دبیرقرارگاه شهید احمدی روشن بسیج دانشجویی استان قم، پیرامون جایگاه تشکلهای دانشجویی، در گفت و گو با ایرنا تصریح کرد: ما به دنبال دغدغهمند ساختن دانشجویان هستیم، متاسفانه یک سری از جریانهای دانشجویی نسبت به مسائل کشور و مشکلات آن یک نگاه گذرا دارند و از کنار مشکلات به راحتی عبور میکنند و دغدعهای ندارند.
محسن محمود آبادی افزود: اولویت دیگر ما در قرارگاه شهید احمدی روشن این است که به نگاه دانشجویان عمق ببخشیم، باید نگاه یک دانشجو با مردم عادی نسبت به مسائل سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی جامعه متفاوت باشد و مسائل را به صورت ریشهای مورد توجه قرار دهند.
وی ادامه داد: ممکن است در یک استان و یا یک کشور صد مشکل وجود داشته باشد و توان حل همه آنها در اختیار نباشد، اما نگاه عمیق و مساله محور ریشه این مشکلات را پیدا میکند و با رفع آن موجب حل شدن سایر مشکلات میشود.
وی بیان داشت: دیدگاه بنده این است که دانشجو باید نسبت به مسائل کشور دغدغه داشته باشد و در حد توان برای رفع مشکلات تلاش کند، دانشجویان، مدیران آینده کشور هستند و باید از فرصت دانشجویی استفاده کرده و با نگاه دغدغهمند و کارشناسی به مسائل نگاه کنند تا زمانی که مسئولیتی بر عهده آنان گذاشته شد براساس یک نظام فکری، حل مشکلات را دنبال نمایند.
محمود آبادی گفت: از طرف دیگر مسئولان نیز باید در دانشگاهها حاضر شوند و مسائل استانی و کشور را با دانشجویان مطرح کنند، این کار کمک میکند تا تحقیقات و پژوهشهای علمی در دانشگاهها ناظر به مسائل و مشکلات مطرح شده، انجام پذیرد و کاربردی باشد؛ همچنین این کار کمک میکند تا دانشجویان به عنوان مدیران آینده با مسائل و مشکلات پیشرو آشنا باشند و برای حل آن برنامه داشته باشند.
وی تاکید کرد: ما باید دانشجویان را نسبت به مسائل کشور دغدغهمند کنیم تا دانشجو متوجه باشد که نسبت به مسائل کشور مسئول است، اگر دانشجویان را نسبت به مسائل و مشکلات مسئولیت پذیر کنیم، در مسیر ساخت آیندهای روشن حرکت کردهایم، وقتی ما شاهد دانشجویانی هستیم که نسبت به مسائل کشور هیچ دغدغهای ندارند، نمیتوانیم انتظار داشتهباشیم تا با ورود آنها به دستگاههای اجرایی مسائل کشور حل شود.
وی ادامه داد: اگر جریانهای دانشجویی در برابر مسائل و مشکلات و سوء مدیریتها سکونت کنند و هیچ دغدغهای نداشته باشند، آنها نیز در این زمینه سهیم هستند، بنابراین تشکلهای دانشجویی در دغدغهمند ساختن دانشجویان نقش کلیدی برعهده دارند.
مسئول سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد قم گفت: به نظر بنده در حال حاضر تمامی دانشجویان میتوانند نظرات خود را بیان کنند و فکر هم نکنم دانشگاهی باشد که دانشجو در آن چنین اجازهای نداشته باشد، البته طبق قوانین اگر فردی بخواهد فضای دانشگاه را ملتهب کند با آن برخورد میشود فرقی هم نمیکند که این دانشجو عضو کدام جریان و تشکل دانشجویی است.
وی بیان داشت: فضای ایجاد شده در دانشگاهها بهترین شرایط را برای تقویت کنشگری دانشجویی فراهم کردهاست، اکنون دانشجو آمده وسط میدان و آماده شنیدن نظرماست، اما آن دیدگاه محافظه کارانه که برخی از مسئولان دانشگاهها دارند که اگر شرایط عادی باشد و صحبت سیاسی در دانشگاه نشود آن شرایط گل و بلبل است، نگاه صحیحی نیست، زمان تحقق جهاد تبیین الان است، در حال حاضر باید از آرمانها دفاع کرد.
وی ادامه داد: اما متاسفانه شرایط در این زمنیه ایده آل نیست و حداقل در برخی از دانشگاهها اجازه برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی به دلایل مختلف داده نمیشود.
این فعال دانشجویی گفت: فعالیت تشکلهای دانشجویی در قم مطلوب نیست، امروز تعداد دانشجویان دغدغهمندی که پیگیر مسائل کشور و استان باشند بسیار اندک است، این موضوع نشان میدهد تشکلهای دانشجویی در همراه ساختن دانشجویان با برنامههای خود و ایجاد دغدغه در دل آنها نسبت به مسائل پیشروی استان و کشور موفق نبودهاند و در همین رابطه از نظر من وضعیت خوبی ندارند .
وی بیان داشت: یک بررسی ساده نشان میدهد که دانشجویان از جمله اقشاری هستند که در طول سال بیشترین دیدار را با رهبر معظم انقلاب دارند و این مساله جایگاه جریانهای دانشجویی در کشور را برجسته میسازد.
وی با اشاره به این که جریانهای دانشجویی حلقه اتصال مردم و مسئولان هستند، ادامه داد: دانشجویان برای کمک به کشور شور و شوق دارند و از طرف دیگر در برخورداری از بسیاری از امکانات ذینفع نیز نیستند، بنابراین نسبت به مسائل واقعه بینانه عمل میکنند و اگر در خیلی از زمینهها به پیشرفت رسیدیم حاصل همین تلاش و روحیه دانشجویی بودهاست.
فضای باز سیاسی در دانشگاهها از ایجاد التهاب در جامعه جلوگیری میکند
یکی از دانشجویان دانشگاههای استان نیز به مناسبت ۱۶ آذر روز دانشجو در خصوص لزوم فضای باز سیاسی و فعالیت تشکلها در دانشگاهها به خبرنگار ایرنا گفت: دانشجو اگر نتواند حرف خود را در دانشگاه بزند همان حرف را در بیرون میزند که موجب بههم ریختن فضای جامعه میشود.
سید علی حسینی فرد افزود: اندیشه ناپخته باید در دانشگاه پخته شود و زمانی که این اندیشه ناپخته به بیرون دانشگاه درز پیدا کند، بستر نارضایتی را فراهم میکند.
وی ادامه داد: اگر در درون دانشگاهها فضا برای گفتوگوی دانشجویان فراهم شود به نظر میرسد با این شرایط مواجه نشویم.
وی بیان داشت: با وجود فضای مناسب برای گفتوگوهای سیاسی در بسیاری از دانشگاههای قم، اما در برخی از دانشگاهها این امکان فراهم نیست و از این بابت دانشجویان واقعا متضرر میشوند.
حسینی گفت: تشکلهای دانشجویی بیشتر نیازمند حمایت معنوی هستند و معمولا وابستگی مالی به جایی ندارند و برنامههای خود را با بودجههای اندک هم که شده برگزار میکنند.
وی تاکید کرد: خصلت دانشجو این است که از هر ظرفیتی برای رسیدن به هدف استفاده میکند و وارد میدان میشود و این ویژگی باعث شده تشکلهای دانشجویی از جمله مهمترین و تاثیرگذارترین گروههای اجتماعی باشند.
وی ادامه داد: به طور کلی فضای فعالیت تشکلهای دانشجویی در قم خوب است، اما برخی از ارگانها و مسئولان دید خوبی به مطالبهگریها ندارند و این طور جا انداختهاند که فلان تشکل به فلان جا وصل است، البته به نظر میرسد این طور نباشد و تشکلها آزادانه مطالب مورد نظر خود را بیان میکنند و بیشتر به دنبال پیگیری حل دغدغههای مردم در عرصههای مختلف هستند.
این دانشجو با تاکید بر این که در قم شاهد فضای بسته برای تشکلها نبودهایم، گفت: در دانشگاههای استان قم فضای خوبی برای فعالیت تشکلهای دانشجویی مهیا شدهاست و تشکلها در مواقع مختلف مسئولان ملی و استانی را به پاسخگویی وا داشتهاند.
وی با اشاره به این که تشکلها عملکرد و رسالت خوبی دارند، افزود: در حال حاضر تشکلهای دانشجویی متعددی در قم به صورت مستقل کار میکنند که در جامعه به آنها با دید خوبی نگاه میشود.
وی ادامه داد: حتی با وجود تعطیلیهای ناشی از کرونا و کمرنگ شدن ارتباط دانشجویان جدیدالورود با دیگر دانشجویان در بستر تشکلهای دانشجویی، این تشکلها به فعالیتهای خود ادامه و با همکاری مسئولان استان کارهای ارزشمندی را انجام دادند.
حسینی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به افزایش هزینههای جانبی تحصیل به خصوص در بخش شهریه، خوابگاه و تغذیه گفت: تامین معیشت از جمله دغدغههای مهم دانشجویان است، اگر معیشت دانشجو تامین شود دانشجو دوران تحصیل خود را به شکل بهتری طی میکند.
قم دارای ۳۱ دانشگاه (دولتی، آزاد، غیرانتفاعی، فنی) و ۶۶ هزار و ۱۲۸ دانشجو است، در این میان ۳۳ هزار و ۵۴۷ نفر از دانشجویان را پسران و ۳۲ هزار و ۵۸۱ نفر را دختران تشکیل میدهند؛ همچنین حدود ۷۰ درصد ظرفیت دانشگاههای قم را دانشجویان بومی و ۳۰ درصد را دانشجویان غیربومی به خود اختصاص دادند.
در دانشگاههای استان بیش از ۲۰۰ تشکل فرهنگی، علمی و پژوهشی وجود دارد و ۱۶۰ نشریه علمی و فرهنگی در دانشگاههای قم چاپ میشود؛ تدوین سالانه حدود سه هزار و ۵۰۰ پایان نامه در دانشگاههای استان که تاثیر زیادی در کاربردی شدن موضوعات تحقیقات و همچنین تعامل سازنده بین دانشگاه و صنعت دارد از دیگر ظرفیتهای استان قم در این بخش است.
دانشجویان در مبارزههای پیش از انقلاب نقش فعالی داشتهاند؛ آنان با فریادهای عدالتخواهانه و فعالیتهای مستمر خود، مخالفت آشکاری با سیاستهای رژیم پهلوی داشتند. در ۱۶ آذر ۱۳۳۲ خورشیدی در پی یورش نیروهای نظامی به دانشگاه تهران چند تَن از آنها به شهادت رسیدند و این روز به عنوان روز دانشجو نامگذاری شد.
نظر شما