی این رویداد فرهنگی و ادبی، باعث نزدیکی کشورهای همسایه شده و جایگاه و نقش ادبیات فارسی در دنیا را بیش از پیش نشان می‌دهد.

وی ادامه داد: ارتباط دانشگاه حکیم سبزواری با دیگر دانشگاه‌ها و نیز با استادان برتر حوزه زبانشناسی در سراسر دنیا، بستری مناسب برای رشد و بالش دانشجویان این دانشگاه محسوب می‌شود که علاوه بر افزودن به دانش خویش، در راستای بسط و توسعه زبان و ادبیات فارسی تلاش کنند.

ورود فرهنگ به سیاست باعث تلطیف آن می‌شود

همایش بین‌المللی ابوالفضل بیهقی در سبزوار برگزار شد

دبیر همایش بین المللی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی نیز در آیین افتتاحیه این همایش گفت: یکی از درس‌های بهقی در تاریخ ماندگارش این است که ورود فرهنگ و ادب به حوزه سیاست، باعث تلطیف این حوزه می‌شود.

دکتر مهیار علوی مقدم افزود: دیپلماسی نثر فارسی و تاریخ بیهقی بسیار زیباست که می‌تواند الگو و سرمشقی باشد که با نگاه فرهنگی به همه حوزه‌های دیگر بنگریم.

وی ادامه داد: تاریخ بیهقی نشان می‌دهد که می‌توان با نگاهی فرهنگی نسل جوان را شناخت و دانشجویان را تغذیه فرهنگی کرد.

دبیر همایش بین المللی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی تصریح کرد: ۱۱۰ مقاله به دبیرخانه این همایش ارسال شده که چکیده تمام این مقالات در کتاب « نثر پرنیانی» منتشر می‌شود و ۳۰ مقاله نیز توسط نویسندگان طی سه روز برگزاری این همایش ارائه می‌شود.

قائم مقام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در اموربین الملل و رییس مرکز همکاری های علمی بین المللی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز در سخنرانی مکتوبی که به این همایش فرستاده بود، خاطرنشان کرد: از دیرباز تاکنون، بیهق، اندیشمندان، فرهیختگان و دانشمندانی بزرگ و توانا ار در دامن خود پرورانده است. اندیشمندان و فرهیختگانی که موجبِ سربلندی و افتخارآفرینی برای زادگاه خود ـ سبزوار ـ و خطه پهناور و فرهنگ‌باور خراسان و نیز سرزمین ایران شده‌اند.

دکتر وحید حدادی اصل افزود: در این میان ابوالفضل محمدبن حسین بیهقی دبیر، پدر نثر فارسی، یکی از پرآوازه‌ترین نویسندگانی است که بیهق، خراسان و تمام ایران به وجود او می‌بالند.

وی ادامه داد: او گزارشگر حقیقت است و تاریخ بیهقی نمونه‌ای کم مانند از بهترین و کامل‌ترین تاریخ‌ها است که می‌توان نگاشت.

قائم مقام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در امور بین الملل اظهار کرد: روش تاریخ‌نویسی بیهقی بر پایه‌ شیوه‌ دقیق علمی، حقیقت‌جویی و بهره‌ گرفتن از معیار خردمندی رویدادها استوار شده است و بیهقی در سنجش نیک و بد و رفتار شایست و ناشایستِ حاکمان روزگار، هیچ واهمه‌ای به خود راه نمی‌دهد.

حدادی اصل ادامه داد: تاریخ بیهقی، گنجینه‌ای ارزشمند از امثال و حکم و پند و دانسته های فرهنگی، جغرافیایی و سیاسی است و نثر وی نمونه‌ای عالی از متن‌های ادبی است.

به گزارش ایرنا، در این نشست، از سه اثر مکتوب «نثر پرنیانی»، «نگارخانه هنروستا» و کتاب « گزارش تصحیح تاریخ بیهقی» رونمایی شد.

سخنرانی، اجرای نماهنگ، بیهقی خوانی و شعرخوانی با محوریت ابوالفضل بیهقی از دیگر بخش‌های نخستین روز برگزاری این همایش بود.

روز اوّل آبان، از سال ۱۴۰۱ به نام روز ملّی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی در تقویم ملّی کشور ثبت شده است.

ابوالفضل بیهقی، تاریخ‌نگار قرن پنجم هجری قمری و نگارنده کتاب تاریخ بیهقی از مورخان دوره غزنوی است که سال ۳۸۵ قمری در قریه حارث آباد بیهق (سبزوار) متولد شد.

وی بعد از کسب فضایل به دیوان رسایل محمودی راه یافت و در خدمت خواجه بونصر مشکان به کار پرداخت و در خدمت سلاطین غزنوی به سر برد.

بسیاری از مورخان بر این عقیده اند که تاریخ بیهقی، دورهٔ حکومت غزنویان را دربر می‌گیرد اما از متن کتاب مشخص می‌شود که بیهقی بازگویی وقایع را از سال ۴۰۹ آغاز کرده و تا کمی پیش از مرگش، حدود سال ۴۷۰، ادامه داده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha