علیرضا صفری روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: زبالهگردی یک پدیده نامطلوب اجتماعی رو به رشد حتی در شهرهای کوچک استان است و برخی زبالههای قابل بازیافت، ارزش اقتصادی بالایی دارد لذا ممکن است برخی افراد کمتوان اقتصادی یا بعضا آسیبدیدگان اجتماعی به این پدیده روی آورند.
وی تصریح کرد: تنها برخورد قهری با افراد زبالهگرد به عنوان قشر کمتوان جامعه و بدون حمایتهای لازم باعث از بین رفتن این پدیده نخواهد شد، تجربیات سایر استانها و شهرداریها نیز موید این موضوع است لذا به نظر میرسد ساماندهی این قشر با حمایت و مشارکت تمامی دستگاههای متولی، امری ضروری و اجتنابناپذیر است.
مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری خراسان جنوبی گفت: از طرفی ساماندهی زبالهگردها باید در کنار ساماندهی تفکیک زباله از مبدا و مدیریت پسماند اجرایی شود.
وی بیان کرد: تفکیک زباله در مبدا نیازمند فرهنگسازی و تامین امکانات و زیرساختهای حداقلی توسط شهرداریها است همچنین در اجرای طرح مدیریت پسماند جایگاهی برای فعالیت زبالهگردها فراهم شود چرا که این افراد قشری از جامعه هستند که براساس قانون اگرچه آسیب اجتماعی است اما مرتکب جرم نشدهاند.
طرح جامع مدیریت پسماند برای ۱۸ شهر در حال تدوین است
صفری افزود: یکی از تکالیف شهرداریها تهیه طرحهای جامع مدیریت پسماند است و در این راستا طرح جامع مدیریت پسماند برای ۱۸ شهرداری استان در حال تدوین است.
وی با اشاره به اینکه خراسان جنوبی ۳۱ شهر دارد گفت: طرح جامع مدیریت پسماند برای شهرداریهای باغستان، فردوس، اسلامیه، ارسک، بیرجند، خوسف، بشرویه و مود مصوب شده و برای شهرداریهای ماژان، حاجیآباد، آبیز، خضری و آرینشهر هنوز اقدامی برای تدوین این طرح انجام نشده است.
مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری خراسان جنوبی تصریح کرد: شاید دفع زباله در اکثر شهرهای استان به نحو مطلوب و مورد نظر محیط زیست انجام نمیشود اما شهرداریها براساس امکانات تلاش میکنند زبالههای جمعآوری شده بهصورت بهداشتی دفع شوند.
وی افزود: سرانه تولید زباله برای هر نفر در استان خراسان جنوبی بهطور متوسط روزانه ۷۰۰ گرم است و تولید پسماند استان روزانه ۳۲۴ تن بوده که در مجموع به دلیل حجم پایین تولید زباله هنوز تفکیک زباله در مبدا و مقصد در استان اجرایی نشده است.
صفری گفت: فقط شهرداری بیرجند با احداث سوله پردازش، موضوع تفکیک زباله در مقصد را در دستور کار خود قرار داده که امیدواریم هرچه سریعتر این طرح به سرانجام برسد.
واریز ۲۱۴ میلیارد تومان به حساب شهرداریهای خراسان جنوبی
وی اضافه کرد: از ابتدای سال جاری تا پایان مهر ماه ۲۱۴ میلیارد تومان اعتبار از محل منابع مختلف به حساب شهرداریهای استان واریز شده که این حجم اعتبارات نسبت به کل اعتبارات سال گذشته ۶ درصد افزایش داشته است.
مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری خراسان جنوبی گفت: حجم اعتبارات خوبی نیز چند ماه آینده به حساب شهرداریها واریز خواهد شد که با اختصاص این اعتبارات بخشی از مشکلات شهرداریهای استان رفع میشود و با پیگیریهای استاندار از مرکز کشور مساعدتهای دولتی ادامهدار خواهد بود.
وی بیان کرد: معمولا در روزهای پایانی سال به دلیل تخفیفاتی که شهرداریها در پرداخت صدور مجوزها، دریافت عوارض و خدمات دارند، درآمد شهرداریها رشد دارد لذا نباید متکی به اعتبارات دولتی باشند و در ساختار، شهردارها از لحاظ منابع مالی خودگردان هستند.
صفری گفت: شهرداریها موظف هستند هر سال بودجهای که خودشان پیشنهاد میکنند و شورای شهر تصویب میکند را از محل منابع درآمدی خود محقق کنند.
وی افزود: شهرداریهای تازه تاسیس و شهرداریهای شهرهای کوچک استان بیشتر از سایر شهرداریها درگیر مشکلات مالی برای ایجاد زیرساختها و ارائه خدمات مطلوب به شهروندان هستند.
مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری خراسان جنوبی اظهار داشت: ۳۱ شهر در استان داریم که در ۳۰ شهر غیر از شهر قهستان شهرستان درمیان شورای اسلامی شهر فعال است و ۱۵۴ نفر هم در این شهرها عضو شورا هستند.
لزوم خلق منابع اعتباری پایدار توسط شهرداریها
وی عنوان کرد: مهمترین چالش ما در برخی شهرداریها نداشتن منابع درآمدی پایدار در کنار اعتبارات دولتی است و معمولا شوراهای شهر به انتخاب شهردارانی تمایل دارند که در خلق منابع پایدار موفق و مبتکر باشند.
صفری با تاکید بر اینکه باید شهرداریها در کنار منابع اعتباری دولتی به دنبال خلق منابع جدید برای ارائه خدمات مطلوب به شهروندان باشند گفت: ایجاد واحدهای تولیدی مختلف از جمله شنشویی، کارخانه آسفات، خانههای بومگردی، بازارچههای صنایع دستی و سنگشکن از جمله راهکارها برای خلق منابع اعتباری پایدار شهرداریها است که تاکنون برخی شهرداریهای استان در این زمینه ورود پیدا کردند.
وی از پرداخت تسهیلات ارزانقیمت بدون درصد با دوره تنفس ۶ ماهه به شهرداریهای استان برای ایجاد واحد تولیدی مختلف و اجرای طرحهای زیرساختی خبر داد و گفت: شهرداریها میتوانند در این طرح ۵۰ درصد بودجه سالانه خود را در قالب ارایه طرح توجیهی، تسهیلات دریافت کنند.
مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری خراسان جنوبی عنوان کرد: تاکنون برای ۲۶ شهرداری استان با ارایه ۲۶ طرح از این محل ۲۵ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان تسهیلات مصوب شده و با توجه به اینکه روند پرداخت تسهیلات براساس درصد پیشرفت طرحها است از این محل ۱۹ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان تسهیلات به شهرداریها پرداخت شده است.
حدود ۶ هزار تن قیر سهمیه خراسان جنوبی
صفری با اشاره به اینکه در سال جاری پنج هزار و ۸۸۸ تن قیر رایگان به ارزش ۶۵ میلیارد تومان برای شهرداریهای خراسان جنوبی پیشبینی شده است خاطرنشان کرد: سال گذشته نیز پنج هزار و ۸۱۹ تن قیر رایگان به شهرداریهای استان اختصاص یافت که سهمیه امسال نسبت به سال گذشته رشد ۱۲ درصدی دارد.
وی با ذکر این نکته که ۴۰ درصد هزینه تولید آسفالت، هزینه قیر است گفت: اختصاص قیر رایگان به شهرداریها و آسفالت معابر نقش موثری در افزایش رضایت شهروندان دارد.
مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری خراسان جنوبی افزود: با توجه به محدودیت منابع اعتباری، شهرداریها توان خرید قیر را ندارند که مساعدت دولت در اختصاص قیر رایگان گرهگشاست از طرفی مهمترین انتقاد مردم گلایه از وضعیت نامناسب آسفالت معابر شهری است که اختصاص قیر در کاهش اعتراضات شهروندان تاثیرگذار است.
وی عنوان کرد: از محل بند "الف" ماده ۳۹ قانون مالیات ارزش افزوده در ماه گذشته ۱۷ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان وصولی برای شهرداریها داشتهایم در حالی که سال گذشته از این محل ابلاغ اعتباری نداشتیم و کمک خوبی به شهرداریها شد.
صفری گفت: همچنین ۱۱ میلیارد و ۹۰۰ میلیارد تومان از محل ماده ۴۲ قانون مالیات بر ارزش افزوده برای شهرداریهای استان مصوب شد که هنوز مبلغی به شهرداریهای استان پرداخت نشده است.
وی با اشاره به وجود ۳۴ ایستگاه آتشنشانی در خراسان جنوبی که توسط شهرداریها مدیریت میشود، بیان کرد: تمامی شهرهای استان جز شهرهای ماژان و باغستان دارای ایستگاه هستند که احداث ایستگاه آتشنشانی در این ۲ شهرداری هم در دست اقدام است.
کمبود نیروی انسانی چالش شهرداریها
مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری خراسان جنوبی با اشاره به کمبود نیرو به عنوان چالش جدی در شهرداریهای استان برای حوزهای تخصصی، فنی و خدماتی اظهار داشت: تامین نیروی انسانی شهرداریها با برگزاری آزمون انجام میشود که از سال ۱۳۹۸ تاکنون در استان برای جذب نیرو در شهرداریها آزمون استخدامی برگزار نشده است.
وی گفت: اخذ مجوز برای جذب ۱۰ نیروی انسانی برای شهرداریهای استان از وزارت کشور در مراحل نهایی است که امیدوایم بهزودی محقق شود.
صفری از کمبود شدید نیروی آتشنشان به عنوان چالش جدی آتشنشانیهای استان یاد کرد و گفت: شهرداریها بهخصوص سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری بیرجند با کمبود شدید نیروی انسانی متخصص مواجه است و مجوز جذب نیرو برای آتشنشانیهای هم در حال پیگیری است.
وی اضافه کرد: در سال جاری ۲ دستگاه شاسی حمل زباله با مجموع سه میلیارد تومان اعتبار به شهرداریهای مود و زهان اختصاص یافت، علاوه بر این یک ست آتشنشانی به ارزش ۵۱۷ میلیون تومان به شهرداری عشقآباد طبس اختصاص یافته است.
مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری خراسان جنوبی گفت: قول اختصاص ۲ ست آتشنشانی دیگر برای شهرداریهای استان به ما داده شده که هنوز محقق نشده است.
نظر شما