به گزارش خبرنگار ایرنا ،سیدمحمود حسینیپور روز چهارشنبه در نشست کارگروه حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در سالن جلسات استانداری مازندران افزود: این امر باعث کاهش آمار ازدواج و فرزندآوری نیز شده است.
وی خاطر نشان کرد: باید با برنامهریزی هدفمند و اطلاعرسانیهای دقیق روند حضور جوانان بیکار در بازار کار را فراهم کنیم و به طور حتم با ایجاد درآمد مالی پایدار روند آمار ازدواج و فرزندآوری در استان افزایش خواهد یافت.
استاندار مازندران با بیان این که، زنگ کاهش شدید جمعیت و در ورای آن تهدید هویت نسلی در استان به صدا درآمده است، گفت: کاهش روز افزون جمعیت اصیل مازندرانی و افزایش مهاجرت ها به استان می تواند در بلندمدت تاثیر منفی در فرهنگ ناب این دیار داشته باشد.
حسینی پور تصریح کرد: حدود هفت هزار نفر در استان در صف دریافت تسهیلات ازدواج قرار دارند که باید با هماهنگی بیشتر شعب بانک های استان هرچه سریعتر این تسهیلات به زوج های جوانان پرداخت شود.
استاندار مازندران اضافه کرد: اولویت اساسی و مهم مدیران شهرستانی باید افزایش نرخ جمعیت و فرزندآوری در مناطق مختلف استان باشد و به طور حتم اگر در این مسئله ضعیف عمل کنیم وضعیت استان از نظر نیروی انسانی بحرانیتر خواهد شد.
وی با بیان این که، دولت تمهیدات خوبی را برای افزایش نرخ فرزندآوری ارایه کرده اما متاسفانه بیشتر مردم از این برنامهها اطلاعی ندارند، افزود: باید دستگاه های اجرایی مربوط با اطلاع رسانی شفاف، مستمر و دقیق این خدمات را به مردم معرفی کنند.
نرخ باروری در مازندران نصف میانگین کشوری
به گزارش ایرنا، واکاوی مستندات ثبت احوال در ارتباط با جمعیت سهمیلیون و ۲۸۳ هزار و ۵۸۲ نفری مازندران براساس آخرین سرشماری نفوس و مسکن نشان میدهد که از سال ۱۳۹۴ تا سال ۱۴۰۰ تعداد موالید در این استان با ۳۵ درصد کاهش از ۴۶ هزار و ۴۶۶ نفر به ۳۰ هزار و ۲۰۳ نفر رسید و میزان باروری کلی هم در استان در این دوره زمانی از ۱.۵ به ۱.۲ کاهش یافت.
به اعتقاد کارشناسان کاهش قابل توجه موالید و فرزندآوری در مازندران و رسیدن نرخ رشد به ۱.۲ درصد طی یک دوره ۶ ساله در حالی است که به باور صاحبنظران میانگین نرخ باروری در کشور بیشتر از ۲ است و در واقع نرخ باروری در مازندران نصف میانگین کشوری است.
همچنین میزان باروری عمومی هم در استان در سال ۱۴۰۰ به کمتر از ۳۰ در یکهزار تولد برای خانمهایی که در سن باروری هستند، رسید در حالی که این رقم در سال ۱۳۹۰ طبق آمار ثبت احوال ۵۰ در یکهزار تولد بود.
از سوی دیگر طبق گزارشهای رسمی مرکز آمار ایران نرخ رشد جمعیت در مازندران طی سه دهه گذشته همواره از میانگین کشوری کمتر و از دغدغههای برنامهریزان استان بوده است. به عنوان نمونه طی نخستین سرشماری جمهوری اسلامی در سال ۱۳۶۵، نرخ رشد جمعیت در کشور ۳.۹ درصد و در استان مازندران ۳.۷ درصد و در سرشماری سال ۱۳۹۵، نرخ رشد جمعیت در کشور به ۱.۷ درصد و در استان مازندران به ۱.۳ درصد تنزل پیدا کرد.
در ورای موضوعات مطرح شده، طبق اعلام دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور، مازندران با ۱۳.۲۶ درصد جمعیت سالمند پس از استان گیلان اکنون در زمره پیرترین استان جمعیتی کشور به شمار میرود. کارشناسان معتقدند که یکی از دلایل اساسی در کاهش نرخ زادآوری در استان سوای موضوعات اقتصادی، معیشتی و فرهنگی مسئله آسیبهای اجتماعی و افزایش طلاق و کاهش ازدواج در بین جوانان است چرا که طی سالهای ۱۳۸۷ تا سال۱۴۰۰ تعداد موارد ازدواج در مازندران در مقایسه با مدت مشابه ۱۳ سال قبل آن ۴۴.۸ دهم درصد کاهش و میزان طلاق هم در این مدت ۵۴.۳ دهم درصد افزایش یافته است.
همچنین متوسط سن خانمها و آقایان در مازندران در زمان ازدواج اکنون به ترتیب حدود ۲۷ و ۳۱سال رسیده در حالی که این رقم در کشور به ترتیب ۲۵ و ۲۹ سال است. این آمار به زبان عامیانهتر بدین معنا است که متوسط سن ازدواج در استان ۲ سال از میانگین کشوری بالاتر است. سن ازدواج در سال ۱۳۹۰ در استان برای آقایان و خانم ها به ترتیب ۲۶ و ۲۱ سال بود.
از سوی دیگر تحلیل دادههای آماری ثبت احوال نشان میدهد که در ۴۵ سال گذشته جمعیت کشور حدود ۱۰ سال و جمعیت مازندران ۱۵ سال پیرتر شده که براساس برآوردها اگر همین روند و مفروضات کنونی ادامه یابد و مداخله جدی صورت نگیرد به نظر میرسد که در حدود ۳۵ تا ۴۰ سال آینده جمعیت استان نصف خواهد شد و در حدود چهار دهه آینده حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد جمعیت استان سالمند خواهند بود. یعنی در حوالی ۴۰ سال آینده به شرط حیات اگر در خیابانها و کوچه پس کوچههای شهری و روستایی استان تردد کنیم میبینیم که از سه نفری که در جامعه زندگی میکنند یک نفر عصا در دست دارد و سالمند محسوب میشود.
نظر شما