انرژی هسته‌ای برگ برنده فرانسه در بحبوحه تورم قاره پیر/شکست الگوبرداری انگلیس

لندن –ایرنا–در حالی که نرخ تورم در بیشتر کشورهای اروپایی به علت بهای فزاینده برق و گاز ناشی از جنگ در اوکراین همراه با کاهش سرعت رشد اقتصادی در این منطقه رکورد می‌زند،بهره‌برداری فرانسه از انرژی هسته‌ای در این برهه حساس، فشار ناشی از تکانه‌های اقتصادی قاره پیر در این کشور را به نسبت همسایگانش کمتر کرده است.

به گزارش ایرنا، طبق تازه‌ترین آمار منتشر شده نرخ تورم در ۱۹ کشوری که از یورو به عنوان پول رایج استفاده می کنند به میزان بی‌سابقه‌ای رسیده است. آژانس آمار اتحادیه اروپا "یورواستات" اعلام کرد که نرخ تورم سالانه این منطقه در اکتبر به ۱۰.۷ رسیده که نسبت به نرخ ۹.۹ درصدی سپتامبر افزایش یافته و بالاترین نرخ از هنگام آغاز ثبت آمار منطقه یورو در سال ۱۹۹۷ است.
این درحالیست نرخ تورم در فرانسه ۶.۲ درصد گزارش شده که در قیاس با میانگین حوزه اروپا کمتر و نسبت به کشورهایی مانند استونی که نرخ تورم ۲۴.۱ درصد، لیتوانی ۲۲.۵ درصد و لتونی ۲۲ درصد به مراتب پایین‌تر است. تورم در انگلیس هم ۱۰.۱ درصد و در آمریکا ۸.۵ درصد اعلام شده است.
اروپا در پی اوج گیری بهای گاز طبیعی درپی جنگ اوکراین برای تداوم تولید برق و گرمایش خانه های مسکونی، به خرید محموله های گرانب‌های گاز مایع وادار شده که توسط کشتی از ایالات متحده یا قطر منتقل می‌شود.
با وجود پر شدن منابع ذخیره سازی اروپا از گاز مایع در آستانه زمستان، بالا رفتن بهای انرژی، قیمت برخی کالاها و محصولات صنعتی مانند فولاد یا کود را گران و حتی تولید آنها را بدون سوددهی کرده است. 
قدرت خرید مصرف کنندگان در فروشگاه ها و مکان های تجاری نیز با اختصاص یافتن بیشتر درآمدها برای پرداخت هزینه سوخت و قبض های برق،کاهش بسیاری یافته است.
در این میان فرانسوی‌ها موفق شده‌اند تا با بهره‌برداری از انرژی هسته‌ای زنجیره تکانه های اقتصادی اروپا را بهتر مدیریت و به نسبت همسایگان خود آسیب کمتری را تجربه کنند. طبق آمار منتشر شده نیروگاه‌های اتمی فرانسه حدود ۷۰ درصد از تولید برق کشور و ۴۰ درصد از کل انرژی مصرفی آن را تشکیل می دهد. پاریس بر همین اساس طرح ثابت نگه داشتن قیمت برق و گاز را برای مصرف کنندگان خانگی به اجرا گذاشته و در نظر دارد که این طرح را در سال ۲۰۲۳ نیز تمدید کند.
به همین خاطر بود که بوریس جانسون نخست وزیر اسبق انگلیس دو ماه پیش به جانشین خود توصیه کرد تا از انرژی هسته‌ای غفلت نکند. بوریس جانسون دهم شهریورماه، چهار روز پیش از ترک کرسی نخست وزیری در جمع خبرنگاران گفت که دولت ۷۰۰ میلیون پوند برای کمک به ساخت نیروگاه هسته‌ای «سایزول سی» در منطقه سافولک واقع در جنوب شرق کشور اختصاص داده است. وی ادعا کرد که عدم احداث این نیروگاه "دیوانگی مطلق" است زیرا ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه قصد دارد تا بازارهای جهانی نفت و گاز را ویران کند.
دولت انگلیس تیرماه گذشته مجوز احداث این نیروگاه را که حدود ۲۰ میلیارد پوند برآورد می‌شود صادر کرد. بخش عمده هزینه ساخت آن را غول انرژی فرانسه EDF تامین می‌کند.  انتظار می رود این نیروگاه ۳.۲ گیگاوات برق تولید کند که برای تامین انرژی ۶ میلیون خانوار کافی باشد. انگلیس امیدوار است که با کمک این نیروگاه انعطاف پذیری کشور را در حوزه انرژی تقویت و یک قدم به اهداف زیست محیطی و حذف انتشارگازهای کربنی نزدیک شود.
جانسون ابراز امیدواری کرد که جانشین او کوتاه‌نگری را کنارگذاشته و نیروگاه‌های اتمی بیشتری را احداث خکند. او گفت اگر نیروگاه هینکلی‌پوینت سی که روند ساخت آن بنا به ملاحظات امنیتی و سیاسی با تاخیر مواجه، تکمیل شده بود سالی ۳ میلیارد پوند در هزینه‌های انرژی صرفه‌جویی می‌شد. نخست وزیر انگلیس به جانشین خود توصیه کرد که برای تضمین دورنمای امنیت انرژی کشور نیروگاه‌های اتمی بیشتری را احداث کند.
«لیز تراس» نخست وزیر سابق انگلیس در اقدامی ابتر، طرح ثابت نگه داشتن قیمت برق و گاز را برای مصرف کنندگان به اجرا گذاشت اما هزینه آن به ردیف بدهی‌های دولت اضافه و باعث تشدید اشفتگی مالی در کشور و سرانجام سقوط وی شد. 
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha