"عطا حسن پور" روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: با توجه به اینکه محدوده بافت های تاریخی در سال ۸۸ مشخص و به استان ابلاغ شده است نیازمند تهیه ضوابط و مستندات جهت حفظ و صیانت از بافت تاریخی شهرها بصورت قانونی هستیم که در راستای مرمت و ساماندهی بافت های تاریخی استان اقدامات خوبی انجام و با مشاور ذی صلاح قرارداد منعقد شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان با اشاره به وجود ۲۰۰ خانه تاریخی در قالب بافت تاریخی استان ادامه داد: مراحل مزایده چند بنای تاریخی خرم آباد در حال انجام است و به زودی به سرمایه گذار واگذار خواهند شد که در این راستا خانه "کشفی " نیز جهت بهره برداری پذیرایی به سرمایه گذار واگذار شده است.
حسن پور با بیان اینکه خرم آباد یکی از شهرهای کهن و شامل آثاری از دوره شکل گیری هسته نخستین در دوره صفویه است گفت: بافت تاریخی شهر خرمآباد به مساحت ۵/۷۲ هکتار در مرکز فعلی شهر و در ضلع غربی مجموعه کهن در ارگ تاریخی شهر (قلعه فلکالافلاک) واقع شده است و دارای هفت محله کهن به نامهای زیدبن علی (ع) (دَر آغا)، باباطاهر (دَر بُوتار)، پشت بازار (پش بازار)، درب دلاکان (دَر دِلاکی)، باجگیران (باجگیرِو)، پاسنگر و کلیم آباد (محله ی چاغروندها) است.
وی افزود: آثار لایههای تاریخی و دورههای رشد شهر را از دیدگاه معماری و شهرسازی می توان به چهار دوره تقسیم کرد که دوره شکلگیری هسته نخستین شهر، دوران صفویه، دوره حکمرانان قاجار و دوره مربوط به پهلوی اول بوده و از هرکدام آثار معماری با ارزشی به یادگار مانده است.
حسن پور اظهار داشت: از آثار دوره شکلگیری هسته نخستین شهر خرم آباد میتوان به آرامگاه امامزاده زیدبن علی (ع) و آرامگاه منصوب به باباطاهر در مراکز محله هایی به همین نامها در درون شهر قدیم، کتیبه تاریخی سنگ نبشته، مناره خرمآباد و آرامگاه منصوب به خضر (اتابک لرستان) یاد کرد.
وی با بیان اینکه حمام گپ، میدان گپ و خانه منصوری از مهمترین آثار بهجای مانده از دوره صفویه در شهر خرمآباد هستند افزود: از دوره قاجار نیز آثار و بناهای پرشماری برجای مانده که از مهمترین آنها می توان به خانه و حسینیه خورشیدی، خانه جوادی، خانه مرحوم آیت الله سید جواد جزایری (ره)، خانه چنگایی، خانه عصاره، خانه مرحوم آیتالله شیخ عبدالرحمن لرستانی (پدر مشروطیت در لرستان)، خانه و عمارت بزرگ میرزا سید رضاخان، خانه چدنی، خانه سیفالله خان والی زاده، خانه توکل، خانه کاکاوند، خانه شمعون (کلیمی) و کاروانسرای میرزا سیدرضا اشاره کرد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان گفت: بناهایی همچون خانه فیروزی، خانه موشه جواهری (کلیمی)، خانه رزاز، خانه ابراهیمی، گرمابه قاضی، مسجد توسلی و مسجد موسی ابن جعفر (ع) نیز از جمله آثار برجای مانده از آخرین لایهی معماری ایرانی اسلامی (دوره پهلوی اول) در خرمآباد هستند.
حسن پور عنوان کرد: در بافت تاریخی بروجرد نیز که به ثبت ملی رسیده است خانههای فاخر دارای حمام از دوره قاجار وجود دارد که با این قدمت و معماری خاص و زیبا به منظور ایجاد رغبت در گردشگران برای اقامت نقش موثری دارند.
وی با بیان اینکه با واگذاری این خانهها به بخش خصوصی شاهد رونق صنعت گردشگری در این حوزه خواهیم بود افزود: برخی از خانههای تاریخی بروجرد هم به عنوان خانه صنعت صنایعدستی میراثفرهنگی متمایز شدهاند مانند خانه چوب و خانه نساجی بروجرد که خود ظرفیتی برای گردشگری صنعتی محسوب میشود.
نظر شما