۱۲ آذر ۱۴۰۱، ۹:۰۴
کد خبرنگار: 2161
کد خبر: 84959227
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

انتقال لایروب از ولگا به گرگانرود؛ دولت دست‌بردار توسعه گمیشان نیست

گرگان - ایرنا - انتقال لایروب از رود ولگای روسیه برای لایروبی گرگانرود، توسعه ۶ هزار هکتاری سایت میگو، اجرای طرح‌ پرورش‌ماهی در قفس و راه‌اندازی مراکز پرورش ماهیان خاویاری، بخشی از تلاش‌ مستمر دولت سیزدهم برای محرومیت‌زدایی از شهرستان مرزی و اهل سنت‌نشین گمیشان است.

به گزارش ایرنا، گمیشان که پس از سیل فروردین ۹۸ بر سر زبان ها افتاد جزو ۳۱ شهرستان کم برخوردار کشور است اما همین منطقه محروم در حدود یک قرن قبل به واسطه صنعت دریانوردی و ارتباط تجاری ایران با روسیه تزاری در زمره شهرهای پر رونق شمال کشور محسوب می‌شد.

در گذشته بیشتر ساکنان گمیشان ملاح و صاحب قایق‌های بزرگ بودند و حمل بار بین بنادر ایران و روسیه قبل از تشکیل اتحاد جماهیر شوروی بوسیله آنان انجام می گرفت اما ظلم خاندان پهلوی در تخریب تجهیزات بندری این شهر به بهانه ساخت بندری جدید و برخی رخدادهای طبیعی مانند خشکسالی و پسروی آب خزر سبب شد گمیشان در مسیر پسرفت و افول قرار بگیرد تا جایی‌که محرومیت و کم برخورداری موجب مهاجرت اهالی بومی به سمت سایر شهرها و مناطق استان گلستان و کشور شد.

از اواخر دهه هفتاد با حمایت دولت و نهادهای حاکمیتی، پرورش میگو و احیای فعالیت‌های بندرگاهی در گمیشان در دستور کار قرار گرفت تا بخشی از محرومیت منطقه برطرف شود.

حمایت سینوسی و فراز و فرودهای ناشی از تغییر مدیریت و دولت‌ها ، اجازه تحقق صددرصدی چشم اندازهای ترسیمی برای شکوفایی این منطقه را نداد اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم توجه به اقتصاد دریا پایه و فعالیت‌های شیلاتی به عنوان یک رویکرد مهم اقتصاد مقاومتی در دستور کار جدی مدیران قرار گرفت.

سفر سال گذشته آیت الله رییسی به استان گلستان و تاکید وی مبنی بر افزایش بهره‌وری از خلیج گرگان و دریای خزر و احیای خلیج گرگان فصل جدیدی در فعالیت دریا پایه در گلستان را رقم زد.

اختصاص میلیاردها تومان اعتبار برای لایروبی گرگانرود در شهرستان گمیشان ، بهسازی کانال‌های آب‌رسان سایت میگو و توسعه مزارع پرورش میگو، اختصاص اعتبار ویژه برای پرورش ماهی در قفس در مناطق فراساحلی روستای چارقلی گمیشان و مشارکت نهادهای حاکمیتی و سرمایه‌گذاری در این بخش،‌ اجرای مطالعات فاز صفر احیای بندر گمیش‌تپه و بندر صیادی در روستای خواجه‌نفس بخشی از برنامه‌های دولت برای شتاب بخشیدن به توسعه و رونق گمیشان است.

انتقال لایروب از ولگا به گرگانرود؛ دولت دست‌بردار توسعه گمیشان نیست

مدیرکل شیلات گلستان در گفتگو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: در کنار توسعه سایت میگو در گمیشان تلاش می‌کنیم بهره‌وری و ارزش افزوده ایجاد شده در مزارع پرورش میگو گمیشان را با روش‌های مختلف مانند پرورش همزمان و ترکیبی سایر آبزیان افزایش دهیم.

اسماعیل جباری افزود: جلساتی را با محققان حوزه دانش‌بنیان برگزار کردیم تا در این خصوص به یک راهکار عملیاتی برسیم و بتوانیم همزمان با پرورش میگو در استخر، سایر ماهیان پرورشی را هم تولید کنیم.

وی به اقدامات انجام شده برای توسعه دیگر فعالیت‌های شیلاتی در گمیشان اشاره کرد و ادامه داد: با توجه به تفاهم‌نامه شیلات و استانداری گلستان با ستاد اجرایی فرمان امام (ره) و سرمایه‌گذاری ۷۰۰ میلیارد تومانی این نهاد برای پروژه‌های آبزی‌پروری در قفس تلاش شد تا زیرساخت‌های لازم فراهم شود .

جباری گفت : یکی از دغدغه‌های رسیدن به این اهداف، بسته‌بودن مسیر گرگانرود به دریای خزر بود که با اعتبارات مصوب سفر رییس جمهور مصب گرگانرود لایروبی و امکان انتقال ادوات صیادی و مزارع پرورش ماهی در قفس فراهم شد.

وی از احداث اسکله صیادی در آینده‌ای نزدیک خبر داد و گفت: این اسکله با اعتبار ۲۰۰ میلیارد تومانی ساخته خواهد شد و پس از آن توسعه پرورش ماهی در قفس و پن و بهبود اقتصاد مردم منطقه شتاب بیشتری خواهد گرفت.

به گزارش ایرنا ،رودخانه گرگانرود، حدود ۲۰۰ کیلومتر طول دارد و از کوه‌های آلاداغ بجنورد سرچشمه می‌گیرد و پس از گذر از اطراف گرگان، گنبد کاووس و دشت گرگان در نهایت در خواجه نفس به دریای خزر می‌ریزد.

جباری گفت: روند پسروی دریای خزر همچنان ادامه دارد و برای افزایش کارآیی کانال‌های آبرسان و لایروبی آن‌ها باید اعتبارات مکفی در نظر گرفته شده تا دغدغه تولیدکنندگان و سرمایه‌گذاران برطرف گردد.

مدیرکل شیلات گلستان با اشاره به برنامه‌ دولت سیزدهم برای حمایت از بخش شیلات، اظهار داشت: امسال هزار میلیارد تومان برای گسترش پرورش میگوی گمیشا ن و ۲۰۰ میلیارد تومان هم برای پرورش ماهی در قفس در نظر گرفته شده است‌.

فرماندار شهرستان گمیشان هم گفت: سایت میگو باعث اشتغال ۲ هزار و ۱۰۰ نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم شده و باید حمایت از سرمایه‌گذاران بخش خصوصی افزایش یابد.

امید سقلی افزود: به علت همجواری با خزر و وجود اراضی لم یزرع ساحلی امکان توسعه سایت میگو فراهم است و مردم انتظار دارند برای رفع مشکل بیکاری منطقه پشتیبانی از صنعت پرورش میگو بیشتر شود.

وی اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب امسال را به نام تولید و اشتغال آفرینی و دانش بنیان نامگذاری کردند و سرمایه‌گذاری در میگوی پرورش گمیشان مصداق تحقق شعار سال است.

سقلی گفت: دولت تلاش می‌کند از همه ظرفیت‌ها برای احیای بنادر منطقه بهره بگیرد و در آخرین اقدام شاهد انتقال لایروب از مسیر ولگا برای لایروبی خلیج گرگان و مشارکت در لایروبی گرگانرود و مجموعه بندرگاهی گمیشان هستیم.

نماینده مردم کردکوی، بندرترکمن، بندرگز و گمیشان در مجلس شورای اسلامی هم گفت: سرمایه‌گذاری در سطح ۶ هزار هکتار برای پرورش میگوی گمیشان یکی از مطالبات جدی اهالی منطقه است و نباید زمان را برای سرمایه‌گذاری و بهره‌برداری از آن از دست داد.

انتقال لایروب از ولگا به گرگانرود؛ دولت دست‌بردار توسعه گمیشان نیست
لایروبی خلیج گرگان

عبدالجلال ایری بیان کرد: با بهره‌برداری از این شهرک، ۳ هزار و ۷۰۰ نفر صاحب شغل شده و سالانه نزدیک به ۱۸ هزار تن میگو و ۳۶۰ تن ماهی خاویاری تولید می‌شود.

نماینده مردم کردکوی، بندرترکمن، بندرگز و گمیشان در مجلس شورای اسلامی از لایروبی بندرگمیشان با مشارکت قرارگاه خاتم‌ خبر داد و گفت: این بندر بعد از گذشت ۷۰ سال دوباره احیا شده و در راستای توسعه این شهرستان محروم و مرزی مورد بهره‌برداری قرار خواهد گرفت.

ایری ادامه داد: رسوب‌برداری مصب و بخش انتهایی گرگانرود در محدوده گمیشان امسال اجرایی شد و انجام آن به عنوان سایت پشتیبان احداث بندر صیادی گمیشان گامی بلند محسوب می‌شود.

معاون وزیر جهادکشاورزی و رییس سازمان شیلات ایران هم در سفر به گلستان گفت: با سرمایه‌گذاری برای کشت ۱۰ هزار هکتار از زمین‌های مستعد گمیشان برای پرورش میگو و ماهیان خاویاری مشکل بیکاری منطقه برطرف می‌شود.

سیدحسین حسینی افزود: علاوه بر پیگیری برای تکمیل زیرساخت مورد نیاز سایت ۴ هزار هکتاری پرورش میگوی گمیشان، اجرای طرح ۶ هزار هکتاری پرورش میگو و ماهیان خاویاری این منطقه هم نباید معطل بماند.

رییس سازمان شیلات ایران همچنین سرمایه‌گذاری زنجیره تولید آبزیان و پایداری تولید در حوزه میگوی گمیشان را ضروری دانست و افزود: باید در این حوزه سرمایه‌گذاری پیش، حین و پس از تولید به دقت انجام شود تا ارزش افزوده و تولید ثروت را برای ساکنان منطقه و گلستان در پی داشته باشد.

براساس مطالعات صورت گرفته شیلات گلستان، با بهره‌برداری از مجموع ۲ فاز در مجتمع میگو گمیشان، به مساحت ۱۰ هزار هکتار طی برنامه‌ای تا افق ۱۴۰۴، سالانه افزون بر ۱۷ هزار تن میگو تولید و بیش از ۱۰۰ میلیون دلار برای کشور ارزآوری خواهد شد.

پرورش میگو در گلستان از دهه ۷۰ آغاز شد و ثمربخش بودن پرورش این آبزی در گمیشان، ترغیب دستگاه‌های استانی را برای جذب سرمایه‌گذاری در این حوزه کشاورزی طبق سند آمایش دوچندان کرد.

طی یک دهه اخیر با جذب اعتبارات دولتی برای ایجاد زیرساخت‌ها در حوزه‌های مختلف از جمله خط انتقال آب از دریا، مزارع، صنایع فرآوری و بسته‌بندی در شهرک‌ها از جمله گمیشان، اکنون ظرفیت پوشش اجرای این طرح در مرحله اول برای آماده‌سازی و سرمایه گذاری در فضایی به مساحت ۴ هزار هکتار فراهم است.

گلستان با برخورداری از ۱۳۰ کیلومتر خط ساحلی در زمره هفت استان ساحلی کشور قرار دارد اما به عقیده کارشناسان از منظر زیرساخت‌ها در حوزه اقتصاد دریا فقیرتر از گیلان، مازندران ، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، بوشهر و خوزستان است.

کارشناسان معتقدند تاکنون حوزه دریا و ظرفیت‌های موجود آن به ویژه در سواحل گلستان مورد غفلت قرار گرفته و از آن استفاده چندانی نشده است.

گمیشان در شمال غربی استان و هم مرز با کشور ترکمنستان قرار دارد و شغل اکثر اهالی این منطقه ترکمن‌نشین صیادی و کشاورزی است .

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha