به گزارش ایرنا، کتابخانه عمومی، یک مفهوم شهری و کلانشهری و یک اجتماع اطلاعاتی(دانش) است، یعنی فضایی که در آن تعامل و انرژی عاطفی، شناخت و عاطفه، با هم بودن ترکیب می شوند که عامه مردم بتوانند از طریق هر نوع دانشی که نیاز دارند به تربیت عاطفه اجتماعی و شناختی خودشان بپردازند.
کتابخانه های عمومی،از نگاه کارشناسان این حوزه، عمومی و همگانی نیستند چرا که اقبال و استفاده عموم از آنها کاهش یافته و کارکردها و کارویژه های آنها کمتر شده است و بنا به آمار، از میان پنج هزار کتابخانه عمومی در کشور، تنها سه درصد از مردم ایران با کتابخانه های عمومی سروکار دارند.
بنا به گفته مدیرکل کتابخانه های عمومی کهگیلویه و بویراحمد، این استان در سرانه مطالعه جزو استان های آخر است.
اما با این مشکلات، کتابدارانی هستند که با عشق و علاقه و تلاش همه جانبه ترویج فرهنگ کتابخوانی را دنبال می کنند، "سارا آریانی"، مسئول کتابخانه رودکی شهرستان گچساران که در سال ۹۸ به عنوان تسهیلگر برتر کشور معرفی شد، با فعالیت های فراکتابخانه ای تلاش می کند کتاب را به روش های مختلف در دسترس عموم قرار دهد.
این بانوی کتابدار به خبرنگار ایرنا گفت: سالهاست که به ترویج فرهنگ کتابخوانی در شهرستان گچساران می پردازم، و از طرق مختلف اقدام به جلب و جذب نوجوانان و معلولان به امر کتابخوانی می نمایم و در تلاش هستم که افراد کم سواد را به امر کتابخوانی تشویق نمایم.
"آریانی"که باشگاه کتابخوانی وی در سال ۹۷ بعنوان یکی از هشت باشگاه تقدیری کشور معرفی شد، درباره ایده ها و شیوه های خلاق ترویج کتابخوانی توضیح داد: دعوت از بچه های محله برای کتابخوانی، انجام تبلیغات کتاب در محله ها، دعوت از نویسندگان مختلف به کتابخانه، اهدای کتاب به کسبه بازار و کتابخوانی و قصه خوانی را در مهدها و مدارس دانش آموزان مدارس دنبال می کنم.
وی ادامه داد: برای ترویج کتاب، با "اهدای کتاب به مردم" و "قصه خوانی و کتابخوانی برای کودکان بیمار در بیمارستان ها"، "دعوت از پاکبانان شهرداری و اهدای کتاب به آنها" و "برگزاری جلسات کتابخوانی در مراکز نگهداری معلولان" اقدام می کنیم.
وی با اشاره ضرورت جذب افراد به کتابخانه ها، تصریح کرد: محیط کتابخانه را به فضای با نشاط تبدیل می کنیم و فضایی متناسب با روحیات لطیف مراجعین برای جذب آنها به کتابخانه فراهم می نمایم که حس خوبی به مراجعه کننده منتقل کنیم.
آریانی برای جذب بیشتر کودکان و نوجوانان می گوید: با اجرای نمایش های عروسکی، محیط های کتابخانه را رنگارنگ کرده و با اهدای جوایز و برگزاری مسابقه های نقاشی و کاردستی، تمایل آنها را به کتاب و محیط کتابخانه جلب می کنیم.
وی پیشنهاد می دهد: لازم است، فضای کتابخانه ها شاداب و از ظاهر مناسبی برخوردار باشند و با شیوه های مناسب مراجعین را به کتابخوانی تشویق و ترغیب کنیم.
افسانه افضلی نژاد دیگر کتابدار خلاقی است که بر اساس شوق و انگیزه ای که به کار خود دارد با حضور در کنار سیاه چادرهای عشایری و مناطق روستایی خیرآباد از توابع گچساران لذت کتابخوانی را برای کودکان این مناطق فراهم نماید.
وی که در جشنواره دوستدار کتاب و کتابخوانی روستا و عشایر، مقام ششم کشور را کسب کرد، به خبرنگار ایرنا گفت: کتابداری را به کتابخانه محدود نمی کنم و با عشق و علاقه و در عین حال نبود وسیله نقلیه، با حضور در مناطق عشایری و روستایی، خانواده ها و کودکان و نوجوان را به کتابخوانی آشنا می کند.
افضلی نژاد توضیح داد: علاوه بر آموزش کتابخوانی و قصه خوانی برای کودکان، تلاش می کنیم که برای کارگاه های مشاوره ای برای بانوان روستا نیز برگزار کنیم.
وی به نقش خانواده ها در کتابخوانی کودکان اشاره کرد و گفت: بر اساس تجربه های کاری و مشاهدات عینی، کودکانی که بیشتر تمایل به کتابخوانی دارند، والدینی اغلب انها کتابخوان هستند و بنابراین خانواده نقش مهمی در کتابخوانی بچه ها دارد.
به گزارش ایرنا، استان کهگیلویه و بویراحمد با جمعیتی حدود ۷۲۶ هزار نفر جمعیت دارای هشت شهرستان، ۱۷ بخش و یکهزار و ۶۷۰ روستای، دارای۷۰ کتابخانه عمومی، ۶۵ کتابخانه نهادی و پنج کتابخانه مشارکتی است.
نظر شما