از گذشته تا امروز تغییرات چشمگیری در همه ابعاد زندگی مردم ایجاد شده است، از شکل لباس پوشیدن و نحوه آداب معاشرت گرفته تا غذاهایی که سفرههایمان را با آن پر میکنیم.
تحولات اجتماعی، رشد جمعیت و مدرنتر شدن زندگی مردم باعث شده است، عادات و رفتار تغذیهای مردم کمکم تغییر کرده و گرایش به سمت مصرف غذاهای آماده بیشتر شود.
با وجود اینکه ما در گذشته دارای عادات غذایی سالمی بودیم اما رفته رفته از مصرف غذاهای فصلی به خصوص گیاهی و غنی از فیبر به سمت مصرف غذاهایی با کربوهیدرات تصفیه شده، قند و چربی و نمک زیاد، غذاهای فراوری شده و سایر محصولات با منبع حیوانی حرکت کرده ایم.
زمان کمتری برای تهیه وعدههای غذایی صرف میکنیم و مصرف کنندگان به ویژه در مناطق شهری به طور فزاینده به سوپرمارکتها، فروشگاههای فستفود، غذاهای خیابانی و رستورانها اعتماد میکنند.
تغییر عادات غذایی و تمایل به مصرف غذاهای آماده، فوری و پرکالری از سوی دیگر موجب شده بیماریهایی مانند دیابت، فشارخون، بیماریهای قلبی و عروقی نیز افزایش پیدا کند.
کارشناسان تغذیه معتقدند اگر الگوی مصرف مواد غذایی در کشور تغییر نکند در آینده مشکلات سلامتی ناشی از تغذیه نادرست نمود بیشتری پیدا می کند و معضلات جامعه شهرنشیی دوچندان می شود.
مربی صنایع غذایی و کارشناس آشپزی در همین رابطه به خبرنگار ایرنا گفت: عادات غذایی در گذشته بسیار سالمتر و استانداردتر از عادات غذایی امروز مردم جامعه است و همین موضوع سبب بروز بیماریهایی نظیر فشار خون بالا، بیماری های قلبی و عروقی، دیابت و استرس شده است.
نرگس کریمیان ادامه داد: در دهههای گذشته از آنجاکه مردم با چراغ نفتی باید غذا میپختند از صبح زود غذا را روی اجاق میگذاشتند و تا ظهر غذا بخوبی پخته میشد و عطر و بوی مطلبوعی به خود میگرفت.
وی با بیان اینکه درگذشته بسیاری از مواد غذایی مورد نیاز افراد در خانهها تهیه میشد، تصریح کرد: هریک از خانوارهای مواد غذایی همچون رب گوجه، آبلیمو، سرکه، ترشی و نان را در خانههای خود درست میکردند اما امروزه همه این محصولات از طریق صنعتی شدهاند و سلامت و کیفیت لازم را ندارند.
کریمیان افزود:در گذشته مردم با پهن کردن سفرههای پارچهای قلمکار دور همدیگر غذا میخوردند اما امروز جمعهای خانوادگی از هم پاشیده شده و سفرههای ایرانی صفا و صمیمت گذشته را ندارد.
این مربی آشپزی با بیان اینکه در گذشته مردم غذاهای خود را با چربی سرخ می کردند، تصریح کرد: چربی حیوانی به واسطه ریزمغذیهایی که دارد مضرات روغنهای صنعتی امروز را ندارد اما امروز روغنهایی که در سلامت آنها تردید بسیاری وجود دارد جای دنبه را گرفته است.
کریمیان با بیان اینکه نان پای ثابت سفرههای ایرانی در گذشته بوده است، خاطرنشان کرد: مردم در گذشته غذای خود را با نان میخوردند که این موضوع از پرخوری جلوگیری می کرد اما معضل پرخوری و اضافه وزن به ویژه در کودکان و نوجوانان به یکی از معضلهای جامعه تبدیل شده است.
وی ادامه داد: نوشیدن آب در هنگام غذا خوردن، استفاده از نوشیدنیهای گازدار، سروقت غذا نخوردن، استفاده زیاد از نمک و شکر، تند و با استرس غذا خوردن، نوشیدن چای بعد از غذا و حذف صبحانه از عادات غذایی غلط امروز جامعه است.
کریمیان خاطرنشان کرد: اگرچه با کنکاش دقیقتر در عادات غذایی مردم روزگاران گذشته میتوان برخی عادات نادرست را هم مشاهده کرد اما در مقایسه با امروز بسیار ناچیز است و از سبک زندگی سالمتری برخوردار بودند.
این مربی صنایع غذایی، روی آوردن به غذاهای محلی و سنتی استان را از راهکارهای گرایش به سمت رژیم غذایی سالم دانست و گفت: بسیاری از آشها، شلهها و حلیمهای سنتی میتواند در برنامه غذایی امروز ما جای گیرد چراکه طبع این غذاها هم متناسب با آب و هوای استان است و هم مواد غذایی موردنیاز بدن را تامین میکند.
بر اساس آمارهای دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد نیمی از مرگ و میرهای این استان ناشی از ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی است که تغذیه ناسالم یکی از مهمترین عوامل ابتلاء به این بیماریها اعلام شده است.
رئیس مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری در همین رابطه گفت: بر اساس آخرین گزارشهای موجود ۲۸.۳ درصد جمعیت استان فشار خون بالا، حدود ۹ درصد جمعیت مبتلا به دیابت هستند و ۵۲.۶ درصد مردم چاقی و اضافه وزن دارند که عادات غذایی نادرست در شکلگیری این بیماریهای بسیار موثر بوده است.
سید راشد جزایری خاطرنشان کرد: پرهیز از مصرف زیاد نمک و شکر، پرهیز از خوردن غذاهای آماده و فراوری شده نظیر سوسیس و کالباس و نوشابههای گازدار و گنجاندن میوه و سبزی در رژیم غذایی میتواند از بروز بسیاری از این بیماریها پیشگیری کند.
اهمیت موضوع مواد غذایی سبب شده تا ۲۰ تا ۲۶ مهرماه با عنوان هفته ملی غذا در کشور نامگذاری شود.
این هفته که امسال با شعار «اصلاح الگوی تغذیه برای حفظ و ارتقای سلامت» نامگذاری شده است بهترین فرصت برای اطلاعرسانی و آگاهیبخشی به مردم نسبت به عادات غذایی سالم است.
مدیر اداره نظارت بر مواد غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در همین رابطه اظهار داشت: شعار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در خصوص مواد غذایی شامل کاهش مصرف قند، نمک وچربی در محصولات غذایی و آشامیدنی، درج نشانگر تغذیه در راستای ارتقای دانش مصرفکنندگان، درج نشان ایمنی و سلامت محصولات غذایی، برچسب اصالت کالا، پیگیری مشکلات و فرایندهای محصولات غذایی و اطلاعرسانی و ارتقای آگاهی مصرفکنندگان در حوزه سلامت غذا است.
ابراهیم داوودی افزود: برگزاری برنامه صبحانه سلامت و مسابقه صبحانه سالم در مدارس استان، برپایی کارگاههای آموزشی در دانشگاهها، شناسایی و تقدیر از واحدهای صنعتی استاندارد در خصوص رعایت شاخصهایی نظیر نمک، قند و چربی در تولید مواد غذایی، برپایی غرفه غذای سالم و اطلاعرسانی به مردم از طریق توزیع بروشور در میادین نماز جمعه از مهمترین برنامههای پیشبینی شده در هفته ملی غذا در استان است.
چهارمحال و بختیاری دارای ۱۰ شهرستان با بیش از ۹۴۷ هزار نفر جمعیت است که تعدادی از مردم اکنون دچار چاقی شدهاند.
۷۳۶۳/۲۰۹۷
نظر شما