حسین محمدی امروز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: کشت نشایی که از حیث مصرف کم آب بسیار مقرون به صرفه است و تاکنون به دلیل سردسیر بودن منطقه رخ تربت حیدریه مرسوم نبوده است به صورت نمونه و ترویجی صورت گرفت تا با بهره مندی از تجارب کسب شده از سال آینده توسعه و تعمیم یابد.
وی با یادآوری این که تربت حیدریه قطب تولید چغندر قند خراسان رضوی محسوب می شود ادامه داد: شیوه کشت نشایی به ۲ صورت بهاره و پاییزه است که کشت این محصول در تربتحیدریه اغلب به صورت پاییزه و بذری است.
مدیر جهاد کشاورزی تربتحیدریه گفت: استفاده از چغندر نشایی باعث کاهش استفاده از بذر به میزان یک سوم می شود همچنین در این شیوه کاهش سرمازدگی، صرفهجویی در آب و مبارزه با علفهای هرز را نیز شاهد هستیم.
محمدی سطح زیرکشت محصول چغندرقند در تربت حیدریه را به رغم کاهش ذخایر آب ناشی از خشکسالی سه هزار و ۱۰۰ هکتار اعلام کرد و افزود: عملکرد کشاوزان شهرستان تولید ۶۰ تن چغندر قند در هر هکتار است.
وی با بیان این که برداشت چغندر قند در تربت حیدریه از مهرماه آغاز می شود و تا اواخر آبان ادامه دارد افزود: پیشبینی می شود امسال ۱۸۶ هزار تن چغندر قند مازاد بر مصرف کشاورزان برداشت شود.
مدیر جهاد کشاورزی تربت حیدریه گفت: ارقام چغندرقند این شهرستان توکان، دروتی، بتاسید، پرشیا و فرتانده است و روش های اصلاح الگوی کشت و کاهش بارندگی ضرورت رفتن به سمت تولید علمی را بیشتر کرده است و کشت نشایی در همین راستا ارزیابی می شود.
محمدی با بیان این که تربتحیدریه و به خصوص جلگه رخ یکی از ظرفیتهای خوب کشاورزی خراسان رضوی است افزود:در حوزه چغندرقند و در راستای بهبود شیوه آبیاری توانستیم ۲۳ هزار هکتار از اراضی کشاورزی را تحت آبیاری نوین (تحت فشار و قطره ای) قرار دهیم و از این حیث رتبه نخست استان متعلق به تربت حیدریه است.
وی اضافه کرد: آبیاری هزار و ۴۵۰ هکتار مزرعه چغندر قند تربت حیدریه به صورت نوار تیپ و ۷۵۰ هکتار به صورت بارانی انجام میشود.
بخش "رخ" به مرکزیت "رباط سنگ" با جمعیتی افزون بر ۳۰ هزار نفر در سطح ۵۲ روستا و ۴۸ دهیاری به مساحت ۲۰۲۲ کیلومتر مربع وسعت در ۳۵ کیلومتری شمال شهرستان تربتحیدریه و ۱۱۰ کیلومتری جنوب مشهد واقع است.
گفتنی است یکی از بزرگترین کارخانه های قند کشور در تربت حیدریه فعال است که متعلق به آستان قدس رضوی است و علاوه بر خرید محصول کشاورزان تربت حیدریه از سایر مناطق خراسان رضوی و دیگر نقاط کشور نیز چغندر وارد می کند و به دلیل رویکردهای حمایتی که دارد باعث تشویق چغندرکاران به تولید بیشتر می شود.
پرداخت تسهیلات و پیش خرید محصول، ارایه بذرهای مرغوب و خوراک دام از جمله این سیاستهای حمایتی است.
چغندر قند از جمله محصولاتی است که به مصرف آب زیادی نیاز دارد و خشکسالی های اخیر باعث کاهش سطح کشت آن در اغلب نقاط کشور از جمله تربت حیدریه شده است و از همین روی برخی کشاورزان با روی آوردن به روشهای کشت نوین سعی می کنند این محصول را همچنان تولید کنند.
نظر شما