به گزارش ایرنا، اینجا ابتدا کرامت معتادان را احصا می کنند و بزرگ می دارند؛ سپس در سایر بخش ها غیر از اشتغالزایی معتادان کار به جایی رسیده که مسئولان سپاه قصد دارند از بین همین معتادانی که درمان و مشغول به کار شده اند، گروه های مددکاری نیز ایجاد کنند تا از طریق آنان شب ها بتوانند سایر معتادان متجاهر را به اردوگاه هدایت کنند؛
تا معتادان بیشتری نیز در مسیر زندگی عادی مثل سایر شهروندان قرار گیرند، تا امکاناتی که صرف این بخش از درمان جامعه می شود به اثربخشی بیشتری نیز بینجامد و هدر نرود؛ تا اشتغال بیشتری برای این قشر از جامعه حاصل و در نتیجه خانواده مستحکم تری نیز در جامعه بنا شود.
در این اردوگاه همه فرآیندها از روی حساب و کتاب طراحی شده، از جزییات کار و اشتغال آنان که بدون جاروجنجال و فضاسازی تبلیغاتی، به توانمندسازی و نیز چرخه درمان این قشر کمک می کند تا فعالیت های مولدی که معتادان می توانند در خارج از اردوگاه نیز ادامه دهند.
مسئولان اردوگاه حساسیت خاصی دارند که از واژه کمپ برای اردوگاهشان استفاده نشود و برای آن هم استدلال دارند؛ البته کمی هم گلایه مندند که برخی همچنان عنوان کمپ را به کار می بندند.
شیوه پرهیزمداری این اردوگاه برای ترک معتادان در کنار راه اندازی کارگاه های اشتغال آفرین مثل ساخت اسباب بازی یا نجاری در کنار همدیگر الگویی را شکل داده که هم روند درمان را تسریع می بخشد و هم بازگشت فرد به اعتیاد را سخت و کُند می کند؛ الگویی که به نظر می رسد بهتر است در سایر بخش های مشابه نیز به کار گرفته شود.
بازدید معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری کرمان به همراه رییس شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر و دیگر مسئولان از این اردوگاه بهانه ای شد تا از نزدیک در جریان فرآیندهای کار این اردوگاه قرار گیریم و وجوه تمایز و تفاوتهای آن با سایر موارد مشابه را از نزدیک ببینیم.
این اردوگاه که با عنوان ماده ۱۶ (نگهداری و درمان معتادان متجاهر) شناخته می شود در شهر کرمان واقع شده است که غیر برنامه های داخلی روانشناختی و ورزشی که برای جامعه هدف خود ایجاد کرده، این افراد که شمارشان اینک افزون بر یکصد نفر می شود در کارگاه های اسباب بازی، نانوایی و نجاری، در زمینه مدیریت پسماند خشک نیز فعالیت داشته باشند.
موضوعی که بتازگی در زمینه همکاری مجموعه شهرداری کرمان با معتادان فعال در این بخش نیز گمانه زنی شده و همکاری های مشترکی شکل گرفته تا هم فرآیندهای شهرداری بهتر سامان یابد و هم افرادی برای این کار به کار گرفته شوند که ضمن مشغول شدن آنان، به کاهش آسیب های اجتماعی و تبعات آن در جامعه نیز بینجامد.
صیانت از کرامت معتادان
مجید ستایش نیا رییس اردوگاه کرامت که می گوید طی ماه های اخیر به همت شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان، هماهنگی های امور درمان معتادان بهتر و در زمان کوتاه تر انجام می گیرد ویژگی های کار در این مرکز را تشریح و بیان کرد: در خصوص اهداف اردوگاه باید بگویم که سه شعار درمان، اشتغال و صیانت از معتادان متجاهر از عوامل اصلی ایجاد اردوگاه بوده است.
وی ادامه داد: در بیشتر کمپ های ترک اعتیاد خصوصی درمان و سم زدایی صورت می گیرد و هزینه زیادی نیز برای افراد مورد درمان صرف می شود که خروجی و بهره وری کار در زمینه پاک ماندن افراد قابل تامل است.
ستایش نیا تاکید کرد: با اطمینان می توانیم بگوییم تقریبا تمامی کسانی که در اردوگاه کرامت اقامت می گزینند برگشت به اعتیاد ندارند و درصد قابل تاملی از کسانی که از اردوگاه خارج می شوند نیز پاک هستند.
وی علت این تفاوت را در «احصای کرامت از دست رفته مددجویان» می داند و معتقد است: وقتی از این منظر برای حفظ کرامت معتادان با برنامه اقدام و عمل می کنیم، نتیجه بهتری گرفته می شود.
رییس مرکز اردوگاه کرامت افزود: شیوه سم زدایی اردوگاه پرهیزمدار است که تاکنون ۲۵ درصد پاکی داشتیم و کمتر از مواد دارویی همچون متادون برای درمان استفاده شده است.
مجتمع کلینیکی
ستایش نیا در ادامه به برنامه ریزی برای ایجاد یک مجتمع کلینیکی در همین اردوگاه نیز اشاره کرد و گفت: مسائل بهداشتی، درمانی و اشتغال بعد از ترک از ضروریات است زیرا باعث می شود فرد پاک شده مجدد به چرخه اعتیاد برنگردد.
وی در ادامه از آنچه کم کاری برخی سازمان های متولی می خواند نیز گلایه می کند و می گوید: اگر همه متولیان به شکل اصولی پای کار باشند و نگاه فرآیندی همراه با خانواده محوری، توانمندسازی و اشتغال آفرینی داشته باشند، به طور یقین درصد بازگشت معتادان به اعتیاد کاهش می یابد.
مدیریت آشفتگی روانی معتادان
وی در ادامه روی نکته مهم دیگری دست می گذارد با عنوان هراس و ترس معتادان برای مراجعه به مراکز ترک ماده و می گوید: این هراس سبب نگرانی و بی میلی برای مراجعه می شود درحالی که نگهداری معتادان در کمپ ها درحالی که آشفتگی روانی آنان از بین نرود و مدیریت نشود، درمان مددجو را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.
بنای ایجاد گروه مددکاری اجتماعی
ستایش نیا ادامه داد: قصد داریم از افرادی که در این مجموعه پاک شده اند یک گروه مدد کاری اجتماعی راه بیاندازیم تا شب ها در سطح شهر گشت بزنند و از طریق صحبت کردن این افراد، معتادان متجاهر به اردوگاه هدایت شوند.
وی ادامه داد: ایجاد گروه های دعوت به ترک اعتیاد مساله ای است که اصلا به آن توجه نمی شود در حالی که بسیاری از دستگاه ها ظرفیت پشتیبانی این کارها را دارند، اما از ما نیز حمایت نمی کنند.
ستایش نیا خاطر نشان کرد: متأسفانه هنوز برای اردوگاه کرامت واژه کمپ استفاده می شود در حالی که بار روانی آن بسیار زیاد است و افراد به یاد شیوه های خشن و قدیمی میافتند و از حضور در این مکان سرباز می زنند.
تنها ۴ دستگاه همکاری دارند
احمد دهقانی دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان کرمان نیز در خلال این بازدید گفت: اردوگاه کرامت مجموعه موفقی است که هیچ چالشی تاکنون از این مجموعه به ما گزارش نشده است.
وی افزود: با توجه به اینکه ۱۳ دستگاه متولی رسیدگی به مشکلات این دسته از افراد(معتادان متجاهر) در بازگشت به کار هستند، اما فقط ۴ دستگاه همکاری دارند.
این مسئول به دیگر کمپ های ماده ۱۶ بهزیستی نیز اشاره کرد و گفت: شیوه های دارو درمانی شیوه هایی موقت است و بعد از مدتی اثر آن از بین میرود؛ اردوگاه کرامت سپاه ثارالله اما نسبت به مکان های مشابه عملکرد بسیار خوب و متفاوتی داشته است، زیرا بهبودی صرفا قطع مصرف نیست، بلکه بهبودی خانواده، کار، اعتبار و احترام هم شامل این نوع درمان می شود.
دهقان اذعان کرد: برای کمپ ماده ۱۶ بهزیستی نیز درخواست داریم که به سپاه واگذار شود و به عنوان اردوگاه کرامت ۲ فعالیت کند تا واحد درمان علوم پزشکی کرمان هم برای رفع مشکلات این مجموعه در واحد ۲ به خدمت بیاید و داروی مورد نیاز آنان تامین شود و وضعیت مجموعه نیز سرو سامان گیرد.
چهره واقعی سپاه
رحمان جلالی معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار کرمان نیز در این زمینه گفت: اردوگاه کرامت چهره واقعی و مردمی سپاه را بخوبی نشان داد و باعث شد شبهات زیادی برطرف شود.
وی افزود: وظیفه ماست که برای آبادانی این مراکز دست به کار شویم و زیر ساخت ها را تقویت کنیم تا سهمی در این جبهه داشته باشیم.
جلالی که در این برنامه از کارگاه های اشتغال این اردوگاه همچون ساخت اسباب بازی، نانوایی، کارگاه جمع آوری پسماند خشک و نجاری این مجموعه درمانی- آموزشی نیز بازدید کرد اظهارداشت:
در خصوص اردوگاه کرامت از ۲ وجه به این مجموعه می نگریم؛ وجه اول که ما به عنوان مسئول باید از خودمان سئوال کنیم تا به حال چقدر نسبت به این افراد حس مسئولیت کرده ایم و دغدغه داشته ایم؛ وجه دوم نیز خدمتی است که افراد حاضر در این مجموعه برای آن تلاش می کنند.
وی گفت: بی شک برگشت هر یک از این مددجویان به زندگی، خیر و برکات زیادی را به زندگی خدمتگزاران وارد می کند.
معاون استاندار کرمان افزود: این اردوگاه کمتر از جبهه های جنگ نیست؛ کمتر کسی است که معتاد متجاهری ببیند و دلسوز نباشد ، مساله اعتیاد جزو مسائل راهبردی است و حل آن نیز واجب است.
جلالی ادامه داد: رشد مجموعه کرامت و حرکاتی که در آن صورت گرفته نشان از آن دارد که برای راهاندازی و روند پیشرفت آن خون دل ها خورده شده است.
وی ادامه داد: معتقدم وقتی سپاه به جایی وارد می شود یا وارد مساله ای می شود یعنی کاری از سوی نهادهای دیگر انجام نشده است و سپاه می آید که کار را از زمین بردارد و حل مساله کند زیرا اگر سپاه وارد بحث معتادان متجاهر نمی شد یک فاجعه اساسی در امنیت می توانست ایجاد کند.
ضرورت تدوین افق های ارودگاه
جلالی تاکید کرد: همه دستگاه های اجرایی و نهادهای مردمی باید
به کمک اردوگاه کرامت بشتابند تا چنین مراکزی با امید و اهداف بهتر دنبال شوند و باید هرچه در توان داریم، برای حل این مشکلات بگذاریم، ضمن اینکه این مجموعه باید سند چشم انداز افق های کوتاه و بلند مدت خود را طراحی کند زیرا در رسیدن به هدف کمک بزرگی می کند.
وی با بیان اینکه یکی از بهترین حامیان این اردوگاه خود مردم هستند گفت: ظرفیت مردمی و حلقه های میانی کجا باید این زنجیره ترک اعتیاد را به هم متصل کنند؟ اینجاست که سمن ها (سازمان های مردم نهاد) می توانند کمک دهنده باشند زیرا مردم هر جا وارد شدند کارها بخوبی جلو افتاده است.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری کرمان عنوان کرد: متاسفانه در حل بسیاری از مشکلات حلقه حل نشدن، بسیار مشهود است که به ۲ امر مربوط می شود یا مساله را مدیران متوجه نشده اند یا دغدغه ای برای رفع و پیگیری آن مشکل ندارند.
به گفته وی، جهادتبیین باید اجرایی شود و قرار دادن پیوست رسانه ای به این عملکرد موفق در اردوگاه کرامت سپاه دقیقا مصداق اجرایی شدن جهاد تبیین است، زیرا مردم باید بدانند که نظام همه جوره پای کار مردم و رفع مشکلات آنان است.
جلالی همچنین با بیان اینکه سپاه ذخیره استراتژیک نظام است، خاطر نشان کرد: وقتی دیدم که در این اردوگاه به بیشتر از ۱۰۰ نفر به این شکل کمک می شود که پاک شوند احساس آرامش کردم و در استان کارگروه حل مشکلات این اردوگاه را تشکیل و ضمانت اجرایی برای هر دستگاه متولی قرار خواهیم داد.
به گزارش ایرنا مسئولان بازدیدکننده دقایقی با تیم مددجویان اردوگاه کرامت به بازی والیبال پرداختند که سبب خوشحالی این معتادان نیز شد.
در این بازدید که ظهر دیروز( سه شنبه ۱۷ آبان ماه ۱۴۰۱) انجام شد در نشست بین مسئولان و متولیان اردوگاه برخی مشکلات این مرکز نیز بررسی و راهکارهایی برای حل آنها بیان شد.
نظر شما