به گزارش خبرنگار ایرنا امروزه میراث معنوی بخش مهمی از زندگی مردمان هر دیار، معرف تاریخی ارزشمند و بیانگر زندگی مردمانی است که در گذشته می زیسته اند، این میراث برای اکثر مردم به خصوص افرادی که پیوندی عمیق با معنویت دارند از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است چراکه آداب و رسوم، حوادث و رویدادهای مهمی را در دل خود نهفته دارند.
در لرستان نیز میراث معنوی بسیاری وجود دارد که می توان با سرمایه گذاری مناسب، معرفی و برجسته سازی آنها در راستای توسعه گردشگری مذهبی، علاقه مندان بسیاری را از سراسر و حتی خارج از کشور جذب کرد و ضمن رونق صنعت گردشگری و پویا کردن اقتصاد استان زمینه ثبت جهانی بسیاری از این داشته ها را فراهم نمود.
مطالعه تاریخ لرستان نشان می دهد کوه های سر به فلک کشیده زاگرس از دیرباز مامن امامزادگان مقدسی بوده که چندین قرن پیش، این استان را بهترین سرزمین برای ماوا و تبلیغ دین اسلام می دانسته اند که همین امر باعث شده این استان یکی از مناطق ایران با بیشترین تعداد بقاع متبرکه باشد.
از بروجرد گرفته تا پلدختر، دلفان، کوهدشت، الیگودرز، ازنا و خرم آباد امامزادگان مقدسی سکونت داشته اند که به یمن برکت آنها، بقاع و مساجد بنا شده است که گردشگران مذهبی بسیاری سالانه در فصول مختلف و به ویژه ایام نوروز از این اماکن بازدید می کنند و مردم این دیار نیز پذیرای حضور این گردشگران هستند.
با وجود پیش نیازهای معنوی و تاریخی گردشگری مذهبی در لرستان، زیرساخت های آن در این استان چندان توسعه نیافته و بسیاری از اماکن مقدسه، بناهای مذهبی و آداب و رسوم کم نظیر این استان برای اغلب گردشگران معنوی ناشناخته هستند.
با توجه به نقش مهمی که گردشگری مذهبی بین مردم مختلف پیدا کرده است می طلبد مسوولان استان با سرمایه گذاری، فراهم کردن امکانات و زیرساخت های مناسب در این زمینه، ضمن ایجاد درآمدی پایدار و مضاعف برای مردم، میراث معنوی استان را بیش از پیش در کشور مطرح نمایند.
وجود ۱۰۹ بقعه متبرکه در لرستان
معاون فرهنگی ادارهکل اوقاف و امور خیریه لرستان با اشاره به اینکه میراث معنوی بخش مهمی از فرهنگ و هویت هر جامعه محسوب می شوند، اظهار داشت: آیین، سنت ها، اماکن مقدسه و مساجد مذهبی تاریخی در استان وجود دارد که هنوز اغلب آنها برای گردشگران مذهبی کشور ناشناخته است.
حجت الاسلام محمدجواد عباس زاده با اشاره به اینکه ۱۰۹ بقعه متبرکه امامزادگان در لرستان وجود دارد، افزود: قدمت بناهای برخی از این امامزادگان به ۵۰۰ تا ۸۰۰ سال پیش می رسد.
وی با اشاره به اینکه ۸۸ امامزاده در لرستان دارای شجره نامه هستند، بیان کرد: برخی از بقاع متبرکه استان علاوه بر مذهبی بودن، میراثی هستند و حفاظت از این اماکن به اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی واگذار شده است.
معاون فرهنگی ادارهکل اوقاف و امور خیریه لرستان با بیان اینکه تاریخی بودن بنای برخی از امامزادگان مانع توسعه این اماکن شده است افزود: به عنوان مثال عمر برخی از بنای بقاع متبرکه همچون بابای بزرگ در شهرستان دلفان، امامزاده زید و قاسم در ازنا و امامزاده جعفر بروجرد به بیش از ۷۰۰ سال هم می رسد که همین امر باعث شده است اداره میراث فرهنگی استان مانع از توسعه این بقاع متبرکه شود.
وی با اشاره به بازدید سالانه بیش از ۲ میلیون زائر نفر و گردشگر مذهبی از بقاع متبرکه لرستان تصریح کرد: امامزاده ابراهیم معروف به بابای بزرگ در دلفان، امامزاده زید و قاسم در ازنا، امامزاده جعفر و ابوالحسن در شهرستان بروجرد، امامزاده زیدبن علی(ع) در خرم آباد، امامزاده احمد در پلدختر، امامزاده محمد درب گنبد و ابوالوفا در کوهدشت، امامزاده محمدبن حسن در الیگودرز و امامزادگان سه تن در فرسش الیگودرز بیشترین گردشگران مذهبی را در ایام مختلف سال خصوصا نوروز پذیرا هستند با این حال زیرساخت های رفاهی و گردشگری مناسبی در آنها وجود ندارد و گردشگران برای اقامت در این شهرها و در جوار امامزادگان با مشکل کمبود امکانات مواجه هستند.
"گردشگری مجازی" و فرصت معرفی اماکن مذهبی به گردشگران
وی با اشاره به مساجد تاریخی بروجرد گفت: عمر برخی از این مساجد به یکهزار سال هم می رسد و تمامی اینها نشان می دهد استان لرستان از دیرباز یکی از پایگاه های مذهبی کشور بوده است.
وی با بیان اینکه مساجد جامع و امام بروجرد از مهمترین میراث معنوی لرستان محسوب می شوند، عنوان کرد: این مساجد در ایام مختلف سال پذیرای گردشگران بسیاری از سراسر استان و کشور هستند اما ممکن است به دلیل اینکه اقدامات پایه ای و اساسی مناسبی در راستای معرفی آنها به گردشگران صورت نگرفته باشد سعی شد با اجرای طرح گردشگری مجازی گام مهمی در راستای معرفی هرچه بیشتر این اماکن مذهبی برداشته شود.
حجت الاسلام عباس زاده عنوان کرد: در این طرح، اماکن مذهبی شاخص توسط تصویربرداران حرفه ای تصویربرداری و با امکانات و قابلیت های مجازی، از طریق لینک برای علاقه مندان به اشتراک گذاشته می شود که اجرای آن می تواند گامی مهم در راستای معرفی هرچه بهتر اماکن مذهبی و مقدس استان به گردشگران سراسر کشور باشد.
وی با اشاره به انجام رایزنی های لازم جهت استفاده از طرح گردشگری مجازی برای امامزادگان شاخص لرستان، عنوان کرد: در صورت موافقت سازمان اوقاف و امور خیریه کشور برای اجرای این طرح در استان، اقدام موثری در راستای معرفی امامزادگان شاخص استان به گردشگران مذهبی کشور انجام می شود.
تهیه اطلس بقاع متبرکه لرستان
معاون بهرهوری اقتصادی اوقاف و امور خیریه لرستان نیز در گفت و گو با ایرنا ضمن اشاره به تهیه اطلس بقاع متبرکه استان برای اولین بار در کشور، اظهار داشت: در این طرح، مختصات جغرافیایی ۱۰۹ بقعه و مکان متبرکه استان بر اساس مختصات جهانی ثبت و روی نقشههای تحویلی جانمایی و اطلاعاتی از قبیل وضعیت راههای دسترسی، شرایط آب و هوایی، اقلیم و سایر اطلاعات جغرافیایی مورد نیاز نیز در قالب نرمافزار تهیه شده است.
مسلم رضایی پور تهیه اطلس بقاع متبرکه استان را در ارائه تسهیلات و خدمات به زائران و مجاوران بقاع و اماکن متبرکه موثر دانست و افزود: برخی امامزادگان استان همچون امامزاده محمد بن حسن الیگودرز و امامزاده محمد دربگنبد کوهدشت در سطح ملی شناختهشده هستند و گردشگران بسیاری از نقاط مختلف کشور به این اماکن مقدس سفر می کنند.
وی همچنین با اشاره به ثبت ۲ هزار و ۲۰۰ مسجد در سامانه جامع اوقاف و امور خیریه استان تصریح کرد: برخی از مساجد استان همچون مسجد امام و جامع بروجرد تاریخی هستند و عمر آنها به حدود یکهزار سال هم می رسد که به همین دلیل نگهداری از این اماکن به سازمان میراث فرهنگی واگذار شده است.
معاون بهرهوری اقتصادی اوقاف و امور خیریه لرستان گفت: با توجه به موقعیت جغرافیایی خاص استان، آب و هوای مناسب، آثار تاریخی و گردشگری بی نظیر و وجود امامزادگان مقدس و اماکن مذهبی بسیار می توان با برنامه ریزی های کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت، قدم های مناسبی در راستای توسعه گردشگری مذهبی و فراهم کردن زیرساخت های لازم برداشت تا به بهترین نحو از این میراث های معنوی ارزشمند بهره برداری شود.
نظر شما