به گزارش ایرنا، لورا هولگیت سفیر ایالات متحده نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین روز پنجشنبه با ایراد سخنانی ادعا کرد: ما به طور جدی نگران گزارش مدیرکل آژانس هستیم مبنی بر اینکه مسائل مهم پادمانی ایران حل نشده باقی مانده است. این موضوع باید به طور جدی همه اعضای شورا را نگران کند، زیرا ایران همچنان به درخواستهای مکرر مدیرکل آژانس برای ارائه همکاریهای اساسی لازم به منظور شفافسازی و حل و فصل این مسائل باقیمانده بیاعتنایی میکند.
وی در ادامه اتهامپراکنیها علیه برنامه صلحآمیز هستهای ایران مدعی شد: با توجه به این عدم همکاری، ایالات متحده در کنار فرانسه، آلمان و بریتانیا قطعنامهای را ارائه کرده است که تاکید میکند شفافسازی این مسائل نیازمند اقدامات خاص است و حل آن بر اساس ماده ۱۸ موافقتنامه جامع پادمان ایران «ضروری و فوری» هستند.
ادعای کشف ذرات اورانیوم سه سال پیش از سوی نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی مطرح و سپس توسط آژانس بینالمللی انرژی اتمی و رسانهها دامن زده شد. جمهوری اسلامی ایران ضمن رد ادعاهای مطرح شده تاکید کرده است که آژانس نباید بر مبنای اسناد ساختگی رژیم صهیونیستی که با اهداف خاص سیاسی در اختیار این سازمان قرار داده میشود، قضاوت و براساس آنها اعلام نظر کند.
با این حال رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در آخرین گزارش خود که هفته پیش منتشر شد ضمن تکرار ادعاهای سیاسی درباره برنامه صلحآمیز هستهای ایران، مدعی شده که پیشرفتی در حل و فصل مسائل باقیمانده پادمانی صورت نگرفته است.
این گزارش بهانهای شد تا تروئیکا و آمریکا در ادامه اتهامپراکنیها و اهرمسازی برای فشار در مذاکرات رفع تحریمها، قطعنامهای را علیه ایران در شورای حکام پیشنهاد کنند.
سفیر آمریکا ادعا کرد: قطعنامه پیشنهادی درحالی ارائه می شود که تعامل آژانس با ایران در مورد این موضوعات برای نزدیک به چهار سال ادامه داشته است. متأسفانه در طول این مدت، سؤالات بیشتری مطرح شده است. به دلیل ناکامی ایران در همکاری با آژانس، مدیرکل بارها گزارش داده است که نمی تواند صحت یا کامل بودن اظهارات ایران را تایید کند و اطمینان دهد که برنامه هسته ای ایران منحصراً صلح آمیز است.
وی در ادامه تلاشها برای بازکردن پروندههای بسته شده در برجام، مدعی شد: همه اعضای شورای حکام باید این مساله را عمیقاً نگران کننده بدانند.
هولگیت با اشاره به دو قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام ادعا کرد: علیرغم اینکه آژانس فرصت های متعددی را برای ایران فراهم کرده است، مدیرکل یک بار دیگر گزارش داده است که موضوعات پادمانی باقی مانده است و هیچ پیشرفتی در شفاف سازی و حل و فصل آنها حاصل نشده است. وی با اشاره به برنامه احتمالی سفر هیات فنی آژانس به ایران مدعی شد: شورای حکام باید از ایران درخواست کند که به تعهدات خود پایبند باشد و بدون تأخیر همکاری اساسی داشته باشد.
سفیر آمریکا سپس تکرار کرد: ایران باید توضیحات معتبری برای حضور ذرات مواد هستهای در مکانهای اعلامنشده ارائه، مکان مواد هستهای کشفشده و/یا تجهیزات آلوده را به آژانس اطلاع و دسترسی مورد نیاز این سازمان برای راستیآزمایی توضیحات را ارائه کند. ما به صراحت اعلام کردهایم که به محض گزارش مدیرکل مبنی بر شفافسازی و حلوفصل مسائل، شورا میتواند بررسی خود را درباره این موضوع پایان دهد. ما از چنین نتیجه ای که موفقیتی برای ایران و رژیم منع اشاعه خواهد بود، بسیار استقبال خواهیم کرد. این مسیر ترجیحی ما برای حرکت رو به جلو است.
این درحالیست که محسن نذیری اصل سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان های بین المللی در وین پیشتر با تأکید بر اینکه رویکرد جمهوری اسلامی ایران همواره بر همکاری و تعامل با آژانس مبتنی بوده است، تصریح کرد که موضوعات پادمانی میان ایران و آژانس طی قطعنامه شورای حکام در سال ۲۰۱۵ بسته شده است. وی افزود: سه ادعای پادمانی غیر مهم آژانس نیز مربوط به حدود دو دهه قبل می باشند که با این حال، ایران تاکنون تعاملات مناسب و سازنده ای را با آژانس و با هدف حل و فصل این آنها به عمل آورده است.
نماینده ایران همچنین ضمن تأکید بر اینکه آژانس باید استقلال، بی طرفی و حرفه ای گری خود را حفظ کند، افزود: اعضای آژانس نیز باید از اعمال فشار بر این سازمان و تلاش برای استفاده ابزاری از آن در جهت مقاصد سیاسی خود، بطور جدی پرهیز نمایند.
نظر شما