به گزارش ایرنا، «امیرعلی ابوالفتح» در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا، اظهار داشت: با توجه به نتایج اعلام شده، به احتمال زیاد مجلس نمایندگان آمریکا در اختیار جمهوریخواهان قرار میگیرد و درصورت تحقق این امر، هر دو حزب را میتوان پیروز یا شکستخورده این انتخابات دانست.
وی اضافه کرد: قوه مقننه آمریکا از ۲ مجلس نمایندگان و سنا تشکیل شده و حالا هر کدام در اختیار یک حزب است که این امر روند تصویب قوانین را در ایالات متحده سختتر از شرایط فعلی خواهد کرد.
این تحلیلگر مسائل آمریکا، ادامه داد: جمهوریخواهان یک مجلس را از دست حزب رقیب خود خارج کردند که این یک موفقیت است اما از آنجایی که نتوانستند بر مجلس دیگر تسلط یابند و به تعبیری موج قرمز (که رنگ حزب جمهوریخواهان است) رخ نداد، آنها در این انتخابات شکست خوردند.
ابوالفتح با بیان اینکه برای جو بایدن رئیس جمهور آمریکا نیز یک مجلس از دست رفته است، افزود: اما از آنجایی که به شکل سنتی حزب حاکم بر کاخ سفید در نخستین انتخابات مقدماتی شکست خورده است، حفظ ۵۰ کرسی سنا برای دموکراتها یک موفقیت برای حزب رئیس جمهور حساب میشود.
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی اضافه کرد: هم اینک روند قانونگذاری در آمریکا با مشکل مواجه است و از این پس شرایط برای قوه مجریه دشوارتر خواهد شد.
وی ادامه داد: پیشتر نیز بایدن با مشکل مواجه بود و با وجود اینکه حزب حاکم هر ۲ مجلس را در اختیار داشت، اما به دلیل اینکه اکثریت آنها شکننده بود، در بسیاری از موارد برای تصویب قوانین دچار مشکل میشدند و تا زمانی که با تعدادی از جمهوریخواهان متحد نمیشدند، چالش ادامه مییافت و امروز این شرایط سختتر شده است.
به گفته ابوالفتح، در شرایط کنونی که اکثریت کنگره با جمهوریخواهان است، هم رئیس کنگره و هم روسای تمام کمیتههای مجلس در اختیار این حزب قرار میگیرد و این رئیس مجلس است که تعیین خواهد کرد چه طرحی در چه زمانی در دستور کار کنگره قرار گیرد و این برای قوه مجریه مشکلساز خواهد شد.
وی اضافه کرد: از طرف دیگر جمهوریخواهان تلاش میکنند تصویب طرحهایی که میتواند در انتخابات آتی برای دموکراتها رای بیاورد را دچار مشکل کنند.
بایدن با استیضاح مواجه خواهد شد
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی اظهار داشت: جمهوریخواهان آمریکا قسم خورده اند که بایدن را استیضاح کنند و با کسب نتایج کنونی در کنگره، این احتمال قویتر می شود.
وی با بیان اینکه به احتمال زیاد موضوع خروج شتابزده آمریکا از افغانستان موضوع استیضاح از رئیس جمهور ایالات متحده باشد، گفت: از آنجایی که استیضاح یک پروسه طولانی است، به شکل معمول بیش از یک سال به طول میانجامد تا تحقیقات قضایی صورت گیرد، زمانی که آمریکا در تب و تاب رقابتهای انتخاباتی ریاست جمهوری ۲۰۲۴ است، رئیس دولت مستقر با این چالش بزرگ مواجه خواهد شد که میتواند بر آرای حزب حاکم در انتخابات تاثیر منفی بگذارد.
ابوالفتح اضافه کرد: بیتردید در شرایط کنونی هر حوزهای چه داخلی یا خارجی یا دچار رکورد میشود یا برای عبور از سد کنگره، دموکراتها باید بجنگند و امتیار بدهند تا بتوانند موافقت کنگره دو شقه شده را به دست بیاورند.
این تحلیلگر سیاسی درخصوص نتایج این انتخابات و احتمال تاثیر آن بر روند مذاکرات هستهای برجام، گفت: مسئولیت سیاست خارجی آمریکا با رئیس جمهور است که با کمک مشاوران خود تصمیمگیری میکند و از آنجایی که دولت عوض نشده، در کلیت تفاوت معناداری در این حوزه شاهد نخواهیم بود.
وی یادآوری کرد: در ۲ سال گذشته که شاهد حاکمیت یکدست دموکراتها در آمریکا بودیم، گشایشی در بحث برجام ایجاد نشد و با آمدن جمهوریخواهان به مجلس نمایندگان چشمانداز رسیدن به یک توافق دشوار میشود اما نیابد دچار این خطای تحلیلی شویم که اگر دموکراتها یک پیروزی قاطع هم به دست میآوردند مشکات برجام حل میشد.
فضای ضد روسی در آمریکا قوی است
این تحلیلگر مسائل بین المللی با اشاره به مخالفت جمهوریخواهان با سیاست دولت بایدن در قبال اوکراین، اظهار داشت: فضای ضد روسی در ایالات متحده به ویژه واشنگتن بسیار قوی است و مخالفت در برابر این فضای سنگین برای جمهوریخواهان بسیار سخت است.
وی ادامه داد: درست است که برخی جمهوریخواهان حرفهایی در مخالفت با کمکهای آمریکا به اوکراین زده اند، اما معنایش این نیست که با پیروزی این حزب در مجلس نمایندگان، سیاست کلان آمریکا در قبال روسیه و جنگ اوکراین تغییر جهت بدهد.
ابوالفتح اضافه کرد: ممکن است با حاکمیت جمهوریخواهان بر کنگره، این مجلس برای ارسال کمکهای نظامی یا مالی به اوکراین سختگیری بیشتری کند اما کمکها ادامه مییابد.
وی با بیان اینکه قطع این کمکها به منزله امتیاری بزرگ برای روسیه است، گفت: تحقق این امر در توان کنگره با وجود فضای ضد روسی آمریکا نیست.
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی اظهار داشت: در شرایط کنونی، ممکن است آمریکا اعلام کند که اوکراین برای دریافت کمکهای بیشتر باید برخی قوانین ضد فساد مالی را تصویب کند و یا اقداماتی در جهت مقابله با پولشویی انجام دهد.
وی یادآوری کرد: چراکه اوکراین در رتبهبندی مبارزه با فساد مالی جایگاه خوبی ندارد و شائبه پولشویی در اوکراین زیاد است و این احتمال وجود دارد که سلاحهای آمریکایی در اختیار روسیه قرار گیرد و یا در بازار آزاد فروخته شود.
به اعتقاد ابوالفتح، در شرایط فعلی بیتردید نظارتها و سختگیریها در این حوزه بیشتر میشود و دیگر شاهد دست و دلبازیهای پیشین برای ارسال کمک های مالی و نظامی به اوکراین نخواهیم بود.
نظر شما