نگرانی شبه نظامیان وابسته به آمریکا از عادی سازی روابط آنکارا و دمشق

تهران - ایرنا- یک سرکرده ارشد نظامی گروه موسوم به "نیروهای دموکراتیک سوریه" (قسد) وابسته به آمریکا نگرانی خود را از عادی‌سازی کامل روابط دمشق و آنکارا ابراز داشت.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، «مظلوم عبدی» از سرکردگان ارشد نظامی قسد به روزنامه سعودی الشرق الاوسط از عادی‌سازی کامل روابط میان آنکارا و دمشق ابراز نگرانی کرد و چنین اقدامی را به زعم خود "برای آینده مردم سوریه بسیار خطرناک" خواند.

این سرکرده ارشد قسد مدعی شد که عادی‌سازی کامل روابط، سوریه را از هرگونه راه‌حل سیاسی جدی دور می کند.

او افزود که تاکنون چند دور گفت‌ و گوی قسد با  دولت سوریه به نتایج ملموسی نرسیده است.

شبه‌نظامیان قسد وابسته به نظامیان آمریکایی هستند که در شرق و شمال شرق سوریه حضور دارند.

دولت سوریه بارها تاکید کرده است که این شبه‌نظامیان و آمریکا در شرق و شمال شرق این کشور هدفی جز غارت نفت ندارند و به حضور غیر قانونی آنان پایان خواهد داد.

در آخرین مورد، نماینده دائم سوریه در سازمان ملل بامداد چهارشنبه در سخنانی بر ضرورت پایان هرگونه حضور غیر قانونی نظامی خارجی غیرقانونی در این کشور تاکید کرد.

بسام صباغ نماینده دائم سوریه در سازمان ملل در جریان جلسه شورای امنیت تاکید کرد: هرگونه حضور غیرقانونی نظامی در خاک سوریه نقض منشور سازمان ملل و نقض قوانین بین‌المللی است و باید فورا پایان یابد.

این درحالی است که خبرگزاری رویترز ۲۴ شهریور گذشته به نقل از چهار منبع که نام شان را ذکر نکرد، گزارش داد که «هاکان ویدان» رئیس سازمان اطلاعات ملی ترکیه و «علی مملوک» رئیس اطلاعات سوریه هفته پیش از آن در دمشق دیدار کردند.

ویدان و مملوک در طی دیدارهای خود  طی چند هفته گذشته چگونگی دیدار وزرای خارجه دو کشور را ارزیابی کردند.

پیش تر نیز خبرگزاری اسپوتنیک روسیه به نقل از منابعی گزارش داده بود که ترکیه برای گروه موسوم به ائتلاف معارضان سوریه ضرب الاجلی برای خروج از خاک این کشور تعیین کرده است.

منابع خبری نیز فاش کرده بودند که رئیس دستگاه اطلاعات ترکیه و رئیس دفتر امنیت ملی سوریه زیر نظر روسیه در مسکو با یکدیگر دیدار کرده‌اند؛ امری که منابع ترکیه‌ای آن را طبیعی و در راستای امکان ترمیم روابط دو طرف توصیف می‌کنند.

طرف سوری در این دیدار خواهان تعیین جدولی زمانی برای عقب نشینی نظامیان ترکیه از سوریه، احترام به حق حاکمیت سوریه، توقف حمایت از گروهک جدایی ‌طلب و کنترل دگر باره سوریه بر گذرگاه مرزی "باب الهوی" واقع در مرز استان ادلب سوریه با ترکیه و نیز کنترل دوباره دمشق بر منطقه ادلبِ تحت کنترل گروه‌های مسلح مورد حمایت آنکارا به همراه بازگشایی جاده مهم " M ۴" شده است که دریای مدیترانه را به منطقه مرزی عراق مرتبط می‌کند.

در این دیدار مطالبات دیگر سوریه نظیر کمک به این کشور برای دور زدن تحریم‌های غرب و بازگشت این کشور به اتحادیه عرب و کمک به روند بازسازی سوریه و کنترل دوباره دمشق بر منابع نفتی و گازی خود در منطقه شرق فرات نیز مطرح شده است.

روابط سوریه و ترکیه هنوز به سطح سیاسی نرسیده است اما دوطرف در اظهار نظر مقامات خود به نوعی برای از سرگیری روابط سیاسی ابراز تمایل کرده اند؛ هرچند هنوز برگزاری دیداری در این سطح از سوی دو طرف تایید نشده است.

سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه چندی پیش به انتشار برخی خبرها درباره احتمال دیداری بین "رجب طیب اردوغان" و "بشار اسد" روسای جمهور ترکیه و سوریه واکنش نشان نداد و گفت: اکنون زمینه سیاسی برای انجام این دیدار وجود ندارد و ترکیه نیز تلاش هایی در این خصوص ندارد.

رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه پیشتر  ر خصوص دیدارش با بشار اسد همتای سوری‌اش گفته بود که شاید زمان آن فرا برسد، با وی دیدار کنم.

این اظهار نظر اردوغان پس از آن بیان شد که روزنامه "حریت" ترکیه از اعلام تمایل رئیس جمهوری ترکیه برای دیدار با اسد در صورت شرکت در اجلاس سران شانگهای خبر داده بود.

اما "اوزغور بورصلی" دبیرکل حزب اپوزیسیون "الوطن" ترکیه ۱۱ مهرماه به نسخه ترکی روزنامه "ایندیپندنت" از عزم رهبر و تعداد دیگری از اعضای ارشد این حزب برای سفر قریب الوقوع به دمشق خبر داده و گفته بود: تعیین تاریخ سفر به دلیل مشغله های کاری دو طرف دشوار است، ولی قطعا این دیدار در آینده بسیار نزدیک انجام خواهد شد

وی توضیح داد که هیئت اعزامی به دمشق  شامل دوگو پیرینجک، رئیس حزب «الوطن»، هیثم سنجق تاجر و عضو سابق حزب عدالت و توسعه و تعدادی از چهره های متنفذ از جمله وزیران و مقامات سابق ترکیه خواهد بود.

به گفته برخی تحلیلگران سیاسی، اردوغان برای اینکه بتواند در انتخابات سال آینده ریاست جمهوری رای لازم را کسب کند، نیاز دارد تا با دولت سوریه وارد گفت وگو شده و زمینه بازگشت دو میلیون آواره سوری از ترکیه به کشورشان را فراهم کند؛ بویژه که ترکیه با شرایط دشوار اقتصادی روبرو است و این امر بر سطح نارضایتی مردم از دولت و حزب حاکم عدالت و توسعه افزوده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha