به گزارش خبرنگار ایرنا ، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بیماران با نارسایی مزمن کلیه، همودیالیز، دیالیز صفاقی، هموفیلی، تالاسمی، بیماران پیوند شده، ام اس، سرطان، دیابت، صرع، بیماری های متابولیکی، پروانه ای و غیره را به عنوان بیماری های صعب العلاج مشخص کرده و این بیماران بر اساس دستوالعمل ویژه ابلاغی از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مراکز دولتی، دانشگاهی و با پوشش بیمه ای خاص از امکانات تشخیصی، درمانی مراکز مربوطه و با فرانشیز رایگان خدمات دریافت می کنند.
مبتلایان به این نوع امراض برای کنترل روند بیماری و ادامه حیات به مصرف دارو نیاز دارند اما تهیه این داروها که در داروخانه های خاص توزیع می شود زمانبر و برای بیماران کلافه کننده است.
شلوغی همیشگی داروخانههایی که داروی بیماران خاص و صعبالعلاج و نادر را در اختیار آنها قرار میدهند یکی از نگرانیهای همیشگی آنها است و به غیر از معطلی های چند ساعته این بیماران به دلیل نقصان ایمنی بدن می بایست کمتر در مکان های شلوغ حضور یابند اما شرایط به گونه ای است که این بیماران حداقل یک بار در ماه در شلوغی داروخانههایی مانند ۱۳ آبان و هلال احمر حاضر شوند تا داروی مصرفی خود را تهیه کنند که این موضوع همواره مشکلاتی برای بیماران ایجاد میکند.
این وضعیت در شرایطی برای بیماران خاص مازندران رقم می خورد که این استان از زیرساخت های لازم برای اجرای دارورسان ، طرحی که برطرف کننده این مشکلات است را دارد. نسخه نویسی الکترونیکی به عنوان زیرساخت اولیه برای اجرای این طرح به شمار می رود که مازندران را می توان استان پیشتاز در این زمینه برشمرد چرا که از شهریور ۱۳۹۹ نسخه نویسی پزشکان در این استان کلید خورد و بنا به اطلاعات و داده های بیمه سلامت و علوم پزشکی به عنوان نهادهای متولی بجز تعداد اندک مابقی نسخه پزشکان الکترونیکی است.
در نسخه نویسی الکترونیک بیمار هنگام مراجعه به پزشک تحت پوشش این برنامه نیازی به ارائه دفترچه ندارد و با ارائه کد ملی، هویت ، پوشش بیمهای و همپوشانی بیمهایاش کنترل می شود و شناسه رهگیری به جای برگ کاغذی دفترچه ارائه می شود که در موسسات ارائه دهنده خدمات تجویزی مورد استفاده قرار می گیرد. به عبارتی در این روش بیمار متناسب با تجویز ارائه شده به موسسه مربوطه مراجعه و با ارائه کد ملی و یا کد رهگیری که دریافت داشته ، خدمات مورد درخواست را بدون ارائه نسخه کاغذی در بخش دارو، آزمایشگاه و تصویربرداری دریافت می کند.
نسخه نویسی الکترونیکی این فضا و امکان فراهم آورده است که پس از دستور و ثبت نسخه پزشک در سیستم داروخانه می تواند دستور پزشک را مشاهده کند تا داروی تجویزی را برای بیماران نسخه پیچی کند.
در این میان وضعیت درمان بیماران خاص متفاوت از اقشار دیگر جامعه است چرا که این بیماران نوع و میزان داروهای مصرفی آنها مشخص است و با نسخه نویسی الکترونیکی که از سوی پزشک معالج انجام می شود . می توان از طرح"دارو رسان "به عنوان موضوعی نام برد که اجرای آن در مازندران به عنوان استانی که از زیرساخت های لازم در این خصوص بهره مند است رافع این بخش از مشکلات بیماران باشد.
این طرح طوری برای گروههای خاصی از بیماران طراحی شده تا به جای مراجعه شهروندان و شهرستانیها به داروخانههای متعدد، دارو از طریق پست به درب منزل آنها ارسال شود. البته این طرح برای بیماران صعب العلاج که دارو با رضایت آنها درب منزل ارائه می شود، انجام شده و اکنون از مبتلایان به «ام اس» آغاز و دانشگاه علوم پزشکی تهران به صورت آزمایشی آن را انجام میدهد.
بنا به اعلام اداره کل بیمه سلامت مازندران این نهاد چهار هزار و ۷۵۰ بیمار خاص را زیر پوشش دارد و آخرین اطلاعات ارائه شده از سوی دانشگاه علوم پزشکی استان این نهاد نیز حدود هفت هزار بیمار خاص را زیر پوشش دارد که هر یک از این افراد پس از ابتلا به بیماری با مراجعه به هریک از این دو سازمان ها با ارائه مدارک معتبر پزشکی ، پرونده پزشکی خود را ایجاد می کند و بر مبنای این پرونده پزشکی خدمات دولتی به آنها ارائه می شود.
تامین دارو با چاشنی دغدغه
بیماران مازندران از آنچه که به عنوان "رنج و بار مضاعف" بر دوش بیماران می نامند گلایه کردند و خواستار اتخاذ تدبیری از سوی مسوولان برای رفع این مشکلات همیشگی آنان شدند.
یکی از بیماران هموفیلی قائمشهر در خصوص روند تامین داروهای مصرفی خود اشاره کرد و گفت :براساس برنامه ریزی هایی کشور دارو بیماران ام اس در چرخه داروخانه های ۱۳ آبان و هلال احمر توزیع می شود.
علیزاده افزود: با توجه به اینکه فقط داروخانه های خاصی این داروها را در اختیار دارند به همین دلیل این مکان ها همواره با تراکم بالای جمعیت مواجه است.
وی ادامه داد: بخش بیشتری از شلوغی این داروخانه به دلیل توزیع دارو بیماران خاص نظیر هموفیلی به تعداد معدودی از داروخانه در سطح استان است که به ناچار تمام این بیماران مجبور به حضور در این مکان هستند.
این بیمار بیان کرد: علاوه بر این تایید سیستمی داروها باعث شده تا به دلیل قطعی و یا کندی اینترنت بیماران مجبور شوند زمان بیشتری را در داروخانه بمانند تا داروهای آن ها تایید شود.
فاطمه نیز که به خاطر ابتلا به بیماری "ام اس" به مشتری دایمی داروخانه ۱۳ آبان تبدیل شده به خبرنگار ایرنا گفت: به خاطر ابتلا به این بیماری که باعث التهاب سلول های نخاع و مغزش شده ناگزیر به مصرف قرص تبازیو است تا این التهاب ها کنترل و از عوارض بیشتر آن نظیر فلج شدنش جلوگیری شود.
وی افزود: هر روز می بایست یک عدد از این قرص را مصرف کنم و برای این منظور می بایست دارو مورد نظر تنها از داروخانه های خاصی از جمله ۱۳ آبان تهیه کنم.
این بانو که خود ساکن شهرستان نور است برای تهیه دارویش ماهانه به داروخانه ۱۳ آبان ساری مراجعه می کند. او به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به اینکه این دارو در داروخانه های خصوصی یافت نمی شود و تنها ۱۳ آبان توزیع این داروها را انجام می دهد ماهانه به این ساری می آیم.
موسوی، بیمار پیوندی که از بهشهر برای گرفتن داروهایش به داروخانه ۱۳ آبان ساری می آید، در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از صرف مدت زمان ۲ ساعته برای دریافت داروهایش گفت و بیان کرد: برای اینکه پیوند کلیه ام با مشکل مواجه نشود می بایست داروهای خاص آن را مصرف کنم.
وی با اشاره به اینکه این داروها را باید هر چند وقت مصرف کنم، ادامه داد: این آمپول تنها در داروخانه خاص ۱۳ آبان موجود است و دیگر داروخانه ها این دارو را توزیع نمی کنند.
به گفته این بیمار پیوندی در صورت عدم استفاده دارو مورد نظر بدنش با مشکل مواجه می شود و نیاز دارد که این دارو به طور مداوم استفاده کند.
وی اضافه کرد: برای همین خودم یا فرزندانم یک روز در ماه را به رفتن داروخانه ۱۳ آبان در ساری اختصاص می دهیم.
موسوی در پاسخ به این سوال که مگر تحویل دارو از داروخانه چقدر زمان می برد؟ گفت: داروخانه ۱۳ آبان داروخانه شلوغ و همیشه مملو از جمعیت بیماران و خانواده هایشان است چراکه بیماران خاص از سراسر استان مازندران برای دریافت داروهایشان به اینجا می آیند.
وی ادامه داد: همین مساله باعث می شود تعدد نسخه ها و روند انجام تایید داروها از مراکز مورد نظر همچون علوم پزشکی، خدمات درمانی، بیمه روستایی و بنیاد جانبازان مدت زمان زیادی صرف شود که خوب مراجعه کنندگان را کلافه می کند.
دارورسان ، مرهمی بر درد بیماران خاص
مدیرکل بیمه سلامت مازندران اجرای طرح نسخه الکترونیک در این استان را موفقیت آمیز توصیف کرد و گفت: در حال حاضر نسخه کاغذی از سوی پزشکان در این استان صادر نمی شود و تمامی نسخه های پزشکی در استان الکترونیکی است.
محمدرضا میرزایی ادامه داد: روزانه ۱۵ هزار نسخه پزشکی در مازندران صادر می شود که بجز تعداد انگشت شمار که مربوط به پزشکان غیر طرف قرارداد و پزشکان اعزامی از استان های دیگر است ، بقیه نسخه ها الکترونیکی است.
وی ادامه داد: طرح نسخه نویسی الکترونیک در راستای اجرای تکالیف قانونی سازمان بیمه سلامت و عدم پذیرش نسخ کاغذی است که در شهریور سال ۱۳۹۹ این طرح در مازندران توسط پزشکان متخصص اجرا شد و از اول دی ماه ۱۴۰۰ طرح برای پزشکان عمومی ، پزشک خانواده ، متخصص و فوق تخصص ، پزشکان بیمارستان ها و کلینیک ها اجباری شده است.
به گفته مدیرکل سلامت مازندران در حال حاضر طرح دارورسان به صورت پایلوت از سوی سازمان بیمه سلامت در تهران اجرا شده است و زیرساخت برای اجرای طرح در مازندران وجود دارد.
وی اظهارکرد: با توجه به اینکه بیماران خاص داروهای مشخصی استفاده می کنند ولی با این وجود ساعتها می بایست در صف دریافت داروهای خود در داروخانه ها معطل بمانند.
میرزایی بیان کرد: اجرای طرح دارورسان و ارسال داروها به درب منازل می تواند بسیار به آسایش و حفظ سلامتی بیماران اقدام کند.
اجرای طرح دارورسان در مازندران، در انتظار ابلاغ دستورالعملهای ملی
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی مازندران نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از تلاش برای رفع دغدغه بیماران خاص برای تامین داروهایشان خبر داد و گفت: طی ماه های اخیر اقداماتی برای این منظور انجام شده است.
ابراهیم صالحی فر افزود: سال ها توزیع داروی این بیماران در داروخانه های خاص و دولتی ۱۳ آبان و هلال احمر توزیع می شد.
وی ادامه داد: با هماهنگی های صورت گرفته ۳۰داروخانه خصوصی برای توزیع داروهای بیماران تالاسمی مازندران انتخاب شد و توزیع دارو انجام می دهند که بیماران می توانند به این داروخانه ها مراجعه کنند.
به گفته معاون غذا و دارو مازندران همچنین با برنامه ریزی صورت گرفته داروی بیماران پیوندی و دیالیزی در بیمارستان های محل انجام این درمان ها توزیع می شود.
وی در خصوص اجرای طرح دارورسان نیز گفت: با توجه به فراهم بودن زیرساخت های اولیه لازم همچون طرح نسخه نویسی الکترونیکی در مازندران در صورت ابلاغ دستور العمل از سوی کشور و سازمان مربوطه آمادگی اجرای آن در استان فراهم است.
نظر شما