نام شیروان در شمال خراسان با شهدای شاخصی همچون "مرتضی زرهرن"، "رحیم برزگر"، "بهمن پارسا" و "رضایی فاضل" شهره است و رشادت های این مردم در تاریخ انقلاب و دفاع از ارزش های دینی زبانزد است و نام «دارالمصلین» به خوبی گواه این مدعاست.
مردمان این خطه شمالی با دست های پینه بسته و هیاهوی چوپانان غریبه نیستند و زندگی هر کسی به فراخور حال با کشاورزی و دامداری عجین شده است و این تولیدکنندگان جهادی و تلاشگر لحظه ای از تکاپوی روزگار عقب نمی کشند.
مهمان نوازی مردم این خطه که در مسیر زائران ثامن الحجج واقع هستند شنیدنی و بس ماندگار است و سالانه هزاران گردشگر و زائر مشهد مقدس خاطرات شنیدنی از این خطه کوهستانی به یادگار می برند.
اگرچه این شهرستان دارای ظرفیت های اقتصادی مهمی است ولی بررسی ها نشان می دهد که این خطه با توسعه همراه نبوده و در ۲ سال اخیر پیشران های اقتصادی شهر دارالمصلین توسعه یافته و تحرک اقتصادی جایگزین رکود اقتصادی شده است.
برای رونق اقتصادی این شهرستان طرح های بزرگی در دولت سیزدهم کلنگ زنی و اجرا شده است که به تعدادی از این پروژه های مهم که هر یک می تواند بخشی از غبار محرومیت را در این خطه بزداید، اشاره می شود.
گلخانه ۱۰۰ هکتاری دوین
عملیات اجرایی بزرگترین گلخانه شرق کشور در شیروان در زمینی به مساحت ۱۰۰ هکتار واقع در روستای دوین از توابع بخش مرکزی این شهرستان ۶ خردادماه سال گذشته آغاز شد که با افتتاح این پروژه شاخص کشت گلخانه ای در استان رشد ۲۰۰ درصدی خواهد داشت که می تواند جهش و رشد اقتصادی بزرگی را در استان ایجاد کند.
سرمایه گذار این طرح گروه اقتصاد ملل است که میزان کل سرمایه گذاری هشت هزار میلیارد ریال با اشتغالزایی هزار نفر پیش بینی شده است که با پیگیری های انجام شده جهت ایجاد زیرساخت های آن تاکنون ۲۵ کیلومتر خط انتقال اجرا شده و عملیات تسطیح و خاکبرداری، تجهیز کارگاه و اخذ انشعاب برق و گاز صورت گرفته است.
سطح اراضی کشاورزی و بایر خراسان شمالی ۴۰۰ هزار هکتار است و حدود ۸۲ هزار بهره بردار بخش کشاورزی در این استان مشغول به فعالیت هستند.
۳۳۹ واحد تولیدی گلخانه در این استان فعال است که تولید کنندگان این بخش سال گذشته ۲۰۰ میلیارد تومان درآمد کسب کردند.
مجتمع تفریحی، توریستی و گردشگری بیگان
مجتمع تفریحی، تجاری و گردشگری بیگان شیروان از طرح هایی بود که در سفر استانی دوم تیرماه جاری رییس جمهور به خراسان شمالی مصوب شد.
عملیات اجرایی این مجتمع ۵۰ هکتاری واقع در روستای بیگان از توابع بخش مرکزی شهرستان امسال آغاز شد که زمین آن واگذار شده و سرمایه گذار آن گروه اقتصاد ملل است.
میزان کل سرمایه گذاری پنج هزار میلیارد ریال با اشتغالزایی ۱۳۰ نفر است که اکنون در مرحله تهیه سایت پلان توسط مشاور طرح است و پیش بینی می شود که تا پایان سال ۱۴۰۳ به اتمام برسد.
این مجتمع علاوه بر رونق و توسعه گردشگری در این منطقه سبب اشتغالزایی مستقیم برای ۲۵ نفر خواهد شد، غرفههای تجاری، رستوران سنتی، کافیشاپ، واحدهای اقامتی، شهربازی کودکان و غیره از جمله بخشهای این مجتمع توریستی، تفریحی و خدماتی است.
روستای بیگان در ۱۵ کیلومتری غرب شیروان و در مجاورت محور اصلی مشهدالرضا (ع) به شمال کشور قرار دارد.
خراسان شمالی در حد فاصل استان های شمالی به مشهد مقدس واقع شده که سالانه ۲۰ میلیون مسافر و زائر از این مسیر تردد می کنند.
طبیعتی بکر و دست نخورده این استان همیشه مورد توجه گردشگران و طبیعت دوستان است.
هفت هتل، یک متل، ۱۱ مهمانپذیر، ۳۸ خانهمسافر و ۳۵ اقامتگاه بومگردی در استان خراسان شمالی مسافران را پذیرش می کنند.
استان یک میلیون نفری خراسان شمالی بیش از ۱۱۵ جاذبه گردشگری، ۲ منطقه نمونه ملی و ۲۲ منطقه نمونه گردشگری استانی دارد.
گاوداری ۱۰ هزار راسی روستای خرم آباد
عملیات اجرایی ساخت گاوداری ۱۰ هزار راسی شیروان، بزرگترین پروژه گاوداری شرق کشور ۲۷ اردیبهشت ماه ۹۸ در زمینی به مساحت ۱۰۷ هکتار در روستای خرمآباد این شهرستان آغاز شد.
این طرح یکی از هفت پروژه گاوداری است که توسط شستا در دست اجرا است و هدف از اجرای این طرح ها افزایش سهم شیر تولیدی این شرکت از سالانه ۱۸۰ هزار تن به یک تا ۱.۵ میلیون تن است که ظرفیت تولید سالانه ۶۵ هزار و ۷۰۰ تن شیر و هزار تن گوشت را خواهد داشت.
اجرای این طرح ها در راستای ایجاد عدالت اجتماعی و فقرزدایی از مناطق روستایی است که با سرمایه گذاری شستا در طرح دامداری شیروان، ۳۰ هزار راس دام مولد جدید به مجموعه دام منطقه افزوده می شود.
اجرای این طرح، تحول بزرگی را در اقتصاد شیروان و استان خراسان شمالی رقم خواهد زد.
این استان یک درصد وسعت و جمعیت کشور را دارا است و این در حالی است که خراسان شمالی چهار درصد از جمعیت دامی کشور را دارد و با ۸۰ هزار راس دام سنگین و ۲ میلیون راس دام سبک، روزانه ۴۱۹ تن و سالانه ۱۵۳ هزار تن شیر تولید می کند.
اکنون این طرح ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد که سرمایه گذار آن شرکت گلدشت نمونه اصفهان(وابسته به شستا) با میزان کل سرمایه گذاری پنج هزار میلیارد ریال پیش بینی شده و تسهیلات مورد نیاز ۴۰۰ میلیارد ریال است و با اتمام طرح برای ۲۵۰ نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم اشتغالزایی خواهد شد.
زدودن غبار محرومیت از راه های شهری و روستایی
شیروان که در ۶۰ کیلومتری شرق بجنورد قرار دارد، به دلیل واقع شدن در مسیر اصلی استانهای شمالی به مشهد یکی از مسیرهای پرتردد کشور است، ۶۵۰ کیلومتر راه روستایی دارد که ۷۰ درصد آن در مناطق کوهستانی واقع است.
مجموع کل راههای روستایی این شهرستان ۶۵۰ کیلومتر است که بیش از ۵۰۰ کیلومتر آن آسفالت است و ۸۶ کیلومتر بزرگراه در ۲ باند شمالی و جنوبی دارد.
مسیر ۵۰ روستای شهرستان به طول ۱۵۰ کیلومتر بیشتر خاکی است و امسال ۵۰ کیلومتر راه روستایی دیگر در سه بخش مرکزی، سرحد و قوشخانه شهرستان از محل اعتبارات ملی آسفالت خواهد شد.
همچنین امسال ۶۰۰ میلیارد ریال برای آسفالت و زیرسازی ۲۴ کیلومتر از راه های روستایی در سه بخش مرکزی، سرحد و قوشخانه این شهرستان هزینه شد که با اتمام آن یکهزار و ۸۰۰ خانوار روستایی در قالب هفت هزار و ۶۰۰ نفر از روستاییان شیروان از راه ارتباطی مناسب برخوردار شدند.
زیرسازی و آماده سازی ۲۱ کیلومتر راه روستایی جهت اجرای آسفالت، اجرای ۱۷ کیلومتر روکش آسفالت راه بین روستایی از جمله اقدامات دیگر این حوزه است.
رفع عطش تشنگی با اتمام طرح های آبرسانی
اکنون ۱۳۱ روستا و چهار شهر زیر پوشش اداره آب و فاضلاب شیروان از آب لوله کشی برخوردار است که ۱۰۰ درصد شهرها و ۹۴.۷ درصد مناطق روستایی این شهرستان را شامل می شود.
امسال برای مقابله با بحران کم آبی در شیروان، ۴۰ میلیارد ریال نیز از محل اعتبارات استانی در سالجاری برای تجهیز و راهاندازی چاههای آب شرب این شهرستان هزینه شده است.
امسال ۷۲۰ میلیارد ریال اعتبار برای حفر، تجهیز و اجرای خط انتقال چاه های آهکی جنوب شهر این شهرستان اختصاص یافت.
طرح چاه های آهکی شیروان در ۲ فاز اجرایی و به بهره برداری می رسد که مرحله نخست آن شامل حفر هفت حلقه چاه و اجرای هفت کیلومتر از خط انتقال با ۲۲۰ میلیاد ریال اعتبار است.
تجهیز سه حلقه چاه، اجرای ۱۲ کیلومتر خط انتقال، احداث سه باب اتاقک سرچاه و تکمیل مخزن ۱۰هزار متر مکعبی نیز فاز دوم این طرح با ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار است.
در این بین تکمیل مخزن نیمه تمام ۱۰ هزار مترمکعبی شیروان از مهم ترین بخش های تکمیل این طرح است که اینک دارای ۱۰ درصد پیشرفت فیزیکی است و با بهره برداری از این طرح ۸۲ هزار و ۶۸۹ نفر جمعیت از خدمات آن برخوردار می شوند.
آبرسانی به روستای حسین آباد از توابع بخش مرکزی با پوشش جمعیت حدود چهار هزار نفر که عملیات آن به اتمام رسیده، آغاز پروژه آبرسانی به روستای بی بهره از توابع بخش مرکزی، آغاز پروژه مجتمع آبرسانی خطاب و عبدآباد و پروژه آبرسانی به روستاهای بخش قوشخانه توسط قرارگاه محرومیت زدایی سپاه جوادالائمه از دیگر اقدامات در دست اجرا برای مقابله با بحران کم آبی در این شهرستان است.
راه اندازی کشتارگاه صنعتی
عملیات اجرایی کشتارگاه صنعتی دام و صنایع جانبی شیروان با هدف تکمیل زنجیره تولید گوشت شهرستان ۲ خردادماه امسال آغاز شد.
مجری این پروژه شرکت "سرودشت محمدیه" است که طرح در روستای خطاب دهستان زیارت با پنج هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال سرمایه و با اشتغالزایی هزار و ۵۰۰ نفر غیر مستقیم و ۳۵۰ نفر مستقیم اجرا میشود.
سالانه بیش از پنج هزار تُن گوشت قرمز در این شهرستان خراسان شمالی تولید و روانه بازار می شود که این شهرستان با داشتن بیش از ۵۰۰ هزار راس دام سبک و سنگین رتبه نخست را در تولید گوشت قرمز استان دارد.
شهرستان شیروان ۵۰ واحد مرغ گوشتی با ظرفیت یک میلیون و ۳۸۳ هزار و ۸۴۰ قطعه با جوجه ریزی، ۶ میلیون و ۳۶۴ هزار و ۱۴۳ قطعه در سال است و قطب تولید مرغ در استان خراسان شمالی است.
خراسان شمالی با جمعیت دامی بیش از ۲ میلیون راس دام سبک بیش از ۳.۵ درصد جمعیت دام سبک کشور را دارد و از جمله استان های صادر کننده دام زنده به سایر استان ها است.
پیگیری جهت احداث مجتمع پرتودهی با هدف افزایش ماندگاری محصولات کشاورزی و باغی از جمله طرح هایی است که توسعه و تحول شهرستان را رقم خواهد زد.
توسعه زیرساخت های صنعتی
این شهرستان ۶۷ واحد صنعتی دارد که از این تعداد ۳۷ واحد صنعتی با اشتغالزایی ۹۳۰ نفر فعال، ۲۴ واحد غیرفعال و راکد و ۶ واحد نیمه فعال است.
همچنین این شهرستان دارای ۲۵ واحد تولیدی غیرفلزی، سه واحد تولیدی فلزی و ۱۸ واحد معدنی است که با توجه به شرایط فعلی کنونی اینک ۳۰۰ نفر در ناحیه صنعتی امیرآباد و شهرک صنعتی مشغول به کار هستند.
ایجاد زیرساخت های مورد نیاز شهرک صنعتی(پست فوق توزیع، آسفالت راه دسترسی، احداث تصفیه خانه، ایجاد سردرب، روشنایی و غیره)، کلنگ زنی پروژه کاربید سلسیوم در شهرک صنعتی، کلنگ زنی مجتمع فروآلیاژ، کارخانه ریسندگی کتان(نساجی)، ایجاد ۱۵ واحد کارگاهی کوچک به جهت واگذاری و راه اندازی کارخانه لایه سبحان از جمله طرح های مهم در دست اجرا صنعت شهرستان است که تیرماه امسال عملیات اجرایی آن آغاز شد.
ساخت بزرگترین مجموعه فروآلیاژ شمالشرق کشور
ساخت بزرگترین مجموعه صنعتی فروآلیاژ شمالشرق کشور (کاربید سیلیسیوم) تیرماه امسال در شهرستان شیروان خراسان شمالی در سه فاز آغاز شد و فاز نخست برای فرآوری ماده خام سیلیس تا پایان امسال به بهره برداری می رسد.
این طرح با سرمایه گذاری ایمیدرو(سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران) و در سه فاز اجرا می شود که تنها سرمایه گذاری فاز نخست آن یکهزار و ۴۰۰ میلیارد تومان ریال است که برای ۲ هزار نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم شغل ایجاد می کند که ۴۳۰ نفر آن به صورت مستقیم خواهد بود.
فاز اول در یک و نیم هکتار، فاز دوم در ۲ و نیم هکتار و مابقی نیز بعنوان فاز سوم اجرایی می شود.
فاز اول این طرح شامل ۶ هزار متر سوله و فضایی متشکل از کوره های ذوب است و پنج هزار تن پودر سیلیس را به صورت خام تولید می کند و فاز دوم نیز متشکل از ۱۴ هزار متر مربع سوله ضمن تولید پودر سیلیسیم محصولات پایین دستی را نیز شامل می شود و فاز سوم این طرح نیز مواد اولیه ۲ فاز نخست را تولید خواهد کرد.
این واحد صنعتی بزرگ سالانه ۱۰ هزار تن سنگ سیلیس مصرف و پنج هزار تن پودر این ماده شیمیایی مهم را تولید می کند و معادن سیلیس شهرستان شیروان به خوبی جوابگوی این کارخانه است.
تمامی دستگاه های این واحد صنعتی از داخل و کشور چین خریداری شده است و فاز اول آن تا پایان امسال به بهره برداری برسد.
کار تسطیح زمین فاز اول این طرح و دیوار جانبی آن اجرا شده است و اکنون در مرحله تاسیس سوله است.
شهرستان شیروان با ۱۵۷ هزار نفر جمعیت به عنوان دومین شهرستان پرجمعیت خراسان شمالی در ۶۰ کیلومتری شرق بجنورد قرار دارد که کارخانه قند و الیاف شیروان از بزرگترین واحدهای صنعتی در خرسان بزرگ بود.
شهرک صنعتی این شهرستان با بیش از ۳۵۰ هکتار مساحت به عنوان بزرگترین شهرک صنعتی خراسان شمالی، ۶۷ واحد صنعتی دارد که از این تعداد ۳۷ واحد صنعتی با اشتغالزایی ۹۳۰ نفر فعال، ۲۴ واحد غیرفعال و راکد و ۶ واحد نیمه فعال است.
نظر شما