استاد دانشگاه: ایمنی سازه‌ها و بازبینی مقررات طرح‌های عمرانی الزامی است

شهرری- ایرنا- معاون مرکز نوآوری یاس و استاد دانشگاه بین المللی اهل بیت (ع) گفت: توجه به ایمنی سازه ها و بازبینی مقررات مربوط به طرح‌های عمرانی در لایه های مختلف مدیریتی از الزامات بسیار مهم است که باید مورد توجه قرار گیرد.

به گزارش ایرنا، طی سال های گذشته در نقاط مختلف کشور به خصوص تهران و به تازگی در آبادان، شاهد وقوع حوادث ریزش ساختمان های بلند مرتبه بودیم، ریزش بنای ساختمان پلاسکو، حادثه ای که برای ساختمان دی کلینیک سینا اطهر و متروپل آبادان رخ داد.

هر کدام از این اتفاقات تلخ حادثه دیدگان بسیاری را بر جای گذاشت و خسارت های قابل توجهی را به بار آورد، پس از وقوع این حوادث بسیاری از اعضای نظام مهندسی در خصوص لزوم تاکید بر ایمنی بناها و سختگیری در نظارت ها پافشاری کردند و سخنرانی های بسیاری را داشتند.

دکتر مهدی شالچی طوسی از اعضای نظام مهندسی ساختمان، معاون مرکز نوآوری یاس و استاد دانشگاه بین المللی اهل بیت که در جوار حرم مطهر حضرت امام خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی قرار دارد در این زمینه اطلاعاتی را در اختیار خبرنگار ایرنا قرار داده است.

مهدی شالچی طوسی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به حوادثی که طی سال های گذشته برای بناهای بزرگ از جمله پلاسکو و ساختمان متروپل رخ داد، افزود: دلایل فروریختن این برج های بزرگ و بناها، بسیار پیچیده است که علاوه بر قصور عمرانی، نظارتی و نوع مصاحل مورد استفاده را شامل می شود.

وی یادآورشد: دلایل وقوع شکست سازه در این برج های غول‌پیکر، با نوع مدیریت، نوع صدور مجوزهای لازم برای ساخت و ساز و امثال آن نیز گره خورده است.

فرو ریختن سازه ها مختص ایران نیست

شالچی طوسی اظهارداشت: هر چه از قصور تمام اجزای دست‌اندرکار، از پیمانکار گرفته تا مدیر و شهردار، در این پروژه بگوییم، باز هم کم است اما باید متوجه بود که این دست حوادث مختص ایران و ایرانی‌ها نیست و در بسیاری از کشورهای جهان، نظیر این حوادث را دیده‌ایم و شنیده‌ایم. عمده‌ترین دلایل ریزش این ساختمان‌ها، کوتاهی و بی توجه دقیق پیمان‌کاران به استفاده از مصالح ساختمانی با کیفیت و رانت است.

دکترای عمران سازه عضو سازمان نظام مهندسی استان تهران گفت: نگاهی به این وقایع جبران‌ناپذیر نشان می دهد که توجه به ایمنی سازه‌ها و بازبینی مقررات مربوط به پروژه‌های عمرانی در لایه‌های مختلف مدیریتی از الزامات بسیار مهم در تمام جهان است که در ایران نیز باید به نحو احسن انجام شود و بدون شک توقع مردم از مسئولان ذی‌صلاح در پی جلوگیری از وقوع چنین حوادثی، همین خواهد بود.

فرسودگی مصالح ساختمانی در طول زمان اجتناب‌ناپذیر است

وی خاطرنشان کرد: میله‌های فولادی در عناصر بتنی که در معرض کلرید یا محیط‌های شور قرار دارند مانند دال‌ها و ستون‌های موجود در پارکینگ‌های زیرزمینی؛ به مرور زمان خورده می‌شوند و مواد بتنی حاوی سیلیس فعال به دلیل واکنش‌های قلیایی ممکن است دچار ترک‌خوردگی شدید شوند، از همین رو فرسودگی مصالح ساختمانی بارزترین دلیل ریزش ساختمان است، اما چالش‌های دیگری نیز در این میان مقصر هستند.

شالچی طوسی ادامه داد: حادثه غم انگیز آبادان ابعاد گسترده‌ای دارد که درهای بسته زیادی را پیش روی بسیاری از مسئولان و مهندسان کشور گشود.

معاون مرکز نوآوری یاس و استان دانشگاه بین المللی اهل بیت(ع) گفت: در کنار توجه به تبعات بسیار سنگین از بین رفتن شماری از هم‌وطنان و داغ‌دار شدن خانواده‌های زیادی در آبادان، باید نگاه بسیاری از مسئولان به کلیات این فاجعه به گونه‌ای باشد که راه‌ هرگونه تکرار این حوادث در هر مقیاس و اندازه‌ای در سراسر کشور بسته شود. مسئولین باید بدانند که پیکر ساختمانی و عمرانی کشور، دیگر تاب تکرار چنین حوادثی را نخواهد داشت.

برای جلوگیری از تکرار حوادثی مانند فروریختن ساختمان های بلند مرتبه باید چه کنیم؟

وی به راهکار مناسب برای جلوگیری از تکرار حوادث مشابه مترو پل اشاره و اعلام کرد: بالابردن انگیزه مهندسان ناظر ساختمان با افزایش حق الزحمه ناچیز آنان، افزایش قدرت و نفوذ کلام آنان با زیاد کردن اختیارات قانونی، نظارت و بازرسی مکرر به روی ناظران و بازرسان ساختمانی،  الزام به گذراندن دوره های حقوق مهندسی در دانشگاه و سازمان نظام مهندسی و پنج ناظره شدن ساختمان ها در تمامی استان ها از جمله این راهکارهاست.

شالچی طوسی اضافه کرد: اجبار و الزام ساخت و ساز توسط مجری ذیصلاح حقیقی یا حقوقی دارای پروانه،  الزام و اجبار آزمایش مکانیک خاک قبل از مراحل گرفتن جواز ساخت برای تمامی پروژه ها و تمامی استان ها، الزام و اجبار آزمایش های بتن، فولاد و جوش در هر مرحله و برای تمامی پروژه ها و تمامی استان ها و الزام به طراحی و اجرای سازه نگهبان برای تمامی پروژه و تمامی استان ها از دیگر راهکارها قلمداد می شود.

این استاد دانشگاه گفت: تایید صلاحیت پیمانکاران ساختمانی،  بازرسی مرتب برنامه ریزی شده توسط همه ارگان ها(شهرداری- نظام مهندسی – آتش نشانی و ...)، استفاده از تکنولوژی روز در طراحی و اجرای سازه،  افزایش قدرت بازدارندگی هشدار ها برای سازندگان، غربالگری لایه های مدیریتی و جلوگیری از هر گونه منفعت طلبی از دیگر راهکارهای برای جلوگیری از تکرار حوادث مشابه به شمار می آید.

 درس هایی از حوادث مشابه ریزش ساختمانها

وی افزود: در جایی که خیز تیرهای اصلی سازه بیشتر از محدوده های مجاز باشد، ساختمان ناایمن و ادامه بهره برداری آن، بدون تدابیر فنی غیر ممکن است.

شالچی طوسی یادآورشد: تمامی اقدامات و پیش گیری ها برای جلوگیری از اتفاقات طبیعی، غیرمترقبه و حوادث باید در تمامی سازه ها و ابنیه ها اجرایی و لازم الاجرا شود.

معاون مرکز نوآوری یاس و استاد دانشگاه بین المللی اهل بیت(ع) اظهارداشت: آیین نامه ها، دستورالعمل های فنی، مقررات ملی ساختمان و... آرشیو کتابخانه ای نیستند، الزاماتی هستند که باید توسط تمامی دست اندرکاران ساخت و ساز در کشور اجرایی شود.

وی تصریح کرد: با وجود تحصیل کرده های فراوان در رده کاردانی، کارشناسی، ارشد و دکتری ساختمان، چرا نظامات اجرایی کشور به کارگیری این همکاران فنی را در تمامی مراحل اجرایی ساختمان و به صورت تمام وقت در همه جزییات ساختمان پیش بینی و عملیاتی نکرده اند؟

شالچی طوسی خاطر نشان کرد: چرا مهم ترین ابزار کنترلی در ساخت و سازها که همانا آزمایشگاه‌های فنی و مکانیک خاک هستند به صورت الزام آور در مباحث گزارش های مهندسان ناظر و در فرآیند کنترل و اخذ پایان کار ساختمان ها پیش بینی نشدند.

این عضو سازمان نظام مهندسی استان تهران با بیان اینکه طرح های جامع و تفصیلی شهرهای کشور نیازمند بازنگری جدی بر اساس توسعه های ناموزون شهرها دارند، گفت: آیین نامه ۲۸۰۰ زلزله در تمامی ساختمان های کشور (ویلایی یا بلند مرتبه) و حتی ساختمان های روستایی، آجری، بلوک سیمانی و... با الزامات پیش بینی شده باید اجرایی و عملیاتی شود.

وی ادامه داد: با برخی تخلف ها در ساختمان سازی و دریافت درآمد برای برخی شهرداری های کشور با این روش، نمی توان ایمنی را برای ساختمان ها و رعایت استانداردها را در ضوابط شهری انتظار داشت،  رانت، رشوه، بده بستان و امثال چنین تخلفاتی، مهلک ترین سم برای زدایش و نابودی استانداردها، مشخصات، ضوابط و مقررات است.

شالچی طوسی اعلام کرد: قوانین چند ۱۰ ساله نظام مهندسی و قوانین شهری (کمیسیون های ۵, ۱۲ و... و.)، مواد  ۱۰۰، ۷۷، ۹۹ و دیگر قوانین مشابه قانون شهری، همچنین قانون انتخابات شورای شهر و شهرداران نیاز به بازنگری اساسی و تحول بنیادین دارد.

این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه سازندگان ساختمان الزاما باید متخصصان رشته مرتبط به امر ساختمان باشند، گفت: مباحث مربوط به مقررات ملی ساختمان (مباحث ۲۲ گانه) باید توسط وزارتخانه های راه و شهرسازی، کشور و صمت، به طور جدی در ساخت و سازهای شهری و روستایی و در بحث مصالح مرتبط اجرایی و حتمی شود.

وی اضافه کرد: ساختمان های بسیاری در کشور در وضعیت متروپل ساخته شده و یا در حال ساخت هستند، پس تا دیر نشده رسیدگی به آنها در اولویت برنامه های عاجل دستگاه های مرتبط قرار گیرد.

اهداف دانشگاه

دانشگاه بین‌المللی اهل‌بیت مؤسسه‌ای غیردولتی و وابسته به مجمع جهانی اهل‌بیت در جنوب تهران است که در سال ۱۳۸۳ شمسی، در قالب یک مرکز دانشگاهی محدود تأسیس شد و در سال ۱۳۹۰ش به دانشگاهی جامع تبدیل شد و فعالیت خود را آغاز کرد. این دانشگاه در زمینه آموزش دانشجویان غیرایرانی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری فعالیت می‌کند.

این دانشگاه دانشجویانی از کشورهای آسیایی و آفریقایی؛ مانند ترکیه، افغانستان، آذربایجان، هندوستان، چین، بنگلادش و مالی جذب و فارغ‌التحصیل کرده است. واحد آموزش از راه دور این مرکز به زبان‌های عربی، انگلیسی و فارسی نیز راه‌اندازی شده است.

این دانشگاه از سال ۱۳۹۴ شمسی، عضو انجمن بین‌المللی دانشگاه‌ها وابسته به سازمان یونسکو است و در کنار آموزش، هر ساله میزبان اساتید و پژوهشگران مطالعات شرق‌شناسی جهت فرصت‌های مطالعاتی از سراسر جهان است.

شناخت فرهنگ و تمدن اسلامی ارتقای علمی و تأمین نیازهای علمی، پژوهشی و تخصصی مسلمانان جهان.

دانشکده‌های دانشگاه اهل‌بیت

دانشکده مطالعات اسلامی شامل رشته‌های: تاریخ اسلام ؛ فلسفه و کلام اسلامی؛ ادیان و عرفان اسلامی ؛ و تاریخ، فرهنگ و تمدن اسلامی

دانشکده حقوق و علوم سیاسی شامل رشته‌های: حقوق جزا و جرم‌شناسی؛ حقوق خصوصی؛ حقوق بشر؛ حقوق بین‌الملل؛ و روابط بین‌الملل

دانشکده علوم رفتاری و اجتماعی شامل رشته‌های: علوم ارتباطات اجتماعی؛ مردم‌شناسی (با تمرکز بر جوامع مسلمان)؛ و مطالعات زنان

دانشکده علوم و فناوری شامل رشته‌های: مدیریت بازرگانی؛ اقتصاد؛ مهندسی مکاترونیک؛ معماری اسلامی؛ و فناوری اطلاعات.

مرکز آموزش‌های کوتاه‌مدت ، برگزاری دوره‌های فشرده کوتاه‌مدت اسلام‌شناسی و شیعه‌شناسی، مطالعات زنان در اسلام و ایران، ایران‌شناسی و... از اهداف تأسیس این مرکز است که به صورت حضوری و مجازی اقدام به برگزاری این دوره‌ها نموده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha