انتخابات میان‌دوره‌ای، آینه دموکراسی توخالی آمریکایی

تهران - ایرنا - انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا که نوعی همه‌پرسی پیرامون عملکرد دو ساله دولت «جو بایدن» است،هفته آینده برگزار می‌شود و پیش‌بینی‌ها از تصاحب اکثریت کرسی‌ها توسط جمهوری‌خواهان، بازگشت ترامپیسم و پلوتوکراسی از مواردی است که دموکراسی توخالی آمریکایی را تهدید کرده و زیر سوال می‌برد.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا، خبرگزاری پرنسا لاتینا کوبا در گزارشی تحلیلی نوشت: دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا (۲۰۱۷- ۲۰۲۱) همچنان در سخنرانی‌های خود با صدایی آهسته و در میان خودستایی‌ها، گه‌گاه بدون ارائه شواهد، نتایج انتخابات ۲۰۲۰ را زیر سوال می‌برد و این نشان می‌دهد که بندهای عروسک خیمه‌شب‌بازی سیاست ایالات متحده همچنان در دست ترامپ است.

اینطور به نظر می‌رسد که دو سال دوری ترامپ از کاخ سفید، تاثیر ناچیزی بر آمریکایی‌ها داشته است و بنابراین، فراتر از رسوایی‌ها و تحقیقات، این سرمایه‌دار همچنان کنترل ۸۰ درصد آرای محافظه‌کار را در اختیار دارد و تیتر روزانه خبرها را به خود اختصاص می‌دهد.

رای‌دهندگان آمریکایی اکنون انتخابات میان‌دوره‌ای هشتم نوامبر (۱۷ آبان) را پیش رو دارند؛ انتخاباتی که به دنبال آن، کرسی‌های سنا، مجلس نمایندگان، ۳۶ فرمانداری و سایر اداره‌های ایالتی و محلی تعیین تکلیف خواهند شد. در حالی که سرنوشت ریاست جمهوری «جو بایدن» تا حد زیادی به نتایج انتخابات آتی گره خورده است، دونالد ترامپ در تلاش است تا در نتایج تاثیرگذار باشد.  

انتخابات میان‌دوره‌ای، آینه دموکراسی توخالی آمریکایی

آمریکا، دموکراسی یا پلوتوکراسی؟

«کارلوس زیانیو زانِتی» کارشناس مرکز تحقیقات سیاست بین‌الملل کوبا (CIPI) معتقد است «دو حزب‌گرایی، شالوده نظام سیاسی آمریکای شمالی را تشکیل می‌دهد». به گفته این کارشناس، ثروتمندان از طریق حزب‌های دموکرات و جمهوری‌خواه، بر کمپین‌های چند میلیون دلاری برای انتخاب نامزهای خود تسلط دارند و تضمین می‌کنند تا هیچکس خارج از دایره منافع آن‌ها وارد دولت نشود. بر اساس برخی برآوردها، تقریبا شانس یک فرد، بدون هزینه هنگفت مالی، برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا حدود ۴ درصد است.

«رامون سانچز پارودی» دیپلمات و نویسنده کوبایی در کتاب «گران‌ترین نمایش انتخاباتی جهان» تشریح می‌کند که خطوط سیاسی قرمز و آبی، چگونه صحنه سیاسی این کشور را به صورت انحصاری کنترل می‌کنند.

در متن این کتاب آمده است: آن‌ها، رئیس‌جمهوری، معاون رئیس‌جمهوری، بیش از ۹۵ درصد از منصب‌های کنگره، همه فرمانداران و اکثریت قاطع اعضای نهادهای قانونگذاری ایالت‌ها را انتخاب می‌کنند. رهبران آن‌ها حتی در انتصاب قضات دیوان عالی کشور و دادگاه ‌های تابعه نیز بسیار تاثیرگذار هستند.

به گفته سیانو زانتی، «واقعیت‌ها نشان می‌دهند که در حال حاضر نمی‌توان از یک سیستم دموکراتیک در آمریکا صحبت کرد، زیرا این نظام منافع مردم را در نظر نمی‌گیرد، بلکه منافع ثروتمندان را در نظر می‌گیرد و در واقع، یک پلوتوکراسی (توانگرسالاری) است». به عبارت دیگر، نظام حاکمیتی آمریکا تنها به منافع ثروتمندان می‌اندیشد و شهروندان عادی را به حاشیه می‌راند.

مطالعه دانشگاه پرینستون با عنوان «آزمون نظریه‌های سیاست آمریکا: نخبگان، گروه‌های ذی‌نفع و شهروندان متوسط» نشان می‌دهد که ملت آمریکا دیگر نمی‌تواند یک دموکراسی در نظر گرفته شود. 

کارشناسان این مطالعه استدلال می‌کنند که تصمیم‌های سیاسی به جای اینکه مطابق با خواست اکثریت شهروندان اتخاذ شوند، تنها منافع نخبگان اقتصادی و گروه‌های سازمان‌یافته را دنبال می‌کنند. بنابراین، سیستم سیاسی آمریکا در فرصت‌دهی به صداهای مختلف و جدید در قالب دموکراسی عمل نمی‌کند.

این کارشناس کوبایی تاکید کرد: این وضعیت، با قطب‌بندی شدید سیاسی در این کشور، پیچیده‌تر شده است و نتیجه آن در انتخابات و نظرسنجی‌ها انعکاس می‌یابد. وی افزود: قبلا ضرب‌المثلی وجود داشت که می‌گفت هیچ چیز به اندازه یک جمهوری‌خواه به یک دموکرات شباهت ندارد و درست بود؛ محدوده حرکت هر دو حزب تا ۸۰ درصد یکسان است.

«با این حال، اکنون اعضای حزب جمهوری‌خواه به قدری به سمت راست تمایل یافته‌اند که محافظه‌کارترین دموکرات‌ها، کمی لیبرال‌تر از لیبرال‌ترین جمهوری‌خواهان هستند. امروز احزاب آمریکا نسبت به بیش از یک قرن گذشته، از منظر ایدئولوژیک، متحدتر شده‌اند».

انتخابات میان‌دوره‌ای، آینه دموکراسی توخالی آمریکایی

«تفکرات سیاسی ترامپ، هم‌مرز با فاشیسم»

به گفته کارشناس مرکز تحقیقات سیاست بین‌الملل کوبا، شرایط آغازگر رویدادهایی که دموکراسی آمریکایی را امروز در معرض خطر قرار داده است، با پیروزی ترامپ در انتخابات نوامبر ۲۰۱۶ به صورت آشکار خود را نشان داد.

«این مرد با تفکرات نژادپرستانه و بیگانه‌هراسی که در حوزه سیاسی با فاشیسم هم‌مرز است، رهبر اکثریت بزرگی از اعضای حزب جمهوری‌خواه شد که با تعصب سرسختانه از او تبعیت می‌کنند و افراطی‌ترین ایده‌های او را می‌پذیرند».

«دیوید کی جانسون» روزنامه‌نگار آمریکایی که ترامپ را برای بیش از سه دهه می‌شناسد و پیش‌بینی می‌کرد که دوره ریاست جمهوری او، پایان خوبی نخواهد داشت، تصریح کرد: رئیس سابق کاخ سفید به سادگی همه‌چیز را می‌سازد و امیدوار است که آن‌ها به عنوان حقیقت پذیرفته شوند.

به گفته این روزنامه‌نگار برنده جایزه پولیتزر، «ترامپ از حمایت افراد ساده‌لوح برخوردار است، افرادی که با ترامپ همچون رهبر یک فرقه رفتار می‌کنند، رهبری که هرگز اشتباه نمی‌کند. در مجموع سه نوع رای‌دهنده به ترامپ وجود دارد و گروه اصلی آن کسانی هستند که از وضعیت مالی خوبی برخوردار نیستند و امیدوارند که جمهوری‌خواهان به آن‌ها کمک کنند. گروه دوم کسانی هستند که از جنبش‌های اجتماعی متنفرند، از اقلیت‌ها آزرده خاطر می‌شوند و می‌خواهند ایالات متحده یکدست سفید (از منظر نژادی) شود. گروه سوم، «مسیحیان دروغین» هستند که حتی نمی‌دانند کتاب مقدس چه می‌گوید».

دیوید کی جانسون در ۳۰ اکتبر ۲۰۲۰ در مصاحبه‌ای با دیاریو فینانسیرو (Diario Financiero) گفت اگر ترامپ شکست بخورد، خواهد گفت که دموکرات‌ها با دستکاری در آرا، نتایج را دزدیدند. چند ماه پس از این اظهار نظر، در شش ژانویه ۲۰۲۰، هواداران ترامپ به ساختمان کنگره یورش بردند. یک سال پس از این رویداد، در نظرسنجی که واشنگتن پست و دانشگاه مریلند انجام داد، ۷۰ درصد از رای‌دهندگان جمهوری‌خواه معتقد بودند که چنانچه ترامپ با ناآرامی‌ها ارتباطی هم داشته باشد، این ارتباط «کم» است، در حالی که ۹۲ درصد از دموکرات‌ها ترامپ را مقصر وقایع ششم ژاویه دانستند.  

انتخابات میان‌دوره‌ای، آینه دموکراسی توخالی آمریکایی

انتخابات میان‌دوره‌ای یا همه‌پرسی؟

انتخابات میان‌دوره‌ای در آمریکا که دو سال پس از آغاز به کار یک دولت برگزار می‌شود، نوعی همه‌پرسی در مورد عملکرد دولت محسوب می‌شود و به طور معمول، رئیس‌جمهوری مستقر، کرسی‌های خود را در کنگره از دست می‌دهد و در انتخابات پیش‌رو، دولت دموکرات بایدن در معرض آزمون قرار می‌گیرد.

طبق اطلاعات رسانه‌هایی همچون هیل، آخرین بار که حزب رئیس‌جمهوری آمریکا توانست کرسی‌های مجلس را به دست آورد، در سال ۲۰۰۲ و دوران ریاست جمهوری «جورج دبلیو بوش» (۲۰۰۱- ۲۰۰۹) بود که جمهوری‌خواهان از موج حمایت‌ها پس از حمله‌های ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ استفاده کردند.

در این چارچوب، آبی‌های دموکرات تلاش می‌کنند تا انتخابات آینده را به یک افکارسنجی شهروندان در مورد ترامپ و جمهوری‌خواهان تبدیل کنند و کمپین تبلیغاتی خود را بر حمله به «جمهوری‌خواهان افراطی ماگا» (Make America Great Again) متمرکز کرده‌اند.  

جو بایدن در سخنرانی (در سپتامبر گذشته) گفت: نیروهای ماگا مصمم هستند تا این کشور را به عقب برانند.

سی‌ان‌ان نیز در تحلیلی با عنوان «سیرک بعدی ترامپ در ایالات متحده» تشریح کرد که چگونه این سیاستمدار و جنبش او، چالش‌های جدیدی را در مسیر انتخابات آزاد و حاکمیت قانون ایجاد می‌کنند و احتمالا باعث تعمیق دوقطبی شدن جامعه می‌شوند.

این رسانه هشدار داد: احتمال زیادی وجود دارد که در انتخابات نوامبر، اکثریت جمهوری‌خواهان در مجلس نمایندگان مستقر شوند و این به معنای بازگشت ترامپیسم به قدرت خواهد بود.

در پایان این گزارش آمده است: روسای جمهوری تک‌دوره ای تمایل دارند که به سرعت در تاریخ محو شوند، اما کارشناسان، ترامپ را موردی خارق‌العاده می‌دانند. موردی عجیب که همچنان ۶۰ درصد جمهوری‌خواهان، دروغ‌های آشکار او در مورد دزدیده شدن نتایج انتخابات ۲۰۲۰ را باور می‌کنند. حامیان ترامپ، گروهی متعصب کور هستند و خطر دموکراسی  درست در همین نقطه است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha