به گزارش ایرنا، روزنامه الاخبار دوشنبه در یادداشتی درباره تحولات یمن نوشت: نبرد جاری در یمن از میدان نظامی به میدانهای سیاسی منتقل شده است، طوری که کشورهای متجاوز درگیر یک رویارویی شدید هستند و با استفاده از ابزارهای فریب و اطلاعات نادرست و همچنین اهرم فشار و باج خواهی، درصدد سوق دادن صنعاء به سمت امتیاز دادن و یا چشمپوشی حداقلی آن از خواستههایی هستند که بر دستیابی به آنها اصرار دارد.
برپایه این گزارش، در مقابل جنبش «انصارالله» نیز اهداف روشنی در سر دارد و همچنان بر تحمیل مطالبات انسانی خود پافشاری میکند که مهمترین آنها پرداخت حقوق کارکنان است. با گذشت زمان، صنعاء تجارب گستردهای در زمینه مذاکره و شناخت حدود قدرت طرف مقابل به دست آورده است و همین تجربه باعث شد که هیئت مذاکره کننده آن در تلههای که معمولاً در مقابل آنها قرار میگیرد، نیفتد.
همچنین، صنعا برنامههای کلی را برای مقابله با کارشکنی ائتلاف متجاوز سعودی با رد درخواستهای انسانی یمن، به ویژه پرداخت حقوق کارکنان دولتی و نظامی وضع کرده است. هدف این اقدام صنعاء بازگشت به جنگ و تشدید درگیری نیست، بلکه هدف دستیابی به خواستههای انسانی و عمل به تعهدات برای تمدید و توسعه آتشبس است. در این مرحله اینگونه به نظر میرسد که کشورهای متجاوز با تشدید تدریجی تنش طی سه مرحله زیر مواجه هستند.
مرحله نخست محلی و داخلی است و هدف از آن ممانعت از سرقت نفت یمن از طریق جلوگیری از استخراج و قاچاق این منبع حیاتی توسط شرکتها و کشتیهای غربی از بنادر استانهای شرق یمن است. در این مرحله، نیروهای یمن بر عملیات نظامی هشدار دهنده تکیه کرده و تلاش میکنند تلفات انسانی یا خسارات مادی وارد نکنند.
مرحله دوم هدف قرار دادن تاسیسات حیاتی عربستان و امارات است. این مرحله زمانی آغاز میشود که صنعاء مطمئن شود کشورهای متجاوز به خواستههای انسانی یمن پاسخ نخواهند داد. درگیری در این مرحله به صورت تدریجی تشدید خواهد شد و پیش از این نیز در واقع انصارالله با هشدار به شرکتهای خارجی و اماراتی-سعودیِ غارت کننده منابع نفتی یمن و فرصت به آنها برای ترک یمن، آن را آغاز کرده بود.
اما مرحله سوم با هدف قرار دادن اهداف متخاصم در دریای سرخ و تنگه باب المندب و همچنین در دریای عرب آغاز میشود. رهبری صنعاء چندین بار در این باره هشدار داده و تأکید کرده است که توانایی هدف قرار دادن هر هدفی در دریای سرخ را دارد. این مسئله را سرلشکر عبدالله الحاکم معروف به «ابوعلی الحاکم»، رئیس دستگاه اطلاعات نظامی یمن مطرح کرد و گفت: «رویارویی دریایی احتمالی ممکن است یکی از شدیدترین نبردها با ائتلاف متجاوز باشد.»
بنابراین، صنعاء در چارچوب معادلات قدرت و بازدارندگی که در طول سالهای جنگ به دست آورده است، با دشمن مذاکره میکند و فشار بر قلب امارات و عربستان سعودی برجستهترین نشانه این قدرت و بازدارندگی است.
صنعا هیچ توافقی که حقوق نیروهای ارتش آن را به عنوان پیشگامان تحمیل خواستههای انسانی یمنیها تضمین نکند، نخواهد پذیرفت. منابع آگاه از مذاکرات در این باره به الاخبار گفتند: ائتلاف متجاوز اگر گمان میکند که تأخیر در واکنش میدانی-نظامی یمنیها ناشی از تردید آنها و یا رضایت از فواید آتشبس در دورههای قبل طبق ادعای برخی طرفها بوده، سخت دچار اشتباه شده است.
طبق گفته این منابع، در صورت ادامه وضعیت فعلی و متضرر شدن ملت یمن، صنعاء روی دو خط موازی کار میکند؛ در وهله نخست مشروعیت مردمی را با پایبندی به اصول ثابت به ویژه حقوق ارتش ایجاد میکند و در مرحله بعد به ارسال پیامهای میدانی تصاعدی ادامه خواهد داد.
این منابع همچنین گفتند: وقتکُشی فعلی متجاوزان کمتر از تهاجم نظامی وحشیانه به یمن نیست و به همین دلیل صنعاء به ارسال پیامهای هشدار دهنده اکتفاء نخواهد کرد و روزهای آینده ثابت خواهد کرد که ارزیابیها و برآوردهای ائتلاف مبنی بر محدود کردن انصارالله به جنگ در داخل یمن چیزی جز توهمات بیپایه واساس سیاسی و نظامی نیست.
در همین راستا، کارشناسان احتمال میدهند زمانی که کشورهای متجاوز جدیت یمن را احساس کنند، گزینههایشان محدود خواهد شد و متوجه خواهند شد که دیگر گزینه نظامی برایشان کارساز نیست.
عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی از جمله امارات و با کمک و چراغ سبز آمریکا، حملات گستردهای را علیه یمن- فقیرترین کشور عربی- آغاز کرد تا به بهانه بازگرداندن عبدربه منصور هادی رئیس جمهور مستعفی و فراری این کشور به قدرت، به اهداف و زیادی خواهیهای سیاسی خود جامه عمل بپوشاند اما در سایه مقاومت دلاورانه مردم و نیروهای مسلح یمن و عملیات موشکی و پهپادی ویژه آنها در رسیدن به این اهداف شکست خورد و مجبور به قبول آتش بس شد که این آتشبس نیز پس از سه مرحله دو ماهه در نتیجه کارشکنیهای ائتلاف متجاوز عربی پایان یافت و دیگر تمدید نشد.
نظر شما