به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، روح الله دهقانی فیروزآبادی در نشستی که با حضور محمدحسن نامی رییس سازمان مدیریت بحران کشور برگزار شد ضمن بررسی نقش زیستبوم فناوری و نوآوری برای پیشگیری، مدیریت و رفع آسیب بحرانهای طبیعی و غیر طبیعی بر ضرورت تعریف نیازهای محوری و مشخص برای ارائه راهکارهای نوآورانه و فناورانه تاکید کرد.
وی با بیان اینکه وجود راهکارهای مشخص و کارآمد در پیشگیری و مدیریت بحرانها، مهمترین و بدیهی ترین انتظار جامعه است، افزود: همین که سازوکاری ایجاد شود تا مردم بتوانند یک بحران را پیشبینی، پیشگیری و درصورت وقوع آن را مدیریت کنند، قطعاگامی مهم و رو به جلو برداشته شده است.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییسجمهور با تاکید بر اینکه باید برای پیشگیری و مدیریت بحرانهای فردی و اجتماعی باید راهکارهای فناورانه و نوآورانه اتخاذ شود، ادامه داد: کشور در عرصه جبران و مدیریت آسیبهای ناشی از بحران هزینههای بسیار زیادی صرف میکند اما مشکل اینجاست که این هزینهها مصروف به پس از رخ دادن بحران است و باید تمرکز هزینهها، مبتنی بر یک سازوکار نیازمحور و راهبردی و به کمک فناوری به پیش از وقوع بحران باشد.
دهقانی فیروزآبادی با بیان اینکه لازم است نیازها و اولویتها به روشنی احصاء شوند تا فناوران راهکارهای نوآورانه خود را مبتنی بر این نیازها ارائه کنند، ادامه داد: شرکتها، تیمهای تحقیقاتی و هستههای نخبگانی اقدامات ارزشمندی در این حوزه انجام دادهاند و بسیار انگیزه و علاقه دارند تا منشأ اثری مطلوب در کشور باشند.
وی افزود: برای به ثمر نشستن تلاش آنان لازم است تا نیازها و اولویتها به درستی و روشنی احصاء شده و تحقیقات، محصولات و خدمات به صورت جهتیافته و هدفمند در خدمت رفع آن نیازها بکار گرفته شوند.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییسجمهور تاکید کرد: لازم است دستگاههایی مانند سازمان مدیریت بحران و سازمان حفاظت محیط زیست نیازهای خود را یکپارچه و بازار آن را تضمین کنند.
دهقانی فیروزآبادی یادآور شد: ما برای رفع نیاز در این بازار تخصصی عزمی راسخ داریم و آمادگی داریم تا در قالب یک توافق روشن و نیازمحور که هدف، راهبرد و اقدامها مشخص باشد، در مسیر حل نیازها به کمک شرکتهای دانشبنیان و فناور، حمایتهای لازم را انجام دهیم.
ضرورت بهرهمندی از فناوری در حوزه پیشگیری و مدیریت بحران
رییس سازمان مدیریت بحران کشور هم در این نشست به نقش شرکتهای دانشبنیان و فناور در کاهش آسیبهای ناشی از حوادث و رویدادهای غیر مترقبه، زیستمحیطی و سایر بحرانهای کشور اشاره کرد و گفت: بسیاری از چالشها و بحرانهای طبیعی و غیرطبیعی، این روزها با کمک فناوریهای پیشرفته نه تنها قابل مدیریت و پیگیری بلکه قابل پیشبینی شدهاند. آنچه که امروز عرصه پیشگیری و مدیریت بحران کشور به آن نیازی مبرم دارد.
نامی با یادآوری نقش معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری در جذب و ایجاد پیوند میان نوآوریها و نیازهای محوری حوزه بحران ادامه داد: به طور مثال زلزله یکی از بحرانهای ریشهدار و اصلی است که در ایران در مواجه و مدیریت آن ضعفهای ریشهای و عمدهای دارد.
وی ادامه داد: زلزله در ایران مبتنی بر تاریخنگاری بیش از ۲۲۰ سال است که شناخته شده و در طول این سال ها، بیش از ۶ زلزله با شدت ۷ ریشتر در کشور رخ داده که خسارتهای فراوان و البته جبرانناپذیری را به همراه داشته است. این موضوع نشان میدهد کشور در برابر این حادثه، نقاط آسیبپذیر بسیاری دارد که استفاده از فناوریها میتواند از آن فرصت بسازد.
رییس سازمان مدیریت بحران کشور با بیان اینکه فناوریهای پیشرفته از انرژیهای زلزله امکان بهرهمندی مطلوب برای زندگی بهتر را فراهم کردهاند، تصریح کرد: انرژی بسیار زیادی که در اثر زلزله ایجاد میشود، میتواند در مسیر بهبود زندگی و ارتقای آن به کار بسته شود. لازم است تا شرکتها و تیمهای فناور و محقق، دستاوردها و توانمندیهایشان را ارائه کنند و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری میتواند حلقه ارتباطی این نوآوریها و بخش متقاضی باشد.
نامی همچنین استفاده از فناوری شرکتهای دانشبنیان و تیمهای خلاق و نوآور در شبکه شتابنگاری زلزله کشور را ضروری دانست و خاطرنشان کرد: در حال حاضر ۱۴۰ ایستگاه لرزه نگاری در سراسر کشور وجود دارد که نیمی از این ایستگاهها به دلیل مشکلات فنی، نبود فناوری و تجهیزات لازم از چرخه کارآمدی خارج هستند.
وی افزود: توانمندی فناورانه داخلی میتواند به کمک احیا و ارتقای این ایستگاهها بیاید و ضمن صرفه جویی ارزی، ایجاد اشتغال و ارزش افزوده، با توسعه فناوریها امکان پیشگیری و مدیریت این بحران را فراهم کند.
رییس سازمان مدیریت بحران تاکید کرد: باید در حوزههای گوناگون بحران از مشکلات زیستمحیطی همچون ریزگردها تا تامین امنیت محلهای خطرآفرین مانند انبارهای دپوی مواد شیمیایی یا اشتعالزا از ظرفیتهای فناورانه بهره برده شود. در قالب یک همکاری منسجم میان دستگاههای نقش آفرین با محوریت معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری میتوانیم به راهکارهای علمی و پایدار برای مدیریت و حل این مشکلات دست پیدا کنیم.
براساس گزارش معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور، نشست مشترک معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییس جمهور و رییس سازمان مدیریت بحران کشور با هدف بررسی زمینه های بهرهمندی از راهکارهای فناورانه و نوآورانه در پیشگیری و مدیریت بحرانها برگزار شد.
نظر شما