به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از «نیوز مدیکال»، این ایده که آنچه میخوریم بطور مستقیم بر سلامتی ما اثرگذار است عقیدهای باستانی است و سابقه آن به حدود ۴۰۰ سال پیش از میلاد میرسد. اما شناسایی غذاهای سالمتر در قفسههای سوپرمارکت ها و منوی رستوران ها بسیار دشوار است.
اکنون محققان در دانشکده علوم تغذیه «فریدمن» نشان دادهاند که یک سامانه طبقهبندی غذایی کلگرا با نام «قطبنمای غذایی» (Food Compass) وضعیت غذاها از لحاظ تاثیر آنها برای سلامتی را بهتر شناسایی میکند.
محققان با انتشار مقالهای در نشریه «ارتباطات طبیعت» مشخص کردند که افراد بزرگسالی که غذاهای بیشتری با امتیاز بالاتر (در قطبنمای غذا) میخورند وضعیت سلامتی بلندمدت بهتری دارند.
شاخص قطبنمای غذا که در سال ۲۰۲۱ معرفی شده است یک سنجش کلگرایانه درباره ارزش مواد غذایی فراهم میسازد . این شاخص برای هر مورد از اقلام غذایی ۹ حوزه از جمله نسبت غذایی، اجزای تشکیل دهنده، ویتامین، مواد معدنی و مواد افزودنی را مورد سنجش قرار میدهد.
محققان بر اساس امتیازات ۱۰ هزار محصول غذایی متداول مصرفی در آمریکا، غذاهایی را با امتیاز ۷۰ و بالاتر را به عنوان اقلام قابل توصیه و تشویق، اقلام با امتیاز بین ۳۱ تا ۶۹ را به عنوان غذاهایی که باید با اعتدال مصرف شوند و اقلام با امتیاز کمتر از ۳۰ را غذایی که باید به ندرت مصرف شود، معرفی کرده اند.
محققان در این زمینه دادههای سوابق تغذیهای و سلامتی ۴۷ هزار و ۹۹۹ نفر در سنین ۲۰ تا ۸۵ سال را بین سال های ۱۹۹۹ تا ۲۰۱۸ مورد بررسی قرار دادند.
رژیم غذایی با رتبه بالاتر در قطب نمای غذایی با فشار خون پایینتر، قند خون پایینتر و کلسترول پایینتر مرتبط شده و همچنین خطر مرگ کمتری را به همراه داشته است. با هر ۱۰ امتیاز افزایش شاخص غذایی، خطر مرگ نیز ۷ درصد کاهش یافته است.
محققان میگویند که شاخص «قطب نمای غذایی» در مقایسه با سیستمهای موجود در زمینه طبقهبندی غذایی، ارزیابی نوآورانهتر و جامعتری ارائه میکند.
آنها هم اینک قصد دارند روی نسخه سادهتری از این شاخص طبقهبندی غذایی کار کنند تا نیازمند دادههای ورودی کمتری بوده و بطور خاص برای افرادی با شرایط خاص مانند دیابتیها یا بارداران و مردم سایر کشورها قابل استفاده باشد.
نظر شما