به گزارش ایرنا، رنگ خاکستری آسمان اراک تحت تاثیر این آلودگی چنان برای مردم عادی شده که دیگر کمتر کسی به یاد دارد آسمان آبی آفریده شد تا همگان زیر چتر این عرش بلند، لذت زیبایی را تجربه کنند؛ شاخص آلودگی هوا در روزهای متوالی بالا بوده و برای گروههای حساس و گاهی همه اقشار خطرناک است و همزمان با جولان کرونا ذرات معلق در هوا، ریه شهروندان را نشانه گرفته است.
پدیده آلودگی هوا در مناطق شهری، یکی از رهاوردهای انقلاب صنعتی است که از ۳۰۰ سال قبل آغاز شد و با توسعه صنعتی و زیاد شدن شهرها بر میزان و شدت آن روز به روز افزوده میشود.
آلودگی ناشی از خودروها، فرسودگی ناوگان حمل و نقل عمومی، آلودگی ناشی از سوخت نیروگاه شازند، آلودگی ناشی از کارخانجات اطراف شهر، ریزگردهای فرامنطقهای و خیلی عوامل دیگر که کفه صنعتی بودن را در کنار اطلاع عنوان کلانشهر با تمام مشکلاتش کنار هم قرار میدهد.
با بررسی عوامل آلودهکننده هوای شهر اراک به نیروگاه این شهر میرسیم؛ چند سالی است که افزایش استفاده از مازوت به جای گاز طی فصل پاییز و زمستان در نیروگاه حرارتی شازند، باعث افزایش آلودگی هوا شده تا دوباره این نیروگاه به تنهایی مسئولیت بخش عمده افزایش آلودگی هوای کلانشهر اراک را داشته باشد.
در روزهای اخیر، تصاویر ناراحت کننده ای از دود عظیم حاصل از مازوت سوزی در نیروگاه حرارتی شازند منتشر شد که نقش مازوت را در آلودگی های هوا بیش از پیش نشان می داد. هرچند مدتهاست بحث مازوت سوزی در نیروگاهها مورد انتقاد شهروندان و فعالان حوزه محیط زیست قرار دارد اما با انعکاس تصاویر به وضوح مشخص است که نیروگاههای حرارتی چطور با مازوت سوزی پتوی آلودگی هوا را بر سر شهر میکشند.
امسال هم مانند هر سال با شروع سرما، یافتن مقصر آلودگی هوا آغاز شده، موضوعی که در سال های مختلف مقصرهای جدیدی داشته است. متاسفانه هر سال پیدا کردن مقصر آلودگی آن قدر زمان می برد که مجالی برای چاره اندیشی نمی ماند و تا مقصر پیدا می شود، فصل عوض شده است و کاهش مقطعی آلودگی هوا باعث می شود برخی مسئولان موضوع را کاملا فراموش کنند و تا آلودگی و مقصر احتمالی بعدی، بی خیال موضوع شوند.
به دنیا آمدن نوزادان کم وزن و بیش فعال، اختلال عصبی، حمله قلبی، بیماری تنفسی، دیابت و سرطان ریه فقط بخشی از دهها پیامد آلودگی هواست که امروز تبدیل به جامی از "شوکران" برای ساکنان کلانشهرها شده است.
هیچ نیروگاهی در کشور وضعیت نیروگاه شازند را ندارد
استاندار مرکزی در خصوص آلودگی هوای شهر اراک اظهارداشت: پیگیریها از سوی ما انجام میشود، اما از مسئولان کشوری تقاضا میشود که سفیر مشاهدات شوند و امیدواریم مجموعهدستگاهها کمک کنند هرچند علاوه بر ناترازی برق و گاز امسال ناترازی سوخت هم اضافه شده که کار را برای مردم دشوار کرده است.
هیچ نیروگاهی در کشو وضعیت نیروگاه شازند را ندارد و از استثناییترین نیروگاههای مضر کشور است.
«فرزاد مخلص الائمه» افزود: مقابله با پدیده آلایندگی هوا جزو تکالیف تمام دستگاههای اجرایی استان است، اما ماموریت هر دستگاه در راستای تحقق این هدف متفاوت است.
نماینده عالی دولت سیزدهم در استان مرکزی اظهار داشت: در خصوص مقابله با پدیده آلایندگی هوا باید یک دستورالعمل واحد وجود داشته باشد و این نوع نگرش که یک دستورالعمل برای تابستان و یک دستورالعمل برای زمستان ارائه شود، اشتباه است و باید در این راستا تدابیر ویژه ای اندیشیده شود، هرچند که اقدامات مناسبی در استان در حال انجام است.
مخلص الائمه با بیان اینکه بر اساس اطلاعات به دست آمده، مسئله نیروگاه حل نمی شود مگر اینکه از مدار خارج شود اما این امر مقدور نیست، گفت: حلقه مدیریتی استان با جدیت این موضوع را پیگیری می کند و در اولویت اقدامات خود قرار داده است.
وی ادامه داد: در ماههای اخیر اقداماتی انجام و مسیرهای مختلفی از جمله فیلتراسیون و مازوت کم سولفور طی شده، اما مهمترین آن، بازنگری طرح جامع کاهش آلودگی هوای شهر اراک است که این مهم به عنوان ابلاغیه و مصوبه سفر رئیس جمهور به استان مطرح است.
استاندار مرکزی گفت: مهمترین راهکار در خصوص رفع مشکل آلایندگی هوا در دیسپاچینگ برق است و چنانچه پیشنهاد مورد نظر عملیاتی شود بخش زیادی از مشکل حل می شود.
وی اضافه کرد: جانمایی نیروگاه برق شازند در غرب اراک همچنین بسیاری از نیروگاههای کشور از ابتدا خطا و اشتباه بوده که طرح برخی مربوط به زمان قبل از انقلاب است.
استاندار مرکزی با بیان اینکه باید مطابق با وضع مطلوب و موجود برنامهریزیهای لازم انجام شود، گفت: در زمستان با یک ناترازی گاز مواجهیم و در کشور در این فصل میزان مصرف برق باید ۱۰ درصد کاهش پیدا کند تا زمستان بدون دغدغه جدی سپری شود.
مخلص الائمه عنوان کرد: صنایع و مصرف کنندگان که مصرف بیش از یک مگاوات دارند باید کاهش ۳۰ درصدی مصرف برق داشته باشند، همچنین در مصرف گاز نیز کاهش حداقل ۶ درصدی باید در دستور کار قرار گیرد.
وی خاطرنشان کرد: در زمستان همه نگرش ها معطوف به مصرف کننده نهایی و همان مصرف خانگی است که انتظار می رود اصلاح الگوی مصرف را دستور کار خود قرار دهند و رسانه ها موظف هستند در خصوص بهینه سازی و تشویق مردم به کاهش مصرف گاز اطلاع رسانی لازم را انجام دهند.
مازوت سوزی امسال زودتر آغاز شد
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری مرکزی نیز گفت: اقدامات گستردهای در راستای حذف مازوتسوزی نیروگاه شازند انجام شده به طوری که ۲ سال مازوت سوزی به طور کل قطع شده بود، اما با افزایش مصرف گاز، مصرف مازوت نیز مجدد آغاز شد و امسال در فصل سرما، مازوت سوزی از سال های گذشته زودتر آغاز شد و در صورت ادامه این روند، میزان مازوت سوزی افزایش می یابد.
«مهدی زندیهوکیلی» افزود: راهکار رفع این مشکل در بلندمدت، بهره گیری از گاز است و در کوتاه مدت، موضوعی به ذهن ما نمی رسد جز اینکه برق کمتر تولید شود، پیک مصرف برق در تابستان، اکنون پیک مصرف گاز است، پس می توان برق را کمتر و یا گران تر تولید کرد به این معنی که به جای مازوت از سوخت های گران تر از جمله ال پی جی بهره گیری شود.
تنها مسئول رفع این مشکل در بازه زمانیکوتاه مدت، وزارت نیرو است که می تواند با انعقاد قراردادی، مازوت کم سولفور برای نیروگاهها تهیه کند
وی تاکید کرد: برای تحقق این مهم باید در سطح عالی تصمیم گیری شود و از نماینده عالی دولت در استان مرکزی تقاضا داریم این مهم را در سطح کلان پیگیری کنند، هرچند که بنده شهادت می دهم روزی نبوده که استاندار دغدغه این موضوع را نداشته باشد.
معاون هماهنگی امور عمرانی اشاره کرد: نیروگاهی نیست که از ۲ نوع سوخت بهره گیری کند و تاثیری بر محیط زیست انسان نداشته باشد.
زندیه وکیلی گفت: در خصوص اجرای فیلتراسیون نیروگاه چندین نشست برگزار شده و در نهایت به این نتیجه رسیدیم که هزینه فیلتراسیون بسیار بالا و غیرمنطقی است به طوری که ایجاد یک نیروگاه دیگر مقرون به صرفه تر است.
وی عنوان کرد: تنها مسئول رفع این مشکل در بازه زمانیکوتاه مدت، وزارت نیرو است که می تواند با انعقاد قراردادی، مازوت کم سولفور برای نیروگاهها تهیه کند.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری مرکزی در خصوص کمیته اضطرار و تعطیلی ها بیان کرد: در چند روز گذشته وزش باد اجازه نداد، هیچکدام از دستگاه ها به شرایط وخیم برای تعطیلی برسند، اگر نیروگاه به همین منوال مازوت سوزی را ادامه دهد باید در سطح ادارات، تعطیلی را در دستور کار قرار دهیم.
جزئیات بیشتر را در این فیلم ببینید:
مازوت، قبل از سرما رسید!
قرار نیست پیگیری ها رسانه ای شود
نماینده مردم شازند در مجلس شورای اسلامی نیز بیان کرد: هیچ فردی نمی تواند منکر آلودگی نیروگاه حرارتی شازند شود اما نکته کلیدی آن است که بر اساس مصوبه شورای عالی امنیت ملی، سهمیه گاز نیروگاه شازند بایدکاهش یابد تا گاز خانگی قطع نشود، مدیر عامل نیروگاه نمی تواند برق را قطع کند چرا که با این اقدام مشکلات دیگری ایجاد می شود.
«محمود احمدی بیغش»تاکید کرد: این نیروگاه خصوصی نیست که این شائبه ایجاد شود به واسطه مازوت سوزی منابع بیشتری عاید مدیرعامل این واحد تولیدی شود، چرا که وی کارمند دولتی و عادی یک اداره است اقدام دیگری نمی تواند انجام دهد باید اصل مشکل حل شود اینکه برخی مسئولان بیان می کنند که گریبان مسئولان گاز و نفت را بگیرم شایسته نیست.
وی تاکید کرد: من با جدیت این مهم را پیگیری می کنم اما قرار نیست این پیگیری ها رسانه ای شود چرا که مردم شهرستان شازند در این راستا بیشترین ضرر و آسیب را متحمل می شوند.
نماینده مردم شازند در خانه ملت گفت: نمی توان گفت روستاهای پرجمعیت مثل قدمگاه ، کزاز و اکبرآباد که با سه هزار نفر جمعیت ، زیر دودکش سه واحد تولیدی پالایشگاه، پتروشیمی و نیروگاه قرار دارند، آلودگی ندارد و شهر اراک که در ۳۰ کیلومتری شهرستان شازند واقع شده آلودگی دارد.
وی ضمن تاکید بر اینکه مردم شهرستان شازند ۱۰۰ درصد از این آلودگی متضرر می شوند، گفت: عمده آلودگی هوا مربوط به نیروگاه شازند است و مابقی برای صنایع کوچک و بزرگ است من این موضوع را با جدیت پیگیری می کنم اما نباید این مهم را ابزاری برای تبلیغات قلمداد کرد و اگر مسئولی دو مرتبه به مسئولان امر منعکس می کنند من ۲۰ بار این مشکل را متذکر می شوم و این مهم مد نظر ویژه قرار گیرد که هفته ای چندین بار با استاندار مرکزی تلفنی صحبت میکنیم و ماهانه دوبار ملاقات حضوری داریم و رفع این مشکل در اولویت اقدامات قرار دارد.
ایجاد اشتغال نباید به قیمت تهدید جان مردم و منابع ملی باشد چرا که سلامت مردم در اولویت است و به عنوان سرمایه نظام هستند و حفاظت از جان آنها وظیفه مسئولان است
نماینده مردم شازند در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: شهرستان شازند آلوده ترین شهر زیست محیطی استان است و نرخ بیکاری آن رتبه نخست را در سطح استان مرکزی دارد و صنایع بزرگ غول پیکر کشور در این استان و به ویژه شهرستان شازند استقرار دارند که در سه واحد تولیدی ۹ هزار پرسنل فعالیت دارند، حدود ۶ هزار نفر آنها غیربومی هستند و حدود ۱۰ هزار جوان ثبت نام شده بیکار در شازند داریم که دارای مدارک عالی دانشگاهی هستند.
لزوم جلوگیری از ایجاد منابع آلاینده جدید مثل پتروشیمی الوند
نماینده مردم اراک، خنداب، کمیجان در مجلس شورای اسلامی نیز بیان داشت: انتظار میرود سوخت گاز این نیروگاه حفظ شود حتی اگر قرار است مازوت سوزی شود از مازوت کم سولفور استفاده شود.
«علی اکبر کریمی» افزود: هم اکنون پالایشگاه شازند مازوت کم سولفور با نیم درصد تولید میکند و برای مصرف کشتیها استفاده میشود در حالی که این تقاضا به وزارت نفت وجود دارد که حداقل از مازوت کم سولفور در نیروگاه حرارتی شازند مورداستفاده قرار گیرد که کمترین زیان را داشته باشد، هرچند اولویت با گاز است و باید تامین شود.
وی تاکید کرد: سهم عوامل مختلفی که باعث ایجاد و تشدید آلودگی هوای کلانشهر اراک شده اند از جمله صنایع واقع در جنوب غرب کلانشهر اراک بویژه نیروگاه، پالایشگاه و پتروشیمی شازند و سایر عوامل آلاینده هوای اراک شامل صنایع مستقر در اطراف اراک و وسایل نقلیه، باید مشخص شود تا بتوان تصمیمات لازم برای حذف و کاهش آلودگی ناشی از آنها را اتخاذ کرد.
نائب رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: موضوع بعدی لزوم جلوگیری از ایجاد منابع آلاینده جدید در این منطقه از قبیل پروژه شرکت پتروشیمی الوند است که می تواند به عنوان یکی از منابع ایجاد آلودگی های موجود در محدوده ۳۰ کیلومتری اراک باشد.
کریمی بازنگری سریع در طرح کاهش آلودگی هوای اراک را امری ضروری عنوان کرد و گفت: حدود ۱۵ سال از تصویب این طرح در هیات وزیران گذشته است و نیاز است که این طرح با توجه به شرایط موجود، مورد بازنگری قرار گیرد.
۹۸ روز ناسالم در کارنامه اراک
سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی نیز عنوان کرد: از ابتدای سال تاکنون در استان مرکزی ۹۸ روز ناسالم در کارنامه استان مرکزی ثبت شده است.
«یوسف یوسفی» افزود: استان مرکزی در مقایسه با ۸ کلانشهر آلوده کشور سال گذشته رتبه سوم را داشته که امسال به رتبه پنجم رسیده است و بیشترین آلودگی استان در سال جاری مربوط به تیرماه و کمترین آن در شهریور ماه ثبت شده است.
وی گفت : آلاینده مسئول ۲۴ ساعته از ابتدای سال تاکنون ذرات معلق کمتر از دو و نیم میکرون بوده است، آلاینده ای که از ابتدای سال تاکنون به صورت لحظه ای در شهرهای اراک و شازند بالاتر از استاندارد بوده آلاینده ازن در تابستان بوده است.
سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی بیان کرد: از ابتدای سال تا ۲۰ آبان ماه سال جاری از سوخت گاز در نیروگاه حرارتی شازند استفاده شد و از آن پس، واحد یک در حال تعمیرات بوده و واحدهای ۲ و ۳ و ۴ از سوخت مازوت استفاده کرده است.
مبنای شورای عالی امنیت ملی چیست؟
نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: سلامت مردم استان بسیار با اهمیت است، گذشته از نیروگاه شازند، واحدهای تولیدی پتروشیمی، پالایشگاه، آلومینیوم و مجموعههای مختلفی وجود دارد که نقش زیادی در سلامت مردم دارند.
«محمدحسن آصفری» افزود: مجمع نمایندگان استان، استاندار مرکزی و مسئولان قضایی درخواست کنند که شورای عالی امنیت ملی بر چه مبنایی اجازه قطع گاز نیروگاهها را صادر و استفاده از سوخت مازوت را می دهد، آیا این ظلم است که کنار نیروگاه؛ پالایشگاه ساخته شده است؟ این دغدغهای است که خواهش داریم در جلسه هیات دولت مطرح شود.
رئیس جمهور در سفر به استان در جمع مردم قول دادند که شیر مازوت نیروگاه را میبندند ولی چنین اقدامی انجام نشد و متاسفانه نمیدانم چه کسی از این مقام مسئول بالاتر است که اجازه چنین کاری نمیدهد؟
نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان ساخت: شهرهای اراک، مهاجران و شازند از آلودگی ناشی از سوخت مازوت نیروگاه حرارتی آسیب جدی دیدهاند.
آصفری گفت: حل مشکل آلودگی و توسعه نیروگاه هرگز با یکدیگر همخوانی ندارد و نمایندگان متقاضی توسعه این واحدصنعتی، باید پاسخگوی مردم باشند.
بیشتر بخوانید:
استاندار مرکزی: قطع مازوت از نیروگاه شازند انتظار مهم مردم از رییس جمهور است
استاندار: رییس جمهور نگاه ویژه به حل مسایل زیست محیطی استان مرکزی دارد
۵۰۰ مرگ و میر مستقیم بر اثر آلاینده ها در اراک
رئیس مرکز بهداشت استان مرکزی و معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اراک نیز اظهار داشت: با همکاری گروه سلامت و محیط وزارت بهداشت و مرکز تحقیقات هوا و تغییرات اقلیمی دانشگاه شهید بهشتی بر روی ۲۷ شهر کشور ازجمله اراک ازنظر آلودگی هوا و اثرات آن بر روی بیماریها و مرگومیر یک کار پژوهشی صورت گرفته که نتایج آن قابلتوجه است.
دکتر «علی علیمحمدی» افزود: سال گذشته بیش از ۵۰۰ مرگومیر مستقیم بر اثر آلایندهها در اراک به ثبت رسیده که در رأس آن بیماریهای انسداد مجاری هوایی و سرطانهای ریوی و سکتههای مغزی و قلبی قرار دارد.
وی تأکید کرد: هزینههای اقتصادی مرگهای ناشی از مواجهه با ذرات معلق بهمراتب بیشتر از سودآوریهای تولید برق و صنایع است.
معاون دانشگاه علوم پزشکی اراک خاطرنشان کرد: اراک جزو شهرهای بسیار با ریسک بالاست و این تقاضا را داریم که موضوع آلودگی هوای اراک به عنوان یک دغدغه در دستور کار اصلی دولت باشد.
پایش پیوسته و قابل اعتماد کیفیت هوا امری ضروری است
عضو هیات علمی گروه مهندسی نقشه برداری دانشگاه صنعتی اراک گفت: مهمترین علل کاهش کیفیت هوا در شهرها، رشد جمعیت، افزایش تعداد خودروها، صنعتی شدن و افزایش تقاضای انرژی است، بنابراین پایش پیوسته و قابل اعتماد کیفیت هوا امری ضروری است.
«محمدامین قنادی» تاکید کرد: انواع مختلفی از آلایندهها در جو وجود دارد که افزایش آنها به یکی از نگرانیهای قرن بیست و یکم تبدیل شده است که باید اذعان داشت مهمترین آلایندههای هوا شامل دی اکسید گوگرد (SO۲)، دی اکسید کربن (CO۲)، مونوکسید کربن (CO)، دی اکسیدهای نیتروژن (NO۲)، ازن (O۳)، متان (CH۴)، کربن آلی ناپایدار، کلروفلوئوروکربن ها و ذرات معلق است که در میان آنها، SO۲ یا همان دی اکسید گوگرد به عنوان یکی از سمیترین گازها برای موجودات زنده شناخته میشود.
عضو هیات علمی گروه مهندسی نقشه برداری دانشگاه صنعتی اراک اظهار داشت: روشهای مختلف پایش آلودگی هوا، استفاده از ابزارها و فناوریهای مبتنی بر سنجش از دور از اهمیت ویژهای برخوردارند، چرا که این تکنولوژیها میتوانند دادههای پیوسته در مکان و زمان تولید کنند و با توجه به تراکم کم و توزیع غیریکنواخت ایستگاههای زمینی پایش کیفیت هوا در بسیاری از شهرهای ایران، استفاده از سنجش از دور ماهوارهای با هدف پایش غلظت آلایندههای هوا بسیار کاربردی است. علاوه بر این، تاکنون در بسیاری از نیروگاهها در ایران سیستم زمینی پایش آلودگی هوا ایجاد نشده است، از این رو میتوان از داده های سنجش از دور ماهوارهای برای نظارت بر انتشار آلایندهها به ویژه در نیروگاهها بهره برد.
قنادی ادامه داد: ماهواره سنتینل ۵ و حسگر آن، TROPOMI ، توانایی بالایی در ثبت داده-های مرتبط با آلودگی هوا و تصویربرداری و ردیابی گازها و آلاینده های مختلف مانند ازن، فرمالدئید، دی اکسید گوگرد، متان، مونوکسید کربن، ذرات معلق در هوا و دی اکسید نیتروژن دارند و هدف از این مطالعه، مدلسازی ارتباط میان دی اکسید گوگرد منتشر شده در نیروگاه حرارتی شازند و غلظت این آلاینده در شهرستان اراک با استفاده از تصاویر ماهواره¬ای سنتینل-۵ در یک دوره سه ساله است.
وی عنوان کرد: بر این اساس اراک به عنوان مرکز استان مرکزی و یکی از بزرگترین کلان شهرهای ایران مورد بررسی قرار گرفته است، اراک با ارتفاع متوسط ۱۷۵۰ متر از سطح دریا از سه طرف جنوب، غرب و شرق توسط کوه ها احاطه شده است.
عضو هیات علمی گروه مهندسی نقشه برداری دانشگاه صنعتی اراک گفت: نیروگاه حرارتی شازند، پتروشیمی شازند، پالایشگاه امام خمینی(ره)، آلومینیومسازی و ماشینسازی از بزرگترین صنایع اراک هستند و اراک از نظر تنوع محصولات صنعتی رتبه اول و از نظر حضور صنایع مادر رتبه دوم را دارد، همچنین این شهر یکی از چهار قطب صنعتی کشور و یکی از آلوده ترین شهرهای کشور است.
قنادی تصریح کرد: این شهر نه تنها صنعتی است، بلکه دارای تراکم جمعیتی نسبتاً بالایی است و به طبع آن دارای ترافیک سنگین، همچنین شرایط آب و هوایی ویژهای است که بر کیفیت هوای آن تأثیر منفی می گذارد که دی اکسید گوگرد یکی از مهم ترین آلاینده های شهرستان اراک است که میتوان ادعا کرد که اصلیترین عامل انتشار آن نیروگاه و پالایشگاه امام خمینی(ره) است.
وی گفت: نتایج نشان میدهد که ۶۸% باد غالب ماهانه از سمت جنوب غرب به سمت شمال شرق است و این بدان معناست که بیشتر آلایندههای منتشر شده از نیروگاه شازند (که در جنوب غربی شهرستان اراک واقع شده است) به سمت اراک حرکت میکنند و با توجه به اینکه در منطقه دو رشته کوه یکی در شمال و دیگری در جنوب وجود دارد، باد مجبور است از شهر اراک عبور کند و حامل این آلایندهها تا شهر اراک باشد. پارامترهای آب و هوایی مانند سرعت، جهت باد و دما نیز بر غلظت آلاینده ها تأثیر بسزایی دارند.
عضو هیات علمی گروه مهندسی نقشه برداری دانشگاه صنعتی اراک خاطرنشان کرد: بر اساس نتایج حاصل شده ،غلظت آلاینده دی اکسید گوگرد از ابتدای مهر ماه تا انتهای دی ماه هر سال روند افزایشی چشمگیری دارد و در دی ماه به بیشینه خود میرسد و بطور همزمان این افزایش غلظت آلاینده در شهر اراک نیز با همین روند مشاهده میشود و به نظر می رسد که این افزایش غلظت دی اکسید گوگرد، ناشی از سوزاندن مازوت جایگزین گاز در نیروگاه حرارتی شازند در برخی از ماههای سال است.
قنادی با اشاره به اینکه دادههای ماهوارهای با دادههای مشاهده شده توسط ایستگاههای زمینی پایش کیفیت هوا مقایسه شده است و صحت این دادهها تایید شده است، خاطر نشان کرد: در این مطالعه با استفاده از مشاهدات ماهواره سنتینل-۵ و همچنین مدل ریاضی مبتنی بر توابع گویا درجه دو، مشاهده شده است که افزایش انتشار آلاینده دی اکسید گوگرد در محدوده نیروگاه حرارتی شازند میتواند منجر به افزایش غلظت این آلاینده در شهر اراک تا ۶۲% شود.
منافع برخی از افراد در سوخت مازوت نیروگاه است
یک فعال زیست محیطی نیز بیان کرد: منافع برخی افراد در سوخت مازوت نیروگاه است و اکنون دچار بی عدالتی هستیم به طوری که استان هایی مثل اصفهان و تهران می توانند مازوت نسوزانند و استان مرکزی دچار مازوت سوزی می شود.
«حمید اخوان» یکی از مقصران اصلی مشکلات آلودگی هوا را نیروگاه اراک عنوان کرد و گفت: به چه دلیل ماده ۱۲ و ۱۳ قانون هوای پاک پس از ۶ سال عملیاتی نمیشود، همچنین در نیروگاه حرارتی شازند از سوخت ال پی جی میتوان بهره گیری کرد، هرچند این سوخت قیمت بالایی دارد اما قیمت آن از جان مردم که بالاتر نیست، اگر ۲ واحد به اورهال می رفت و ال پی جی استفاده می شد و ۳ میلیون لیتری که رئیس سازمان محیط زیست در سفر به استان قول دادند محقق می شد شرایط بهتری رقم میخورد.
در نیروگاه حرارتی شازند از سوخت ال پی جی میتوان بهره گیری کرد، هرچند این سوخت قیمت بالایی دارد اما قیمت آن از جان مردم که بالاتر نیستاین فعال محیط زیستی گفت: قانون مشخص است و شوای عالی امنیت ملی، نباید قانون را زیرپا بگذارد و من به عنوان شهروند مقابل این شورا می ایستم و میگویم تفسیر شما از قانون اشتباه است و نباید بعد از سه سال قانون را نقض کنید.
اخوان با اشاره به نشست با مسئولان ارشد وزارت نفت، نیرو و محیط زیست در اوایل آذرماه جاری، گفت: در این نشست بنده به عنوان فعال زیست محیطی بیان کردم صبر و خویشتن داری مردم اراک باعث شده که مسئولان امر در این راستا تصمیمات نادرست علیه مردم اراک بگیرند و با این روند وضعیت روز به روز نامناسبتر از گذشته شده است، نباید به بهانه بحران و امنیت، سلامت مردم را به خطر انداخت.
این فعال زیست محیطی استان مرکزی گفت : در این نشست مسئولان استانی با جدیت از حقوق قانونی مردم دفاع کردند و اینکه این دفاع مسئولان و بنده به عنوان نماینده جامعه مدنی اراک چقدر موثر بوده در خروجی نشست مشهود است.
کلانشهر اراک، در گذشته نه چندان دور یکی از باغ شهرهای مصفای کشور بود که در سالهای اخیر به دلیل توسعه نامتوازن صنعت در مقایسه با سایر بخشها، افزایش جمعیت مهاجر و تغییرات اقلیمی ، شرایط اورژانسی آلودگی را می گذراند و به عنوان یکی از هشت شهر آلوده ایران مطرح است.
نظر شما